ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης ή νομός Ρεθύμνης είναι μία από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας, στην Περιφέρεια Κρήτης, με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, πολιτιστική παράδοση και ιστορία χιλιετιών.
Πρωτεύουσα του νομού Ρεθύμνης είναι το ιστορικό Ρέθυμνο, το οποίο υπήρξε μεγάλος οικισμός από το 5ο αιώνα π.Χ., καθώς σχετίζεται με την αρχαία Μινωική πόλη-κράτος “Ρίθυμνα”, από την οποία πήρε και το όνομά του.
Στον ιστορικό νομό Ρεθύμνης και στην ευρύτερη περιοχή του, συναντά κανείς όμορφα χωριά και κωμοπόλεις, αμμουδερές παραλίες, σύγχρονα τουριστικά θέρετρα, πολλά αξιοθέατα, όπως, Βυζαντινές εκκλησίες, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, Βυζαντινά, Ενετικά και Οθωμανικά μνημεία, κ.α..
Ο νομός Ρεθύμνης εμφανίζει μεγάλη τουριστική κίνηση όλες τις εποχές του χρόνου, ενώ υπάρχει και η παρουσία φοιτητών, καθώς κοντά στην πόλη του Ρεθύμνου στεγάζεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

RETHYMNO-KRHTHS -GREECE

ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ | ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης της Περιφέρειας Κρήτης, έχει έκταση 1.494 τ. χλμ. και πληθυσμό 84.866 κατοίκους.
Θέση: Ο νομός Ρεθύμνης βρίσκεται μεταξύ των νομών Χανίων (δυτικά) και Ηρακλείου (ανατολικά). Βόρεια βρέχεται από το Κρητικό πέλαγος και νότια από το Λιβυκό πέλαγος.
Μορφολογία του εδάφους: Το έδαφος του νομού Ρεθύμνης είναι ορεινό κατά ποσοστό 65%, ένα ποσοστό περίπου 19% είναι ημιορεινό και το υπόλοιπο 16% περίπου είναι πεδινό, κυρίως στα βόρεια και νότια παράλια.
Βουνά: Ανατολικά κοντά στα όρια των επαρχιών Αμαρίου και Μυλοποτάμου, βρίσκεται το επιβλητικό όρος Ίδη, που είναι γνωστό ως Ψηλορείτης, με υψόμετρο 2.458 μ.. Άλλες σημαντικές βουνοκορφές είναι ο Σιταράς (1.575 μ.), η Κουρούνα (1.855 μ.), ο Τυμπανάτορας (1.491 μ.), ο Σκίνακας (1.760 μ.), ο Καλόρος (1.125 μ.) και η Χαμένη (1.281 μ.). Αντίθετα, στα δυτικά εκτείνονται οι ανατολικές προεκτάσεις των Λευκών Ορέων με σημαντικότερες κορυφές τον Κρυονερίτη (1.312 μ.), Κουρούπα (1,001 μ.) και τον Βρύσινα (860 μ.). Ανάμεσά τους υψώνεται το όρος Κέντρος (1.776 μ.).
Ποταμοί: Ο σημαντικότερος ποταμός του νομού Ρεθύμνης είναι ο Γεροπόταμος, ο οποίος πηγάζει από το βουνό Ίδη (Ψηλορείτης) και διαρρέοντας με τους παραποτάμους του σχεδόν όλο το αν. τμήμα του νομού, εκβάλει στο Κρητικό πέλαγος. Άλλοι ποταμοί είναι το ρέμα Σφοκορύακο, στο κεντρικό τμήμα, και ο Πετρές στο δυτικό, ενώ το νοτιοανατολικό τμήμα διαρρέουν οι ποταμοί Ακουμιανός και Πλατύς. Στο νομό επιπρόσθετα συναντάται και η τεχνητή λίμνη του φράγματος Ποταμών, στην περιοχή Ποταμοί στο Αμάρι.
Ακτογραμμές: Ο νομός Ρεθύμνης παρουσιάζει δύο εκτεταμένες ακτογραμμές την βόρεια στο Κρητικό πέλαγος και τη νότια στο Λυβικό πέλαγος.
Νησιά: Επώνυμα νησιά του νομού Ρεθύμνης είναι τα εξής: Αχινός, Βαρδιανός, Γλαρόνια, Διάπορι ή Τάκος, Δοκός, Ήβη, Κόκκινα Βράχια, Μαυρόβραχα, Μυρτάδια, Ορτσίνι, Παξιμάδια, Πρασονήσι ή Ξιφίας, Ρόσσα, Σπόπιο, Σμέρνα ή Άσπρος Βόλακας, Τουρλίτες, Τρίπετρο.
Προστατευόμενοι βιότοποι του Natura 2000: α) Το Πρασσανό φαράγγι, ο Πατσός, το Σφακορύακο ρέμα, η παραλία Ρεθύμνου, η εκβολή του Γεροπόταμου, το Ακρ. Λιανός Κάβος και τα Περιβόλια είναι προστατευόμενοι βιότοποι του Natura 2000 κατά μία έκταση 131,3 τ.χλμ. β) Οι περιοχές Σωρός, Αγκάθι και το όρος Κέδρος είναι προστατευόμενοι βιότοποι του Natura 2000 κατά μία έκταση 81,09 τ.χλμ..
Κλίμα: Το κλίμα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης χαρακτηρίζεται γενικά ως ήπιο μεσογειακό, με ήπιους χειμώνες. Στις ορεινές περιοχές μπορεί να είναι ελάχιστα ηπειρωτικό.
Οικονομία: Κύριοι φυσικοί πόροι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης αποτελούν οι αρκετά εύφορες πεδινές εκτάσεις, βόρεια και νότια του νομού, με σημαντική ανάπτυξη της γεωργίας και του τουρισμού και λιγότερο της κτηνοτροφίας (αιγοπρόβατα οικόσιτης με πολλά τυροκομικά γαλακτοκομικά και άλλα κτηνοτροφικά προϊόντα). Η γεωργία στο νομό βασίζεται κυρίως στην ελαιοκαλλιέργεια. Οι ελαιώνες εδώ θεωρούνται από τους πλέον εκτεταμένους και αποδοτικούς όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη τη Μεσόγειο. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις κατανέμονται για σιτηρά, βρώσιμα όσπρια, βιομηχανικά και, κτηνοτροφικά φυτά, πατάτες και λαχανικά.
Στις δενδρώδεις καλλιέργειες περιλαμβάνονται εσπεριδοειδή, οπωροφόρα (μηλιές, αχλαδιές, βερικοκιές, ροδακινιές, κερασιές κ.ά.), καθώς και αμυγδαλιές, καρυδιές, μπανανιές και κυρίως ελιές. Από τα συνολικά 520.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης περίπου τα 40.000 στρέμματα αρδεύονται.
Από τα δάση του νομού Ρεθύμνης παράγεται σε περιορισμένη ποσότητα ξυλεία, καυσόξυλα, ξυλάνθρακες, ενώ ευδοκιμούν και πολλά βότανα όπως τσάι, ρίγανη κ.α.).
Αλλες ασχολίες των κατοίκων είναι η αλιεία, η απασχόληση σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες επεξεργασίας αγροτικών κυρίως προϊόντων.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ – ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης αποτελείται από τους Δήμους Ρεθύμνης, Μυλοποτάμου, Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου και Ανωγείων.
Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, είναι η κ. Μαίρη Λιονή.

