ΧΩΡΙΑ ΚΑΙΜ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ (850Χ601)

ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

Η Δράμα είναι πόλη της Μακεδονίας, έδρα του Δήμου Δράμας και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και έχει πληθυσμό ως 50.815 κατοίκους (ως Δήμος Δράμας, σύμφωνα με την απογραφή του 2021). Βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας Ηδωνίδας με μακραίωνη ιστορία, καθώς ο τόπος κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το «Ύδραμα» – «Δύραμα», λόγω της αφθονίας των υδάτων που αναβλύζουν στην περιοχή. Είναι έδρα της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστήμιου της Ελλάδος. Στην πόλη λαμβάνει χώρα ετησίως το «Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους».
Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας είναι ο κ. Μιχαήλ Μουρβετίδης.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΜΑΣ, ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας (π. Νομός Δράμας), αποτελεί μία από τις 74 περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας. Εχει έκταση 3.468 τ. χλμ. και πληθυσμό 95.701 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2021. Καταλαμβάνει το Βορειοανατολικό τμήμα της Μακεδονίας και υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πρωτεύουσά της Περιφερειακής Ενότητας είναι η Δράμα. Συνορεύει Ανατολικά με την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, Βόρεια με την Βουλγαρία, Δυτικά με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και Νότια με την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.
Βουνά: Στο έδαφός της είναι το Φαλακρό (2.232 μ.), το ψηλότερο βουνό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο οποίο λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο λίγο πιο πάνω από το χωριό Βώλακας. Το Μενοίκιο όρος με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα στα πυκνά δάση, φαράγγια, οροπέδια και υποαλπικά λιβάδια του, το κατατάσσουν στις πιο σημαντικές ορεινές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας. Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 500 φυτικά είδη, τα οποία συνθέτουν 20 περίπου οικότοπους. Το Μεγάλο Λιβάδι Λεπίδα είναι οροπέδιο στην ΠΕ Δράμας σε υψόμετρο τα 1.350 μ. και αποτελεί τμήμα του ορεινού συγκροτήματος της Κούλας, στην οροσειρά της Ροδόπης. Βρίσκεται ανάμεσα στα όρη Στάμνας (βορειοδυτικά) και Ερύμανθου ή Χαϊντούς (νοτιοανατολικά) και απέχει 42 χλμ. από το Παρανέστι. Ο Ορβυλος βρίσκεται στα σύνορα Δράμας – Σερρών με ψηλότερη κορυφή Τσολιάς ή Αλί Μποτούς, εντός Ελληνικού εδάφους 2212 μ. (το βουνό επεκτείνεται και εντός του Βουλγαρικού εδάφους). Αλλα βουνά είναι ο Κορύλοβος 500 μ., (αποτελεί τη νότια απόληξη του Φαλακρού όρους), Το Φρακτό (1953 μ.), το οποίο αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Κεντρικής Ροδόπης, και της οποίας αποτελεί τον υψηλότερο ορεινό όγκο, στο νότιο δε τμήμα του Φρακτού (Ελληνικό τμήμα) υπάρχει το Παρθένο Δάσος Φρακτού, το μοναδικό παρθένο δάσος στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη. Τα όρη Λεκάνης ή Τσαλ Νταγ με ψηλότερη κορυφή 1298 μ. στα σύνορα Δράμας-Καβάλας. Το περίφημο δασοσκεπές βουνό Ελατιά, σε υψόμετρο 1826 μ., με το πανέμορφο δάσος της Ελατιάς, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα.
Στη φωτογραφία το χιονοδρομικό κέντρο στο όρος φαλακρό (Βικιπαίδεια).

ΦΑΛΑΚΡΟ ΔΡΜΑΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΠΟΤΟΚΙΝΗΣΗ Α.Ε.
ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΟ ΔΑΣΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ ΝΕΣΤΟΥ

Ο ΝΕΣΤΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ
Ο Νέστος είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας, ενώ ο ρους του οριοθετεί τα σύνορα ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θράκη και τις περιφερειακές ενότητες Καβάλας και Ξάνθης, έχοντας πρώτα διατρέξει την Π.Ε. Δράμας. Η συνολική του πορεία καλύπτει 243 χλμ., από τα οποία τα 130 χλμ. βρίσκονται σε Ελληνικό έδαφος. Πηγάζει από τα όρη Ρίλα της Βουλγαρίας, ενώ εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος, αφού πρώτα έχει διασχίσει τους ορεινούς όγκους της Δυτικής Ροδόπης και το όρος Φαλακρό.
Το Δέλτα του ποταμού, έκτασης 550.000 στρεμμάτων, αποτελεί Υδροβιότοπο Διεθνούς Σημασίας και μέρος του Εθνικού Πάρκου που περιλαμβάνει τις λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα. Εκτείνεται από τη Νέα Καρβάλη έως τα Άβδηρα, ενώ εκεί βρίσκεται και το παραποτάμιο δάσος, γνωστό και ως Μεγάλο Δάσος (Κοτζά Ορμάν). Πλούσια βλάστηση και πολλά είδη ζώων είναι τα χαρακτηριστικά του, ενώ η έκτασή του που κάποτε ξεπερνούσε τα 125.000 στρέμματα τώρα καλύπτει μόλις 4.600 στρέμματα.
Στη φωτογραφία ο ποταμός Νέστος και παράλληλα ο Σιδηρόδρομος (Evangelia Tivikeli Βικιπαίδεια).

ΝΕΣΤΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Ο ΝΕΣΤΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Ο ποταμός Νέστος, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, αποτελούσε το βόρειο όριο εξάπλωσης των λιονταριών στην Ελλάδα. Σήμερα βρίσκουν καταφύγιο ή τροφή 300 είδη πουλιών, 30 είδη αρπακτικών, 11 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών, ενώ αρκετά είναι και τα είδη ψαριών που ζουν στις λιμνοθάλασσες του Δέλτα.
Στη μυθολογία ο Νέστος ή Νέσσος γεννιέται στην αρχή του χρόνου πριν ακόμη γεννηθούν οι άνθρωποι. Γεννήθηκε μαζί με 12.456 ποταμούς και 3000 Νύμφες. Πατέρας του ήταν ο Ωκεανός και μητέρα του η Τηθύς.
Στη φωτογραφία πελαργοί στο παραποτάμιο δάσος του Νέστου ποταμού. (Βικιπαίδεια).

