Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού. Το αμπέλι ή άμπελος, αλλιώς ονομάζεται και κλήμα, επιστημονική ονομασία Vitis Vinifera, είναι αναρριχητικό φυτό και προϊόντα του ο μούστος, το κρασί, το ξύδι και οι σταφίδες, ενώ μπορεί να γίνει και γλυκό του κουταλιού. Γενικότερα τα σταφύλια διαχωρίζονται με βάση το χρώμα τους, λευκό, κόκκινο, μαύρο κ.λ.π... Το σταφύλι ιατρικά καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών. Είναι πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνες, έχει αντιοξειδωτική αλλά και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρεσβερατρόλης, που βρίσκεται στη φλούδα του.
ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥΣ
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σταφυλιών, οι οποίες ταξινομούνται σε 3 μεγάλες ομάδες: τις λευκές, τις ερυθρές και τις ροδόχρωμες. Τα σταφύλια αναπτύσσονται σε τσαμπιά των έξι έως τριακοσίων ρωγών και μπορεί να έχουν χρώμα μαύρο, σκούρο μπλε, κίτρινο, πράσινο, λευκό ή ροζ.
Η κύρια ποικιλία της Ελληνικής σταφίδας είναι η Σουλτανίνα και η Κορινθιακή Σταφίδα.
ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Oι αρχαιότερες αναφορές βρίσκονται στα Oμηρικά ‘Eπη. O Όμηρος εκθειάζει τις αρετές του, αλλά συγχρόνως στηλιτεύει και την κατάχρησή του. Στα συμπόσια των ηρώων δεσπόζει η κατανάλωση σταφυλιού τόσο στην Oδύσσεια όσο και στην Iλιάδα. Σε ιερογλυφικές επιγραφές γίνονται αναφορές στην άμπελο, ενώ διάφορες ζωγραφιές σε τοίχους αναπαριστούν ανθρώπους να καλλιεργούν αμπέλια και να μαζεύουν σταφύλια. Οι εικόνες και οι γραφές αυτές χρονολογούνται στο 2500 π.Χ.
Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ
Το σταφύλι αποκαλείται ευτυχές δημιούργημα της φύσης. Τα 100 γραμμάρια σταφυλιών αποδίδουν 80kcal. Είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C, ενώ η φλούδα τους περιέχει το πολύτιμο φυτικό συστατικό ρεσβερατρόλη.
Επίσης, περιέχουν:
• Φλαβονοειδή, γνωστά και ως βιταμίνη Ρ, τα οποία εκτός από καρδειοπροστατευτική δράση, χρησιμοποιούνται στη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων.
• Κερσετίνη η οποία προστατεύει τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις και από καρκίνο.
Η ΠΡΟΑΝΘΟΚΥΑΝΙΔΙΝΗ
Όσον αφορά τα χημικά συστατικά, μεγάλη προσοχή δόθηκε στην προανθοκυανιδίνη. Η προανθοκυανιδίνη είναι ένα από τα ονόματα που χρησιμοποιήθηκαν για να περιγράψουν ένα σύμπλεγμα βιοφλαβονοειδών γνωστό ως ολιγομερή προκυανοδολικά (P.C.O.). Ο πρώτος που ανακάλυψε αυτό το σύμπλεγμα ήταν ο Δρ. Ζακ Μασκελιέ. Ήταν ο πρώτος δε που παντεντάρισε και μια διαδικασία εκχύλισης από την φλούδα του θαλάσσιου πεύκου (Pinus Maritima).
Αυτά τα εκχυλίσματα έχουν μελετηθεί και έχουν χρησιμοποιηθεί ιατρικά από το 1970.
ΠΗΓΗ ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΩΝ
Η υψηλότερη γνωστή συγκέντρωση 95% του συμπλέγματος των βιοφλαβονοειδών ανευρίσκεται στους σπόρους του σταφυλιού και η δεύτερη μεγαλύτερη 85% στη φλούδα του πεύκου.
Ο Δρ. Μασκελιέ ανακάλυψε ότι τα εκχυλίσματα από σπόρους σταφυλιού έχουν ισχυρότερα αντιοξειδωτικά αποτελέσματα (περιέχουν Γαλλικούς εστέρες) κάτι που δεν ευρίσκεται στη φλούδα του πεύκου.
Να υπενθυμίσουμε ότι τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικοί παράγοντες που προστατεύουν την υγεία επειδή παρέχουν ηλεκτρόνια, τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.
