ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ 1200Χ848

ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

“Να γυρίζεις της γης, να βλέπεις – να βλέπεις και να μη χορταίνεις – καινούργια χρώματα και θάλασσες, και ανθρώπους κι ιδέες και να τα βλέπεις όλα σα για πρώτη φορά, να τα βλέπεις όλα σα για τελευταία φορά..” Οδυσσέας Ελύτης.

Με 18 μνημεία να έχουν ανακυρηχθεί από την UNESCO σε Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνδυασμό με την γεωστρατηγική της σημασία, τον εξέχοντα τομέα της ναυτιλίας της και τη μεγάλη τουριστική της βιομηχανία, η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη οικονομία στα Βαλκάνια και θεωρείται μια ανεπτυγμένη χώρα με αξιόλογη θέση στη Παγκόσμια σκηνή.
Στη φωτογραφία η Ακρόπολη όπως φαίνεται από τον λόφο Φιλοπάππου. Στη Βόρεια πλευρά της βρίσκεται το Ερέχθειο.

ΚΤΕΛ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Η συνεισφορά της Αρχαίας Ελλάδας στον Παγκόσμιο πολιτισμό είναι καταλυτική, αφού η αρχαία Ελληνική Γραμματεία, ενδιαφέρει όλο το σύγχρονο κόσμο. Οι αρχαίοι Έλληνες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του Δυτικού Πολιτισμού. Στην αρχαία Ελλάδα γεννήθηκαν η δημοκρατία και η φιλοσοφία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το δράμα, η τραγωδία και η κωμωδία.
Στη παρακάτω εικόνα απεικονίζεται γύψινο εκμαγείο οπισθόγραφης στήλης. Στην α’ όψη φέρει ψήφισμα (περ. 448 π.Χ.) σύμφωνα με το οποίο ο ναός της Αθηνάς Νίκης στην Ακρόπολη, θα χτιζόταν βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Καλλικράτη. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Αθήνα. Φωτογραφία: Από Βικιπαίδεια

ΤΟ ΕΡΕΧΘΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ
Το Ερέχθειο (ή Ερέχθειον) είναι αρχαίος ναός στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης στην Αθήνα. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Αθηνά και τον Ποσειδώνα.
Στη βόρεια πλευρά, υπάρχει μια μεγάλη πρόσταση με έξι ιωνικού ρυθμού κίονες και στη νότια πλευρά η περίφημη «Πρόστασις των Κορών», οι οποίες είναι έξι ντυμένες γυναικείες μορφές (Καρυάτιδες) που λειτουργούν ως υποστηρικτικοί κίονες.

ΤΟ ΕΡΕΧΘΕΙΟ Η ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ

ΑΣΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΡΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗ

ΗΜΑΘΙΑ → Ο ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ημαθία ονομάζονταν από την αρχή, η δίπλα στον Θερμαϊκό κόλπο πεδιάδα, όταν σχηματίσθηκε το Βασίλειο της Μακεδονίας. Με το όνομα αυτό δηλωνόταν η περιοχή μεταξύ των ποταμών Αλιάκμονα και του Λουδίαη οποία, επειδή υπήρξε ο πυρήνας του Βασιλείου, ονομάστηκε επίσης και Μακεδονία. (Ηρόδοτος Ζ 127).
Η Ημαθία αυτή περιελάμβανε τις Αιγές (σημερινή Βεργίνα) αρχαία πρωτεύουσα και ιερή πόλη της Μακεδονίας, την πόλη Βέροια, το Κίτιον (σημ. Νάουσα) κ.ά..
Στη φωτογραφία η χρυσή λάρνακα που βρέθηκε στον βασιλικό τάφο του Φιλίππου Β, από τον αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο και τους συνεργάτες κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν το έτος 1997.

