Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ

Ο Βοσκός και η κατσίκα
Η ιστορία του καφέ ξεκινά με τις κατσίκες που χόρευαν! Ετσι τουλάχιστον ισχυρίζεται ένας μύθος στην Αιθιοπία. Λέγεται ότι ο Κάλντι, ένας Αιθίοπας βοσκός, παρατήρησε τις κατσίκες του να γίνονται πολύ ενεργητικές και ανήσυχες όταν έτρωγαν τα κεράσια από έναν συγκεκριμένο θάμνο. Μάζεψε λοιπόν μερικά κεράσια για τον εαυτό του, τα δοκίμασε και έτσι έγραψε την πρώτη σελίδα στην ιστορία του καφέ!

Η ιστορία του καφεόδεντρου Τα καφεόδεντρα λέγεται ότι πρωτοεμφανίστηκαν στην περιοχή Κάφα (Kaffa). Αρχικά, τον καφέ τον απολάμβαναν σαν φαγητό και όχι σαν ρόφημα. Πρωτόγονες φυλές της Αιθιοπίας μάζευαν τους καρπούς από τον θάμνο του καφέ (επίσης γνωστοί και ως κεράσια επειδή μοιάζουν με κερασάκια) και τους ανακάτευαν με ζωικό λίπος, δημιουργώντας ένα είδος φαγητού εξαιρετικά πλούσιο σε ενέργεια.
Όμως ο καφές ευδοκιμούσε και στην Αραβική χερσόνησο όπου εκεί ήταν η πρώτη φορά που εξελίχθηκε σε ζεστό ρόφημα, γύρω στο 1000 μ.χ. Μέχρι τον 13ο αιώνα, ο καφές είχε μπει ολοκληρωτικά στην διατροφή των Μουσουλμάνων. Οι “Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες” των πρώτων χρόνων του Ισλάμ λέγεται ότι έπαιρναν την ενέργειά τους και τη ζωντάνια τους από το ζεστό ρόφημα του καφέ.
Όπως εξαπλωνόταν το Ισλάμ, έτσι εξαπλωνόταν και ο καφές. Όμως οι Άραβες ήσαν υπερπροστατευτικοί με τα καφεόδεντρα και δεν άφηναν κανένα γόνιμο σπόρο να περάσει τα σύνορα της Αραβίας, μέχρι και τον 16ο αιώνα. Μάλιστα, σύμφωνα με έναν άλλο μύθο, ένας Ινδός λαθρέμπορος ονομαζόμενος Μπαμπά Μπουτάν ξέφυγε από την Μέκκα με κρυμμένους σπόρους καφέ κολλημένους στο στήθος του. Έτσι, ο καφές άρχισε να καλλιιεργείται και στην Ινδία.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι fitia_kafe.jpg
Φυτεία καφέ

Μια λατρεμένη απόλαυση
Ποιός δοκίμασε και δεν ξαναδοκίμασε; Ποιός δεν έχει κάποιο είδος καφέ στο σπίτι του; Ο καφές έχει μπει στη ζωή όλων μας και μας συνοδεύει σε στιγμές όπου είμαστε ή προτιμάμε να είμαστε μόνοι, παρέα, σε στιγμές γνωριμίας με άλλους, αλλά και σε στιγμές λύπης. Η διαφορετική γεύση που μπορεί κανείς να διαλέξει, τα υπέροχα έως μεθυστικά αρώματα, οδηγούν μέχρι και σε εθισμό. Ο καφές γίνεται μια απολαυστική, λατρεμένη συνήθεια!

