ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ ή ΑΨΙΘΙΑ

Το φυτό Αρτεμισία ή Αψιθά (Artemisia Absinthium) είναι ένα πολύ σημαντικό είδος στην ιστορία της ιατρικής, που παλαιότερα περιγράφεται στη μεσαιωνική Ευρώπη ως “Πολύτιμο φυτό“. Είναι ένα είδος γνωστό ως Φαρμακευτικό φυτό στην Ευρώπη και επίσης στη Δ. Ασία και τη Β. Αμερική. Πικρό, τονωτικό, διεγερτικό, νευροτονωτικό, εμμηναγωγό, αντιπυρετικό, κατά της δυσπεψίας, βοηθά στο αδυνάτισμα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η Αρτεμισία το αψίνθιον (Artemisia absinthium) αποτελεί είδος της αψίνθης, στο γένος της Αρτεμισίας, ιθαγενές στις εύκρατες περιοχές της Ευρασίας και της Βόρειας Αφρικής και ευρέως εγκλιματισμένο στον Καναδά και τις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες. Ανήκει στα ανεμογαμικά (anemophily) είδη που η επικονίαση γίνεται μέσω του ανέμου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ολες οι πληροφορίες για το φυτό Artemisia Absinthium που παρατίθενται σε αυτό το άρθρο, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν  την  ιατρική  γνωμάτευση ή θεραπεία.  Αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, σας προτρέπουμε ιδιαιτέρως, να απευθυνθείτε στον ιατρό σας ή σε άλλον ειδικό της υγείας.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το φυτό καλλιεργείται από τα βιβλικά χρόνια, για την αντιμετώπιση των επιδημιών και σαν έντομο-απωθητικό. Η πικράδα της αντιπροσωπεύει μεταφορικά την αμαρτία στην Βίβλο. Την χρησιμοποιούσαν από τα χρόνια του Ιπποκράτη και αναφέρεται και από τον Λουκρήτιο. Θεωρούσαν ότι δυναμώνει την μνήμη και την λογική, βοηθά στους πόνους στους μύες, τις αρθρώσεις και τους συνδετικούς ιστούς, δυναμώνει την όραση, βαθαίνει τον ύπνο. Λόγω της τελευταίας ιδιότητάς της στα χωριά γέμιζαν τα μαξιλάρια με Αψιθιά. Σε περιόδους επιδημιών χολέρας και πανώλης κρέμαγαν το φυτό στις κατοικίες και κάπνιζαν τους χώρους καίγοντας βλαστούς Αψιθιάς. Ο Διοσκουρίδης γράφει για την Αψιθιά «…όταν ανακατεύεις το μελάνι με έγχυμα αψιθιάς τα ποντίκια δεν αγγίζουν τους πάπυρους».

ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Artemisia Absinthium
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ: Αρτεμισία, Αψιθιά, Αψινθον, Αγριαψιθιά, Απιστιά, Πέλινο, Αβροβότανο. Η ονομασία Αρτεμισία προέρχεται από το Αρχαίο Ελληνικό Aρτεμισία από την Άρτεμη, τη θεά του κυνηγιού και προστάτη του δάσους και των παιδιών. Το Αbsinthum προέρχεται από το Αρχαίο Ελληνικό Αψίνθιον.
ΑΓΓΛΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Wormwode. Αυτή η ονομασία προέρχεται από τα Μεσαιωνικά Αγγλικά wormwode ή wermode. Η φόρμα wormwood, αποδίδεται στην παραδοσιακή χρήση του ως ένα αντισκωληκικό φάρμακο.

ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΡΟΣ ΦΥΤΟΥ: Ρίζα και φύλλα

ΕΝΕΡΓΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Cineole (κινεόλη) thujone (θουγιόνη), tannin (τανίνη), resin (ρητίνη), inulin (ινουλίνη).