ΧΡΥΣΗ ΛΑΡΝΑΚΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Β'

ΟΙ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ
Οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης Σερρών, Ελληνικός Πολιτισμός, Ελληνιστικά Χρόνια.
Η Αμφίπολη Σερρών στα μέσα του 2014 μονοπώλησε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας για τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν σε έντονους ρυθμούς στο Λόφο Καστά, και τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν.
Κατά τον Σεπτέμβριο του 2015 σύμφωνα με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ανασκαφικής ομάδας που πραγματοποίησε ανασκαφές από το 2012 μέχρι το 2014, με επικεφαλής την αρχαιολόγο κ. Κατερίνα Περιστέρη και τους συνεργάτες της, ανακοινώθηκε πως το μνημείο κατασκευάστηκε κατά παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα, με τον κατασκευαστή να είναι ο Δεινοκράτης.
Κατά τη συνέχεια των ανασκαφών, στο εσωτερικό του τύμβου, πάνω σε πεσσούς, βρέθηκαν σκαλισμένες δύο Καρυάτιδες. Ήδη και από το εξωτερικό του μνημείου, αλλά και στις σφίγγες, στις Καρυάτιδες και στο μικρό τμήμα του μνημείου που αποκαλύφθηκε, υπήρχαν ίχνη χρωμάτων που διακοσμούσαν την κατασκευή και τα γλυπτά του. Στη φωτογραφία η μία από τις Καρυάτιδες.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι karyatides-amfipolis.jpg

ΑΓΡΟΠΟΝΙΑ ΑΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ
Η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και το τελετουργικό καθιερώθηκε να τελείται στην Αρχαία Ολυμπία, συνδέοντας τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες με το Απολλώνιο Φως και το πλήθος των συμβολισμών που τις συνοδεύουν.
Μετά την τελετή αφής στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας, η Ολυμπιακή Φλόγα μεταφέρεται σε όλο τον κόσμο, ώστε με συμβολικό τρόπο να ενώσει τις πέντε ηπείρους πετυχαίνοντας τον απώτατο στόχο: την ενδυνάμωση της σημασίας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, την παύση των εχθροπραξιών κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και την πραγματοποίηση του ονείρου της Παγκόσμιας Ειρήνης.

Η ΑΦΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ (300 π.Χ.)
Βασίλειο του Κασσάνδρου, Βασίλειο του Σέλευκου Βασίλειο του Λυσίμαχου, Βασίλειο του Πτολεμαίου, Ήπειρος, Άλλα κράτη, Καρχηδών, Αρχαία Ρώμη, Ελληνικές αποικίες, Αλλοι επίγονοι. Εικόνα από Βικιπαίδεια.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Ellinistikos-Kosmos-300pX-1024x492.png

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ
Ο ναός του Επικουρίου Απόλλωνα, στις Βάσσες της Φιγαλείας, του Δήμου Οιχαλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους της αρχαιότητας. Αφιερώθηκε από τους Φιγαλείς στον Απόλλωνα διότι τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης. Ο ναός υψώνεται στα 1.130 μέτρα, στο κέντρο της Πελοποννήσου, πάνω στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας και βρίσκεται 14 χλμ. νότια της Ανδρίτσαινας και 11 χλμ. βορειοανατολικά των Περιβολίων. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Οιχαλίας. Ο ναός ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. (420-410 π.Χ.) και αποδίδεται στον Ικτίνοτον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα. Το μνημείο αυτό, ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1986.
Φωτογραφία: Από Διεθνή Ενωση Φίλων Επικουρίου Απόλλωνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΝ
Η Θεσσαλονίκη είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Μακεδονίας. Αποτελεί την έδρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και την πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Πολιούχος της πόλης είναι ο μεγαλομάρτυρας Άγιος Δημήτριος. Ιδρύθηκε το 316/5 π.Χ. από τον Μακεδόνα στρατηγό Κάσσανδρο, ο οποίος της έδωσε το όνομα της συζύγου του και ετεροθαλούς αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκης και προήλθε από τη συνένωση 26 πολιχνών που βρίσκονταν γύρω από τον Θερμαϊκό κόλπο. Τον 2ο π.Χ. αιώνα η πόλη κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους και αποτέλεσε έδρα της Ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας. Εικάζεται ότι ιδρύθηκε στη θέση της αρχαίας Θέρμης, από όπου πήρε το όνομά του ο Θερμαϊκός κόλπος.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΝ
Σημαντικό στοιχείο για την ιστορία της αρχαίας Θεσσαλονίκης αποτελεί η ενεπίγραφη μαρμάρινη βάση, που βρέθηκε στη Ρωμαϊκή αγορά της πόλης. Πρόκειται για τμήμα βάθρου με αγάλματα της οικογένειας του Φιλίππου Β΄, που είχαν στηθεί εκεί το 2ο αι. μ.Χ.. Ένα από αυτά, σύμφωνα με την επιγραφή, εικόνιζε την Θεσσαλονίκη, κόρη του Φιλίππου και γυναίκα του Κασσάνδρου, που έδωσε το όνομά της στην πόλη.
Χρονολόγηση: Ρωμαϊκή Περίοδος 2ο αι. μ.χ.
Τόπος εύρεσης: Θεσσαλονίκη, Υλικό: Μάρμαρο | Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