Πρώτοι οι Ολλανδοί δημιούργησαν φυτεία καφέ
Καθώς οι Ευρωπαίοι έμποροι επιστρέφανε στις πατρίδες τους από εξωτικά μέρη όπως η Αραβία, φέρνανε μαζί τους νέα για ένα καινούριο ρόφημα με μαύρο χρώμα. Οι Ολλανδοί πρώτοι το 1616 δημιούργησαν φυτεία καφέ στο νησί της Ιάβας, η οποία τότε ήταν αποικία τους.
Το πέρασμα του Ατλαντικού έγινε το 1727, σύμφωνα με έναν ακόμα μύθο: Ο αυτοκράτορας της Βραζιλίας ζήτησε από έναν κατάσκοπο, τον Συνταγματάρχη Παχέτα, να περάσει κρυφά σπόρους καφέ στην χώρα του. Ο Παχέτα ταξίδεψε μέχρι την Γαλλική Γουϊνέα, όπου γοήτευσε τη γυναίκα του κυβερνήτη. Για να του το ανταποδώσει αυτή, του πρόσφερε ένα αποχαιρετιστήριο μπουκέτο ανθέων, το οποίο περιλάμβανε μεταξύ άλλων και γόνιμους σπόρους καφέ. Σήμερα, η Βραζιλία αποτελεί την μεγαλύτερη χώρα παραγωγής καφέ.

Το Καφεόδεντρο (Coffea) | Περιγραφή
Παρόλο που οι περισσότεροι πίνουμε καθημερινά καφέ, ελάχιστοι γνωρίζουμε πως μοιάζει ένα δέντρο καφέ. Το Καφεόδεντρο είναι ένα πολυετές αειθαλές δενδρύλλιο, καλυμμένο με σκούρο-πράσινα, μαλακά φύλλα που φυτρώνουν σε παράλληλα ζευγάρια. Μπορεί να φτάσει και τα 9 μέτρα, αλλά συνήθως το ύψος του διατηρείται στα 2 με 4 μέτρα, ώστε να διευκολύνεται η συγκομιδή. Χρειάζεται 3 με 4 χρόνια μετά το φύτεμα για να μπορέσει το δέντρο να παράγει καρπό. Τα άνθη του είναι λευκά και το άρωμα τους μοιάζει με αυτό του γιασεμιού. Αφού πέσουν τα πέταλα των λουλουδιών, ο καρπός του καφεόδεντρου χρειάζεται 6 με 7 μήνες για να ωριμάσει. Το δέντρο έχει την ιδιαιτερότητα να παράγει συνεχώς, φέροντας ταυτόχρονα άνθη και καρπούς, άλλους ώριμους και άλλους άγουρους.
Το καφεόδεντρο ανήκει στην οικογένεια των Ερυθροδανοειδών και έχει 66 αναγνωρισμένες ποικιλίες. Κάθε Καφεόδεντρο μπορεί να δώσει 20 έως 30 χιλιάδες καρπούς το χρόνο. Τα Καφεόδεντρα ζουν 25 έως 30 χρόνια.