Τα αντιοξειδωτικά που είναι γνωστά σήμερα είναι οι βιταμίνες C και Ε, το Β-καροτένιο, τα Βιοφλαβονοειδή και οι Βιοφλαβονόλες.
Το σύμπλεγμα των Βιοφλαβονοειδών αυτών ανακαλύφθηκε ότι είναι 20 φορές ισχυρότερο από την βιταμίνη C και 50 φορές ισχυρότερο από την βιταμίνη E σαν αντιοξειδωτικό. Αυτό το σύμπλεγμα κατανέμεται ουσιαστικά σε κάθε όργανο και ιστό και παραμένει στο σώμα για περίπου 72h εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες ,αλλά διατηρεί και αναγεννά τις βιταμίνες C και Ε.
Να υπενθυμίσουμε ακόμα ότι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια με ασύζευκτα ηλεκτρόνια τα οποία έχουν τη δύναμη να προκαλούν εκφυλιστικές ασθένειες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή. Οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν δείκτη κακής λειτουργίας των ιστών.
Η ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΜΕ ΣΤΑΦΥΛΙΑ
Στην αποτοξίνωση με σταφύλια αντικαθιστούμε τα γεύματά μας με σταφύλια μέχρι 2 – 3 kgr, μέγιστη κατανάλωση ημερησίως. Αν κάνετε σταφυλοδίαιτα για 1-2 ημέρες, δεν χρειάζεται ειδική προετοιμασία. Αν όμως κάνετε συστηματική αποτοξίνωση για περισσότερες ημέρες, σας προτρέπουμε να την κάνετε υπό την επίβλεψη κάποιου ειδικού της υγείας, διότι χρειάζεται ειδική προετοιμασία, τόσο στο ξεκίνημά της, όσο και στην έξοδο από αυτή.
Τα πλεονεκτήματα της σταφυλοφαγίας, είναι οι αντιοξειδωτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες, η τόνωση του μυϊκού και νευρικού συστήματος, η καλή λειτουργία του ήπατος.
ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΙΟΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΩΝ
ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΔΡΑΣΗ
Τα ολιγομερή προκυανοδολικά P.C.O. παρατηρήθηκε από το 1950 ότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Αναστέλλουν την απελευθέρωση και την σύνθεση της ισταμίνης και της προσταγλανδίνης οι οποίες είναι υπεύθυνες για την φλεγμονή. Τα βιοφλαβονοειδή συνδέονται εκλεκτικά με τον συνδετικό ιστό των αρθρώσεων – αποτρέπουν τη διόγκωση (οίδημα) και μειώνουν κατά πολύ τον πόνο.
ΑΝΤΙΑΛΛΕΡΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Πολλά άτομα που πάσχουν από αλλεργία έχουν αναφέρει σημαντική ανακούφιση με την χρησιμοποίηση του εκχυλίσματος σταφυλιού.
ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Ατομα που λαμβάνουν βιοφλαβονοειδή συχνά αναφέρουν βελτιωμένη πνευματική διαύγεια.
ΑΝΤΙΕΛΚΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Τα έλκη προκαλούνται ή επιδεινώνονται με το στρες. Σ’ αυτή τη φάση έχουμε υπερβολική έκκριση ισταμίνης στα τοιχώματα του στομάχου.
Τα βιοφλαβονοειδή βοηθούν την επούλωση των ελκών μειώνοντας την έκκριση ισταμίνης.
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΝΟΣΟΙ
Η οξείδωση της χοληστερόλης L.D.L. αποτελεί τον κύριο παράγοντα που οδηγεί στην σκλήρυνση των αρτηριών και σε καρδιακές νόσους. Η βιταμίνη E αναστέλλει αυτήν την οξείδωση. Τα βιοφλαβονοειδή όπως είπαμε είναι 50 φορές ισχυρότερα της βιταμίνης E, σ’ αυτόν τον τομέα. Ακόμα αποτρέπουν την συσσώρευση αιμοπεταλίων, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει τον σχηματισμό θρόμβων εντός του αίματος και τη δημιουργία εγκεφαλικών επεισοδίων. Ασθενείς που λαμβάνουν εκχύλισμα σπόρων σταφυλιών αναφέρουν μειωμένη αρτηριακή πίεση και μειωμένα τα επίπεδα της χοληστερόλης. Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κατά την διάρκεια των γευμάτων έχει προστατευτικό αποτέλεσμα κατά της καρδιακής νόσου.