ΔΗΛΟΣ, ΟΙ ΛΕΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΝΑΞΙΩΝ
Ο μύθος λέει ότι η Δήλος, που σημαίνει φανερή, φανερώθηκε μέσα από τα κύματα για να φιλοξενήσει την κατατρεγμένη από την ΄Ηρα, Λητώ. Η Δήλος, (αρχαία αττική διάλεκτος: Δῆλος και δωρική: Δᾶλος), είναι μικρό νησί των Κυκλάδων, της Δημοτικής Κοινότητας Μυκονίων του Δήμου Μυκόνου, της Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Κατά την αρχαιότητα η Δήλος υπήρξε ιδιαίτερα διάσημη ως γενέτειρα της θεάς Αρτέμιδος και του θεού Απόλλωνος. Το όνομά της παρέμεινε σ’ όλους τους μεταγενέστερους με αμείωτη φήμη και θαυμασμό. Έτσι με τις πρώτες μεσαιωνικές χαρτογραφήσεις του Αιγαίου η Δήλος υπήρξε από τις πρώτες περιοχές του Eλλαδικού χώρου που προκάλεσαν το ενδιαφέρον ιστορικών ερευνητών και αρχαιολόγων για ανασκαφές, τη χρηματοδότηση των οποίων ανέλαβαν στη συνέχεια αυτοκράτορες και ευγενείς.
Στην εικόνα οι Λέοντες των Ναξίων που βρίσκονται σε ισοπεδωμένο άνδηρο στα δυτικά της Ιερής Λίμνης, στραμμένοι προς τα ανατολικά, ατενίζοντας την Ιερή Λίμνη με το Φοίνικα, όπου είδε το φως ο Απόλλων. Επρόκειτο για αφιέρωμα Ναξίων. Τέλος 7ου αι. π.Χ..

ΑΜΦΙΓΑΛ Α.Ε. ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2021)
Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής του 2021 που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται στα 10.432.481 κατοίκους. Η απογραφή αυτή είναι ορόσημο ως η πρώτη ψηφιακή απογραφή στην Ελλάδα.

ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΕΤΟΥΣ 2021
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΚΡΟΥ

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από το Mεσογειακό τύπο της εύκρατης ζώνης και έχει ήπιους υγρούς χειμώνες και ζεστά ξηρά καλοκαίρια. Στην εικόνα αποξήρανση σταφίδας Ζακύνθου στον ήλιο.

ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας με αλβαβητική σειρά και ανά Περιφέρεια. Πρόσβαση με ένα κλικ.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΜΑΘΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ 1200X848

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ (850Χ601)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΟΔΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΡΡΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

ΤΡΙΚΑΛΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ ΕΙΚΟΝΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Η προσθήκη και άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων της Ελλάδας είναι σε εξέλιξη.

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
ΠΕ Δράμας
• ΠΕ Εβρου
• ΠΕ Καβάλας
• ΠΕ Θάσου
• ΠΕ Ξάνθης
• ΠΕ Ροδόπης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας
Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης
Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς
• Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας
• Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας

Περιφερειακή Ενότητα Σερρών

Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
• ΠΕ Γρεβενών
• ΜΕ Καστοριάς
• ΠΕ Κοζάνης
• ΠΕ Φλώρινας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
• ΠΕ Αρτας
• ΜΕ Θεσπρωτίας
ΠΕ Ιωαννίνων
• ΠΕ Πρέβεζας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΠΕ Καρδίτσας
• ΜΕ Λάρισας
• ΠΕ Μαγνησίας
• ΠΕ Σποράδων

ΠΕ Τρικάλων

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
• ΠΕ Ζακύνθου
• ΜΕ Κέρκυρας
• ΠΕ Κεφαλληνίας
• ΠΕ Ιθάκης