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕ ΔΡΑΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας βρίσκεται στο Βορειοανατολικό τμήμα της Μακεδονίας και Συνορεύει Ανατολικά με την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, Βόρεια με την Βουλγαρία, Δυτικά με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και Νότια με την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΠΕ ΔΡΑΜΑΣ
Η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας διαιρείται σε 5 Δήμους ως εξής: Δήμος Δράμας, Δήμος Δοξάτου, Δήμος Κάτω Νευροκοπίου, Δήμος Παρανεστίου και Δήμος Προσοτσάνης.

Ο ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
Ο Δήμος Δράμας έχει έκταση 833,01 τ. χλμ. και πληθυσμό 58.944 κατοίκους. Έδρα του Δήμου είναι η Δράμα και ιστορική έδρα η Νεάπολη.
Δήμαρχος του Δήμου Δράμας είναι ο κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος.
Αποτελείται τις εξής 2 Δημοτικές Ενότητες: Δράμας (με έδρα την Δράμα) και την Σιδηρονέρου (με έδρα το Σιδηρονέρι), οι οποίες συνολικά περιλαμβάνουν 3 Δημοτικές Κοινότητες, 12 Τοπικές Κοινότητες και 28 oικισμούς(σε παρένθεση αναγράφονται οι συστατικοί oικισμοί της κάθε Κοινότητας). Αναλυτικά:
1. ΔΕ Δράμας:  Περιλαμβάνει τις Δημοτικές Κοινότητες Δράμας (Δράμα, Αμπελάκια, Νέα Σεβάστεια, Ταξιάρχες, Τιμόθεος), Ξηροποτάμου (Ξηροπόταμος, Μεταμόρφωση Σωτήρος), Χωριστής (Χωριστή), και τις Τοπικές Κοινότητες Καλλιφύτου (Καλλίφυτος, Πανόραμα), Καλού Αγρού (Καλός Αγρός), Κουδουνίων (Κουδούνια), Λιβαδερού (Λιβαδερό, Δενδράκια, Χαράδρα), Μακρυπλαγίου (Μακρυπλάγιο, Πολύκαρπος), Μαυροβάτου (Μαυρόβατος), Μικροχωρίου (Μικροχώρι), Μοναστηρακίου (Μοναστηράκιον, Βαθύλακκος), Μυλοποτάμου (Μυλοπόταμος), Νικοτσάρα (Νικοτσάρας).
2. ΔΕ Σιδηρονέρου: Περιλαμβάνει τις Τοπικές Κοινότητες Σιδηρονέρου (Σιδερόνερο, Καλλίκαρπο, Οροπέδιο, Παππάδες), Σκαλωτής (Κλειστά).

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΕΜΒΛΗΜΑ

Η ΔΡΑΜΑ
Η Δράμα είναι πόλη της Μακεδονίας, έδρα του Δήμου Δράμας και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και έχει πληθυσμό 45.823 (σύμφωνα με την απογραφή του 2011). Βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας Ηδωνίδας με μακραίωνη ιστορία, καθώς ο τόπος κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το «Ύδραμα» – «Δύραμα», λόγω της αφθονίας των υδάτων που αναβλύζουν στην περιοχή. Είναι έδρα της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστήμιου της Ελλάδος. Στην πόλη λαμβάνει χώρα ετησίως το «Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους».
Φωτογραφία: Καπναποθήκη Σπίρερ, Βικιπαίδεια (Νικόλαος καραμπετάκης).

Ο ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
Ο Ξηροπόταμος (Βισωτσάνη παλαιά ονομασία), είναι χτισμένος αμφιθετρικά στους πρόποδες του όρους Φαλακρό, σε υψόμετρο 270 μ. και σε απόσταση περίπου 5 χλμ. από την πόλη της Δράμας. Ο πληθυσμός της Κωμόπολης είναι 2.554 κάτοικοι. Μαζί με τον οικισμό Μεταμόρωσης του Σωτήρος (με πληθυσμό 181 κατοίκους) συγκροτούν την Δημοτική Ενότητα Ξηροποτάμου με συνολικό πληθυσμό 2.735 κατοίκους.
Παραδοσιακά οι κάτοικοί του ασχολούνταν με την γεωργία (παραγωγή καπνού, στον κάμπο της Δράμας) και την κτηνοτροφία. Σήμερα πολλοί κάτοχοι αγρών, υπενοικιάζουν τα χωράφια τους σε μεγαλύτερους καλλιεργητές, που επιτυγχάνουν, μέσω αυτής της συγκέντρωσης, καλύτερη σχέση επένδυσης – απόδοσης.
Τις δεκαετίες του 1970 και 1980 μεγάλο μέρος των κατοίκων του μετανάστευσαν στην Γερμανία σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Σήμερα οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει με ένα λουλούδι στο χέρι, έχουν επισκευάσει τα παλαιά τους σπίτια και διατηρούν ένα καλό βιοτικό επίπεδο χάρη, κυρίως, στις συντάξεις που λαμβάνουν από την εργασία τους στην Γερμανία. Ο επαναπατρισμός δημιούργησε ικανή οικονομική βάση για να παραμείνουν στο χωριό και να δημιουργήσουν οικογένεια εκπρόσωποι της νεότερης γενεάς, με αποτέλεσμα ο Ξηροπόταμος σήμερα να είναι μια ζωντανή κωμόπολη με περίπου 2.000 μόνιμους κατοίκους και ενεργό εξατάξιο Δημοτικό σχολείο με συνολικά 100 μαθητές. 
Εκτός από τις συντάξεις των μεταναστών, η κύρια πηγή εισοδήματος για το χωριό είναι τα λατομεία και τα εργοστάσια κοπής και επεξεργασίας μαρμάρου, που υπάρχει σε σημαντικές ποσότητες τόσο στο Φαλακρό όσο και στους υπόλοιπους γύρω ορεινούς όγκους. Σε απόσταση 2 χλμ. περίπου δυτικά από τον Ξηροπόταμο λειτουργεί οργανωμένη Βιομηχανική Ζώνη, με περίπου 70 βιοτεχνικές – βιομηχανικές μονάδες επεξεργασίας μαρμάρου, γρανίτη, ελαστικών, πλαστικών κ.α..

ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΝΕΡΟ ΔΡΑΜΑΣ
Το Σιδηρόνερο είναι χωριό και Δημοτική Ενότητα του Δήμου Δράμας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Πριν το 1927 ονομάζονταν Οσενίτσα. Βρίσκεται στην οροσειρά της Ροδόπης κατά μήκος των Bουλγαρικών συνόρων στο βόρειο τμήμα της περιφερειακής μονάδας της Δράμας μεταξύ του δήμου Κάτω Νευροκοπίου και του δήμου Παρανεστίου. Κατά την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός του χωριού ήταν 228 κάτοικοι και της Δημοτικής Ενότητας 412 κάτοικοι. Στις 14 Ιουνίου του 1944 το Σιδηρόνερο έγινε πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα στα Βουλγαρικά στρατεύματα Κατοχής και τις αντάρτικες ομάδες του Αντών Τσαούς. . Φωτογραφία: Βικιπαίδεια (Βαλκάνης Νικόλαος).

ΕΛΑΤΙΑ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Ελατιά ή Καράντερε είναι βουνό της Μακεδονίας, στην Πειφερειακή Ενότητα Δράμας, με μέγιστο υψόμετρο 1.826 μέτρα (κορυφή Τσάκαλος). Το δάσος της Ελατιάς είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας με έκταση 700 τετραγωνικά Χιλιόμετρα. Γεωγραφικά αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Κεντρικής Ροδόπης. Αποτελείται από πέυκα, κέδρους, οξυές, σημύδες, ερυθρελάτη, λεύκες, σφενδάμους, δρύες, αγριοτριανταφυλλιές κ.α.. Στο δυτικό τμήμα του βουνού, στη θέση Μαγούλα, υπάρχει το δάσος Σημύδας, το μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα.
Το όρος ήταν κατά την αρχαιότητα η περιοχή που ζούσαν οι Δίοι, πανάρχαιο Ελληνο-Πελασγικό φύλο, που αργότερα ταξινομήθηκε ως Θρακικό.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Elatia-Drama-14.jpg

Ο ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
Ο Δήμος Δοξάτου Δράμας έχει έκταση 244,1 τ. χλμ. και πληθυσμό 14.516 κατοίκους. Έδρα του Δήμου είναι το Καλαμπάκι και ιστορική έδρα το Δοξάτο.
Δήμαρχος του Δήμου Δοξάτου είναι ο κ. Γεώργιος Βογιατζής.
Αποτελείται από τις εξής 2 Δημοτικές Ενότητες, τις εξής: Δοξάτου και Καλαμπακίου, οι οποίες συνολικά περιλαμβάνουν 11 τοπικές Κοινότητες. Αναλυτικά:
1. ΔΕ Δοξάτου:  Περιλαμβάνει τις Κοινότητες Αγίου Αθανασίου, Αγοράς, Δοξάτου, Κεφαλαρίου, Κυργίων και Πηγαδίων.
2. ΔΕ Καλαμπακίου:  Περιλαμβάνει τις Κοινότητες Καλαμπακίου, Αγίας Παρασκευής, Καλαμώνα, Νεροφράκτη, Φτελιάς.

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΕΜΒΛΗΜΑ

ΤΟ ΔΟΞΑΤΟ ΔΡΑΜΑΣ
Το Δοξάτο είναι κωμόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, αποτελεί τη Δημοτική Κοινότητα Δοξάτου που ανήκει στο Δήμο Δοξάτου και έχει, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011, πληθυσμό 2.884 κατοίκους. Βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ. από την πόλη της Δράμας. Δύο φορές οι Βούλγαροι προέβησαν σε σφαγές κατοίκων και λεηλασίες του Δοξάτου. Η πρώτη την 30η Ιουνίου 1913 και η δεύτερη την 29η Σεπτεμβρίου του 1941. Λόγω των δύο σφαγών το Δοξάτο ονομάστηκε Ηρωϊκή και Μαρτυρική Πόλη.

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΣΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΔΟΞΑΤΟ
Ηταν 30 Ιουνίου 1913 όταν τα Βουλγαρικά στρατεύματα μπήκαν στο χωριό Δοξάτο και έσφαξαν συνολικά 650 κατοίκους. Εκείνο το πρωί πολλοί κάτοικοι είχαν πάει στην εκκλησία για να προσευχηθούν για τη γιορτή των Αγίων Αποστόλων. Οι Βούλγαροι κύκλωσαν έφιπποι το χωριό και όρμησαν στους ανυπεράσπιστους κατοίκους. Ανάμεσα στους αμάχους ήταν γέροι, γυναίκες και παιδιά. Η δολοφονική τους δράση δεν είχε όρια. Από Thes.gr.

ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΔΟΞΑΤΟ Η ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΠΟΛΗ
Λόγω των σφαγών το Δοξάτο ονομάστηκε Ηρωϊκή και Μαρτυρική Πόλη. Η Ελληνική πολιτεία τίμησε το Δοξάτο και τους κατοίκους του και σύμφωνα με το Β.Δ. 24-2-1949 (ΦΕΚ 68/1949 τ.Α.) η κοινότητα Δοξάτου αναγνωρίστηκε «τιμής ένεκεν» σε Δήμο Δοξάτου. Από Thes.gr.

ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΑΚΙ ΔΡΑΜΑΣ
Το Καλαμπάκι ή Καλαμπάκιον, είναι πεδινή Κωμόπολη του νομού Δράμας σε υψόμετρο 60 μέτρων. Εχει πληθυσμό περίπου 3.500 μόνιμους κατοίκους. Βρίσκεται 13 χλμ. Νότια της Δράμας, πρωτεύουσας του νομού. Από το 2010 με το σχέδιο «Καλλικράτης» ανήκει στον Δήμο Δοξάτου, ενώ η έδρα του Δήμου είναι στο Καλαμπάκι. Στην πλειονότητά τους οι κάτοικοί του είναι απόγονοι προσφύγων από την Ανατολική Θράκη (κυρίως από το χωριό Κρυόνερο), τον Καλφά της Κωνσταντινούπολης,(γνωστοί και ως Καλφακιώτες) και τη Μικρά Ασία (κυρίως από τα Λιμνά, το Χασάκιοϊ και την Αξό της Καππαδοκίας) που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους όταν υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάνης. Κάθε χρόνο στις 18 Ιανουαρίου, την ημέρα του Αγίου Αθανασίου, γιορτάζεται το κουρμπάνι, ένα έθιμο που έφεραν οι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και για την αναβίωση του οποίου φροντίζει ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου (ιδρυθείς το 1979). Η Κοινότητα του Καλαμπακίου διαθέτει δύο δημοτικά σχολεία και ένα Γυμνάσιο-Λύκειο.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι KALAMPAKI-DRAMAS-1.jpg

Η ΗΛΙΟΔΩΡΑ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΠΑΚΙ ΔΡΑΜΑΣ
Στο Καλαμπάκι έχει έδρα η Ηλιοδώρα Κοιν.Σ.Επ. μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας, που ιδρύθηκε το 2015, από μία Ομάδα δραστήριων γυναικών, με σκοπό τη συστηματική παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων. Αξιοποιώντας την τοπική τεχνογνωσία και με σύμμαχο τα σύγχρονα επιχειρηματικά εργαλεία, δημιουργεί Ελληνικά εκλεκτά παραδοσιακά ζυμαρικά και τσουρέκια, με αγνές πρώτες ύλες, χωρίς χρωστικές και συντηρητικά. Ακολουθεί παραδοσιακές μεθόδους μεταποίησης για κάθε προϊόν και δίνει έμφαση στην ποιότητα, έχοντας πιστοποίηση ISO 22000. Εκτός των ζυμαρικών και των γλυκών εδεσμάτων (κέϊκ, σοκολατάκια κ.α.), παράγει και φυσικά καλλυντικά, αγνά προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως, κρέμες προσώπου, χεριών, ματιών και σώματος, έλαια, σαπούνια, κηραλοιφές, αποσμητικά κ.α.. Γνωρίστε την..

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ
Ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου έχει έκταση 872 τ. χλμ. και πληθυσμό 7.860 κατοίκους. Έδρα του Δήμου είναι το Κάτω Νευροκόπι.
Ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου είναι μία από τις περιοχές της Ελλάδας, όπου σημειώνονται συνήθως οι χαμηλότερες θερμοκρασίες κατά τους χειμερινούς μήνες.
Δήμαρχος του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου είναι ο κ. Ελευθέριος Ταμπουρίδης.
Αποτελείται από 1 Δημοτική Κοινότητα και 16 Τοπικές Κοινότητες (σε παρένθεση οι συστατικοί οικισμοί της κάθε Κοινότητας). Αναλυτικά:
Δημοτική Κοινότητα Κάτω Νευροκοπίου (Κάτω Νευροκόπι), η οποία περιλαμβάνει τις Τοπικές Κοινότητες, Αχλαδέας (Αχλαδιά), Βαθυτόπου (Βαθύτοπος), Βώλακος (Βώλακας), Γρανίτου (Γρανίτης), Δασωτού (Δασωτό), Εξοχής (Εξοχή), Καταφύτου (Κατάφυτο), Κάτω Βροντούς (Κάτω Βροντού), Λευκογείων (Λευκόγεια), Μικροκλεισούρας (Μικροκλεισούρα, Πέρασμα), Μικρομηλέας (Μικρομηλιά), Οχυρού (Οχυρό), Παγονερίου (Παγωνέρι), Περιθωρίου (Περιθώρι), Ποταμών (Ποταμοί), Χρυσοκεφάλου (Χρυσοκέφαλος).

ΕΜΒΛΗΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ
Το Κάτω Νευροκόπι είναι κωμόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και έδρα του Δήμου Δράμας. Έχει πληθυσμό 2.157 κατοίκους. Το Κάτω Νευροκόπι βρίσκεται στο κέντρο του ομώνυμου οροπεδίου, βορειοδυτικά της Δράμας σε απόσταση 47 χλμ. από το κέντρο της. Απέχει 12 χλμ. από τα σύνορα της Βουλγαρίας, όπου και βρίσκεται το τελωνείο Εξοχής. Το παλαιό όνομά του ήταν Ζύρνοβο και μετονομάστηκε σε Κάτω Νευροκόπι από τους Έλληνες του Νευροκοπίου που προσέφυγαν εκεί μετά τη συνθήκη του Νεϊγύ.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Kato-Nevrokopi-Dramas-1024x478.jpg