ΤΟ ΚΡΑΣΙ
Τα κρασιά μπορούν να ταξινομηθούν σε ξηρά, γλυκά ή ημίγλυκα. Η γλυκύτητα των κρασιών μπορεί να μετρηθεί κατά τη διαδικασία της συγκομιδής, αν και στην πράξη καθορίζεται από το ποσό της ζάχαρης που παραμένει στο κρασί μετά τη ζύμωση.
Έτσι, το ξηρό κρασί δεν περιέχει υπόλοιπο ζάχαρης. Τα κρασιά ταξινομούνται ακόμα με το έτος της συγκομιδής σταφυλιών (τρύγος).
Συνήθως παράγονται από σταφύλια της συγκομιδής ενός έτους και χρονολογούνται με βάση το έτος αυτό. Υπάρχουν και ειδικές κατηγορίες κρασιών, όπως είναι ο αφρώδης οίνος, ο οποίος περιέχει και το διοξείδιο του άνθρακα (ανθρακικό) που παράγεται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης.
Κλασικό παράδειγμα είναι η γαλλική σαμπάνια.
ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΕΣΒΕΡΑΤΡΟΛΗ
Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν την ευεργετική δράση της ρεσβερατρόλης στο καρδιαγγειακό σύστημα, δεδομένου ότι μειώνει τη συνολική πίεση και εμποδίζει την οξείδωσή της LDL (κακή χοληστερίνη), αποτρέποντας έτσι το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας.
Η ρεσβερατρόλη είναι συστατικό διαφόρων φυτών, αλλά και του κόκκινου κρασιού. Μελέτες την υπέδειξαν σαν το κλειδί για την εξήγηση του Γαλλικού παράδοξου..
ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ
Η Γαλλία είναι χώρα του καλού κρασιού αλλά και της χαμηλής συχνότητας καρδιοπαθειών. Το Γαλλικό παράδοξο τονίζει ο καθηγητής Γκαμπρόλ Κριστιάν είναι ότι οι Γάλλοι αν και καταναλώνουν πολλά κορεσμένα λίπη, δεν παρουσιάζουν αυξημένους θανάτους από καρδιαγγειακή νόσο, σωζόμενοι από το κόκκινο κρασί, που επίσης καταναλώνουν άφθονο. Νεότερες μελέτες υποδεικνύουν και νέες ευεργετικές ιδιότητες στους εξής τομείς: Εγκεφαλικές λειτουργίες, υγιή επίπεδα σακχάρου αίματος, αντικαρκινική προστασία, μυϊκή ισχύς, υγεία ματιών, υγεία οστών.
Το 1995 μια μελέτη στο περιοδικό “Circulation“, το επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας έδειξε ότι 6 ποτήρια σταφυλοχυμού ήταν το ίδιο αποτελεσματικά όσο 2 ποτήρια κρασιού στην πρόληψη καρδιακής νόσου. Η μελέτη προσφέρει στοιχεία και πειστικές ενδείξεις ότι τα βιοφλαβονοειδή από τα σταφύλια είναι εκείνα που προστατεύουν το κυκλοφορικό μας σύστημα, παρά η αλκοόλη.
Είναι βέβαιο ότι στο μέλλον θα αποκαλυφθούν και άλλες ιδιότητες της ρεσβερατρόλης.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Πειραματικές ενδείξεις δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά μειώνουν σε μεγάλο βαθμό την συχνότητα του καρκίνου όλων των τύπων. Μια μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης του καρκίνου είναι 11,5 φορές μεγαλύτερος για τα άτομα που έχουν χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών, βιταμίνης C και σεληνίου.
Τα βιοφλαβονοειδή ανήκουν στα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά και προστατεύουν το κυτταρικό DNA από την οξειδωτική καταστροφή και τις μεταλλάξεις των κυττάρων, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.
ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ
Ο Ιπποκράτης συνιστούσε σε όσους υπέφεραν από πυρετούς υδαρείς και υδαρέστερους οίνους δηλ. αραιωμένους με λιγότερο ή περισσότερο νερό. Αν τώρα δεν είστε σίγουροι για την καθαρότητα του νερού της υπαίθρου που θα πιείτε, μην διστάσετε να προσθέσετε κόκκινο κρασί. Δρα ως απολυμαντικό κυρίως λόγω των φαινολικών οξέων που περιέχει. Αυτό γινόταν και στα παλαιότερα χρόνια, μας το επιβεβαιώνει ο Θεοφράστος. Μάλιστα, δεν πρόσθεταν στο κρασί νερό για να μην μεθάνε, αλλά στο νερό κρασί, για να το καταστήσουν πόσιμο.
Το κρασί χαλαρώνει, διώχνει το άγχος σε μικρή ποσότητα. Οι Έλληνες είχαν δώσει στον Διόνυσο, το θεό του κρασιού γι’ αυτή του την ιδιότητα το όνομα Λύσιος (επειδή έλυνε τη γλώσσα). Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε ως αντισηπτικό, είτε χύνοντάς το πάνω στα τραύματα, είτε βρέχοντας μ’ αυτό τους επιδέσμους. (Άνθρωπος και το τραύμα στον Αρχαίο Κόσμο του ιατρού Γκουίντο Μάγνο).
Από τον Ιπποκράτη μέχρι τις εποχές χωρίς φάρμακα, μας αναφέρει η Κα Βουτσινά, ταΐζαν τα παιδιά με κρασί και ψωμί όταν ήταν νηστικά, για να προστατέψουν το πεπτικό τους από μολύνσεις. Η σύνθεση του κρασιού είναι τόσο καλή που μπορεί να συγκριθεί μ’ αυτή του μητρικού γάλακτος.
Η ΡΕΣΒΕΡΑΤΡΟΛΗ ΩΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Η ρεσβελατρόλη διατίθεται και ως συμπλήρωμα διατροφής σε ταμπλέτες. Ενα πολύ αξιόλογο προϊόν είναι το RESVERATROL 125mg ενισχυμένο με ισχυρά συνεργικά αντιοξειδωτικά από φημισμένα φυτά όπως: Πράσινο τσάΪ (Green Tea) 80% σε ολικές κατεχίνες και 40% σε EGCG, Σπόρους Σταφυλιού (Grape Seed) 95% σε προανθοκυανιδίνες, Κόκκινο κρασί (Red Wine) συμπυκνωμένο χωρίς αλκοόλ 20% σε πολυφαινόλες, Κουρκουμάς (Turmeric) 95% σε κουρκουμίνη κ.ά..
Αντιοξειδωτική ισχύς ανά δόση (2 ταμπλέτες): 7.500 ORAC!
ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ-ΕΡΕΥΝΕΣ-ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
• 2019 Sep 13. doi: 10.1039 / c9fo01248f . Tehran University of Technology (TUMS), Tehran, Iran
• 2019, 32 (3): 325-330. NNPetrov National Medical Oncology Research | St. Petersburg Russian Federation
• 2019 6 Sep 11 (9). pii: E2135. doi: 10.3390 / nu11092135. Department of Nutrition, Diabetes and Metabolism, School of Medicine, Pontificia Universidad Católica, Santiago, Chile
• 2019 6 Σεπτεμβρίου · 8 (9). pii: E379. doi: 10.3390 / antiox8090379. Ιατρική Σχολή, Εθνικό Πανεπιστήμιο Kyungpook, Daegu, Korea
• 2017 Sep 15, 231: 185-191. doi: 10.1016 / j.foodchem.2017.03.137. Epub 2017 Mar 24. College of Enology, Northwestern University A&F, Yangling, Shaanxi, China. Shaanxi Technological Research Center for Viti Winery, Yangling, Shaanxi, China.
• 2019 Αυγ 28, 20 (17). pii: E4215. doi: 10.3390 / ijms20174215. Department of Animal Physiology, University of Francois Rabelais, F-37041 Tours, France.
• 2019 Aug 23, 133: 110787. doi: 10.1016 / j.fct.2019.110787. Bucharest Politehnica University, Department of Applied Chemistry and Materials Science, Bucharest, 011061, Romania.
• 2019 9 Sep 11 (9). pii: E2155. doi: 10.3390 / nu11092155. Institute of Biomedical Research, August Pi i Sunyer (IDIBAPS) Barcelona, Spain.
• 2019 Sep · 56 (9): 4129-4138. doi: 10.1007 / s13197-019-03883-7 1CONICET, ICYTAC (Alimentos Córdoba Institute of Technology and Technology), Cordoba, Argentina.