ΤΡΙΓΩΝΕΛΛΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Η Τριγωνέλλα η Ελληνική (Trigonella Foenum graecum) είναι μονοετές φυτό της οικογένειας των Χεδρωπών ή Φαβίδων (Fabaceae), με φύλλα που αποτελούνται από τρία μικρά αντωοειδή προς επιμήκη φυλλάδια. Καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο ως μια ημίξηρη καλλιέργεια και οι σπόροι του είναι ένα κοινό συστατικό στα φαγητά της Ινδικής υποηπείρου. Είναι από τα παλαιότερα βότανα που έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά στην Αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κίνα.

ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ
Επιστημονική ονομασία: Trigonella Foenum-Graecum
Αγγλική ονομασία: Fenugreek
Ελληνικές ονομασίες: Τριγωνέλλα, τσιμένι, τριγωνίσκος, τήλιδα, τήλις, τηντιλίδα, τηντιλίνα, τήλι, χόρτο των Ελλήνων, Ελληνικό σανό, Ελληνικός σανός, μοσχοσίταρο, (το) αιγόκερας, (το) βούκερας, γραικόχορτο, Ελληνικό τριφύλλι, νυχάκι, στροφίλι, χέλμπα. 

ΣΥΝΕΡΓΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ
Thymus vulgaris (Αγριο θυμάρι), Cinnamom (Κανέλλα), Gymnema Sylvestre (Γκορμάρ).

ΤΡΟΠΟ ΧΡΗΣΗΣ
Εχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν με ποικίλους τρόπους, αλλά κυρίως οι σπόροι της προστίθενται σε ζεστό νερό ως ρόφημα. Οι σπόροι της μπορούν να γίνουν και φύτρα. Διατίθεται επίσης και σε μορφή σκόνης και καψουλας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ολες οι πληροφορίες για το φυτό Τριγωνέλλα η Ελληνική (Trigonella Foenum-Graecum) που παρατίθενται σε αυτό το άρθρο, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν  την  ιατρική  γνωμάτευση ή θεραπεία.  Αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, σας προτρέπουμε ιδιαιτέρως, να απευθυνθείτε στον ιατρό σας ή σε άλλον ειδικό της υγείας.

ΤΥΧΑΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΔΟΚΙΜΗ (RCT)
Αυτή η μελέτη εξέτασε την επίδραση του Testofen, ενός εξειδικευμένου εκχυλίσματος σπόρων Trigonella foenum-graecum στα συμπτώματα της πιθανής ανεπάρκειας ανδρογόνων, της σεξουαλικής λειτουργίας και των συγκεντρώσεων ανδρογόνων στον ορό σε υγιή ηλικιωμένα αρσενικά. Αυτή ήταν μια διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 120 υγιείς άνδρες ηλικίας μεταξύ 43 και 70 ετών. Η δραστική θεραπεία ήταν τυποποιημένο εκχύλισμα σπόρων Trigonella foenum-graecum σε δόση 600 mg/ημέρα για 12 εβδομάδες. Το κύριο μέτρο έκβασης ήταν η αλλαγή στο ερωτηματολόγιο γήρανσης συμπτωμάτων ανδρών (AMS), ένα μέτρο πιθανών συμπτωμάτων ανεπάρκειας ανδρογόνων. δευτερογενή μέτρα έκβασης ήταν η σεξουαλική λειτουργία και η τεστοστερόνη στον ορό. Υπήρξε σημαντική μείωση της βαθμολογίας AMS με την πάροδο του χρόνου και μεταξύ των ομάδων ενεργού και εικονικού φαρμάκου. Η σεξουαλική λειτουργία βελτιώθηκε, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των πρωινών στύσεων και της συχνότητας της σεξουαλικής δραστηριότητας. Τόσο η ολική τεστοστερόνη ορού όσο και η ελεύθερη τεστοστερόνη αυξήθηκαν σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο μετά από 12 εβδομάδες ενεργής θεραπείας. Το εκχύλισμα σπόρων Trigonella foenum-graecum είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για τη μείωση των συμπτωμάτων πιθανής ανεπάρκειας ανδρογόνων, βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία και αυξάνει την τεστοστερόνη στον ορό σε υγιείς μεσήλικες και μεγαλύτερους άνδρες.

Tυχαιοποιημένη Eλεγχόμενη Δοκιμή (RCT) → Aging Male 2016 Jun;19(2):134-42.
 doi: 10.3109/13685538.2015.1135323. Epub 2016 Jan 20.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Μειώνει την κακή χοληστερίνη (LDL) και τα τριγλυκερίδια, καθυστερώντας την απορρόφησή τους.
Εχει υπογλυκαιμική δράση. Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος σε διαβητικούς τύπου 1 και τύπου 2. Εμποδίζει την απορρόφηση της γλυκόζης στο έντερο και ενισχύσει την έκκριση ινσουλίνης.
Βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία, αφού λόγω των ιδιοτήτων της που μοιάζουν με αυτές των οιστρογόνων, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι βοηθά στην αύξηση της λίμπιντο.
Αυξάνει την τεστοστερόνη στον ορό σε υγιείς μεσήλικες και μεγαλύτερους άνδρες, ενώ συμβάλει και στη μείωση των συμπτωμάτων πιθανής ανεπάρκειας ανδρογόνων.
Λόγω των παραπάνω ιδιοτήτων της μειώνει την επίδραση των εξάψεων και τις διακυμάνσεις της διάθεσης που είναι κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και του PMS.
Στην Ινδία και στην Κίνα έχει χρησιμοποιηθεί επίσης για να μειώσει τους πόνους της περιόδου, για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, του άσθματος, της βρογχίτιδας της βελτίωσης της πέψης, και τη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού.
• Χρησιμοποιείται επίσης για την απώλεια της όρεξης και για συνθήκες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς, όπως η αρτηριοσκήρυνση, η πίεση του αίματος, η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
Εχει αντιοξειδωτική δράση.
Χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε περιπτώσεις ανορεξίας, δυσπεψίας, γαστρίτιδας, έλκους, και κοιλιακών πόνων.
Τέλος αυξάνει την παραγωγή γάλακτος.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ – ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Παράλληλη χρήση με αντιδιαβητικά φάρμακα μπορεί να αυξήσει κατά πολύ την αντιδιαβητική τους δράση. Να μην χρησιμοποιείται μαζί με αντιπηκτικά φάρμακα. Σε πολύ υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ | ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ PUDMED.GOV
Δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες για το φυτό Tριγωνέλλα η Ελληνική (Trigonella Foenum-Graecείναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων PudMed.Gov στον ακόλουθο σύνδεσμο → Pud  Med gov | Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας | Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας (United States National Library of Medicine | National Institutes of Health (ΝΙΗ) | National Center for Biotechnology.

ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ (WIKIPEDIA)

Ζείδωρος | 22 Αυγούστου 2021 | 8:40 μ.μ.

GALLERY

Φρέσκα φύλλα τριγωνέλλας
Φρέσκα φύτρα τριγωνέλλας
Σπόροι τριγωνέλλας
Shares