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ-ΧΡΗΣΕΙΣ
Οι κύριες ουσίες που είναι υπεύθυνες για τη βιολογική δραστικότητα του βοτάνου είναι: το αιθέριο έλαιο, οι πικρές σεσκιτερπενοειδείς λακτόνες, τα φλαβονοειδή, άλλες ενώσεις που μεταδίδουν πικρία, τα αζουλένια, τα φαινολικά οξέα, οι τανίνες και οι λιγνάνες. Στην επίσημη Ευρωπαϊκή ιατρική, το είδος χρησιμοποιείται τόσο στην αλλοπάθεια όσο και στην ομοιοπαθητική. Στην παραδοσιακή Ασιατική και Ευρωπαϊκή ιατρική, έχει χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικός παράγοντας στις γαστρεντερικές παθήσεις και επίσης στη θεραπεία της ελμινθίασης, της αναιμίας, της αϋπνίας, των παθήσεων της ουροδόχου κύστης, των τραυμάτων που δύσκολα θεραπεύονται, καθώς και του πυρετού. Σήμερα, πολλές άλλες κατευθύνσεις της βιολογικής δραστηριότητας των συστατικών αυτού του είδους έχουν καταδειχθεί και επιβεβαιωθεί από επιστημονική έρευνα, όπως αντιπρωτοζωικά, αντιβακτηριακά, αντιμυκητιασικά, αντιελκώδη, ηπατοπροστατευτικά, αντιφλεγμονώδη, ανοσορρυθμιστικά, κυτταροτοξικά, αναλγητικά, νευροπροστατευτικά. Το Artemisia Absinthium χρησιμοποιείται επίσης ως καλλυντικό φυτό. Xρησιμοποιείται επίσης ως συστατικό στο οινόπνευμα αψίνθιου, καθώς και σε ορισμένα άλλα αλκοολούχα ποτά. Το είδος έχει επίσης γίνει αντικείμενο βιοτεχνολογικής έρευνας.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ – ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Τα φαρμακευτικά εκχυλίσματα της Αψιθιάς δεν θα πρέπει να λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, και να μην γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης δοσολογίας.
Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν τη λήψη σκευασμάτων αψιθιάς επειδή περιέχει Θουγιόνη που είναι δυνατό σε μεγάλες δόσεις να επιφέρει τοξικότητα. Θεωρείται ασφαλής σε μικρές ποσότητες ίσες με αυτές που περιέχονται στα τρόφιμα και τα ποτά.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ | ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ PUD MED . GOV
Δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες για το φυτό Artemisia absinthium είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων Pud Med . Gov στον ακόλουθο σύνδεσμο → Pud  Med gov | Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας | Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας (United States National Library of Medicine | National Institutes of Health (ΝΙΗ) | National Center for Biotechnology Information).


ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

GALLERY

Ο περίφημος πίνακας Αψέντι του Ενγκάρ Ντεγκά, Μουσείο Ορσέ, Παρίσι (ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)
Αγρια Αψιθιά της περιοχής του Καυκάσου (ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)

ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΨΙΘΙΑΣ

ΠΙΚΡΟ ΠΟΤΟ
Ενας προτεινόμενος και πολύ καλός τρόπος για να εντάξετε στη διατροφή σας την Αψιθιά αλλά και άλλα πολύτιμα πικρά φυτά, είναι το πικρό ποτό Original Schweden Bitter, το οποίο εκτός από το εκχύλισμα Αψιθιάς, περιέχει και εκχυλίσματα και από άλλα Πικρά Βότανα, όπως: Μύρου, ρίζας Αγγελικής, Εσπεριδοειδών, ρίζας Πικραλίδας, Καρυδιάς, ρίζας Γεντιανής, Κανέλας, ρίζας Βαλεριάνας, Ποτεντίλλης, ρίζας Καλαμιού, Μαρρούβιου, Κάρδαμου κ.α.. Πρόκειται για ένα πολύτιμο πικρό ποτό που αντισταθμίζει το γλυκό στη διατροφή σας και σας δίνει όλα τα οφέλη του πικρού το οποίο συνήθως λείπει από τη σύγχρονη διατροφή.

Original Schweden Bitter

ΤΣΑΪ ΑΨΙΘΙΑΣ
Μία άλλη πρόταση είναι το τσάϊ Αψιθιάς, το οποίο παρασκευάζεται και καταναλώνεται σαν έγχυμα. Από το τσάϊ αυτό μπορείτε να πίνετε έως 3 φλιτζάνια τσαγιού την ημέρα, για χρονική περίοδο 2 εβδομάδων ανάλογα με το πρόβλημα. Μετά την περίοδο των 2 εβδομάδων θα πρέπει να γίνεται κάποια παύση για την αποφυγή παρενεργειών. (βλ. παραπάνω Αντενδείξεις-Προφυλάξεις).

Αρτεμισία ή Αψιθιά φυτό και φύλλα | 30gr

Ζείδωρος | 2021 Ιούνιος 2 | 1:38 π.μ.

Shares