ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ 1200Χ848

ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Ω ναι, δεν είναι μικρό πράγμα να ’χεις τους αιώνες με το μέρος σου, έλεγα ολοένα και προχωρούσα..» Οδυσσέας Ελύτης.
Στην εικόνα ο Οδυσσέας Ελύτης στον Λόφο Φιλοπάππου το 1965.
Από το βιβλίο “Η Ελλάδα του Ελύτη”, εκδόσεις Ικαρος.

odysseas-elytis-lofos-filopappou-1965

Η ΕΛΛΑΔΑ
Με 18 μνημεία να έχουν ανακυρηχθεί από την UNESCO σε Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνδυασμό με την γεωστρατηγική της σημασία, τον εξέχοντα τομέα της ναυτιλίας της και τη μεγάλη τουριστική της βιομηχανία, η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη οικονομία στα Βαλκάνια και θεωρείται μια ανεπτυγμένη χώρα με αξιόλογη θέση στη Παγκόσμια σκηνή.
Η δράση μας αυτή έχει ως στόχο να συνεισφέρει στην ανάδειξη και προβολή του φυσικού, πολιτιστικού και ιστορικού κάλλους της Ελλάδας.

Η Ακρόπολις όπως φαίνεται από τον λόφο του Φιλοπάππου..

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Η συνεισφορά της Αρχαίας Ελλάδας στον Παγκόσμιο πολιτισμό είναι καταλυτική, αφού η αρχαία Ελληνική Γραμματεία, ενδιαφέρει όλο το σύγχρονο κόσμο. Οι αρχαίοι Έλληνες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του Δυτικού Πολιτισμού. Στην αρχαία Ελλάδα γεννήθηκαν η δημοκρατία και η φιλοσοφία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το δράμα, η τραγωδία και η κωμωδία.
Στη παρακάτω εικόνα απεικονίζεται γύψινο εκμαγείο οπισθόγραφης στήλης. Στην α’ όψη φέρει ψήφισμα (περ. 448 π.Χ.) σύμφωνα με το οποίο ο ναός της Αθηνάς Νίκης στην Ακρόπολη, θα χτιζόταν βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Καλλικράτη. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Αθήνα. Φωτογραφία: Από Βικιπαίδεια

ΤΟ ΕΡΕΧΘΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ
Το Ερέχθειο (ή Ερέχθειον) είναι αρχαίος ναός στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης στην Αθήνα. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Αθηνά και τον Ποσειδώνα.
Στη βόρεια πλευρά, υπάρχει μια μεγάλη πρόσταση με έξι ιωνικού ρυθμού κίονες και στη νότια πλευρά η περίφημη «Πρόστασις των Κορών», οι οποίες είναι έξι ντυμένες γυναικείες μορφές (Καρυάτιδες) που λειτουργούν ως υποστηρικτικοί κίονες.

ΤΟ ΕΡΕΧΘΕΙΟ Η ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ

ΑΣΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΡΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗ

ΗΜΑΘΙΑ → Ο ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ημαθία ονομάζονταν από την αρχή, η δίπλα στον Θερμαϊκό κόλπο πεδιάδα, όταν σχηματίσθηκε το Βασίλειο της Μακεδονίας. Με το όνομα αυτό δηλωνόταν η περιοχή μεταξύ των ποταμών Αλιάκμονα και του Λουδία, η οποία, επειδή υπήρξε ο πυρήνας του Βασιλείου, ονομάστηκε επίσης και Μακεδονία. (Ηρόδοτος Ζ 127).
Η Ημαθία αυτή περιελάμβανε τις Αιγές (σημερινή Βεργίνα) αρχαία πρωτεύουσα και ιερή πόλη της Μακεδονίας, την πόλη Βέροια, το Κίτιον (σημ. Νάουσα) κ.ά..
Στη φωτογραφία η χρυσή λάρνακα που βρέθηκε στον βασιλικό τάφο του Φιλίππου Β, από τον αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο και τους συνεργάτες κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν το έτος 1997.

