ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ → ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ, ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΫΠΝΙΑΣ

Η Βαλεριάνα (Βαλεριανή η φαρμακευτική), είναι πολύτιμο φυτό, που φημίζεται παραδοσιακά σαν φυσικό ηρεμιστικό, για ποιοτικό ύπνο, κατά του άγχους, υποτασικό, κατευναστικό και άφυσο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ – ΙΣΤΟΡΙΑ

Η βαλεριάνα (Valeriana Officinalis – Βαλεριανή η Φαρμακευτική), είναι φυτό πολυετές, ποώδες και ανθοφόρο της οικογένειας των Βαλεριανοειδών. Είναι γηγενές στην Ευρώπη και την βορειοδυτική Ασία. Στην Ελλάδα είναι αυτοφυές, κυρίως στη βόρεια και ηπειρωτική, και προτιμά εδάφη υγρά, γόνιμα και ηλιόλουστα. Το όνομα “Βαλεριάνα” προήλθε από τη λατινική λέξη valere που σημαίνει “υγεία ή δύναμη” και αναφέρεται στην θεραπευτική χρήση του φυτού, αν και υποστηρίζεται ότι μπορεί να αναφέρεται και στη δυνατή του οσμή.
Η Βαλεριάνα είναι θάμνος με ύψος που δεν ξεπερνά το 1,5 μέτρο και ιδιαίτερα ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες. Τα άνθη της είναι μικρά ροζ έως λευκά ανάλογα από την ποικιλία, σε σχηματισμό «ομπρέλας» στην κορυφή του φυτού, ενώ ο βλαστός σωληνοειδής και χνουδωτός. Η ρίζα, το μέρος του φυτού με τις κυριότερες και σημαντικότερες θεραπευτικές ιδιότητες, είναι ινώδης με έντονο άρωμα.

ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ

Επιστημονική ονομασία: Valeriana Officinalis
Αγγλική ονομασία: Valerian
Ελληνικές ονομασίες: Βαλεριάνα, νάρδος, κέντρανθος, Διοσκουρίδειος, αγριοζαμπούκος και πολλές ακόμα.

ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΡΟΣ ΦΥΤΟΥ: Ρίζωμα και Ρίζες.
ΕΝΕΡΓΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Βαλεριανικό οξύ, ισοβαλεριανικό οξύ, βορνεόλη, πινένιο, καμφένιο, πτητικά αλκαλοειδή. σάκχαρα, άμυλο, ρητίνες, αιθέριο έλαιο, οργανικά οξέα, αζωτούχες ενώσεις, βαλεριανικό οξύ, πτητικό έλαιο, ρετσίνι και γόμμα. Η γεύση της είναι έντονη, ξηρή και ελαφρώς πικρή.
ΣΥΝΕΡΓΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ: Πασιφλόρα (Passion Flower), Λυκίσκος (Hops, Χαμομήλι (Matricaria Chamomilla), Κράταιγος (Hawthorne), Γλυκόριζα (Glykyrrhiza Glabra), Τσιμιτσιφούγκα (Black Cohosh), Σκουτελάρια (Lateriflora Skytellaria).

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ολες οι πληροφορίες για το φυτό Valeriana Officinalis που παρατίθενται σε αυτό το άρθρο, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν  την  ιατρική  γνωμάτευση ή θεραπεία.  Αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, σας προτρέπουμε ιδιαιτέρως, να απευθυνθείτε στον ιατρό σας ή σε άλλον ειδικό της υγείας.

Η αϋπνία επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού και συμβάλλει σε αυξημένα ποσοστά απουσιών, χρήσης υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής αναπηρίας. Τα εκχυλίσματα των ριζών της βαλεριάνας (Valeriana officinalis) χρησιμοποιούνται ευρέως για την πρόκληση ύπνου και τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Παρουσιάζεται μια συστηματική ανασκόπηση τυχαιοποιημένων, ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο δοκιμών βαλεριάνας για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Μια εκτεταμένη βιβλιογραφική έρευνα εντόπισε 16 επιλέξιμες μελέτες που εξέτασαν συνολικά 1093 ασθενείς. Οι περισσότερες μελέτες είχαν σημαντικά μεθοδολογικά προβλήματα και οι δόσεις βαλεριάνας, τα παρασκευάσματα και η διάρκεια της θεραπείας διέφεραν σημαντικά. Ένα διχοτόμο αποτέλεσμα ποιότητας ύπνου (βελτιωμένο ή μη) αναφέρθηκε από 6 μελέτες και έδειξε στατιστικά σημαντικό όφελος (σχετικός κίνδυνος βελτιωμένου ύπνου = 1,8, 95% διάστημα εμπιστοσύνης, 1,2-2,9), αλλά υπήρχαν αποδείξεις προκατάληψης δημοσίευσης σε αυτό το συνοπτικό μέτρο. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η βαλεριάνα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου χωρίς να προκαλέσει παρενέργειες. Οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να αξιολογούν μια σειρά δόσεων τυποποιημένων παρασκευασμάτων βαλεριάνας και να περιλαμβάνουν τυπικά μέτρα ποιότητας και ασφάλειας ύπνου.