Ο ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Ο Δήμος Ρεθύμνης έχει έκταση 397,48 τ. χλμ. και πληθυσμό 55.636 κατοίκους. Έδρα του Δήμου είναι το Ρέθυμνο.  
Δήμαρχος του Δήμου Ρεθύμνης είναι ο κ. Μαρινάκης Γεώργιος.
Ο Δήμος Ρεθύμνης διαιρείται σε 4 Δημοτικές Ενότητες, τις εξής: Ρεθύμνης, Νικηφόρου Φωκά Αρκαδίου και Λαππαίων, οι οποίες συνολικά περιλαμβάνουν 3 Δημοτικές Κοινότητες και 44 Τοπικές Κοινότητες, με 100 συστατικούς οικισμούς (σε παρένθεση αναγράφονται οι οικισμοί της κάθε Κοινότητας). Αναλυτικά:
1. Δημοτική Ενότητα Ρεθύμνης: Περιλαμβάνει την Δημοτική Κοινότητα Ρεθύμνης (Ρέθυμνο, Αγία Ειρήνη, Ανώγεια, Γάλλος, Γιαννούδι, Μεγάλο Μετόχι, Μικρό Μετόχι, Ξηρό Χωριό, Τρία Μοναστήρια), και τις Τοπικές Κοινότητες Αρμένων (Αρμένοι, Αγιος Γεώργιος, Σωματάς, Φωτεινός), Γουλεδιανών (Γουλεδιανά, Γενή), Καρές (Καρές, Αμπελάκι), Καστέλλου (Κάστελλος), Κούμων (Κούμοι), Μαρουλά (Μαρουλάς, Δίλοφο), Όρους (Ορος), Πρασιών (Πρασές), Ρουσσοσπιτίου (Ρουσσοσπίτι), Σελλίου (Σελλί, Μύρθιος), Χρωμοναστηρίου (Χρωμοναστήρι, Καπεδιανά, Μύλοι, Πρινέδες).
2. Δημοτική Ενότητα Νικηφόρου Φωκά: Περιλαμβάνει την Δημοτική Κοινότητα Ατσιποπούλου (Ατσιπόπουλο, Αγνά, Βιολί Χαράκι, Πανόραμα) και τις Τοπικές Κοινότητες Αγίου Κωνσταντίνου (Αγιος Κωνσταντίνος, Αγιος Γεώργιος), Άνω Βαλσαμόνερου (Ανω Βαλσαμόνερο, Μονοπάρι), Γερανίου (Γεράνι, Πετρές), Γωνιάς (Γωνιά, Αγιος Ανδρέας), Ζουριδίου (Ζουρίδι), Καλονύκτου, (Καλονύκτης), Κάτω Βαλσαμόνερου (Κάτω Βαλσαμόνερο), Μαλακίων (Ανω Μαλάκι, Κάτω Μαλάκι), Μούντρου (Βελονάδο, Μούντρος), Πρινέ (Βεδέροι, Πρινές), Ρουστίκων (Ρούστικα, Παλαίλιμνος), Σαϊτουρών (Σαϊτούρες), Φραντζεσκιανών Μετοχίων (Φραντζεσκιανά Μετόχια).
3. Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου: Περιλαμβάνει την Δημοτική Κοινότητα Αδελε (Αδελε, Αγία Παρασκευή, Αδελιανός Κάμπος) και τις Τοπικές Κοινότητες Αμνάτου (Αμνατος, Καψαλιανά, Μονή Αρκαδίου, Πίκρης), Αρχαίας Ελεύθερνας (Αρχαία Ελεύθερνα), Ελευθέρνης (Ελεύθερνα, Έρφων (Ερφων, Αγιος Νικόλαος, Ανω Βιρανεπισκοπή, Βιρανεπισκοπή, Μαγνησία) Κυριάννας (Κυριάννα), Μέσης (Μέση, Αγία Τριάδα, Λούτρα), Παγκαλοχωρίου (Παγκαλοχώρι, Σφακάκι), Πηγής (Πηγή, Αγιος Δημήτριος, Πηγιανός Κάμπος), Πρίνου (Πρίνος, Σκαλέτα), Σκουλουφίων (Σκουλούφια, Ρούπες), Χαμαλευρίου (Χαμαλεύρι, Αστέρι, Σταυρωμένος), Χαρκίων (Χάρκια, Καβούσι).
4. Δημοτική Ενότητα Λαππαίων: Περιλαμβάνει τις Τοπικές Κοινότητες Αργυρουπόλεως (Αργυρούπολη), Αρχοντικής (Αρχοντική), Βιλανδρέδου (Βιλανδρέδο, Αλώνες, Αρολίθι, Ρουμπάδο), Επισκοπής (Επισκοπή, Πύργος), Καρωτής (Καρωτή), Κάτω Πόρου (Κάτω Πόρος), Κούφης (Κούφη), Μυριοκεφάλων (Μυριοκέφαλα, Μαρουλού).

ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Το Ρέθυμνο είναι πόλη, Δημοτική Ενότητα και Κοινότητα του Δήμου Ρεθύμνης, καθώς και πρωτεύσουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης στην Περιφέρεια Κρήτης, με πληθυσμό 29.480 κατοίκους. Ως Δημοτική Ενότητα ο Πληθυσμός της ανέρχεται σε 37.345 κατοίκους.
Γενικά για το Ρέθυμνο: Τo Ρέθυμνο έχει χρώμα και χαρακτήρα από τη Βενετική και την Οθωμανική Εποχή. Σώζονται σημαντικά μνημεία όπως η Λότζια, η Φορτέτζα, τα τζαμιά, οι ενετικές πύλες, οι κρήνες, τα διακοσμημένα παράθυρα στους γραφικούς δρόμους της Παλαιάς Πόλης και άλλα. Το Eνετικό λιμάνι (φωτογραφία), αποτελεί στολίδι για την πόλη και ο Δημοτικός Κήπος μνημείο φυσικής ιστορίας.
Στην ανάπτυξη της πόλης έχει συμβάλει η λειτουργία του Πανεπιστημίου Κρήτης στην περιοχή του Γάλλου.
Γεωγραφία: Είναι χτισμένο στη βόρεια ακτή της Κρήτης, στη νότια όχθη του Κρητικού πελάγους και προς την ανατολική πλευρά του κόλπου του Αλμυρού και υπήρξε μεγάλος οικισμός από τον 5ο αιώνα π.Χ, καθώς σχετίζεται με την αρχαία Μινωική πόλη-κράτος “Ρίθυμνα”. 
Ιστορία: Η πιο γνωστή ίσως σύνδεση του Ρεθύμνου με την αρχαιότητα είναι η πόλη-κράτος Ρίθυμνα, γνωστή από τον 5ο αιώνα, από την οποία πήρε και το όνομά του. Η πόλη αυτή πιθανόν να εκτεινόταν στην ίδια θέση με το σημερινό Ρέθυμνο. Μαρτυρίες για την ύπαρξη της πόλης υπάρχουν από τον 5ο-4ο αι. π.Χ. και είναι κυρίως τα αργυρά και χάλκινα νομίσματα, τα οποία έφεραν στη μια όψη την κεφαλή του Απόλλωνα ή της Αθηνάς, και στην άλλη τρίαινα ή δύο δελφίνια ή αίγα. Το όνομα της πόλης αναγράφεται με διάφορους τύπους, όπως ΡΙΘΥ, ΡΙ, ΙΡ, ΡΙΘ, Ρ.
Προστάτες Θεοί της Ρίθυμνας ήταν ο Απόλλωνας και η Αθηνά και η πόλη γνώρισε τότε την πρώτη ακμή της ως αυτόνομη, με προτίμηση στις ναυτικές δραστηριότητες. Τον 2ο Αιώνα ΠΚΕ μαρτυράται από Δελφική επιγραφή, τον 1ο Αιώνα μ.Χ. από τον Πλίνιο, τον 2ο Αιώνα ΚΕ από τον Κλαύδιο Πτολεμαίο και τον τρίτο από τον Κλαύδιο Αιλιανό, ο οποίος μνημονεύει τη Ρίθυμνα σαν κώμη.
Οικονομία: Το σύγχρονο Ρέθυμνο είναι σε πληθυσμό η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και εμφανίζει μεγάλη τουριστική κίνηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο υπάρχει παρουσία φοιτητών, καθώς κοντά στην πόλη στεγάζεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η οικονομία της πόλης στηρίζεται στον τουρισμό, καθόσον υπάρχουν πολλά αξιοθέατα, μεγάλη αμμώδης παραλία και ισχυρή ξενοδοχειακή υποδομή. 

ΤΟ ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟ
Το Ατσιπόπουλο είναι κωμόπολη και έδρα της Δημοτικής Κοινότητας Ατσιποπούλου του Δήμου Ρεθύμνης, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης στην Περιφέρεια Κρήτης, με πληθυσμό 1.392 κατοίκους. Ως χωριό πρωτοαναφέρεται το 1182 στο Βυζαντινό έγγραφο των 12 αρχοντόπουλων. Σήμερα αποτελεί προάστιο του Ρεθύμνου. Ως Δημοτική Κοινότητα Ατσιποπούλου εκτός από την έδρα της, περιλαμβάνει και τους οικισμούς Αγνά, Βιολί Χαράκι και Πανόραμα με τον συνολικό της πληθυσμό να ανέρχεται σε 4.947 κατοίκους. Μεγάλη έκταση της περιοχής καλύπτεται από μέρος του μοναδικού δάσους ήμερης βελανιδιάς (Quercus macrolepis) της Κρήτης. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, ενώ έχει και σπουδαίο βιοτεχνικό παρελθόν. Οι κάτοικοι ασχολούνται σήμερα με την καλλιέργεια της ελιάς, αλλά και με την αγγειοπλαστική.
Από το χωριό Ατσιπόπουλο κατάγεται ο ποιητής Γεώργιος Χορτάτσης.

