ΚΑΝΕΛΑ ΣΕ ΛΩΡΙΔΕΣ ΦΛΟΙΟΥ

ΚΑΝΕΛΑ → ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΤΡΟΠΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Το Cinnamon (Cinnamomum zeylanicum και Cinnamon Cassia), το αιώνιο δέντρο της τροπικής ιατρικής, ανήκει στην οικογένεια Lauraceae και είναι ένα από τα πιο σημαντικά μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται καθημερινά από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Περιέχει πολύ μαγγάνιο, σίδηρο, φυτικές ίνες και ασβέστιο. Η κανέλα περιέχει παράγωγα, όπως η κινναμαλδεΰδη, το κινναμικό οξύ και πολλά άλλα συστατικά όπως πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη, αντιδιαβητικά, αντιμικροβιακά, με αντικαρκινικές ιδιότητες.
Αρκετές αναφορές έχουν ασχοληθεί με τις πολυάριθμες ιδιότητες της κανέλας με τη μορφή φλοιού, αιθέριων ελαίων, σκόνης φλοιού και φαινολικών ενώσεων, και καθεμία από αυτές τις ιδιότητες μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία. Πρόσφατα, πολλές δοκιμές έχουν διερευνήσει τα ευεργετικά αποτελέσματα της κανέλας στη νόσο του Αλτσχάιμερ, τον διαβήτη, την αρθρίτιδα και την αρτηριοσκλήρωση κ.α..
(Adv Exp Med Biol.2016, 929: 1-24. doi: 10.1007 / 978-3-319-41342-6_1.)

ΕΙΔΗ ΚΑΝΕΛΑΣ | ΧΩΡΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Η Κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που λαμβάνεται από τον εσωτερικό φλοιό πολλών ειδών δέντρων. Το όνομα Κανέλα αναφέρεται σε πολλά είδη δέντρων καθώς και για τα εμπορικά προϊόντα μπαχαρικών που παράγουν μερικά από αυτά, όλα όμως είναι μέλη του γένους Cinnamomum της οικογένειας Lauraceae. Το Cinnamomum Verum (Κανέλα Κεϋλάνης ή Κανέλα Σρι Λάνκα), θεωρείται “Πραγματική Κανέλα“, το μεγαλύτερο όμως μέρος της παγκόσμιας παραγωγής και διακίνησης προέρχεται απο το είδος Cinnamomum Cassia ή Cassia, με την Ινδονησία και την Κίνα να είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί της Παγκόσμοας αγοράς.
Το παλαιό βοτανικό συνώνυμο για το δέντρο –Cinnamomum zeylanicum (Κιννάμωμον το Κεϋλανικόν)- προέρχεται από την πρώην ονομασία της Σρι Λάνκα, την Κεϋλάνη. Η Σρι Λάνκα παραμένει ο βασικός παραγωγός της παγκόσμιας παραγωγής της Γνήσιας Κανέλας Κεϋλάνης με πσοσοστό 80-90% της παγκόσμιας παραγωγής. Το φυτό καλλιεργείται επίσης σε εμπορική κλίμακα στις Σεϋχέλες και στη Μαγαδασκάρη.

ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΝΕΛΑΣ
Η κανέλα χρησιμοποιείται κυρίως ως αρωματικό καρύκευμα και αρωματικό πρόσθετο σε μια μεγάλη ποικιλία από γλυκά και αλμυρά πιάτα, δημητριακά πρωϊνού, σνακ, τσάϊ και παραδοσιακά φαγητά. Το άρωμά της και η γεύση της κανέλας προέρχονται από το αιθέριο έλαιο και το κύριο συστατικό της την κινναμαλδεΰδη, καθώς και πολλά άλλα συστατικά συμπεριλαμβανομένης της ευγενόλης.
Η κανέλα λόγω των πολύτιμων ιδιοτήτων της για την υγεία, διατίθεται και ως συμπλήρωμα διατροφής, σε μορφή σκόνης, κάψουλας ή ταμπλέτας. 

ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Εισήχθη στην Αίγυπτο ήδη από το 2000 π.χ., αλλά όσοι ανέφεραν ότι είχε έρθει από την Κίνα , την είχαν μπερδέψει με την Κανέλα Cassia. Η Κανέλα ήταν τόσο πολύτιμη μεταξύ των Αρχαίων Εθνών που θεωρούνταν πολύτιμο δώρο. Τα δώρα των Ελληνιστικών Ηγεμόνων στους ναούς περιλάμβαναν μερικές φορές την Κασσία και την Κανέλα.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΝΕΛΑΣ
Οι βοτανολόγοι προτείνουν τον φλοιό της κανέλας ως βοήθημα σε πεπτικά προβλήματα όπως η ναυτία, ο έμετος, η διάρροια, αλλά και το άσθμα που προκαλείται από το κρύο, η οσφυαλγία, τα προβλήματα εμμήνου ρύσεως, κ.λ.π.. Η Κανέλα έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά ως ένα γαστρονομικό καρύκευμα που υποστηρίζει τη σωστή πέψη. Είναι γνωστό, ότι περιέχει ένα αριθμό βιοδραστικών συστατικών για την εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών. Άλλες μελέτες υποδηλώνουν ότι τα συστατικά της μπορούν να υποστηρίξουν ένα ισορροπημένο ανοσοποιητικό σύστημα και μια υγιή φλεγμονώδη απόκριση. Πρόσθετες κλινικές μελέτες δείχνουν επίσης, ότι ο φλοιός Κανέλας υποστηρίζει τον υγιή μεταβολισμό της γλυκόζης και μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα.

ΤΑ ΠΙΚΡΑ ΒΟΤΑΝΑ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΨΗ
Η Κανέλα κατατάσσεται στα πικρά φυτά. Οι πικρές ουσίες των βοτάνων προωθούν αισθητά την συνολική διαδικασία της πέψης. Οι κινήσεις του στομάχου και του εντέρου εντείνονται και η προώθηση της τροφής από το στομάχι στο έντερο επιταχύνεται. Διεγείρουν την έκκριση των υγρών της χολής και του παγκρέατος, βελτιώνουν την πέψη των λευκωμάτωνπρωτεϊνών και λιπών και δρουν ελαφρώς καθαρτικά. Χάρη στην ιδιότητα των πικρών ουσιών να προωθούν την πέψη, ελαττώνεται συγχρόνως η αίσθηση φουσκώματος και εμποδίζονται και οι διαδικασίες ζύμωσης και σήψης που αναπτύσσονται στο έντερο. Μέσω της βελτίωσης της απορρόφησης της βιταμίνης Β12 από το πεπτικό σύστημα, οι πικρές ουσίες υποστηρίζουν και τη δημιουργία αίματος. Προάγουν, επιπλέον, και την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών ADE, και Κ, όπως επίσης και του σιδήρου…
(Ursel Buhring, διευθύντρια της Σχολής Θεραπευτικών Φυτών του Freiburg-Breisgau).

Περισσότερες πληροφορίες για τα πικρά βότανα θα βρείτε στο άρθρο μας με τίτλο → ΤΑ ΠΙΚΡΑ ΒΟΤΑΝΑ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ολες οι πληροφορίες που παρατίθενται σε αυτό το άρθρο, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν  την  ιατρική  γνωμάτευση   ή  θεραπεία.  Αν  αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, σας προτρέπουμε ιδιαιτέρως να απευθυνθείτε στον ιατρό σας ή σε άλλον ειδικό της υγείας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Οι πληροφορίες για το φυτό Cinnamon (Cinnamomum zeylanicum και Cinnamon Cassia), που χρησιμοποιούνται σε αυτή την περιγραφή, αποκτήθηκαν κυρίως από κλασικά βιβλία βοτάνων και είναι βασισμένες στην μακροχρόνια χρήση του, στην Παραδοσιακή Βοτανική Κουλτούρα διαφόρων χωρών ανά τον κόσμο.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ | ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Διάφορες επιστημονικές δημοσιεύσεις για τό φυτό Cinnamon (Cinnamomum Zeylanicum Cinnamon Cassia) είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων: Pud  Med . gov  | Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας Pud Med . govCinnamomum Zeylanicum

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΝΕΛΑΣ

ΦΛΟΙΟΣ ΚΑΝΕΛΑΣ ΣΕ ΚΑΨΟΥΛΕΣ ΑΠΟ TH NOW FOODS
H NOW FOODS παρασκευάζει και διαθέτει στους καταναλωτές το CINNAMON BARK 600mg 120 Capsules, από φλοιό κανέλας του είδους Cinnamon Verum (κανέλα Κεϋλάνης) υψηλής ποιότητας.
ΠΟΙΟΤΗΤΑ NOW® Το προϊόν CINNAMON BARK παρασκευάζεται με την εγγύηση ποιότητας της NOW® και προέρχεται από 100% Cinnamomon Verum (Κανέλα Κεϋλάνης). Δεν περιέχει μαγιά, σιτάρι, καλαμπόκι, γαλακτοκομικά, αυγά, ξηρούς καρπούς, σόγια, ψάρια ή οστρακοειδή, είναι προϊόν χωρίς γλουτένη και κατάλληλο και για χορτοφάγους.
Now Foods | Nutrition for Optimal Wellness

CINNAMON BARK NOW FOODS
Shares