• ΠΕ Λευκάδας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας
• ΜΕ Αχαΐας
• ΠΕ Ηλείας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
• ΠΕ Βοιωτίας
• ΜΕ Εύβοιας
• ΠΕ Ευρυτανίας
• ΠΕ Φθιώτιδας
ΠΕ Φωκίδας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
• ΠΕ Βορείου Τομέα Αθηνών
• ΜΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
• ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
• ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
• ΠΕ Πειραιώς
• ΠΕ Νήσων
• ΠΕ Ανατολικής Αττικής
• ΠΕ Δυτικής Αττικής

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
• ΠΕ Αργολίδας
• ΜΕ Αρκαδίας
• ΠΕ Κορινθίας
• ΠΕ Λακωνίας
ΠΕ Μεσσηνίας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
• ΠΕ Λέσβου
• ΜΕ Ικαρίας
• ΠΕ Λήμνου
• ΠΕ
Σάμου
• ΠΕ Χίου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
• ΠΕ Ανδρου
• ΜΕ Μήλου
• ΠΕ Θήρας
• ΠΕ
Κέας – Κύθνου
ΠΕ Μυκόνου
• ΠΕ Νάξου
• ΠΕ Σύρου
• ΠΕ Τήνου
• ΠΕ Πάρου
• ΠΕ Καλύμνου
• ΠΕ Καρπάθου – Ηρωϊκής Νήσου Κάσου
• ΠΕ Κω
ΠΕ Ρόδου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΠΕ Ηρακλείου
ΜΕ Λασιθίου
• ΠΕ Ρεθύμνης
ΠΕ Χανίων

ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ

Η Ακρόπολη χιονισμένη, Ιανουάριος 2022, Πηγή: Μετεωρολογικός Σταθμός Παγκρατίου (Φωτ. Παναγιώτης Μορ.)
Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Η Βουλή των Ελλήνων στην Πλατεία Συντάγματος
Πρόσοψη του τάφου του Φιλίππου Β' της Μακεδονίας στη Βεργίνα
Η πρόσοψη του τάφου του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας στη Βεργίνα (Αιγές)
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Το αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΠΑΛΤΑΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Το ιστορικό ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια στην Πλατεία Συντάγματος στην καρδιά της Αθήνας
Κοινότητα Πετρωτού, Δήμος Αργιθέας, ΠΕ Καρδίτσας, Περιφέρεια Θεσσαλίας
Η ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ
Η Σχολή του Αριστοτέλη στη Νάουσα
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑΥΠΛΙΟ
Βρέθηκαν στο Ναύπλιο, Μουσείο αρχαίας Ελλάδας στο Ναύπλιο
ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙ ΔΗΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΕ ΗΜΑΘΙΑΣ
Γιαννακοχώρι Νάουσας στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας
Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΝΕΜΕΙΟΥ ΔΙΟΣ ΝΕΜΕΑ
Ο ναός του Νεμείου Διός (330-320 π.χ.), Νεμέα Κορινθίας
Ελατιά, το μεγαλύτερο δάσος της Ελλάδας, Δήμος Δράμας, ΠΕ Δράμας, Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Μεσολόγγι, ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι GREEK-SKIES-1.jpg
Βόλος, Μοναστήρι της Παναγίας, Greek Skies, Panagiotis Philippou
Φρούριο Ρίου Αντιρρίου με φόντο τη γέφυρα, Δήμος Ναυπακτίας, ΠΕ Αιτωλ/νίας, Περιφ. Δυτικής Ελλάδας
Ορος Γκιώνα, ΠΕ Φωκίδας, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Κρήτη, Καλλιέργεια Aloe Vera
Αμμουλιανή, ΠΕ Χαλκιδικής, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Παραλία Παλαιοχώρας Αβίας, Δήμος Δ. Μάνης, ΠΕ Μεσσηνίας, Περιφ. Πελοποννήσου (1980)
Πύλος, Δήμος Πύλου-Νέστορος, ΠΕ Μεσσηνίας, Περιφ. Πελοποννήσου
Λίμνη Πλαστήρα, Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, ΠΕ Καρδίτσας, Περιφέρεα Θεσσαλίας
Λαμπερό Καρδίτσας, Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, ΠΕ Καρδίτσας, Περιφέρεια Θεσσαλίας
Παρνασσός, Χαράδρα Βελίτσας, Δήμος Δελφών, ΠΕ Φωκίδας, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Τριζόνια, Δήμνος Δωρίδος, ΠΕ Φωκίδας, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Αναρρυθμιστική Λίμνη, Κοινότ. Μητρόπολης, Δήμος Καρδίτσας, ΠΕ Καρδίτσας, Περιφέρεια Θεσσαλίας
Μυρτιά, Δήμος Θέρμου, ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Κοινότητα Ρούσσου, Δήμος Καρδίτσας, ΠΕ Καρδίτσας, Περιφέρεια Θεσσαλίας
Αγραφα, Δήμος Αργιθέας, ΠΕ Καρδίτσας, Περιφέρεια Θεσσαλίας
Κοινότητα Αθανάσιος Διάκος, Δήμος Δελφών, ΠΕ Φωκίδας, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Το Δέλτα Αξιού ποταμού στον Δήμο Δέλτα, της ΠΕ Θεσσαλονίκης, Περιφ. Κεντρικής Μακεδονίας