Είδη Καφεόδεντρου
Υπάρχουν δύο είδη καφεόδεντρου: η Coffea Arabica με το 70% της παγκόσμιας παραγωγής και η Coffea Canephora (Robusta) με το 30% της παγκόσμιας παραγωγής. Από αυτά τα δύο είδη, διακλαδίζονται 66 αναγνωρισμένες ποικιλίες.
Ο Coffea Arabica ευδοκιμεί σε υψόμετρα 700-2000 μέτρων και σε θερμοκρασίες 15 έως 25 °C. Eχει πλούσια αρώματα και περιέχει 1,1% καφεΐνη (το μισό δηλ. ποσοστό της ποικιλίας Canephora). Στο γενετικό του κώδικα βρίσκουμε 44 χρωμοσώματα και είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στις ακραίες καιρικές συνθήκες και στις παρασιτογενείς ασθένειες. Το αρωματικό και γευστικό προφίλ των φλιτζανιών που συνθέτει, παρουσιάζει γεύση ελαφρώς πικρή, αρκετές φορές αυξημένης οξύτητας (αναλόγως την ποικιλία), απαλή και ιδιαίτερα αρωματική. Κάποιες από τις βασικές ποικιλίες του είναι οι Typical, Bourbon, Blue Mountain και Malabar. Γεωγραφικά τον συναντάμε κυρίως στη Νότια και Κεντρική Αμερική, στην Ανατολική Αφρική και την Ινδία.
Ο Coffea Canephora ευδοκιμεί σε πεδιάδες και σε χαμηλότερα υψόμετρα από το είδος Arabica, που συνήθως εκτείνονται από 200μ. και δεν ξεπερνούν τα 1000μ., σε θερμοκρασίες 25 έως 30 °C. Έχει δυνατή και γεμάτη γεύση, καφεΐνη 2,2% (διπλάσιο ποσοστό δηλαδή από την ποικιλία Arabica), είναι πιό ανθεκτικός, αλλά υστερεί σε αρώματα. Στο γενετικό του κώδικα βρίσκουμε 22 χρωμοσώματα, ενώ δείχνει ιδιαίτερη αντοχή στις θερμοκρασίες και στις παρασιτογενείς ασθένειες. Το αρωματικό και γευστικό προφίλ των φλιτζανιών που συνθέτει, παρουσιάζει πικρή γεύση, χωρίς ιδιαίτερη οξύτητα και πολύπλοκα αρώματα, αλλά πλούσιο σώμα. Θεωρείται κατώτερης ποιότητας από αυτήν του Coffea Arabica. Μερικές από τι κυριότερες ποικιλίες είναι οι Robusta, Nana και Conilon. Γεωγραφικά τον συναντάμε κυρίως στη Δυτική Αφρική, τη Βραζιλία και την Ασία.

Η Ζώνη του καφέ
Το καφεόδεντρο απαιτεί υγρό τροπικό κλίμα με γόνιμο έδαφος, άφθονες βροχές και υψόμετρο από 200 έως 2.500 μέτρα. Ευδοκιμεί καλύτερα σε περιοχές στην ζώνη του Ισημερινού, μεταξύ των Τροπικών του Καρκίνου και του Αιγόκερου, δηλαδή, σε μια πολύ συγκεκριμένη ζώνη του πλανήτη, που εκτείνεται πέντε μοίρες πάνω και πέντε μοίρες κάτω από τον Ισημερινό, άρα το δικό μας γεωγραφικό μήκος και πλάτος βρίσκεται πολύ βόρεια από τη ζώνη αυτή, γι’αυτό και δεν υπάρχουν φυτείες καφέ στη χώρα μας. Το έδαφος, οι κλιματολογικές συνθήκες και το υψόμετρο, καθορίζουν την ποιότητα και τη γεύση του καφέ.
Η ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δύο ποικιλιών είναι κυρίως βοτανολογική και βρίσκεται στα χρωμοσώματα, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν στις τόσο διαφορετικές αρωματικές και γευστικές εμπειρίες! Αρα όταν μιλάμε για χαρμάνια καφέ εννοούμε την πρόσμιξη ορισμένων ποικιλιών, ενώ όταν βλέπουμε ποσοστά για παράδειγμα 70/30, εννοούμε ένα χαρμάνι το οποίο περιέχει 70% ποικιλίες Arabica και 30% Canephora (Robusta).