Η ΚΑΤΩ ΒΡΟΝΤΟΥ
Η Κάτω Βροντού είναι ένα μικρό χωριό στο νοτιότερο άκρο του δήμου Κάτω Νευροκοπίου της ΠΕ Δράμας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 650 μ. και περιβάλλεται από τα Όρη Βροντούς, με πυκνή βλάστηση από πεύκα, οξυές και δρυς. Το χωριό έχει πληθυσμό 554 κατοίκους και συνδέει το Νομό Δράμας με την πόλη των Σερρών. Η μεταβυζαντινή εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων, χτίστηκε το 1835 και δεσπόζει ψηλά στο χωριό. Στο εσωτερικό της τρίκλιτης βασιλικής εκκλησίας, με το χαγιάτι και τον πολύχρωμο γυναικωνίτη, σώζονται εικόνες του 1839 και του 1863 στο κεντρικό ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Ιστορία: Στους βυζαντινούς χρόνους, είναι γνωστό πως η ευρύτερη περιοχή της Δράμας ήταν αγροτική και ανήκε σε μεγάλες γαιοκτησίες ή μετόχια μοναστηριών. Την επόμενη περίοδο, οι Οθωμανοί κατέλαβαν ολόκληρη την περιοχή από το 1383 έως το 1912 και οι χριστιανοί κατέφυγαν στα ορεινά, όπως το λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου, για ασφάλεια. Σταδιακά εγκαταστάθηκαν μουσουλμάνοι κοντά σε χριστιανικούς οικισμούς και συγκροτήθηκε η επαρχία Νευροκοπίου. Στο μεταξύ την περιοχή διεκδικούν και Βούλγαροι, την οποία και καταλαμβάνουν το 1912. Το χωριό θα πυρποληθεί και ύστερα από πολύμηνη κατοχή, ο Ελληνικός στρατός θα το απελευθερώσει το καλοκαίρι του 1913. Την περίοδο 1920-1929, οι Βούλγαροι και οι μουσουλμάνοι εγκαταλείπουν την περιοχή στα πλαίσια των κρατικών συμφωνιών για την αναταλλαγή των πληθυσμών και στη θέση τους εγκαταθίστανται πρόσφυγες από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και τη Θράκη, απόγονοι των οποίων είναι και οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού. Την περίοδο 1941-1944 ακολουθεί η νέα κατοχή από τους Βούλγαρους και το χωριό πυρπολείται ξανά. Τις επόμενες δεκαετίες, ο πληθυσμός του χωριού μειώνεται δραματικά εξαιτίας της οικονομικής μετανάστευσης προς τα αστικά κέντρα του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού – κυρίως προς τη Γερμανία.
Η καλλιέργεια της πατάτας και των φασολιών, καθώς και η κτηνοτροφία αποτελούν τις βασικές παραγωγικές δραστηριότητες των κατοίκων της Κάτω Βροντούς. Η πατάτα και τα φασόλια ειδικότερα, είναι προϊόντα αναγνωρισμένα με Π.Ο.Π (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και Π.Γ.Ε (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) για την ευρύτερη περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου.
Αθλητισμός: Το χωριό έχει ποδοσφαιρική ομάδα με την ονομασία Δόξα Κάτω Βροντούς.

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΤΑΜΟΙ
Το χωριό Ποταμοί βρίσκεται στους πρόποδες του Φαλακρού όρους, στην αριστερή όχθη του Δεσπάτη, λίγο πριν αυτός καταλήξει στον ποταμό Νέστο. Απέχει 70 χλμ. βόρεια της Δράμας και 30 χλμ. ανατολικά του Κάτω Νευροκοπίου και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 390 μέτρων. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Νέστου και της λίμνης που δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του φράγματος του Θησαυρού, μετατρέποντάς το σε παραλίμνιο οικισμό. Είναι στην ουσία το πρώτο μεγάλο χωριό που συναντά ο Νέστος επί Ελληνικού εδάφους. Το χωριό Διοικητικά ανήκει στον δήμο Κάτω Νευροκοπίου.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Nestos-Potamos-kai-Falakro.jpg

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ
Ο Δήμος Παρανεστίου έχει έκταση 1037,82 τ. χλμ. και πληθυσμό 3.901 κατοίκους. Έδρα του δήμου είναι το Παρανέστι.
Δήμαρχος του Δήμου Παρανεστίου είναι ο κ. Αναστάσιος Καγιάογλου.
Αποτελείται από 2 Δημοτικές Ενότητες αυτές του Παρανεστίου και του Νικηφόρου, οι οποίες περιλαμβάνουν 10 τοπικές Κοινότητες με 39 οικισμούς (Μέσα στις παρενθέσεις αναγράφονται οι συστατικοί Οικισμοί της κάθε Κοινότητας). Αναλυτικά:
1. ΔΕ Παρανεστίου: Περιλαμβάνει τις Κοινότητες Παρανεστίου (Παρανέστι, Αηδονόκαστρο, Καπνόφυτο, Καρποφόρο, Μελισσοχώρι, Μεσοχώρι, Ξάγναντο, Περίβλεπτο, Πολυνέριο, Πολύσυκο, Τέμενος), Θολού (Θολός, Κάτω Θολός, Κρήνη, Στέρνα), Σίλλης (Πρασινάδα, Διπόταμα, Σίλλη, Οξυά).
2. ΔΕ Νικηφόρου: Περιλαμβάνει τις Κοινότητες Νικηφόρου (Νικηφόρος, Μαρμαριά, Μικρολιβάδι), Αδριανής (Αδριανή), Ανω Πυξαρίου (Ανω Πυξάρι, Γύρος, Τείχος, Υψηλόκαστρο), Πλατανιάς (Πλατανιά, Θαμνωτό, Μαυροκορδάτος, Πελεκητή, Πρινόλοφος), Πλατανόβρυσης (Παλιάμπελα, Δρυμότοπος, Πλατανόβρυση, Τερψιθέα, Χαμοκέρασα), Πτελέας Πλατανιάς (Πτελέα), Υψηλής Ράχης (Υψηλή Ράχη).

