Διαβήτης → ένα πρόβλημα επικοινωνίας

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς Διδάκτωρ Πανεπιστημίου UNI.NA. Federico II

Όσο πιο γρήγορα απορροφώνται οι τροφές που καταναλώνουμε, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα με την οποία ανεβαίνουν τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα και τόσο μεγαλύτερες είναι οι ανάγκες για ινσουλίνη και λεπτίνη. Όσο μεγαλύτερη επεξεργασία έχει υποστεί μια τροφή τόσο πιο γρήγορα απορροφάται και τόσο περισσότερο ενισχύεται αυτή η ορμονική ανισορροπία.

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Το σώμα μας συνηθίζει στα σταθερά αυξημένα επίπεδα αυτών των ορμονών και δεν ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο. Όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης και λεπτίνης οδηγούν σε όλο μεγαλύτερες ανάγκες γι’ αυτές τις ορμόνες. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «αντίσταση».

Η ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΟΡΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Μετά από  μερικά χρόνια  το  πάγκρεας κουράζεται  ενώ παράλληλα  ο εγκέφαλος δεν ανταποκρίνεται πλέον στα σήματα της λεπτίνης.
Το ζάχαρο  στο  αίμα  αρχίζει  τότε να  ανεβαίνει, ενώ ο  εγκέφαλός μας νομίζει ότι δεν έχουμε αποθέματα ενέργειας  και  μας  σπρώχνει  στο να φάμε όλο και περισσότερο.
Η όλη κατάσταση οδηγεί στην απορρύθμιση του ορμονικού μας συστήματος. Συμπτώματα όπως:
• Αύξηση βάρους
• Έντονη πείνα
• Σεξουαλική ανεπάρκεια
• Προδιάθεση για φλεγμονή
• Κατάθλιψη
είναι αποτέλεσμα των παραπάνω μεταβολικών διαταραχών.

Ο Διαβήτης δεν είναι ένα πρόβλημα ζαχάρου

H μονομερής προσοχή μας στη μείωση των επιπέδων του ζαχάρου στο αίμα δεν διορθώνει καμμία από τις παραπάνω διαταραχές με αποτέλεσμα η κατάσταση της υγείας του οργανισμού μας να επιδεινώνεται σταθερά.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι οι περισσότερες βλάβες δεν προκαλούνται από τα υψηλά επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, αλλά από τα υψηλά επίπεδα λεπτίνης και ινσουλίνης που παραμένουν έτσι πολλά χρόνια πριν το ζάχαρο ξεπεράσει τα 126mgr/dl που χαρακτηρίζουν κάποιον ως διαβητικό.

Η ΑΡΓΟΠΟΡΗΜΕΝΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Κατά την στιγμή της διάγνωσης του διαβήτη το 50% των ασθενών έχουν ήδη βλάβη στα στεφανιαία αγγεία (τα αγγεία της καρδιάς). Η βλάβη αυτή δεν  προκλήθηκε  από το  ζάχαρο,  αλλά  από  τα   υψηλά  επίπεδα ινσουλίνης.
Η αξιολόγηση των επιπέδων της ινσουλίνης και της λεπτίνης μαζί με την μέτρηση δεικτών του μεταβολισμού στα ούρα μπορούν να μας δώσουν μια πλήρη εικόνα για την κατάσταση υγείας του οργανισμού στη συγκεκριμένη στιγμή.

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ
Προηγμένες τεχνολογικές εφαρμογές με την βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών μπορούν να ανιχνεύουν απειροελάχιστες ποσότητες από χημικές ουσίες που αποβάλλονται μέσα από τα ούρα μας.
Οποιαδήποτε χημική αντίδραση μέσα στο σώμα μας παράγει κάποια χημική ουσία. Μετρώντας τα παράγωγα (μεταβολίτες) αυτών των αντιδράσεων μπορούμε να αξιολογήσουμε αν έχουμε ελλείψεις σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία ή άλλα μικροθρεπτικά συστατικά με μεγάλη ακρίβεια.

Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
Η κάλυψη αυτών των ελλείψεων μπορεί να αποκαταστήσει την φυσιολογική, υγιή κατάσταση του οργανισμού μας και να μειώσει την ανάγκη για φαρμακευτική υποστήριξη ή την ποσότητα ινσουλίνης, που είναι αναγκαία για την ρύθμιση του ζαχάρου.

Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ
Ο διαβήτης δεν είναι απλά ένα πρόβλημα ζαχάρου, υποκρύπτει μια ευρεία μεταβολική διαταραχή. Η συνολική βελτίωση της μεταβολικής εικόνας και της υγείας μας είναι ο μόνος τρόπος για να είμαστε υγιής.

Metabolomic Medicine® Clinic, Αθήνα

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς
iatreio@drtsoukalas.com

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ζείδωρος το 2015.

©Ζείδωρος | 3 Αυγούστου 2019 | 08:50

Shares