Η Ζώνη του καφέ

Από πράσινο φρούτο κόκκινο κεράσι
Αυτό που αποκαλούμε κόκκο καφέ είναι ο σπόρος ενός φρούτου σαν κεράσι. Τα δέντρα του καφέ παράγουν καρπούς που ονoμάζονται κεράσια. Ωριμάζοντας ο καφές κιτρινίζει και μετά αποκτά ένα όμορφο κόκκινο χρώμα και το μέγεθος ενός κερασιού. Για το λόγο αυτό ονομάζουμε τον καρπό του καφέ κεράσι. Το κεράσι προστατεύεται από ένα χοντρό δέρμα που το περιβάλλει το λεγόμενο εξωκάρπιο. Ο καρπός αποτελείται από λευκοκίτρινη γλυκιά σάρκα το μεσοκάρπιο, με δύο ενωμένα οβάλ σπέρματα. Κάθε σπέρμα προστατεύεται από ένα αχνοκίτρινο περίβλημα το ενδοκάρπιο, απαραίτητο στη βλάστηση, και ένα λεπτό μαμβρανώδη υμένα το σπερμόδερμα, που είναι το αρσενικό στοιχείο του φυτού και επιτρέπει την ανάπτυξη του εμβρύου. 

Η συγκομιδή του καφέ
Η συγκομιδή του καφέ γίνεται μια φορά το χρόνο. Η περίοδος διαφέρει ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη. Οι περιοχές Βόρεια από τον Ισημερινό έχουν συγκομιδή από Σεπτέμβριο μέχρι και Μάρτιο, ενώ οι περιοχές Νότια του Ισημερινού μεταξύ Απριλίου και Μαΐου. Ο καφές συνήθως συλλέγεται με το χέρι, είτε με τη μέθοδο stripping (απογύμνωση), κατά την οποία μαζεύονται όλα τα κεράσια του κλαδιού με μιας, είτε με τη μέθοδο picking (διαλογή) όπου γίνεται επιλεγμένη συλλογή των ώριμων μονάχα κερασιών. Η δεύτερη μέθοδος είναι σαφώς πιο ακριβή και χρησιμοποιείται μόνο για τον καφέ Arabica. Μόλις συλλεχθούν οι καρποί θα πρέπει να επεξεργαστούν το συντομότερο.

Η επεξεργασία του καφέ
Η επεξεργασία γίνεται με δύο τεχνικές α) την Ξηρή μέθοδο κατά την οποία οι καρποί απλώνονται στον ήλιο για να ξεραθούν. Είναι ένας τρόπος απλός και φθηνός. Κατά τη διάρκεια 7 έως 10 ημερών που ξεραίνονται, ανακατεύονται τακτικά ώσπου η υγρασία σους να κατέβει στο 11%. Οι καρποί σκουραίνουν και σκληραίνουν ενώ οι κόκκοι του καφέ παραμένουν φυλακισμένοι στο εσωτερικό τους. Εχουν πια στεγνώσει καλά όταν ακούγονται να χτυπάνε καθώς κουνάμε τον καρπό. β) Την Υγρή μέθοδο κατά την οποία οι σπόροι διαχωρίζονται από τον πολτό του καρπού μέσα σε 24 ώρες από τη συγκομιδή από ειδικές μηχανές με κυλίνδρους ή δίσκους. Στη συνέχεια τοποθετούνται σε δεξαμενές για 12 με 48 ώρες, όπου με ζύμωση απομακρύνονται τα τελευταία μέρη του πολτού που έμειναν κολλημένα πάνω στους σπόρους. Τέλος ξηραίνονται με έκθεση στον ήλιο ή με ξηραντικές μηχανές με αέρα. Στη συνέχεια ο καφές συσκευάζεται ωμός (πράσινος καφές), σε σάκους από λινάτσα ή σιζάλ. Περίπου 7 εκατομμύρια τόνοι πράσινου καφέ διακινούνται παγκοσμίως κάθε χρόνο.