ΧΡΥΣΗ ΛΑΡΝΑΚΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Β'

Η ΕΛΙΜΕΙΑ ΧΩΡΑ (ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΙΑΝΗ / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ)
Η Ελίμεια αποτελούσε αυτόνομο βασίλειο από μια τοπική αριστοκρατία, μέχρι την ένωσή του με το Μακεδονικό Βασίλειο, ως ημιαυτόνομη επαρχία επί Αλεξάνδρου Α’, μια μορφή επικυριαρχίας όπως η Ορεστίδα και η Λυγκηστίδα. Αργότερα προσαρτήθηκε οριστικά στο Μακεδονικό βασίλειο το 355 π.Χ., από τον Φίλιππο Β’, αποτελώντας μια από τις δυτικές επαρχίες του. Ο Φίλιππος Β’ είχε ως δεύτερη σύζυγο, την κόρη του Δέρδα του Γ‘, την Φίλα, και κατοικούσε στα βασιλικά ανάκτορα του Φιλίππου.
Στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία κατά των Περσών, οι φάλαγγες του Μακεδονικού στρατού αποτελούνταν από τάξεις πεζών (Πεζεταίρους) από ομοεθνείς Μακεδόνες. Υπήρχε έτσι η Τάξη των Ελιμιωτών που είχε περίπου 1.500 άνδρες.
Πρωτεύουσα της Ελιμίας χώρας ήταν η Αιάνη (ή Αίανα). Βρίσκεται τοποθετημένη σε απόσταση περίπου 1,5 χλμ. από τη σημερινή Αιανή. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες, αγάλματα, βασιλικούς τάφους και δημόσια κτήρια.
(Βλ. περισσότερα Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης).

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΦΑΛΑΓΓΑ ΠΕΖΕΤΑΙΡΟΙ ΕΠΙΛΕΚΤΟΙ

ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΚΑΙ Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ
Μετά τον 7ο αιώνα η Πλωτινούπολη εγκαταλείφθηκε και η Βυζαντινή πόλη αναπτύχθηκε στο λόφο του Καλέ (Κάστρο). Κατά τη Βυζαντινή περίοδο το Διδυμότειχο και το Κάστρο είχε σημαντική γεωστρατηγική θέση και μετά το 1261 γίνεται από τις σημαντικότερες πόλεις της Θράκης. Είναι η γενέτειρα του Ιωάννη Γ΄ του Βατάτζη και του Ιωάννη Ε΄ του Παλαιολόγου και έδρα των αυτοκρατόρων Ιωάννη του Γ΄ Παλαιολόγου και του Ιωάννη του Στ΄ Καντακουζηνού στους εμφύλιους πολέμους το πρώτο μισό του 14ου αιώνα. Η σημερινή Αρμένικη εκκλησία, χτισμένη το διάστημα 1815-31 και αποκαλούμενη στην Αρμένικη γλώσσα ως Σουρπ Κεβόρκ (ή γνωστή ως η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου), είναι κτισμένη πάνω στο Βυζαντινό ναό του Αγ. Γεωργίου του Παλαιοκαστρίτη, όπου το 1341 στέφθηκε αυτοκράτορας ο Ιωάννης ΣΤ΄ Καντακουζηνός. Στο Κάστρο διατηρούνται σήμερα 24 πύργοι και μεταβυζαντινοί ναοί. Σε κάποιος πύργους υπάρχουν μονογράμματα Βυζαντινών αυτοκρατόρων και αξιωματούχων, όπως του Μιχαήλ Δούκα Γλαβά Ταρχανειώτη. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν διασκορπισμένες λαξευμένες σπηλιές οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως τμήματα κατοικιών.
Ο Ναός Σωτήρος Χριστού κτίσθηκε το έτος 1846 πάνω σε προγενέστερο κτίσμα, αυτό της Βυζαντινής μονής του Σωτήρος Χριστού. Είναι τρίκλιτος με διπλή κιονοστοιχία από λίθινους κίονες. Το καμπαναριό είναι κτισμένο επί Βυζαντινού πύργου και ανεγέρθηκε το 1873. Στον ναό φυλάσσονται δύο σημαντικές Βυζαντινές εικόνες του 13ου και του 14ου αιώνα.
Στην φωτογραφία τμήμα του Βυζαντινού Κάστρου του Διδυμοτείχου και ο ορθόδοξος ναός του Σωτήρος Χριστού.