Στην παρακάτω φωτογραφία χαρακτηριστική οικία με διαβατικό στο χωριό Ατσιπόπουλο.

ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΧΑΡΑΚΙ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Το Βιολί Χαράκι είναι κωμόπολη της Δημοτικής Κοινότητας Ατσιποπούλου, της Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου Φωκά, του Δήμου Ρεθύμνης, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης στην Περιφέρεια Κρήτης, με πληθυσμό 2.785 κατοίκους.
Αποτελεί πεδινό προάστιο του Ρεθύμνου και βρίσκεται σε υψόμετρο 117 μέτρα, 4 χλμ. από το λιμάνι της πόλης του Ρεθύμνου και στη νότια πλευρά της Εθνικής Οδού 90 ή Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, δίπλα στον κόμβο Ατσιπόπουλου. Νότια συνέχεια του προαστίου είναι το Ατσιπόπουλο, δυτικά το χωριό Αγνά, ενώ στα νοτιοανατολικά του είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στο Βιολί Χαράκι στεγάζεται το 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου.

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ
Ο Δήμος Μυλοποτάμου έχει έκταση 337,93 τ. χλμ. και πληθυσμό 12.890 κατοίκους. Έδρα του Δήμου είναι το Πέραμα.  
Δήμαρχος του Δήμου Μυλοποτάμου είναι ο κ. Γεώργιος Κλάδος.
Ο Δήμος Μυλοποτάμου διαιρείται σε 3 Δημοτικές Ενότητες, τις εξής: Γεροποτάμου, Ζωνιανών και Κουλούκωνα, οι οποίες συνολικά περιλαμβάνουν 33 Τοπικές Κοινότητες, με 82 συστατικούς οικισμούς (σε παρένθεση αναγράφονται οι οικισμοί της κάθε Κοινότητας). Αναλυτικά:
1. Δημοτική Ενότητα Γεροποτάμου: Περιλαμβάνει τις τοπικές Κοινότητες Αγγελιανών (Αγγελιανά, Χάνι Αλεξάνδρου, Χανοθιανά), Αγίου Μάμαντος (Αβδελλάς, Αγιος Μάμας, Αργουλιό, Καστρί), Αλφάς (Αλφάς, Καλλέργος, Σκορδίλο), Αχλαδέ (Αχλαδές, Σιριπιδιανά, Σολοχιανά), Καλανδαρές (Καλαμάς, Καλανδαρέ), Μαργαριτών (Τριπόδιο, Βεργιανά, Κυνηγιανά, Λαγκά, Μαργαρίτες, Πηγουνιανά, Πλευριανά, Σταυρωμένος, Τζαννακιανά), Μελιδονίου (Βλυχάδα, Εξάντης, Μελιδόνι, Μπαλί), Μελισσουργακίου (Μελισσουργάκι), Ορθέ (Ορθές), Πανόρμου (Λαύρις, Πάνορμος), Πασαλιτών (Πασαλίτες), Περάματος (Δάφνη, Πέραμα), Ρουμελής (Ρουμελή), Σισών (Αλμυρίδα, Καλό Χωράφι, Σίσες), Σκεπαστής (Σκεπαστή), Χουμερίου (Γαρίπας, Κεραμωτά, Κρασούνας, Χουμέρι).
2. Δημοτική Ενότητα Ζωνιανών: Περιλαμβάνει την τοπική Κοινότητα Ζωνιανών (Ζωνιανά).
3. Δημοτική Ενότητα Κουλούκωνα: Περιλαμβάνει τις τοπικές Κοινότητες Αγιάς (Αγιά), Αγίου Ιωάννου Μυλοποτάμου (Αγιος Ιωάννης), Αΐμονα (Αΐμονας), Αλοΐδων (Αλοΐδες, Χάνι Αλοΐδων), Αξού (Αξός, Λιβάδα, Χαλκιδιανά), Απλαδιανών (Απλαδιανά, Κάμπος Απλαδιανών), Βενίου (Βενί, Κατεριανά), Γαράζου (Γαράζον, Μουρτζανά, Ομαλά, Φαράτσι), Δαμαβόλου (Αβδανίτες, Αλιακές, Δαμαβόλος), Δοξαρού (Δοξαρό, Κάμπος Δοξαρού, Μακρυγιάννης, Μακρυγιάννι, Χελιανά), Επισκοπής Μυλοποτάμου (Δαφνέδες, Επισκοπή, Κεφάλι), Θεοδώρας (Θεοδώρα), Καλύβου (Κάλυβος), Κρυονερίου (Αγρίδια, Κρυονέρι, Τσαχιανά), Λιβαδίων (Κράνα, Λιβάδια, Μαρινιανά), Χώνου (Δροσιά, Χώνος).

ΔΗΜΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ | ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ
Στον Δήμο Μυλοποτάμου, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, να θαυμάσει σπουδαία μνημεία και να γνωρίσει την πατροπαράδοτη φιλοξενία. Προσφέρεται για εκδρομές ή διακοπές, συνδυάζοντας μια σειρά φυσιολατρικών και αρχαιολογικών διαδρομών που στο σύνολό τους, συγκροτούν έναν σπουδαίο «χάρτη» εμπειριών.
Tο δάσος στον Mέσα Mυλοπόταμο, κατά μήκος της παλιάς εθνικής οδού, είναι πανέμορφο. H ορειβασία στον Kουλούκωνα και τον Ψηλορείτη από την περιοχή επιφυλλάσει πολλές εκπλήξεις. Oι διαδρομές στους νερόμυλους του Δαμαβόλου, την Kάτω Bρύση Γαράζου, το ερειπωμένο χωριό Mούσαι και το Mετέωρο της Aξού, στην Ελεύθερνα, στο σπήλαιο των Ζωνιανών Σφενδόνι, αποζημιώνουν τους φυσιολάτρες.
Στους πρόποδες του Ψηλορείτη βρίσκεται ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της περιοχής, μια μαγευτική φυσική δημιουργία, το σπήλαιο Σφενδόνη (φωτογραφία). Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τους κρυστάλλινους σταλακτίτες και σταλαγμίτες και τα περίεργα και εντυπωσιακά σχέδια που έχει σμιλέψει η φύση.

ΤΟ ΠΕΡΑΜΑ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Το Πέραμα είναι κωμόπολη και Κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Γεροποτάμου και έδρα του Δήμου Μυλοποτάμου, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, στην Περιφέρεια Κρήτης, με πληθυσμό 1.545 κατοίκους. Η Κοινότητα εκτός από την έδρα της περιλαμβάνει και το χωριό Δάφνη, με τον συνολικό της πληθυσμό να ανέρχεται σε 1.578 κατοίκους.
Γεωγραφικά στοιχεία: Βρίσκεται στο 24o χλμ. του παλαιού κεντρικού δρόμου Ρεθύμνου – Ηρακλείου και την περιοχή του Κάτω Μυλοποτάμου. Είναι κτισμένο στη δυτική όχθη του Γεροποτάμου (Αυλοποτάμου-Μυλοποτάμου), ανατολικά του Μυλοποτάμου σε υψ. 75 μ.
Στην ίδια θέση σήμερα βρίσκεται γέφυρα μεσω της οποίας συνδέεται το χωριό με το Μελιδόνι και το Πάνορμο. Το έδαφός του είναι πεδινό και καλύπτεται με 3.600 στρέμματα από καλλιεργούμενες εκτάσεις και 400 στρέμματα από σπίτια, δρόμους κλπ..
Ιστορία: Το Πέραμα υπήρξε πάντοτε, όπως και σήμερα, από τη θέση του φυσικό πέρασμα προς όλα σχεδόν τα χωριά του Κάτω Μυλοποτάμου, απ’ όπου και το όνομά του.
Είναι γνωστό από την περίοδο της Ενετοκρατίας με το όνομα Βασιλικό Πέραμα (1583). Οι Τούρκοι στο πέρασμα τους, μετά την κατάληψη του Ρεθύμνου (1646), το έκαψαν μαζί με τα χωριά Πασαλίτες, Ορθές, Καλαμάς, Καλανδαρέ, Αυδανίτες και Αξός, όπως αναφέρει ο ποιητής του Κρητικού Πολέμου Μαρίνος Τζάνες Μπουνιαλής.

ΤΑ ΖΩΝΙΑΝΑ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Τα Ζωνιανά είναι χωριό, τοπική Κοινότητα και έδρα του Δήμου Μυλοποτάμου, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης στην Περιφέρεια Κρήτης, με πληθυσμό 1206 κατοίκους. Το χωριό απέχει 43 χλμ. από το Ηράκλειο και 52 χλμ. από το Ρέθυμνο. Βρίσκονται στον Ψηλορείτη (όρος Ίδη), σε υψόμετρο 630 μέτρα.
Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το σπήλαιο Σφεντόνη ή «του Σφεντόνη η Τρύπα», το μεγαλύτερο σπήλαιο της Κρήτης, με πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο.
Ονομασία: Το χωριό είχε άλλες δύο ονομασίες πριν πάρει την σημερινή ονομασία. Ονομάστηκε αρχικά Ζουλιανά από τον βοσκό Ζα (γεν. του Ζου), ο οποίος ανακάλυψε νερό στην τοποθεσία αυτή και έπειτα πήρε την ονομασία Ζουτόλακκος (που σημαίνει στου Ζου το λάκκο). Τέλος, η ονομασία ταυτίζεται με τον θεό Δία (Ζευς). Τα Ζωνιανά ονομάστηκαν έτσι από την τοπική έκφραση “Ζώνε Θεέ(δηλ. ‘Άκουσέ με, Θεέ μου’).
Ιστορία: Το 1821 οι Ζωνιανοί επαναστάτησαν κατά των Τούρκων με επί κεφαλής τον Μαυρογιάννη. Το 1866,17 Ζωνιανοί πολέμησαν στο Αρκάδι και σφαγιάστηκαν στην τραπεζαρία του Μοναστηριού όταν τελείωσαν τα πολεμοφόδιά τους. Από τους Βαλκανικούς Πολέμους το 1912 μέχρι την Μικρασιατική Εκστρατεία το 1922, έπεσαν μαχόμενοι 13 Ζωνιανοί και 17 στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο το 1940.
Εκκλησιαστική υπαγωγή: Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Εκκλησιαστικά υπάγεται στη Δ΄ Αρχιερατική Περιφέρεια της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, της Εκκλησίας της Κρήτης.
Αξιοθέατα και εκδηλώσεις: Στο Σπήλαιο Σφεντόνι είναι ένα αξιοθέατο που το επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες, καθόλη τη διάρεκαι το έτους. Χαρακτηριστικές είναι και οι εκδηλώσεις με την ονομασία “Σφεντόνια” που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με θεατρικές παραστάσεις και γιορτές με ντόπιους λυράρηδες. Στο χωριό δημιουργήθηκε και ένα μουσείο κέρινων ομοιωμάτων από τον κ. Διονύση Ποταμιάνο. Το μουσείο Ποταμιάνου περιλαμβάνει 87 κέρινα ομοιώματα, που σε φυσικό μέγεθος αναπαριστούν, μπροστά στα μάτια του θεατή, σκηνές από την ιστορία της Κρήτης.