Beneficio TioTarrazu Costa Rica

Η Φάρμα La Minita στην Κόστα Ρίκα
Η Φάρμα Hacienda La Minita βρίσκεται στο απότομο έδαφος της κοιλάδας Tarrazú στην Κόστα Ρίκα και οι καφέδες του θεωρούνται από πολλούς ως ένα από τα καλύτερα προϊόντα που παράγονται στον κόσμο.
Το εργοστάσιο υγρής επεξεργασίας (beneficio del Rio Tarrazu) είναι από τα πιο εξελιγμένα τεχνολογικά και με την μεγαλύτερη οικολογική συνείδηση επεξεργασίας καφέ στον κόσμο!
Τα μεγάλα φορτηγά παραδίδουν τους καρπούς μέσα στην ημέρα και αφού μετρηθούν στο container που ονομάζεται medida ο καφές πέφτει στο γεμάτο νερό receiving tank.
Από εκείνο το σημείο ξεκινάει η επεξεργασία, αρχικά ο ποιοτικός διαχωρισμός (ξεχωρίζονται οι ώριμοι από τους λιγότερο ώριμους καρπούς) και στη συνέχεια, αφού πρώτα απομακρύνονται ξένα σώματα από το destoner, οι καρποί μεταφέρονται στα depulpers για την απομάκρυνση του εξωτερικού φλοιού.
Τα μη αποφλοιωμένα cherries απομακρύνονται όταν ο καφές μεταφέρεται στο criba, που είναι ένας κύλινδρος με μπάρες που έχουν συγκεκριμένη απόσταση μεταξύ τους και επεξεργάζονται αλλού, με διαφορετική κατάταξη όσον αφορά την ποιότητα (2η & 3η ποιότητα).
Ο εξωτερικός φλοιός συλλέγεται και χρησιμοποιείται στη φυτεία για λίπασμα, ενώ οι αποφλοιωμένοι καρποί μεταφέρονται στα fermentation tanks (δεξαμενές) όπου θα παραμείνουν εκεί για περίπου 20 ώρες.
Η φάση αυτή κρίνεται πολύ κρίσιμη για την ποιότητα του καφέ γιατί η διάσπαση των σακχάρων πρέπει να γίνει μέχρι ενός βαθμού, αν ο καφές παραμείνει παραπάνω στη διαδικασία ζύμωσης, τότε θα αποκτήσει γεύση σάπιου φρούτου!
Μόνο ο έμπειρος manager του mill θα πάρει την απόφαση απομάκρυνσης.
Το βράδυ «σπάνε» τη ζύμωση με την προσθήκη κρύου επειδή κατά τις μεσημβρινές ώρες η θερμοκρασία είναι αυξημένη και δεν το διακινδυνεύουν να δημιουργηθεί over fermentation.
Στη συνέχεια οι καρποί μεταφέρονται στο washing channel, οι ψυχρές θερμοκρασίες σταματάνε την ζύμωση αλλά και απομακρύνουν το mucilage. Αυτό είναι το τελικό σημείο διαχωρισμού των καρπών με βάση την βαρύτητα των κόκκων στην υγρή διαδικασία.

Dry Milling
Το 60% της υγρασίας του καφέ πρέπει να φτάσει περίπου στο 12%, και αυτό στην φάρμα La Minita γίνεται με τη βοήθεια των mechanical driers.
Ο ζεστός αέρας (60° C) έχει ρυθμιστεί για ομοιόμορφο στέγνωμα και μετά το τέλος της διαδικασίας ο καφές ξεκουράζεται για 10 ώρες.
Το huller απομακρύνει το parchment καθώς και το silver skin και ο καφές πλέον είναι στο τελικό στάδιο διαλογής σύμφωνα με την πυκνότητα των κόκκων.
Η ποιότητα του καφέ καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την επεξεργασία στο milling γιατί τα γευστικά χαρακτηριστικά επηρεάζονται όχι μόνο από τις χημικές αλλαγές αλλά και η αυστηρή διαλογή των κόκκων καθορίζει αυτήν.
Στο τελευταίο εκπαιδευμένες γυναίκες διαλέγουν με το χέρι τους, τους κόκκους που θα χαρακτηριστούν ως La Minita.
Μόνο το 20% όλης της παραγωγής μπορεί να χαρακτηριστεί ως καφές La Minita! Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη φάρμα είναι τόσο μοναδική ! Το προφίλ του φλυτζανιού La Minita Tarrazu: μεγάλη οξύτητα, γλυκό άρωμα, καθαρή επίγευση.