DYDIMOTEICHO-NAOS-SOTIROS-CHRISTOU
KTEL-EVROU-EIKONA-KENTRIKOU-ELLADAS

ΟΙ ΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ
Πόλο έλξης για την ευρύτερη περιοχή του νομού Φωκίδας αποτελούν οι ιστορικοί Δελφοί, με το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον τεράστιο Αρχαιολογικό Χώρο που το περιβάλει, με μεγάλη επισκεψιμότητα από τουρίστες που έρχονται από κάθε μέρος της Γης. Η περιοχή είναι γεμάτη ναούς, ενώ ξεχωρίζουν συγκεκριμένα η Θόλος της Αθηνάς Προναίας, ο Ναός του Απόλλωνα, το αρχαίο Θέατρο και το Στάδιο. Από τους Δελφούς περνάει και το ιστορικό μονοπάτι Κίρρας-Δελφών το οποίο περνά από τον Αρχαιολογικό Χώρο και την Κασταλία Πηγή και η προέκτασή του προς την άλλη κατεύθυνση, οδηγεί στο Κορύκειο Άνδρο.
Στη φωτογραφία η περίφημη Θόλος της Αθηνάς Προναίας στους Δελφούς.

Tholos-Athinas-Pronaias-Delphoi-Fokidas
KTEL-FOKIDAS-AE-VASIKI-KARTA(850X420)

ΟΙ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ
Οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης Σερρών, Ελληνικός Πολιτισμός, Ελληνιστικά Χρόνια.
Η Αμφίπολη Σερρών στα μέσα του 2014 μονοπώλησε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας για τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν σε έντονους ρυθμούς στο Λόφο Καστά, και τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν.
Κατά τον Σεπτέμβριο του 2015 σύμφωνα με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ανασκαφικής ομάδας που πραγματοποίησε ανασκαφές από το 2012 μέχρι το 2014, με επικεφαλής την αρχαιολόγο κ. Κατερίνα Περιστέρη και τους συνεργάτες της, ανακοινώθηκε πως το μνημείο κατασκευάστηκε κατά παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα, με τον κατασκευαστή να είναι ο Δεινοκράτης.
Κατά τη συνέχεια των ανασκαφών, στο εσωτερικό του τύμβου, πάνω σε πεσσούς, βρέθηκαν σκαλισμένες δύο Καρυάτιδες. Ήδη και από το εξωτερικό του μνημείου, αλλά και στις σφίγγες, στις Καρυάτιδες και στο μικρό τμήμα του μνημείου που αποκαλύφθηκε, υπήρχαν ίχνη χρωμάτων που διακοσμούσαν την κατασκευή και τα γλυπτά του.
Στη φωτογραφία η μία από τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης Σερρών.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι karyatides-amfipolis.jpg

ΑΓΡΟΠΟΝΙΑ ΑΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ
Η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και το τελετουργικό καθιερώθηκε να τελείται στην Αρχαία Ολυμπία, συνδέοντας τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες με το Απολλώνιο Φως και το πλήθος των συμβολισμών που τις συνοδεύουν.
Μετά την τελετή αφής στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας, η Ολυμπιακή Φλόγα μεταφέρεται σε όλο τον κόσμο, ώστε με συμβολικό τρόπο να ενώσει τις πέντε ηπείρους πετυχαίνοντας τον απώτατο στόχο: την ενδυνάμωση της σημασίας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, την παύση των εχθροπραξιών κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και την πραγματοποίηση του ονείρου της Παγκόσμιας Ειρήνης.