ΠΗΓΕΣ: Ιστορία της Ελλάδας, Ιστορία της Ευρώπης, Βικιπαίδεια, ιστότοποι Περιφερειών, Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων της Ελλάδας καθώς και Σελίδες (Fb Pages) ή ιστοσελίδες, τις οποίες αναγράφουμε στις επί μέρους αναφορές.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Για όσους δημιουργούς φωτογραφιών έχουμε διαθέσιμα στοιχεία, αναγράφουμε το όνομά τους. Για όσους δεν έχουμε στοιχεία, αναγράφουμε την πηγή προέλευσης.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Theodoros Evangeloudis (Τεό) 1985-2023
Αρχαιολόγος ΑΠΘ, Απόφοιτος Instituto Cervantes
Ιστορικός ερευνητής Ρεμπέτικου-Τανγκό

Το έργο του, συνεχίζουν οι συνεργάτες του στην επιχείρηση Συλλογικής Ωφέλειας Ζείδωρος, αξιοποιώντας το πολύτιμο ιστορικό του αρχείο, που άφησε ως παρακαταθήκη.

ΤΕΟ ΕΙΚΟΝΑ ΠΡΟΦΙΛ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Α.Ε.
Το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Νομού Μεσσηνίας Α.Ε. έχει έδρα την Καλαμάτα, πρωτεύουσα της ιστορικής και ανυπέρβλητου φυσικού και πολιτιστικού κάλλους Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Εκτός από την εξυπηρέτηση των πολιτών με δρομολόγια εντός του Νομού Μεσσηνίας, πραγματοποιεί και διανομαρχιακά δρομολόγια συνδέοντας με την Καλαμάτα πόλεις, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, τα Ιωάννινα και η Σπάρτη. Εκτελεί επίσης καθημερινά δρομολόγια από, και προς το αεροδρόμιο.
Το Υπεραστικό Κ.Τ.Ε.Λ. Ν. Μεσσηνίας Α.Ε. διαθέτει επιπλέον οργανωμένη υπηρεσία αποστολής δεμάτων σε όλη τη Μεσσηνία, καθώς και σε όλη την Ελλάδα.
Ο στόλος της εταιρείας ανέρχεται σε 113 λεωφορεία, μεταξύ των οποίων 3 τουριστικά και 7 μίνι Bus (τα 5 αποκτήθηκαν πρόσφατα), ανανεώθηκε δε κατά το ήμισυ τα τελευταία τρία χρόνια, και θεωρείται ένας από τους πλέον σύγχρονους πανελλαδικά, με ότι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή σε λεωφορείο, αφού διαθέτουν σύγχρονες παροχές που αφορούν την ασφάλεια και την άνεση του επιβάτη, είναι φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ πολύ σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα, η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες, σε πραγματικό χρόνο, να γνωρίζουν που βρίσκονται τα λεωφορεία.
Το ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Α.Ε. σας ταξιδεύει ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΑΝΕΤΑ και με ΑΣΦΑΛΕΙΑ.

ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΤΑΦΙΔΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ο ΑΣΕΣ Σητείας ιδρύθηκε το 1929 από σουλτανινοπαραγωγούς με σκοπό την εκμετάλλευση της σταφίδας της περιοχής. Για το σκοπό αυτό, δημιουργήθηκε εργοστάσιο επεξεργασίας και τυποποίησης σταφίδας, με αποτέλεσμα την επιτυχημένη εξαγωγή του προϊόντος σε Αγγλία, Ρωσία καθώς και άλλες χώρες της Ευρώπης.
Σταδιακά ωστόσο, η ζήτηση της σταφίδας μειώθηκε, με αποτέλεσμα τη δεκαετία του 1970, η παραγωγή να περιοριστεί στους 7.000 τόνους ετησίως. Έτσι, οι παραγωγοί στράφηκαν σταδιακά στην καλλιέργεια της ελιάς, αντικαθιστώντας τα αμπέλια τους με ελαιόδεντρα. Το 1976, ο Αγροτικός Σταφιδικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Σητείας ίδρυσε το εργοστάσιο επεξεργασίας ελαιολάδου και σήμερα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους Συνεταιρισμούς στην Ελλάδα, διαδραματίζοντας σημαίνοντα ρόλο στην τοπική οικονομία και κοινωνία.
Απαριθμεί 1.274 φυσικά μέλη, ενώ ο αριθμός των εξυπηρετούμενων ελαιοπαραγωγών φτάνει τους 1.500. Η κύρια δραστηριότητα του Συνεταιρισμού είναι η παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία ελαιολάδου, σε πολυάριθμες περιοχές της χώρας.
Νέα εποχή για τον Αγροτικό Σταφιδικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό με την εξαιρετική ποιότητα ελαιολάδου ΠΟΠ Σητείας Λασιθίου Κρήτης.
Πρόεδρος του Συνεταιρισμού είναι ο κ. Κολυδάκης Σταύρος.

ΑΣΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ (1200 Χ 848)

ΑΜΦΙΓΑΛ Α.Ε.
Στην Κεχρινιά του Δήμου Αμφιλοχίας της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας παράγονται από την ΑΜΦΙΓΑΛ τα ποιοτικά, τοπικά παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα “Αφιλοχίας Γη”, σε μια υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας γάλακτος και γαλακτοκομικών. Η φιλοσοφία της Εταιρείας στηρίζεται στις δυνατές και μακροχρόνιες σχέσεις με τους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας, στην ανάγκη για προσφορά τυροκομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, στην καθιέρωση των πλέον υψηλών προτύπων παραγωγής, στο σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος και της παράδοσης, αλλά και στις ανάγκες και τις προτεραιότητες του καταναλωτή. Με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση, η σειρά «Αμφιλοχίας Γη» αντιπροσωπεύει μία νέα εποχή τυροκομίας, όπου η νέα γενιά εμπλουτίζει τις παραδοσιακές συνταγές με τις δικές της πολύτιμες ιδέες.

Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΚΡΟΥ
Μετά από γενιές ολόκληρες επαναστάσεων και πολέμων, οι άνθρωποι ήθελαν να δημιουργήσουν ξανά. Ήθελαν να μαζέψουν τις δυνάμεις τους, να ξαναχτίσουν τον τόπο τους, να συνεχίσουν την ελαιοκομική παράδοση και να μεταφέρουν την αξία των προϊόντων τους σε κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα του Συνεταιρισμού των παραγωγών ελαιόλαδου της Ζάκρου Σητείας Κρήτης, μιας περιοχής καταπράσινης από λιόφυτα. Μιας αληθινής Πολιτείας Ελαιολάδου.
Όλη η ιστορία του Συνεταιρισμού, χτίζεται γύρω από την εξέλιξη. Εκσυγχρονισμός εξοπλισμού και διαδικασιών παραγωγής, ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και κοινότητας, ανταλλαγή απόψεων, συνεργασία και αλληλεγγύη, διαπνέουν την επιχειρηματική του δράση. Γιατί, για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζάκρου, η εξέλιξη, είναι έμπνευση για την κάθε μέρα που προστίθεται στο κομπολόϊ του χρόνου..
Σήμερα, 500 παραγωγοί ωφελούνται από τις εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις παραγωγής και τυποποίησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Ζάκρου. Αφοσιωμένοι στην ορθολογική καλλιέργεια, παράγουν αειφορικά, ένα από τα καλύτερα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα στον κόσμο, το ελαιόλαδο Σητείας Λασιθίου Κρήτης ΠΟΠ, με την υπογραφή της γεύσης και των αρωμάτων της Ζάκρου! Αυτή είναι με λίγα λόγια η ιστορία τους..
Πρόεδρος του Συνεταιρισμού είναι ο κ. Κεκερίδης Κωνσταντίνος.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΚΡΟΥ

ΚΤΕΛ ΝΟΜΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ Α.Ε.
Η ΚΤΕΛ Ν. Φωκίδας Α.Ε. είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο υγιείς εταιρείες του Νομού Φωκίδας. Αριθμεί 47 Μετόχους και ένα σύγχρονο στόλο από 51 λεωφορεία τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία πληρούν τους προβλεπόμενους κανόνες ασφαλούς και άνετης μεταφοράς των πελατών της και των αποσκευών τους.

ΚΤΕΛ ΝΟΜΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ ΑΕ

ΑΓΡΟΠΟΝΙΑ ΣΕΡΡΩΝ Α.Ε.
Η Αγροπονία Σερρών Α. Ε. ιδρύθηκε το 1998 από μια ομάδα έμπειρων Γεωπόνων, με αξιόλογη και μακρά διαδρομή στο χώρο των γεωργικών εφοδίων και των μελετών. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στους τομείς
• Της εμπορίας γεωργικών εφοδίων,
• Της παροχής υπηρεσιών συμβούλου στον αγροτικό τομέα. Από το 2007 επίσης ξεκίνησε και την δραστηριότητά της στον τομέα των θερμοκηπίων (σπορόφυτα και ελαιόδεντρα). Η Αγροπονία Σερρών α.ε. από το 2001 στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο, συνολικής έκτασης 50 στρεμμάτων με σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, υψηλής λειτουργικότητας και διαθέτει έναν αρκετά μεγάλο και πλήρως εξοπλισμένο αποθηκευτικό χώρο (900 τ.μ.). Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας περιλαμβάνονται και τα υπερσύγχρονα θερμοκήπια συνολικής έκτασης 15 στρεμμάτων. Να επισημάνουμε επίσης και τη νέα προσθήκη της στις εγκαταστάσεις της με τριανταφυλλιές διαφόρων τύπων και χρωμάτων (δείτε στο άρθρο μας τους εικονογραφημένους καταλόγους της).

ΑΓΡΟΠΟΝΙΑ ΣΕΡΡΩΝ Α.Ε.

BODEGAS KRONTIRAS
Στη Μεντόζα της Αργεντινής και συγκεκριμένα στην περιοχή του Lujan de Cujo, όπου παράγονται τα καλύτερα Malbec της Αργεντινής, εγκαταστάθηκε μια Ελληνική οικογένεια. Ο Κωνσταντίνος Κροντηράς και η σύζυγός του Σιλβίνα Κροντηρά, λάτρεις του καλού κρασιού και της Αργεντινής. Eδώ φώλιασαν την αγάπη τους για το καλό κρασί. Δημιούργησαν ένα ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ, με εντελώς σύγχρονο οικολογικό εξοπλισμό και μικρές ανοξείδωτες δεξαμενές, συνολικής δυναμικότητας περίπου 200.000 λίτρων. Είναι μάλιστα, η πρώτη  φορά που στη Μεντόζα, ένα ιδιόκτητο πιστοποιημένο βιοδυναμικό οινοποιείο, οινοποιεί τα δικά του βιοδυναμικά σταφύλια!
Είναι τόσο σύγχρονο και τόσο καλοφτιαγμένο που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο! Η αρχιτεκτονική του οινοποιείου το οποίο έχει λάβει την πιστοποίηση Demeter το 2012, είναι εμπνευσμένη από τις αρχές της βιοδυναμικής και την αρχαία ιερή Γεωμετρία, με σκοπό να δημιουργηθεί το τέλειο περιβάλλον για την οινοποίηση και την παλαίωση των κρασιών, ενώ επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί φυσικά μονωτικά υλικά (άχυρο) και μέθοδοι ανακύκλωσης, για την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων..

BOTEGAS KRONTIRAS ARGENTINA

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ
«Ού πολιτείαν γενέσθαι την αρίστην άνευ συμμέτρου χορηγίας” Αριστοτέλης
(Καμμία Πολιτεία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άριστη, χωρίς την ανάλογη χορηγία)

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

Shares