ZONIANA-DIMOU-MYLOPOTAMOU-RETHYMNIS

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου έχει έκταση 354,33 τ. χλμ. και πληθυσμό 7.427 κατοίκους. Έδρα του Δήμου είναι το Σπήλι. Δήμαρχος του Δήμου Αγίου Βασιλείου είναι ο κ. Ιωάννης Ταταράκης.
Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου διαιρείται σε 2 Δημοτικές Ενότητες, της Λάμπης και του Φοίνικα, οι οποίες συνολικά περιλαμβάνουν 26 Τοπικές Κοινότητες, με 69 συστατικούς οικισμούς (σε παρένθεση αναγράφονται οι οικισμοί της κάθε Κοινότητας). Αναλυτικά:
1. Δημοτική Ενότητα Λάμπης: Περιλαμβάνει τις τοπικές Κοινότητες Αγίας Γαλήνης (Αγία Γαλήνη, Ξηρόκαμπος), Ακουμίων (Ακούμια, Βρύσες, Τριόπετρα), Αρδάκτου (Αγία Παρασκευή, Ακτούντα, Αρδακτος, Βάτος), Δριμίσκου (Δρίμισκος), Καρινών (Καρίνες), Κεντροχωρίου (Κεντροχώρι, Πλατανές), Κεραμέ (Αγαλιανός, Αγία Φωτεινή, Κεραμές), Κισσός (Κισσός, Κισσού Κάμπος), Κρύας Βρύσης (Κρύα Βρύση, Νέα Κρύα Βρύση), Λαμπινής (Λαμπινή), Μελάμπων (Αγιος Γεώργιος, Μέλαμπες), Μουρνές (Μουρνέ), Μυξορρούματος (Αγία Πελαγία, Ανω Μυξόρρουμα, Μυξόρρουμα, Φρατί), Ορνές (Ορνέ), Σακτουρίων (Αγιος Παύλος, Κάτω Σακτούρια, Παξιμάδια Ενα [νησίδα], Παξιμάδια Δύο [νησίδα], Σακτούρια), Σπηλίου (Δαριβιανά, Σπήλι).
2. Δημοτική Ενότητα Φοίνικα: Περιλαμβάνει τις τοπικές Κοινότητες Αγίου Βασιλείου (Αγιος Βασίλειος), Αγίου Ιωάννου Αγίου Βασιλείου (Αγιος Ιωάννης, Καλή Συκιά, Κάνεβος), Αγκουσελιανών (Αγκουσελιανά, Παλαιόλουτρα), Ασωμάτου (Ασώματος, Κάτω Μονή Πρέβελη, Πίσω Μονή Πρέβελη), Κοξαρές (Ατσιπάδες, Κατσογρίδα, Κοξαρέ, Παλέ), Λευκογείων (Αμμούδι, Γιαννιού, Λευκόγεια, Σχοινάρια), Μαριού (Δαμνόνι, Μαριού, Παλαιά Ταβέρνα), Μύρθιου (Καλυψώ, Κάμπος, Κόκκινα Χωράφια, Μυθιανός Πλακιάς, Μύρθιος, Φοίνικας), Ροδακίνου (Ανω Ροδάκινο, Κάτω Ροδάκινο, Κόρκας, Πολύριζος), Σελλίων (Πλακιάς, Σελλία, Σούδα).

DIMOS-AGIOU-VASILEIOU-NOMOU-RETHYMNIS-EKSOFYLLO

ΤΟ ΣΠΗΛΙ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Το Σπήλι ή Σπήλιον είναι ορεινό παραδοσιακό χωριό τοπική Κοινότητα, καθώς και έδρα του Δήμου Αγίου Βασιλείου, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, στην Περιφέρεια Κρήτης, με πληθυσμό 564 κατοίκους. Αποτελεί επίσης την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων καθώς και του συλλόγου Επιστημόνων Δήμου Λάμπης (ΣΕΔΗΛ, που ιδρύθηκε το 2004). Το χωριό βρίσκεται επί της οδού Ρεθύμνης – Αγίας Γαλήνης και απέχει 25 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο.
Το Σπήλι είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στο κέντρο σχεδόν του νομού, σε δυτική πλαγιά του βουνού Κέδρου (νοτιοδυτική προέκταση του Ψηλορείτη), σε υψόμετρο 430 μέτρων, που τροφοδοτεί με τις πηγές του το χωριό με τρεχούμενα νερά. Στην πλατεία του χωριού βρίσκονται ψηλά αιωνόβια πλατάνια καθώς και μία κρήνη με 25 λεοντοκέφαλες βρύσες, από τα στόματα των οποίων ρέει νερό.
Ιστορία – Ονομασία: Το όνομα του χωριού προέρχεται από τις πολλές σπηλαιώδεις κοιλότητες και μικρά σπήλαια που βρίσκονται στο βουνό Βορίζη, στο οποίο υπάρχουν ίχνη αρχαίων μονοπατιών.
Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες, το Σπήλι φαίνεται να υπήρχε ως οικισμός ήδη από την Β’ βυζαντινή περιόδο. Το 1577, σε έρευνα του βενετού Barozzi ο οικισμός αναφέρεται ως χωρισμένος σε δύο περιοχές, το Σπήλι επώδες και το Σπήλι πέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία Οθωμανικού κτηματολόγιου που συντάχτηκε λίγο μετά το 1670, εκείνη την περίοδο το Σπήλι διέθετε 62 ιδιοκτήτες.
Η εκκλησία του χωριού που αποτελεί και τον καθεδρικό μητροπολιτικό ναό είναι αφιερωμένη στον Απόστολο Παύλο.