Η ΑΦΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ (300 π.Χ.)
Βασίλειο του Κασσάνδρου, Βασίλειο του Σέλευκου Βασίλειο του Λυσίμαχου, Βασίλειο του Πτολεμαίου, Ήπειρος, Άλλα κράτη, Καρχηδών, Αρχαία Ρώμη, Ελληνικές αποικίες, Αλλοι επίγονοι.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Ellinistikos-Kosmos-300pX-1024x492.png

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ
Ο ναός του Επικουρίου Απόλλωνα, στις Βάσσες της Φιγαλείας, του Δήμου Οιχαλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους της αρχαιότητας. Αφιερώθηκε από τους Φιγαλείς στον Απόλλωνα διότι τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης. Ο ναός υψώνεται στα 1.130 μέτρα, στο κέντρο της Πελοποννήσου, πάνω στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας και βρίσκεται 14 χλμ. νότια της Ανδρίτσαινας και 11 χλμ. βορειοανατολικά των Περιβολίων. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Οιχαλίας. Ο ναός ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. (420-410 π.Χ.) και αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα. Το μνημείο αυτό, ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1986.
Φωτογραφία: Από Διεθνή Ενωση Φίλων Επικουρίου Απόλλωνα.

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η Θεσσαλονίκη είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Μακεδονίας. Αποτελεί την έδρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και την πρωτεύουσα της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Πολιούχος της πόλης είναι ο μεγαλομάρτυρας Άγιος Δημήτριος. Ιδρύθηκε το 316/5 π.Χ. από τον Μακεδόνα στρατηγό Κάσσανδρο, ο οποίος της έδωσε το όνομα της συζύγου του και ετεροθαλούς αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου Θεσσαλονίκης και προήλθε από τη συνένωση 26 πολιχνών που βρίσκονταν γύρω από τον Θερμαϊκό κόλπο. Τον 2ο π.Χ. αιώνα η πόλη κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους και αποτέλεσε έδρα της Ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας. Εικάζεται ότι ιδρύθηκε στη θέση της αρχαίας Θέρμης, από όπου πήρε το όνομά του ο Θερμαϊκός κόλπος.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΝ
Σημαντικό στοιχείο για την ιστορία της αρχαίας Θεσσαλονίκης αποτελεί η ενεπίγραφη μαρμάρινη βάση, που βρέθηκε στη Ρωμαϊκή αγορά της πόλης. Πρόκειται για τμήμα βάθρου με αγάλματα της οικογένειας του Φιλίππου Β΄, που είχαν στηθεί εκεί το 2ο αι. μ.Χ.. Ένα από αυτά, σύμφωνα με την επιγραφή, εικόνιζε την Θεσσαλονίκη, κόρη του Φιλίππου και γυναίκα του Κασσάνδρου, που έδωσε το όνομά της στην πόλη.
Χρονολόγηση: Ρωμαϊκή Περίοδος 2ο αι. μ.χ..
Τόπος εύρεσης: Θεσσαλονίκη, υλικό μάρμαρο | Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

ΔΗΛΟΣ, ΟΙ ΛΕΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΝΑΞΙΩΝ
Ο μύθος λέει ότι η Δήλος, που σημαίνει φανερή, φανερώθηκε μέσα από τα κύματα για να φιλοξενήσει την κατατρεγμένη από την ΄Ηρα, Λητώ. Η Δήλος, (αρχαία αττική διάλεκτος: Δῆλος και δωρική: Δᾶλος), είναι μικρό νησί των Κυκλάδων, της Δημοτικής Κοινότητας Μυκονίων του Δήμου Μυκόνου, της Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Κατά την αρχαιότητα η Δήλος υπήρξε ιδιαίτερα διάσημη ως γενέτειρα της θεάς Αρτέμιδος και του θεού Απόλλωνος. Το όνομά της παρέμεινε σ’ όλους τους μεταγενέστερους με αμείωτη φήμη και θαυμασμό. Έτσι με τις πρώτες μεσαιωνικές χαρτογραφήσεις του Αιγαίου η Δήλος υπήρξε από τις πρώτες περιοχές του Eλλαδικού χώρου που προκάλεσαν το ενδιαφέρον ιστορικών ερευνητών και αρχαιολόγων για ανασκαφές, τη χρηματοδότηση των οποίων ανέλαβαν στη συνέχεια αυτοκράτορες και ευγενείς.
Στην εικόνα οι Λέοντες των Ναξίων που βρίσκονται σε ισοπεδωμένο άνδηρο στα δυτικά της Ιερής Λίμνης, στραμμένοι προς τα ανατολικά, ατενίζοντας την Ιερή Λίμνη με το Φοίνικα, όπου είδε το φως ο Απόλλων. Επρόκειτο για αφιέρωμα Ναξίων. Τέλος 7ου αι. π.Χ..

Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2021)
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021 που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται στα 10.482.487 κατοίκους. Η απογραφή αυτή είναι ορόσημο, ως η πρώτη ψηφιακή απογραφή στην Ελλάδα.

ELLADA-PSIFIAKI-APOGRAFI-ETOUS-2021

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΚΡΟΥ

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από το Mεσογειακό τύπο της εύκρατης ζώνης και έχει ήπιους υγρούς χειμώνες και ζεστά ξηρά καλοκαίρια. Στην εικόνα αποξήρανση σταφίδας Ζακύνθου στον ήλιο.

ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας με αλβαβητική σειρά και ανά Περιφέρεια. Πρόσβαση με ένα κλικ.

ΑΜΦΙΓΑΛ Α.Ε. ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

PERIFEREIAKI-ENOTITA-EVROU-EKSOFYLLO-1200X848

NOMOS-EVRYTANIAS-EKSOFYLLO

ΗΜΑΘΙΑ → Ο ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΜΑΘΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ 1200X848

NOMOS-IRAKLEIOU-KRITIS-GREECE-CHARAKTIRISTIKI-EIKONA

ΚΤΕΛ-ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ-ΛΑΣΙΘΙΟΥ-ΚΡΗΤΗ-ΕΛΛΑΔΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
OCEAN-CLUB-THESSALONIKI

AFOI-TSILIMPONI-OE-EIKONA-GIA-KENTRIKO-AFIEROMA-ELLADAS

PERIFEREIAKI-ENOTITA-KAVALAS-EKSOFYLLO

ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

EUROTAXI-KOZANIS(800X205)

EXPRESS KTEO KOZANHS (900X239)

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ (850Χ601)
ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ (800Χ188)

PERIFEREIAKI-ENOTITA-MAGNISIAS(1200X848)

ΑΣΤΙΚΟ-ΚΤΕΛ-ΒΟΛΟΥ(1200Χ466)

AGROTIKOS-SYNETAIRISMOS-ZAGORAS-PILIOU-EIKONA-KENTRIKOU-AFIEROMATOS-ELLADAS

ΡΑΔΙΟΤΞΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΟΔΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

DES-RODA-KENTRIKI-EIKONA-1200X375

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΡΡΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
TES-SA-CHARAKTIRISTIKI-EIKONA(1200X390)

SCHOLI-CHOROU-BOLERO-IN-SERRES-GREECE(800x315)

TRIKALA-I-POLIS-TIS-ARCHAIAS-TRIKKIS-KAI-TOU-ASKLIPIOU

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Η προσθήκη και άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων της Ελλάδας είναι σε εξέλιξη.

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

PERIFEREIA-ANATOLIKIS-MAKEDONIAS-KAI-THRAKIS-CHARAKTIRISTIKI-EIKONA

Περιφερειάρχης → Χριστόδουλος Τοψίδης
ΠΕ Δράμας
ΠΕ Εβρου
ΠΕ Καβάλας
• ΠΕ Θάσου
• ΠΕ Ξάνθης
• ΠΕ Ροδόπης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Περιφερειάρχης → Απόστολος Τζιτζικώστας
Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας
Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης
Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς
• Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας
• Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας

Περιφερειακή Ενότητα Σερρών

Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Περιφερειάρχης → Γιώργος Αμανατίδης
• ΠΕ Γρεβενών
• ΜΕ Καστοριάς
ΠΕ Κοζάνης
• ΠΕ Φλώρινας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
Περιφερειάρχης → Αλέξανδρος Καχριμάνης
• ΠΕ Αρτας
• ΜΕ Θεσπρωτίας
ΠΕ Ιωαννίνων
• ΠΕ Πρέβεζας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Περιφερειάρχης → Δημήτρης Κουρέτας
ΠΕ Καρδίτσας
• ΜΕ Λάρισας
ΠΕ Μαγνησίας
• ΠΕ Σποράδων

