ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΜΙΑ ΤΡΟΦΗ ΧΡΥΣΑΦΙ

ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ → ΤΡΟΦΗ “ΧΡΥΣΑΦΙ”

To Κρεμμύδι είναι φυτό, γνωστό και με τα ονόματα Κρόμμυον ή Άλλιον το κοινό, ανήκει δε στην οικογένεια των Liliaceae με πιθανή προέλευση από τη νοτιοανατολική Ασία. Τα φύλλα, αλλά και ο βολβός του, κοινώς γνωστά ως φρέσκο κρεμμύδι και ξηρό κρεμμύδι αντίστοιχα, τρώγονται, έχοντας χαρακτηριστική καυτερή γεύση και άρωμα, που μετριάζεται αν το κρεμμύδι μαγειρευτεί. Είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια, καθώς θεωρούνταν – όχι άδικα – δυναμωτικό, αλλά και με θεραπευτικές ιδιότητες, ενώ η εύκολη καλλιέργειά του και η μεγάλη διάρκεια ζωής του σε αποθήκευση, βοήθησαν στη διάδοσή του. Τρώγεται ωμό, αλλά χρησιμοποιείται και ως γευστική προσθήκη σε πάρα πολλά πιάτα της Ελληνικής, αλλά και διεθνούς κουζίνας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΣΑΝ ΤΡΟΦΙΜΟ ΚΑΙ ΣΑΝ ΦΑΡΜΑΚΟ
Το γνωστό σε όλους μας Κρεμμύδι έχει ατελείωτες αποτελεσματικές χρήσεις σαν τρόφιμο, αλλά και σαν φάρμακο. Οι ωφέλιμες επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό είναι τόσες, ώστε όταν καταναλίσκεται σαν τρόφιμο, επιδρά και σαν φάρμακο. Είναι διουρητικό, χωνευτικό και καθαριστικό των πνευμόνων. Επιδρά επίσης και κατά της νευροπάθειας. Σε τσιμπήματα σφήκας και μέλισσας, αφού αφαιρεθεί το κεντρί, τοποθετούμενο μισό Κρεμμύδι δρα θεραπευτικά. Διάφορα καταπλάσματα μπορούν να γίνουν με Κρεμμύδια ψητά ή κοπανισμένα, για άτομα που πάσχουν από αιμοφράδες. Λέγεται τέλος ότι ο χυμός του Κρεμμυδιού μαζί με κάλλιο και ένα ποτήρι νερό, δίνει ένα παρασκεύασμα πολύ αποτελεσματικό για εντριβές στο τριχωτό του κεφαλιού, που παρεμποδίζει την εξάπλωση της φαλάκρας.

ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ
Επιστημονική ονομασία: Άλλιο το Κρόμμυο (Allium Cepa)
Ελληνική ονομασία: Κρεμμύδι ή Κρομμύδι
Αγγλική ονομασία: Onion

ΕΝΕΡΓΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
S-μεθυλκυστεΐνη, αλλισίνη, φλαβονοειδή όπως η κερσετίνη και η ανθοκυανίνη, αιθέρια έλαια κ.α..

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Το Κρεμμύδι είναι πηγή πολλών βιταμινών όπως, ΡΡ, Η, Ε, C, Β9, Β6, Β5, Β2 και Β1, ασβεστίου, ψευδαργύρου, φθορίου, σιδήρου, νικελίου και ακόμη και αιθέριων ελαίων. Πλούσιος σε αυτό το λαχανικό και ο σίδηρος. Η βιταμίνη C στο Κρεμμύδι είναι σε περιεκτικότητα υψηλότερη, από όλες τις άλλες βιταμίνες.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΑ
Το Κρεμμύδι του γένους Allium Cepa, είναι ευρέως γνωστό για τα μεγάλα γωνιδιώματά του, έχει δε μεγάλη οικονομική σημασία. Μεταξύ των λαχανικών, κατέχει τη δεύτερη θέση μετά την ντομάτα, όσον αφορά την παγκόσμια αξία παραγωγής.