Bent S, Padula A, Moore D, Patterson M, Mehling W. |
Am J Med. 2006 Δεκ; 119 (12): 1005-12.
 doi: 10.1016 / j.amjmed.2006.02.026.


ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
• Ηρεμιστικό του κεντρικού νευρικού συστήματος
• Κατά του άγχους, του στρες και της νευρικής έντασης
• Από τα καλύτερα βότανα κατά της αϋπνίας, χωρίς τις κλασικές παρενέργειες όπως, εθισμός, μειωμένη ιοκανότητα συγκέντρωσης, πρωϊνή υπνηλία.
• Κατά των μυϊκών κραμπών που συνδέονται με το στρες
• Εχει χρησιμοποιηθεί με διάφορους βαθμούς επιτυχίας στις κράμπες περιόδου, στομάχου και εντέρων (σπαστική κολίτιδα).
• Τα εκχυλίσματα των ριζών της βαλεριάνας (Valeriana officinalis) χρησιμοποιούνται ευρέως για την πρόκληση ύπνου και τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.
• Χρησιμοποιείται ως υπνωτικό, αγχολυτικό και κατευναστικό, μιας και τα έλαια που περιέχει έχουν παρόμοια δράση με τις βενζοδιαζεπίνες. Ο μηχανισμός δράσης της ωστόσο παραμένει γενικά άγνωστος.
• Στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν και σε ασθενείς με επιληψία.
• Έχει καταγραφεί ότι περιορίζει τη δραστηριότητα του κεντρικού νευρικού συστήματος, έχοντας ηρεμιστική δράση στα νεύρα, τους μύες και την καρδιά και βοηθώντας στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.
• Έχει αποδειχθεί ότι η Bαλεριάνα μειώνει το συχνό ξύπνημα, την ένταση και την ανησυχία.
• Η Bαλεριάνα εξασφαλίζει έναν υγιή ύπνο, χωρίς να υπάρχει αίσθηση κούρασης ή κόπωσης την επόμενη ημέρα. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι σταματά τους σπασμούς των λείων μυών του πεπτικού σωλήνα, ανακουφίζοντας έτσι από τις κράμπες και τη δυσφορία.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
Πέραν των θεραπευτικών χρήσεών της, η Βαλεριάνα χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία αλλά και για καλλωπιστικούς λόγους λόγω των όμορφων ανθέων της και της αντοχής της σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
Ως αφέψημα ρίχνουμε 1 κουταλάκι του τσαγιού ρίζας Βαλεριάνας, για 1 φλιτζάνι νερό να σιγοβράσει για 7-10 λεπτά, το στραγγίζουμε και το πίνουμε.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ – ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Η έρευνα δείχνει ότι η Βαλεριάνα είναι γενικά ασφαλής για βραχυπρόθεσμη χρήση από τους περισσότερους ενήλικες. Έχει χρησιμοποιηθεί με εμφανή ασφάλεια σε μελέτες διάρκειας έως 28 ημερών. Η ασφάλεια της μακροχρόνιας χρήσης βαλεριάνας είναι άγνωστη.
Αποφεύγετε τις μεγάλες δόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Να μη λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Να μη λαμβάνεται παράλληλα με υπνωτικά χάπια χωρίς την καθοδήγηση ιατρού.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ | ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ PUD MED . GOV
Δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες για το φυτό Valeriana Officinalis είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων Pud Med . Gov στον ακόλουθο σύνδεσμο → Pud  Med gov | Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας | Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας (United States National Library of Medicine | National Institutes of Health (ΝΙΗ) | National Center for Biotechnology

ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΒΑΛΕΡΙΑΝΑΣ

Ζείδωρος | 16 Ιουνίου 2021 | 10:40 μ.μ.

Shares