Το καβούρδισμα του καφέ
Το καβούρδισμα είναι αναμφισβήτητα η πιο ευαίσθητη φάση σε όλη την πορεία επεξεργασίας του καφέ. Ο ωμός καφές θερμαίνεται σταδιακά σε καβουρδιστήρια χωρητικότητας 5 έως 240 κιλών. Σε είκοσι λεπτά η θερμοκρασία του καφέ έχει φτάσει τους 250 βαθμούς Κελσίου. Η συνεχής ανάδευση μέσα στον κάδο είναι απαραίτητη για να μην «αρπάξει» ο καφές. 

Η “μαγεία” του καβουρδίσματος
Το καβούρδισμα είναι υπόθεση των ειδικών και γίνεται σε καβουρδιστήρια χωρητικότητας 5-240 κιλών. Οι κόκκοι του καφέ ανακατεύονται συνεχώς και θερμαίνονται σταδιακά με ζεστό αέρα.
Οι κόκκοι στην αρχή κιτρινίζουν και μεγάλο μέρος της υγρασίας τους εξατμίζεται. Μετά από 8 περίπου λεπτά οι κόκκοι κάνουν το πρώτο «κρακ» και διπλασιάζονται σε μέγεθος. Στους 200οC αποκτούν ένα βαθύ καστανό χρώμα καθώς οι πρωτεΐνες και τα σάκχαρα που περιέχουν αρχίζουν να καραμελοποιούνται. Η φυσικο-χημική αντίδραση «de Maillard» ή πυρόλυση,  είναι αυτή που δημιουργεί την εντυπωσιακή γεύση και το γνωστό άρωμα του καφέ.  Ένα δεύτερο «κρακ» ακούγεται 3 με 5 λεπτά αργότερα, όταν η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Η κάθε ποικιλία αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά της, όξινο, φρουκτώδες, αρωματικό ή πικάντικο. Στους 200οC 250οC οι κόκκοι αποκτούν βαθύ καστανό χρώμα, εξ αιτίας της καραμελοποίησης των σακχάρων!

Το καβούρδισμα του καφέ θεωρείται τέχνη
Το ταλέντο του καφεκόπτη έγκειται στην ικανότητά του να χρησιμοποιήσει την ακοή, την όραση και την όσφρηση για να κρίνει ποιά είναι η ακριβής στιγμή κατά την οποία θα πρέπει να διακοπεί το καβούρδισμα. Ο χρόνος καβουρδίσματος επηρεάζει το χρώμα και την γεύση του καφέ στο φλιτζάνι, γι’ αυτό η διαδικασία που ακολουθείτε εξαρτάται από τον επιθυμητό τύπο του καφέ. Ο «Γαλλικός» απαιτεί συνήθως ένα σκούρο-καστανό καβούρδισμα, ενώ ο «Αμερικάνικος» ένα μέτριο χρώμα καφέ. Ο «Espresso» είναι από τους πιο σκούρους καφέδες.
Στις μέρες μας, η διαδικασία του καβουρδίσματος έχει επωφεληθεί από την σημαντική τεχνολογική πρόοδο. Στις μεγάλες παραγωγικές μονάδες συστήματα υπολογιστών ελέγχουν την όλη διαδικασία. Όμως ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει πάντα ουσιαστικός: ο καφεκόπτης είναι αυτός που κρίνει το βαθμό καβουρδίσματος και το χρώμα των κόκκων. Αυτό το άγρυπνο βλέμμα είναι προϊόν μεγάλης πείρας γιατί κανείς δεν γεννιέται καφεκόπτης!