Το χωριό Σπήλι του Δήμου Αγίου Βασιλείου του Νομού Ρεθύμνης

ΟΙ ΛΕΟΝΤΟΚΕΦΑΛΕΣ ΒΡΥΣΕΣ ΣΤΟ ΣΠΗΛΙ
Στην πλατεία του χωριού Σπήλι βρίσκονται ψηλά αιωνόβια πλατάνια, καθώς και μία κρήνη με 25 λεοντοκέφαλες βρύσες, από τα στόματα των οποίων ρέει νερό.
Αλλα αξιοθέατα του χωριού είναι αρκετά αρχοντικά, καθώς και παλιές εκκλησίες οι οποίες είναι διακοσμημένες με τοιχογραφίες. Σημαντικότερες από αυτές, που αποτελούν αξιοθέατα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και των Αγίων Θεοδώρων.

ΟΙ ΛΕΟΝΤΟΚΕΦΑΛΕΣ ΒΡΥΣΕΣ ΣΤΟ ΣΠΗΛΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΙΟΥ
Ο Δήμος Αμαρίου έχει έκταση 277,74 τ. χλμ. και πληθυσμό 5.915 κατοίκους. Έδρα του Δήμου είναι η Αγία Φωτεινή. Δήμαρχος του Δήμου Αμαρίου είναι ο κ. Παντελής Μουρτζανός.
Ο Δήμος Αμαρίου διαιρείται σε 2 Δημοτικές Ενότητες αυτή των Κουρητών και Συβρίτου, οι οποίες συνολικά περιλαμβάνουν 26 Τοπικές Κοινότητες, με 40 συστατικούς οικισμούς (σε παρένθεση αναγράφονται οι οικισμοί της κάθε Κοινότητας). Αναλυτικά:
1. Δημοτική Ενότητα Κουρητών: Περιλαμβάνει τις τοπικές Κοινότητες Αγίας Παρασκευής (Αγία Παρασκευή), Αγίου Ιωάννη Αμαρίου (Αγιος Ιωάννης), Αποδούλου (Αποδούλου, Μάνδρες, Ρίζικας, Σάτα), Βιζαρίου (Βιζάρι), Κουρουτών (Κουρούτες), Λαμπιωτών (Λαμπιώτες), Λοχριάς (Αρδακτος, Λοχριά), Νιθαύρεως (Βαθιακό, Νίθαυρις), Πετροχωρίου (Πετροχώρι), Πλατανίων (Πλατάνια), Πλατάνου (Πλάτανος), Φουρφουρά (Φουρφουράς).
2. Δημοτική Ενότητα Συβρίτου: Περιλαμβάνει τις τοπικές Κοινότητες Αμαρίου (Αμάρι, Οψιγιάς), Ανω Μέρους (Ανω Μέρος, Δρυγιές, Χωρδάκι), Αποστόλων (Αγία Φωτεινή, Απόστολοι, Γέννα), Βισταγής (Βισταγή, Μονή Ασωμάτων, Βρυσών (Βρύσες, Καρδάκι), Βωλεώνων (Βωλεώνες), Γερακαρίου (Γερακάρι), Ελενών (Ελένες, Μεσονήσια), Θρόνου (Θρόνος, Κλησίδι), Καλογέρου (Καλόγερος), Μέρωνα (Μέρωνας), Μοναστηρακίου (Μοναστηράκι), Παντανάσσης (Παντάνασσα), Πατσού (Πατσός).

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Η ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Η Αγία Φωτεινή είναι ορεινό χωριό της Κοινότητας Αγίων Αποστόλων, της Δημοτικής Ενότητας Συβρίτου, και έδρα του Δήμου Αμαρίου, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, στην Περιφέρεια Κρήτης, με πληθυσμό 90 κατοίκους.
Η Αγία Φωτεινή είναι κτισμένη σε υψόμετρο 500 μέτρων και βρίσκεται σε απόσταση 33 χλμ. 3νοτιοανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου. Κατοικήθηκε κατά τη δεκαετία του 1950 και αναγνωρίστηκε ως οικισμός το 1961.
Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Αγία Φωτεινή (από την οποία προέρχεται και η ονομασία του) και είναι κτισμένη στη θέση παλιότερου ομώνυμου ναού που σύμφωνα με την παράδοση κατασκευάστηκε από τον όσιο Νίκωνα τον Μετανοείτε. Εκκλησιαστικά ο οικισμός εξυπηρετείται από την ενορία Αγίων Αποστόλων, που υπάγεται στη Β’ Αρχιερατική περιφέρεια της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων. Από το 1989 λειτουργεί στην Αγία Φωτεινή κέντρο υγείας.

Η ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ
Ο Δήμος Ανωγείων του νομού Ρεθύμνης στην Περιφέρεια Κρήτης, έχει έκταση 130,958 τ. χλμ. και πληθυσμό 2.240 κατοίκους. Έδρα του Δήμου είναι τα Ανώγεια.
Δήμαρχος του Δήμου Ανωγείων είναι ο κ. Κεφαλογιάννης Σωκράτης. 
Εκτός από την έδρα του, ο Δήμος Ανωγείων περιλαμβάνει και τον κοντινό οικισμό Σίσαρχα. Πρόκειται για ορεινό Δήμο και βρίσκεται στους πρόποδες του Ψηλορείτη.

ΔΗΜΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΛΟΓΟΤΥΠΟ

ΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Τα Ανώγεια Ρεθύμνης είναι μια ορεινή κωμόπολη και έδρα του Δήμου Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, στην Περιφέρεια Κρήτης
Βρίσκονται σε υψόμετρο 830 μέτρων, στη ράχη του υψώματος Αρμί, του Ψηλορείτη και έχουν πληθυσμό 2.240 κατοίκους. Απέχουν 54 χλμ. από το Ρέθυμνο.
Το όνομά τους οφείλεται στην τοποθεσία που είναι χτισμένα, δηλαδή στην «άνω γη». Είναι επίσης γνωστά ως Αξικανώγεια, ή Μεγάλα Ανώγεια και χωρίζεται σε συνοικίες (Αρμί, Μεσοχωριό ή Μεσοχωριά, Περαχώρι, Μετόχι και Συνοικισμό), γειτονιές και πλατείες. Η κωμόπολη διαμορφώνεται με κέντρο την εκάστοτε εκκλησία γύρω από την οποία αναπτύσσεται η κοινωνική ζωή του οικισμού, οι βασικές οδικές αρτηρίες, τα στενά δρομάκια με σκαλιά, ο πυκνοκατοικημένος οικιστικός ιστός, το εμπόριο καθώς κι ένα πλέγμα από αγάλματα, προτομές, μνημεία.
Κοντά στην περιοχή των Ανωγείων βρίσκεται το Ιδαίο Άντρο, όπου σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία γεννήθηκε ο Δίας.
Κοντά στα Ανώγεια βρίσκοντα επίσης το Σπήλαιο Σφεντόνη, καθώς και το οροπέδιο της Νίδας.

ΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΤΑ ΣΙΣΑΡΧΑ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Τα Σίσαρχα είναι οικισμός του Δήμου Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, στην Περιφέρεια Κρήτης. Βρίσκονται σε υψόμετρο 613 μέτρων και έχουν πληθυσμό 60 κατοίκους.

ΣΙΣΑΡΧΑ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΝΟ,ΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Από τα Σίσαρχα κατάγονταν ο Στέλιος Αεράκης μουσικός του Νίκου Ξυλούρη και «ψυχή» της κρητικής δισκογραφίας. Συνόδευσε τον Νίκο Ξυλούρη παίζοντας λαούτο σε ιστορικές εμφανίσεις του, ενώ είχε εκδόσει εκατοντάδες δίσκους με κρητική μουσική.

Ο ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΕΡΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΞΥΛΟΥΡΗΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ

RETHYMNO-LOFOS-VRISAINAS
Ο λόφος Βρύσαινας στο Ρέθυμνο
RETHYMNO-KRINI-RIMONTI
Ρέθυμνο, η κρήνη Ριμόντι
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΦΡΑΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΡΑΤΙΑΝΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΔΗΝΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Το χωριό Φρατί και το Φρατιανό Φαράγγι, Δήμος Αγ. Βασιλείου
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Η εκκλησία των Αποστόλων του Δήμου Αμαρίου Ρεθύμνης, με φόντο τον Ψηλορείτη
ΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΣΚΙΝΑΚΑΣ ΣΤΟΝ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ
Το αστεροσκοπείο Σκίνακας στον Ψηλορείτη
ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΡΗΤΙΚΗ ΤΟΥΛΙΠΑ ΣΤΟΝ ΓΙΟΥΣ ΚΑΜΠΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΙΟΥ
Κόκκινη Κρητική Τουλίπα στον Γιους Κάμπο του Δήμου Αμαρίου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΖΕΙΔΩΡΟΣ
Με την αξιοποίηση και του ιστορικού αρχείου-παρακαταθήκη
του Θεόδωρου Ευαγγελούδη (1985-2023), τιμής ένεκεν
Αρχαιολόγος ΑΠΘ, Απόφοιτος Ινστιτούτου Θερβάντες
Ιστορικός ερευνητής Ρεμπέτικου Τανγκό

ΤΕΟ ΕΙΚΟΝΑ ΠΡΟΦΙΛ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ – ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Πηγές: Ιστορία της Ελλάδας, ιστορίας της Ευρώπης, ιστορικό αρχείο-παρακαταθήκη του Teodoro Evangeloudis, Βικιπαίδεια, ιστότοποι και Σελίδες (Κοινωνικών Δικτύων) Περιφέρειας Κρήτης, Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, καθώς και από ιδιωτικές σελίδες (Fb Pages) στα Κοινωνικά Δίκτυα ή ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, τις οποίες αναγράφουμε στις επί μέρους αναφορές μας.
Σημείωση: Για όσους δημιουργούς φωτογραφιών έχουμε στοιχεία, αναγράφουμε το όνομά τους. Για όσους δεν έχουμε στοιχεία, αναγράφουμε την πηγή προέλευσης.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
Ευχαριστούμε τους Εθνικούς και Περιφερειακούς Χορηγούς μας, που υποστηρίζουν τη δράση μας για την προβολή του φυσικού, πολιτιστικού και ιστορικού κάλλους της Ελλάδας, που έχει ως στόχο το συλλογικό όφελος.

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ
«Ού πολιτείαν γενέσθαι την αρίστην άνευ συμμέτρου χορηγίας” Αριστοτέλης
(Καμμία Πολιτεία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άριστη, χωρίς την ανάλογη χορηγία)

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

Το αφιέρωμά μας για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης είναι σε εξέλιξη..

Χωριά και Πόλεις της Ελλάδας

Shares