Η ΧΑΡΟΥΠΙΑ (Ceratoni Asiliqua)
Η χαρουπιά ή Κερωνιά ή Κεραθιά είναι δένδρο που οι καρποί του περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και όπως αποδεικνύει η μακρά πορεία του ανά τους αιώνες είχε εισαχθεί στην Ελλάδα από την αρχαιότητα – ίσως όμως να ήταν και ιθαγενές στην Κρήτη και στη Ρόδο. Το επιστημονικό της όνομα είναι Ceratoni Asiliqua, προέρχεται από το «κέρατον», που υποδηλώνει και τη μορφή που έχει ο καρπός. «Ξυλοκέρατο» ή «Τσεράτσι» ονομάζουν τον καρπό στη Μάνη.
ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΖΥΓΙΖΑΝ ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ!
Το δένδρο ήταν πολύ γνωστό στη Συρία και στην Ιουδαία την εποχή του Χριστού, (αναφορά στην παραβολή του Ασώτου). Οι ξεραμένοι σπόροι χρησίμευαν στην Αφρική σαν βαρίδια για το ζύγισμα των μπαχαρικών και στις Ινδίες για να ζυγίζουν το χρυσάφι και τα πετράδια. Από αυτό προέρχεται και η μονάδα βάρους «καράτι», που χρησιμοποιείται σήμερα για τα κοσμήματα. Το βάρος του σπόρου της χαρουπιάς κυμαίνεται ομοιόμορφα μεταξύ 189 και 205 χιλιοστών του γραμμαρίου και το σημερινό καράτι έχει επίσημα καθορισθεί στα 200 χιλιοστά του γραμμαρίου. Τα χαρούπια κατάφεραν να θρέψουν όχι μόνο τον Ιωάννη το Βαπτιστή στην έρημο αλλά και χιλιάδες παιδιά κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Στην Κρήτη τα είχαν ονομάσει «Σοκολάτες της κατοχής».
Τη χαρουπιά την αναφέρει και ο Πλίνιος (μοναδικός συγγραφέας Φυσικής Ιστορίας στο Λατινικό κόσμο), ο οποίος περιγράφει τους καρπούς της σαν γλυκά φασόλια. Ο Θεόφραστος (γνώστης της Βοτανικής) περιέγραψε τη χαρουπιά με μεγάλη ακρίβεια, ίσως γιατί δεν τη γνώριζαν οι αναγνώστες του από δική τους αντίληψη.
Η συγκομιδή των χαρουπιών γίνεται προς το τέλος του καλοκαιριού που είναι η εποχή της ωρίμανσης. Εάν κάποιος κόψει στα δύο τον καρπό του ώριμου χαρουπιού θα διαπιστώσει ότι στάζει μέλι, το οποίο μάλιστα θυμίζει έντονα γεύση σοκολάτας. Αυτό είναι το χαρουπόμελο! Από το χαρούπι επίσης παρασκευάζονται το χαρουπάλευρο, υποκατάστατα του καφέ, ροφήματα, χαρουπόσκονη, παξιμάδια, πέννες, βίδες, σοκολάτες, κριτσίνια, κουλουράκια, μπάρες, παστέλια, και άλλα υγιεινά προϊόντα. Ολο και περισσότερο σήμερα προστίθεται σε μπισκότα, αρτοσκευάσματα, σνάκ και άλλα προϊόντα, αντί για ζάχαρη!
ΤΟ ΧΑΡΟΥΠΟΜΕΛΟ
Το χαρουπόμελο προέρχεται από τα χαρούπια δηλαδή τους καρπούς του δέντρου Χαρουπιά. Είναι η εναλλακτική γλυκαντική ουσία που μπορείτε να καταναλώνετε χωρίς ενοχές! Το χαρουπόμελο περιέχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα ασβεστίου από το γάλα! Τα χαρούπια μέσα στην σκουρόχρωμη ζαρωμένη σάρκα τους κρύβουν τα δέκα σπουδαιότερα άλατα και ιχνοστοιχεία, καθώς και πρωτεΐνη, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, πυρίτιο και βιταμίνες Α, Β1, Β2 (Ριβοφλαβίνη) και D.
Το χαρουπόμελο είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ενώ μπορεί να “ξεγελάσει” άνετα τη λαχτάρα μας για σοκολάτα. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να το προτιμούν πολλοί καταναλωτές όχι μόνο επειδή έμαθαν για τα ωφέλιμα συστατικά που παρέχει στον οργανισμό, αλλά και γιατί μπορεί να υποκαταστήσει τη ζάχαρη. Εκπαιδεύοντας τα παιδιά να μάθουν για την αξία του, τους προσφέρουμε ένα πολύτιμο δώρο για την υγεία τους, Είναι πραγματικά το ιδανικό γλυκαντικό για όσους θέλουν να αποφύγουν τη ζάχαρη και να το προσθέτουν άφοβα στα ροφήματά τους και στα γλυκά τους. Μία γλυκαντική ουσία που δεν βλάπτει αλλά ωφελεί την υγεία. Δοκιμάστε να το προσθέσετε στον καφέ σας, στο τσάϊ, στα κέϊκ, στο ταχίνι, στο βούτυρο, στις πίτες, στο πιλάφι, στο κεφίρ, στο γιαούρτι, στα δημητριακά, στο παγωτό, στη φέτα ή να το απολαύσετε διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό και θα εκπλαγείτε!
Παραδοσιακά το χαρουπόμελο είναι ένα εξαιρετικό καταπραϋντικό για το στομάχι και βοηθά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό με άδειο στομάχι έχει υπακτικές ιδιότητες.
Είναι πλούσιο σε Ασβέστιο, Φωσφόρο, Σίδηρο, Πρωτεΐνες και Υδατάνθρακες, μεταλλικά ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.
Το χαρούπι περιέχει 350mg ασβέστιο ανά 100gr, σε σύγκριση με το γάλα 120mg ανά 100gr.