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕ

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ
Ο καφές εκτός των παραπάνω μεγάλων παραγωγών, καλλιεργείται σε περισσότερες από πενήντα χώρες στον κόσμο, αφού είναι το δεύτερο εμπορεύσιμο προϊόν μετά το πετρέλαιο και έχει πολύ μεγάλη ζήτηση! Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή είναι:
1. Βραζιλία 45 εκατομμύρια τσουβάλια
2. Βιετμάμ 21 εκατομμύρια τσουβάλια
3. Ινδονησία 9 εκατομμύρια τσουβάλια
4. Κολομβία 8 εκατομμύρια τσουβάλια
5. Αιθιοπία 7 εκατομμύρια τσουβάλια
6. Περού 6 εκατομμύρια τσουβάλια
7. Ινδία 5 εκατομμύρια τσουβάλια
8. Ουνδούρα 4,5 εκατομμύρια τσουβάλια
10. Μεξικό 4,3 εκατομμύρια τσουβάλια
11. Γουατεμάλα 4 εκατομμύρια τσουβάλια
Αλλες χώρες με μεγάλη παραγωγή για να ανεφέρουμε μερικές είναι: το Πουέρτο Ρίκο, η Κόστα Ρίκα, η Κένυα, η Ακτή Ελεφαντοστούν, η Υεμένη κ.α..

Το Θεματικό Πάρκο του καφέ στην Κολομβία
Το Θεματικό Εθνικό Πάρκο του Καφέ της Κολομβίας, βρίσκεται στο Quindio και στεγάζει το μουσείο με τις μόνιμες εκθέσεις για την καλλιέργεια, την ιστορία και την κουλτούρα του καφέ!

GALLERY

Καφές κεράσια προς ωρίμανση
Picture of a coffee plantation at the Hacienda Villa Martha in the municipality of La Gloria, department of Risaralda, Colombia, taken on August 12, 2011. Colombia is recognized worldwide for its high quality coffee. AFP PHOTO/LUIS ACOSTA —- MORE PICTURES IN IMAGE FORUM (Photo credit should read LUIS ACOSTA/AFP/Getty Images)
Green Coffee
Καφές κεράσι άγουρο
Καφές κόκκοι ψημένοι
Καφές πράσινος κόκκοι άψητοι
Η συγκομιδή του καφέ

ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΦΕ

ΜΑΥΡΟΣ ΚΑΦΕΣ ΜΕ ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ!
Θεωρείται η διατροφική καινοτομία του αιώνα και όχι άδικα. Μαύρος καφές εμπλουτισμένος με εκχύλισμα σπόρων του φυτού Γανόδερμα. Το Γανόδερμα (Ganoderma Lucidum ή Lingzhi ή Reishi) κατατάσσεται στα φυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες, αφού περιέχει πολλά βιοενεργά αντιοξειδωτικά και θρεπτικά στοιχεία! Θεωρείται επίσης ένα ισχυρό προσαρμογόνο και ένα από τα πλησιέστερα προς τη θρεπτική τελειότητα βότανα που υπάρχουν στη φύση!
Ο μοναδικός αυτός συνδυασμός περιέχει εξαιρετικής ποιότητας στιγμιαίο καφέ και εκχύλισμα από Γανόδερμα. Δεν περιέχει ζάχαρη. Το προϊόν αυτής της σύζευξης του εκλεκτού καφέ με αγνό Γανόδερμα που καλλιεργεί και παράγει η DXN στην ιδιόκτητη φάρμα της στη Μαλαισία, είναι υψηλής ποιότητας και έχει μοναδικές εξυγειαντικές ιδιότητες! Το Γανόδερμα έχοντας ισχυρή αλκαλική δράση αντισταθμίζει την οξύτητα του καφέ, παρέχοντας ταυτόχρονα στον οργανισμό ένα πλήθος από θρεπτικά στοιχεία! Απολαύστε τον στιγμιαίο ζεστό, ή κρύο φραπέ.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι FB122_GR_GR001_LINGZHI_BLACK_COFFEE-787x1024.jpg

Shares