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ ΕΜΒΛΗΜΑ

ΤΟ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ
Το Παρανέστι βρίσκεται στα νότια όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, δίπλα στον ποταμό Νέστο και επί του οδικού άξονα Δράμας – Ξάνθης (Εθνική οδός 14), ενώ απέχει απόσταση 40 χλμ. ΒΑ.-Α. από τη Δράμα και 49 χμ. ΝΔ.-Δ. από την Ξάνθη. Έχει 625 μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή 2011. Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Παρανεστίου έχει χαρακτηριστεί μνημείο. Το Παρανέστι έχει Κέντρο υγείας, Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο με Λ.Τ., καθώς και Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) με πλούσια δράση.
Το Παρανέστι αποτελεί το τελευταίο κέντρο προμηθειών για την εξόρμηση στην ενδοχώρα της Παρανέστιας γης. Την ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζει η πλούσια φυσική ομορφιά, με τη σπουδαία όσο και σπάνια βλάστηση, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τα ρέματα με τις παλιές τοξωτές γέφυρες και τους πανέμορφους καταρράκτες, ενώ τα διάσπαρτα ερείπια και οι εκκλησιές μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία σε προηγούμενες δεκαετίες. Στην περιοχή του Παρανεστίου υπάρχουν κοιτάσματα ουρανίου.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι PARANESTI-DRAMAS.jpg

Ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
Ο Νικηφόρος είναι ημιορεινό χωριό του Δήμου Παρανεστίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 246 μ.. και βρίσκεται 15 χλμ. δυτικά της πόλης της Δράμας και 27 χλμ. νοτιοδυτικά του κέντρου του Δήμου Παρανεστίου. Μέσα από το χωριό διέρχεται η ΕΟ Δράμας – Ξάνθης, αλλά και η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης της οποίας ο σιδηροδρομικός σταθμός έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο.
Πολιούχος Άγιος του χωριού είναι ο Άγιος Γεώργιος.
Το γυμνάσιο Νικηφόρου με λυκειακές τάξεις, αποτελεί το μοναδικό δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα, που διαθέτει αστρονομικό παρατηρητήριο, υπαίθριο εργαστήριο φυσικής και πάρκο ηλιακών ρολογιών.
Ιστορία: Στον Νικηφόρο βρίσκεται το ιστορικό Ρωμαϊκό υδραγωγείο, γνωστό και ως Γεφύρι της Δράμας ενώ 800 μ. νοτιοδυτικά (προς το χωριό Aδριανή) έχει εντοπιστεί σε λόφο προϊστορικός οικισμός, που έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος.
Τον 19ο αι. επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ανήκε στην υποδιοίκηση (καζά) Δράμας.
Μετά το τέλος των Βαλκανικών πολέμων, το χωριό συμπεριλήφθηκε στην επικράτεια της Ελλάδας. Μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης το 1923 μεταξύ της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας, αρχικά εγκαταστάθηκαν στο χωριό Έλληνες πρόσφυγες από την Τουρκία (204 οικογένειες – 828 άτομα, ενώ ο Μουσουλμανικός πληθυσμός εγκατέλειψε τα σπίτια του. Ονομάζεται Νικηφόρος προς τιμήν του βυζαντινού αυτοκράτορα Νικηφόρου Β´ Φωκά, που ανήκε στη Μακεδονική Δυναστεία.
Φωτογραφία: Νικηφόρος, θέα προς Παγγαίο όρος (Βικιπαίδεια).

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ
Ο Δήμος Προσοτσάνης έχει έκταση 482,77 τ. χλμ. και πληθυσμό 13.066 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Έδρα του δήμου είναι η Προσοτσάνη.
Δήμαρχος του Δήμου Δράμας είναι ο κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης.
Αποτελείται από 2 Δημοτικές Ενότητες, αυτές της Προσοτσάνης και των Σιταγρών, οι οποίες περιλαμβάνουν 20 τοπικές Κοινότητες. Αναλυτικά:
1. ΔΕ Προσοτσάνης:  Περιλαμβάνει τις ακόλουθες Κοινότητες Προσοτσάνης, Ανθοχωρίου, Γραμμένης, Καλής Βρύσης, Καλλιθέας, Κοκκινογείων, Μικρόποληςε, Πανοράματος, Πετρούσας, Πύργων και Χαριστωμένης.
2. ΔΕ Σιταγρών: Περιλαμβάνει τις ακόλουθες Κοινότητες και Οικισμούς Φωτολίβους, Αργυρούπολης, Μαυρολεύκης, Μεγαλόκαμπου, Μικρόκαμπου, Περιχώρας (Περιχώρα, Αγιος Μηνάς), Σιταγροί.

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ ΕΜΒΛΗΜΑ

Η ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗ
Η Προσοτσάνη αποτελεί τη μεγαλύτερη κωμόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και έδρα του ομώνυμου δήμου. Έχει πληθυσμό 3.553 κατοίκους.
Βρίσκεται 17 χλμ. βορειοδυτικά της Δράμας, στους νότιους πρόποδες του Φαλακρού όρους, και ανατολικά του ποταμού Αγγίτη. Νότια της κωμόπολης σε απόσταση 2 χλμ. ανακαλύφθηκε παλαιοχριστιανική Βασιλική του 5ου με 6ου αιώνα μ.Χ.. Νοτιοδυτικά του οικισμού βρίσκεται ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Παντελεήμονος από την εποχή των Παλαιολόγων και συγκεκριμένα στο β’ μισό του 13ου αι., σταυροειδούς εγγεγραμμένου τύπου, που αποτελούσε καθολικό μονής και ταυτίζεται με το βυζαντινό μετόχι του Αγίου Παντελεήμονος, πλησίον του Πάνακος (σημερινός Αγγίτης).
Εδώ βρίσκεται το Σπήλαιο πηγών Αγγίτη, το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο στον κόσμο!
Κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, σπουδαία ήταν η συνεισφορά των Προσοτσανιωτών με σημαντικότερους Μακεδονομάχους τους Χρήστο ΒογιατζήΦίλιππο Βλάχο, Δ. Βογιατζή, Π. Βεργίδη, Θ. Βλαχτάτση και Π. Αγωγιάτη. Τον Ιούλιο του 1913 απελευθερώθηκε από τους κατακτητές.