ΧΡΗΣΕΙΣ
Το Κρεμμύδι χρησιμοποιείται ως μαγειρικό παρασκεύσμα αλλά και για ιατρικούς σκοπούς. Χρησιμοποιείται συχνά ως πρώτη ύλη, σε πολλά πιάτα και είναι αποδεκτό σχεδόν σε όλες τις παραδόσεις και τους πολιτισμούς. Τα Κρεμμύδια, μπορείτε να να τα καταναλώσετε φρέσκα ή ξηρά, ωμά ή ψητά, βραστά, καθώς και ψημένα στο φούρνο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ολες οι πληροφορίες για το Κρεμμύδι (Allion Cepa) που παρατίθενται σε αυτό το άρθρο, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν  την  ιατρική  γνωμάτευση ή θεραπεία.  Αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, σας προτρέπουμε ιδιαιτέρως, να απευθυνθείτε στον ιατρό σας ή σε άλλον ειδικό της υγείας

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΡΕΜΜΥΔΙΩΝ
Λίγοι γνωρίζουν ότι οι ιδιότητες των Κρεμμυδιών είναι χρήσιμες και θεραπευτικές. Αυτό το λαχανικό έχει καλές βακτηριοκτόνες και αντισηπτικές ιδιότητες. Αντιμετωπίζει τέλεια τους ιούς, προάγει την αφομοίωση των τροφίμων και αυξάνει την αντίσταση του σώματος σε πολλές λοιμώξεις.
Το Κρεμμύδι χρησιμοποιείται ευρέως σε διαταραχές του γαστρεντερικού σωλήνα. Βοηθά στην αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης, της γενικής αδυναμίας για κρυολογήματα, της μειωμένης σεξουαλικής δραστηριότητας κ.λ.π..

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
ΔΙΑΒΗΤΗΣ: Το Allium Cepa, κοινώς γνωστό ως κρεμμύδι, από την αρχαιότητα χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Μεταξύ των διαφόρων δραστηριοτήτων του Allium Cepa, είναι και η ρύθμιση της υπογλυκαιμικής δραστηριότητας. Οι ενώσεις θείου συμπεριλαμβανομένης της S-μεθυλκυστεΐνης και των φλαβονοειδών, όπως η κερσετίνη, είναι κυρίως υπεύθυνες για την υπογλυκαιμική δραστηριότητα του Allium Cepa. Η S-μεθυλκυστεΐνη και τα Φλαβονοειδή, βοηθούν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, των λιπιδίων ορού, του οξειδωτικού στρες και της υπεροξείδωσης λιπιδίων, ενώ συμβάλλουν στην αύξηση της αντιοξειδωτικής ενζυμικής δραστηριότητας και έκκρισης ινσουλίνης. Τα εκχυλίσματα Κρεμμυδιού έχουν επίσης αποδειχθεί ότι έχουν υπογλυκαιμικά και υπολιπιδαιμικά αποτελέσματα, με την ομαλοποίηση των δραστηριοτήτων της ηπατικής εξακινάσης, της γλυκόζης 6-φωσφατάσης και του συνένζυμου-Α αναγωγάσης HMG. Σε προκαταρκτικά κλινικές δοκιμές, ασθενείς με διαβήτη κατανάλωναν με ασφάλεια φέτες Allium Cepa (Κρεμμυδιού) εμφανίζοντας επαρκή υπογλυκαιμική δραστηριότητα. Στο μέλλον, πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για τη διερεύνηση και επιβεβαίωση των υπογλυκαιμικών δραστηριοτήτων του Allium Cepa και των συστατικών του, ή/και των συνθετικών αναλόγων τους. Nutrition Oct;30(10):1128-37. doi: 10.1016/j.nut.2014.02.011. Epub 2014 Mar 2 | Akash MS, Rehman K, Chen S..
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ, ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΟ, ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΚΗ, ΑΝΤΙΑΣΘΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: Έχουν αναφερθεί ενώσεις σε Κρεμμύδια με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως αντικαρκινικές ιδιότητες, αντιαιμοπεταλιακή, αντιθρομβωτική, και αντιασθματική δράση, καθώς και αντιβιοτικά αποτελέσματα. Crit Rev Food Sci Nutr. 2015;55(1):50-66. doi: 10.1080/10408398.2011.646364..

ΠΗΓΕΣ – ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ | ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ PUD MED . GOV
Δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες για το Κρεμμύδι (Allium cepa) είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων Pud Med . Gov  (Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας | Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας).

ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ: Βικιπαίδεια, Κλασικά Βιβλία Παραδοσιακής Βοτανολογίας

ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ

Κρεμμύδι ξηρό
Κρεμμύδια φρέσκα
Καλλιέργια με Κρεμμύδια

Shares