ΠΕ Τρικάλων

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Περιφερειάρχης → Ιωάννης Τρεπεκλής
• ΠΕ Ζακύνθου
• ΜΕ Κέρκυρας
• ΠΕ Κεφαλληνίας
• ΠΕ Ιθάκης

• ΠΕ Λευκάδας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Περιφερειάρχης → Νεκτάριος Φαρμάκης
ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας
• ΜΕ Αχαΐας
• ΠΕ Ηλείας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

PERIFEREIA-STEREAS-ELLADAS-EKSOFYLLO

Περιφερειάρχης → Φάνης Σπανός
• Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας
Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας
Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας (σε εξέλιξη)
Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας
Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Περιφερειάρχης → Νίκος Χαρδαλιάς
• ΠΕ Βορείου Τομέα Αθηνών
• ΜΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
• ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
• ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
• ΠΕ Πειραιώς
• ΠΕ Νήσων
• ΠΕ Ανατολικής Αττικής
• ΠΕ Δυτικής Αττικής

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Περιφερειάρχης → Δημήτρης Πτωχός
• ΠΕ Αργολίδας
• ΜΕ Αρκαδίας
• ΠΕ Κορινθίας
• ΠΕ Λακωνίας
ΠΕ Μεσσηνίας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Περιφερειάρχης → Κωνσταντίνος Μουτζούρης
• ΠΕ Λέσβου
• ΜΕ Ικαρίας
• ΠΕ Λήμνου
• ΠΕ
Σάμου
• ΠΕ Χίου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Περιφερειάρχης → Γιώργος Χατζημάρκος
• ΠΕ Ανδρου
• ΜΕ Μήλου
• ΠΕ Θήρας
• ΠΕ
Κέας – Κύθνου
ΠΕ Μυκόνου
• ΠΕ Νάξου
• ΠΕ Σύρου
• ΠΕ Τήνου
• ΠΕ Πάρου
• ΠΕ Καλύμνου
• ΠΕ Καρπάθου – Ηρωϊκής Νήσου Κάσου
• ΠΕ Κω
ΠΕ Ρόδου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Περιφερειάρχης → Σταύρος Αρναουτάκης
ΠΕ Ηρακλείου
ΠΕ Λασιθίου
ΠΕ Ρεθύμνης
ΠΕ Χανίων

ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ

Η Ακρόπολη χιονισμένη, Ιαν 2022, Πηγή: Μετεωρ. Σταθμός Παγκρατίου (Φωτ. Παναγιώτης Μορ.)
Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Η Βουλή των Ελλήνων στην Πλατεία Συντάγματος
Πρόσοψη του τάφου του Φιλίππου Β' της Μακεδονίας στη Βεργίνα
Η πρόσοψη του τάφου του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας στις Αιγές (Βεργίνα)
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Το αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΠΑΛΤΑΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Το ιστορικό ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια στην Πλ. Συντάγματος, Αθήνα
PROTOCHRONIATIKES-EIKONES-APO-TIN-ELLADA-2024
Χριστογεννιάτικες εικόνες από την Ελλάδα 2023-2024
Περιφερειακό Τμήμα Χορού Αλμυρού Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου
Κοινότητα Πετρωτού, Δήμος Αργιθέας Καρδίτσας, Περιφέρεια Θεσσαλίας
FLORINA-DYTIKH MAKEDONIA
Φλώρινα, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας | Φωτ. Σταυρούλα Στάμου
Η ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ
Η Σχολή του Αριστοτέλη στη Νάουσα Ημαθίας, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑΥΠΛΙΟ
Βρέθηκαν στο Ναύπλιο, Μουσείο αρχαίας Ελλάδας στο Ναύπλιο
ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙ ΔΗΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΕ ΗΜΑΘΙΑΣ
Γιαννακοχώρι Νάουσας στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας
Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΝΕΜΕΙΟΥ ΔΙΟΣ ΝΕΜΕΑ
Ο ναός του Νεμείου Διός (330-320 π.χ.), Νεμέα Κορινθίας
Ελατιά, το μεγαλύτερο δάσος της Ελλάδας, Δήμος Δράμας, Περιφ. Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου Αιτωλοακαρνανίας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι GREEK-SKIES-1.jpg
Βόλος, Μοναστήρι της Παναγίας | Greek Skies, Panagiotis Philippou
Φρούριο Ρίου Αντιρρίου με φόντο τη γέφυρα, Δήμος Ναυπακτίας Αιτωλ/νίας, Δυτ. Ελλάδα
Ορος Γκιώνα Φωκίδας, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Κρήτη, καλλιέργεια αλόης
Αμμουλιανή Χαλκιδικής, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Παραλία Παλαιοχώρας Αβίας, Δήμος Δ. Μάνης Μεσσηνίας, Πελοποννήσος (1980)
Πύλος, Δήμος Πύλου-Νέστορος Μεσσηνίας, Πελοποννήσος
Λίμνη Πλαστήρα, Δήμος Λίμνης Πλαστήρα Καρδίτσας, Θεσσαλία
Λαμπερό Καρδίτσας, Δήμος Λίμνης Πλαστήρα Καρδίτσας, Θεσσαλία
Παρνασσός, Χαράδρα Βελίτσας, Δήμος Δελφών Φωκίδας, Στερεά Ελλάδα
Τριζόνια, Δήμος Δωρίδος Φωκίδας, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Αναρρυθμιστική Λίμνη, Κοινότ. Μητρόπολης Δήμου Καρδίτσας, Θεσσαλία
Μυρτιά, Δήμος Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Κοινότητα Ρούσσου, Δήμος Καρδίτσας, Περιφέρεια Θεσσαλίας
Αγραφα, Δήμος Αργιθέας Καρδίτσας, Περιφέρεια Θεσσαλίας
ΤΟ ΟΙΝΟΧΩΡΙ ΦΩΚΙΔΑΣ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2025
Οινοχώρι Γραβιάς, Δήμος Δελφών Φωκίδας, Φωτ. Fotis Drls
Κοινότητα Αθανάσιος Διάκος, Δήμος Δελφών, Φωκίδας, Στερεά Ελλάδα
Δέλτα Αξιού ποταμού, Δήμος Δέλτα, ΠΕ Θεσσαλονίκης, Κεντρική Μακεδονία
PROTOCHRONIATIKES-EIKONES-APO-TIN-ELLADA-2024
Χριστογεννιάτικες εικόνες από την Ελλάδα 2023-2024

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Θεόδωρος Ευαγγελούδης (1985-2023)
Αρχαιολόγος ΑΠΘ, Απόφοιτος Ινστιτούτου Θερβάντες
Ιστορικός ερευνητής Ρεμπέτικου Τανγκό

ΤΕΟ ΕΙΚΟΝΑ ΠΡΟΦΙΛ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ – ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΗΓΕΣ: Ιστορία της Ελλάδας, Ιστορία της Ευρώπης, Αρχαία Ελληνική Ιστορία, ιστορικό αρχείο-παρακαταθήκη Θεόδωρου Ευαγγελούδη, Βικιπαίδεια, ιστότοποι και σελίδες Κοινωνικών Δικτύων Περιφερειών, Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων της Ελλάδας, καθώς και ιδιωτικές σελίδες Κοινωνικών Δικτύων ή ιστοσελίδες, τις οποίες αναγράφουμε στις επί μέρους αναφορές μας.
ΕΙΚΟΝΕΣ:
Για όσους δημιουργούς εικόνων έχουμε διαθέσιμα στοιχεία, αναγράφουμε το όνομά τους. Για όσους δεν έχουμε στοιχεία, αναγράφουμε την πηγή προέλευσης.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΑΣ
Ευχαριστούμε τους Εθνικούς και Περιφερειακούς Χορηγούς που υποστηρίζουν τη δράση μας για την ανάδειξη και προβολή του φυσικού πολιτιστικού και ιστορικού κάλλους της Ελλάδας.

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ
«Ού πολιτείαν γενέσθαι την αρίστην άνευ συμμέτρου χορηγίας” Αριστοτέλης
(Καμμία Πολιτεία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άριστη, χωρίς την ανάλογη χορηγία)

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

Shares