Το Δημαρχείο Προσοτσάνης

ΦΩΤΟΛΙΒΟΣ
Το Φωτολίβος είναι χωριό του δήμου Προσοτσάνης, της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Αποτελείται από τρεις συνοικισμούς: τον Σταθμό, το Τσιφλίκι και το Λαζοχώρι. Βρίσκεται κοντά στην ανατολική όχθη του Αγγίτη και 14 χλμ. νοτιοδυτικά της Δράμας και 45 χλμ. νοτιοανατολικά των Σερρών. Στο Φωτολίβος υπάρχει ΚΕΠ του Δήμου Προσοτσάνης.
Στην περιοχή του Φωτολίβους έχει βρεθεί προϊστορικός οικισμός. Ο σύγχρονος οικισμός αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ως τσιφλίκι Ελιά Μπέη που αγοράστηκε από την κεντρική διοίκηση. Το χωριό ονομάζονταν Φωτίλοβο ή Φωτέλιγγο ή Φωτολείβος. Έως το 1864 στο τσιφλίκι καλλιεργούνταν αποκλειστικά βαμβάκι, ενώ από τότε και έπειτα η καλλιέργεια καπνού επικράτησε. Στο τσιφλίκι εργάζονταν κυρίως Τούρκοι και χριστιανοί Τσιγγάνοι. Υπήρχαν και 40-45 οικογένειες Ελλήνων που ήταν ενοικιαστές χωραφιών, ενώ κατά τους χειμερινούς μήνες ξεχειμάζαν και ορισμένες οικογένειες Βλάχων ποιμένων. Το 1922 το τσιφλίκι Φωτολίβους 16.500 στρεμμάτων περιήλθε στο Ελληνικό κράτος και το διένειμε σε ακτήμονες πρόσφυγες από τον Πόντο και την Βιθυνία (Κίζδερβεντ). Το χωριό είχε ονομαστεί επίσης Νέα Ταρσός, από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν εκεί για να τους θυμίζει τη γενέτειρά τους, την Ταρσό της Μικράς Ασίας. Από το Φωτολίβος διέρχεται η Σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρουπόλεως.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι FOTOLIVOUS-DRAMAS-2.jpg

Η ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΣ
Η Μικρόπολις Δράμας, παλαιότερα γνωστή ως Καρλίκοβα, είναι μεγάλος οικισμός της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Ανήκει στον Δήμο Προσοτσάνης και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 895 κατοίκους.
Ιστορία: Από μια Λατινική επιγραφή που βρέθηκε στο χωριό και δημοσιεύθηκε το 1876 εκτιμάται ότι στη θέση αυτή πρέπει να υπήρχε Ρωμαϊκό vicus που ανήκε στην αποικία των Φιλίππων.
Η Επιγραφή: Ο Σέρβαιος Εύτυχος που πέθανε 50 χρόνων ενταύθα κείται.
Η Αταρία Ακτή έστησε αυτό το μνημείο για αυτόv τον άνδρα
και όποιος τοποθετήσει στη σαρκοφάγο αυτή νεκρό εκτός του αναφερομένου,
πρέπει να πληρώνει εις την αποικία 500 δηνάρια το χρόνο.
Η σαρκοφάγος αυτή από το έτος 1876 έως περίπου το 1970 χρησίμευε σαν σκάφη στη βρύση του χωριού που βρισκόταν στην πάνω πλατεία και μέσα σε αυτήν έριχνε ο Παπάς τον Σταυρό την ημέρα των Φώτων. Σήμερα βρίσκεται δίπλα στα παλαιά γραφεία της κοινότητας.
Στο χωριό εκτός από τους ντόπιους κατοίκους ήλθαν και εγκαταστάθηκαν μόνιμα Θρακιώτες (όπως Ορτακινοί), Μικρασιάτες (όπως Καραμανλήδες), Πόντιοι, και Γραμουστιάνοι, φυλή Βλάχων.
Το βασικό χαρακτηριστικό του χωριού είναι η διαίρεση σε πάνω και κάτω συνοικία (Παν Μαχαλάς και Κατ Μαχαλάς). Σήμερα η τυπική αυτή διαίρεση έγκειται μόνο στην ονομασία, γιατί παλαιότερα αντικατόπτριζε εχθρικές διαθέσεις των κατοίκων των δύο συνοικιών. Στην πάνω συνοικία κατοικούσαν κυρίως γηγενείς, οι οποίοι, μη θέλοντας να μοιραστούν τα είδη κεκτημένα αγαθά με τους πρόσφυγες της κάτω συνοικίας, έρχονταν πολύ συχνά σε διαμάχες. Άλλωστε οι δύο πλατείες, δύο σχολεία, οι δύο συνεταιρισμοί, παλαιότερα οι δύο ποδοσφαιρικές ομάδες, αλλά και οι προφορικές μαρτυρίες πιστοποιούν την έριδα που υπήρχε. Το πέρασμα των χρόνων και η αμοιβαία ανταλλαγή των κατοίκων δια μέσου των γάμων κατάφερε να ενώσει το χωριό.

