ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ → ΟΙ ΕΠΤΑ ΚΑΛΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Οι επτά καλές συνήθειες που πρέπει να εφαρμόζουμε όλοι μας για να συνεισφέρουμε θετικά στην διαδικασία της ανακύκλωσης είναι οι εξής:

1ον Διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα στο νοικοκυριό.

2ον Αδειάζουμε εντελώς από τις συσκευασίες μας τα υπολείμματα.

3ον Διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια.

4ον Πετάμε τα υλικά συσκευασίας μέσα στους μπλε κάδους χύμα, όχι μέσα σε δεμένες σακούλες. Αν η σακούλα είναι προς ανακύκλωση την πετάμε μέσα στον κάδο ανακύκλωσης, αφού όμως πρώτα αδειάσουμε τα υλικά.

5ον Δεν πετάμε ποτέ σκουπίδια μέσα στους μπλε κάδους.

6ον Στους μπλε κάδους ρίχνουμε μόνο συσκευασίες χάρτινες, πλαστικές, γυάλινες, αλουμινένιες και λευκοσιδερές.

7ον Μεταδίδουμε το μήνυμα της ανακύκλωσης συσκευασιών στους φίλους και γνωστούς μας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ;

Με τον όρο ανακύκλωση περιγράφουμε ένα σύνολο δράσεων, μέτρων και τεχνικών διαδικασιών που ακολουθούνται αλυσιδωτά έτσι ώστε ήδη χρησιμοποιημένα υλικά, όπως το γυαλί, το χαρτί, το πλαστικό, το αλουμίνιο και ο λευκοσίδηρος, να ξαναγίνουν νέα προϊόντα, με σκοπό δηλαδή υλικά που θεωρούνταν απορίμματα, να επανέλθουν στο φυσικό κύκλο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το σύστημα των μπλε κάδων αφορά μόνο συσκευασίες και συγκεκριμένα: χάρτινες, πλαστικές, γυάλινες, αλουμινένιες και λευκοσιδερές.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΟΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ:

Χάρτινες κουτιά από γάλα, χυμούς, χαρτόκουτα και άλλα.

Πλαστικές Μπουκάλια από νερό, αναψυκτικά, λάδι, απορρυπαντικά, γιαούρτια, σακούλες κ.α..

Γυάλινες  Mπουκάλια από αναψυκτικά, βάζα και μπουκάλια από γαλακτοκομικά, από κρασί κ.α..

Αλουμινένιες Κουτάκια από αναψυκτικά, από μπύρες κ.α..

Λευκοσιδηρές Κουτάκια από κονσέρβες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

  • Εκατομμύρια πολίτες εξυπηρετούνται καθημερινά από το έργο της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.
  • Συντηρούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.
  • Εκατοντάδες τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών περισσυλέγονται και μεταφέρονται διαρκώς στους χώρους διαλογής όπου και αξιοποιούνται.

Η ανακύκλωση σήμερα αποτελεί σημαντική προτεραιότητα και υποχρέωση κάθε κοινωνίας που συμβάλλει έμπρακτα στη βελτίωση των συνθηκών ζωής.  Ο στόχος πρέπει να είναι η ανακύκλωση να γίνει μέρος της καθημερινότητας όλων των πολιτών και των κοινωνικών εταίρων. Η συμμετοχή στην ανακύκλωση είναι τρόπος ζωής με αδιαμφισβήτητα οφέλη για το περιβάλλον και απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη μας.

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΦΑΝΗ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ, ΑΦΟΥ:

Συμβάλλει στη μείωση των αστικών αποβλήτων που πρέπει να συλλεχθούν από τους Δήμους και να μεταφερθούν σε ολοένα και πιο δυσεύρετους Χώρους Υγειονομικής Ταφής.

Συνεισφέρει στη εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, που συνήθως είναι μη ανανεώσιμες (πετρέλαιο, μεταλλεύματα κλπ.), παρέχοντας και οικονομικά οφέλη στην Ελληνική κοινωνία που σε μεγάλο μέρος εισάγει πρώτες ύλες και ενέργεια.

• Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Προσφέρει στον πολιτισμό, καθώς συμβάλλει στη δημιουργία μιας έμπρακτης περιβαλλοντικής συνείδησης.

Με δεδομένο ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας, η επιτυχία της εναλλακτικής διαχείρισης εξαρτάται, όχι μόνο από την ευαισθητοποίηση, αλλά και από την ενεργό συμμετοχή. 
Οι πληροφορημένοι και ενεργοί πολίτες είναι ο κινητήριος μοχλός για να υλοποιηθούν οι στόχοι του νόμου και της Ελληνικής κοινωνίας και να προστατευθεί πιο αποτελεσματικά το περιβάλλον.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ:

1000 κιλά ανακυκλωμένου γυαλιού εξοικονομούν 12 κιλά πετρέλαιο

2200 κιλά κορμών δέντρων μας δίνουν 1000 κιλά χαρτιού

1000 κιλά ανακυκλωμένου χαρτιού εξοικονομούν 130-170 κιλά πετρέλαιο

Με την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για να γίνει ένα κουτί από αλουμίνιο μπορείτε: Να ακούτε ραδιόφωνο για 4 ώρες Να ανάβει μια λάμπα 60 Watt για 5 ώρες Να λειτουργεί ένα ψυγείο για 4 ώρες.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Σήμερα που η ανακύκλωση συνιστά απόδειξη για την εύρυθμη περιβαλλοντική πολιτική μιας χώρας, η συμμετοχή των πολιτών έχει καθοριστική σημασία. Με εύκολους και πρακτικούς τρόπους καθώς και σωστό σχεδιασμό, η ανακύκλωση και η διαχείριση των αποβλήτων συσκευασίας μπορεί και πρέπει να γίνει καθημερινή μας συνήθεια!

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ!

Αυτό το άρθρο είναι μία κοινωνική προσφορά της επιχείρησης Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας Βιότροπο και Ζείδωρος.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ…

Shares