Η ΠΕΤΡΟΥΣΑ
Η Πετρούσα ή Πετρούσσα (παλαιότερη ονομασία, μέχρι το 1927: Πλεύνα ή Πλέβνα) είναι χωριό του δήμου Προσοτσάνης, και βρίσκεται σε απόσταση 14 χλμ. βορειοδυτικά της Δράμας, στις νότιες παρυφές του Φαλακρού, στην κατάληξη του ομώνυμου φαραγγιού (Φαράγγι της Πετρούσας).
Στην ευρύτερη περιοχή της Πετρούσας έχουν βρεθεί Νεολιθικές εγκαταστάσεις, καθώς και Μακεδονικοί τάφοι, γεγονός που μαρτυρεί την κατοίκησή της από την αρχαιότητα. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, στο χωριό κατοικούσαν αποκλειστικά χριστιανοί. Μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, στον ντόπιο πληθυσμό της Πετρούσας, προστέθηκαν πρόσφυγες που συνέρρευσαν από την Χαλκιδική και την Ήπειρο, προκειμένου να αποφύγουν τις διώξεις. Τη δεκαετία του 1840 κτίστηκε ο ναός της Παναγίας, με πλήθος Ρωμαϊκών και Βυζαντινών γλυπτών, που χρησιμοποιήθηκαν ως δομικά υλικά. Υπάρχουν πληροφορίες για λειτουργία Ελληνικού σχολείου ήδη από το 1876, ενώ το 1880 ιδρύθηκε αλληλοδιδακτική σχολή.
Η Πλεύνα περιήλθε στην Ελλάδα κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο και με τη Συνθήκη του Νεϊγύ το 1919. Κατά την προαιρετική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, 27 οικογένειες ρευστοποίησαν τις περιουσίες τους και κατέφυγαν στη Βουλγαρία. Το 1922, στους ντόπιους κατοίκους, προστέθηκαν 17 οικογένειες (65 άτομα), πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.
Σήμερα, η Πετρούσα είναι ένα κεφαλοχώρι του Δήμου Προσοτσάνης. Στο χωριό δραστηριοποιείται ο αθλητικός σύλλογος Γ.Σ. Δόξα Πετρούσας, καθώς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρουσαίων. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στο Φαράγγι Πετρούσας, όπου υπάρχει το Πέτρινο Θέατρο, κτισμένο με λίθους του φαραγγιού. Το 2010 πραγματοποιήθηκε στην Πετρούσα και τους Πύργους το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αλεξίπτωτου Πλαγιάς. Κάθε χρόνο στις 7 Ιανουαρίου λαμβάνει χώρα το έθιμο της Μπάμπως (γνωστό ως Μπάμπιντεν), διονυσιακό δρώμενο καρναβαλιστών. Στον τομέα του Πολιτισμού, αξιόλογοι Πετρουσιώτες που έχουν διακριθεί, είναι ο λαϊκός ζωγράφος Άγγελος Κουγιουμτζής, ο αρχιτέκτων, γλύπτης και ζωγράφος Παύλος Άγγελος Κουγιουμτζής και ο ηθοποιός και σεναριογράφος του Αστραπόγιαννου Πέτρος Μακεδόνας.

ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ

Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη ΠΕ Δράμας, το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο στον κόσμο
Φαλακρό ΠΕ Δράμας, Φωτ. Κατραντζής Δημήτρης
Μνημείο νεκρών Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Κ. Νευροκόπι ΠΕ Δράμας
Το δάσος Ελατιά, το μεγαλύτερο δάσος της Ελλάδας στην ΠΕ Δράμας
Καταρράκτες Αγίας Βαρβάρας ΠΕ Δράμας
Η βιβλιοθήκη της Δράμας
Πάρκο πηγών Αγίας Βαρβάρας, ΠΕ Δράμας
Κατακόρυφο ηλιακό ρολόι 1069 μ.χ. Φωτ. Βικιπαίδεια (Pazoulis)
Παλιάμπελα ΠΕ Δράμας, Φωτ. Ιωάννα Δεληγκιαβουρίδου
Τον χωριό Αχλαδιά ΠΕ Δράμας, φωτ. από Παγονέρι Fb Page
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι DOXATO-DRAMAS-PNEYMATIKO-KENTRO.jpg
Το Πνευματικό Κέντρο του Δοξάτου Δράμας
Δάσος Γρανίτη ΠΕ Δράμας
Η λίμνη των Λευκογείων στο Κ. Νευροκόπι ΠΕ Δράμας
Σιδηρόνερο Δήμου Δράμας, Φωτ. Αλέξανδρος Φούκας
Δάσος Ελατιάς ΠΕ Δράμας
Δημοτικός Κήπος Δράμας
Το δάσος Ελατιάς
Η Δράμα επί Βουλγαρικής κατοχής
Παγονέρι Δράμας, Φωτ. από Παγονέρι Fb Page
Δάσος Ελατιάς
Το όρος Φαλακρό
Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, διαθέτει 20 πίστες, Φωτ. Κατραντζής Δημήτριος
Ξηροπόταμος Δήμου Δράμας, εικόνα από το χθες

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Θεόδωρος Ευαγγελούδης (1985-2023)
Αρχαιολόγος ΑΠΘ, Απόφοιτος Ινστιτούτου Θερβάντες
Ιστορικός ερευνητής Ρεμπέτικου Τάνγκο.

ΤΕΟ ΕΙΚΟΝΑ ΠΡΟΦΙΛ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ – ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΗΓΕΣ: Ιστορία της Ελλάδας, ιστορίας της Ευρώπης, ιστορικό αρχείο-παρακαταθήκη του Θεόδωρου Ευαγγελούδη, Βικιπαίδεια, ιστότοποι και Σελίδες (Κοινωνικών Δικτύων) Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, καθώς και από ιδιωτικές σελίδες (Fb Pages) ή ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, τις οποίες αναγράφουμε στις επί μέρους αναφορές μας.
ΕΙΚΟΝΕΣ: Για όσους δημιουργούς εικόνων έχουμε στοιχεία αναγράφουμε το όνομά τους, για όσους δεν έχουμε στοιχεία, αναγράφουμε την πηγή προέλευσης.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
Ευχαριστούμε τους Εθνικούς και Περιφερειακούς Χορηγούς μας, που υποστηρίζουν τη δράση μας για την προβολή του φυσικού, πολιτιστικού και ιστορικού κάλλους της Ελλάδας, που έχει ως στόχο το συλλογικό όφελος.

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ
«Ού πολιτείαν γενέσθαι την αρίστην άνευ συμμέτρου χορηγίας” Αριστοτέλης
(Καμμία Πολιτεία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άριστη, χωρίς την ανάλογη χορηγία)

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

Χωριά και Πόλεις της Ελλάδας

Ελληνικές Επιχειρήσεις → Ο ζωντανός Πολιτισμός της Ελλάδας

Shares