ΣΕΡΕΝΟΑ (SAW PALMETTO)

Το Saw Palmetto (Serenoa Repens) είναι ένα είδος ενδημικού φοίνικα με χαμηλή ανάπτυξη στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Το εκχύλισμα των καρπών του περιέχει ωφέλιμα φυτικά συστατικά, όπως οι στερόλες, και μία μοναδική μορφή ελεύθερων λιπαρών οξέων, που συμβάλλουν στην καλή υγεία του προστάτη.
Ο καρπός του Saw Palmetto διαθέτει ένα πλήρες φάσμα από φυσικές ενώσεις, πολλές από τις οποίες είναι γνωστές για τις ιδιότητες υποστήριξης του προστάτη, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, στερολών και λιπαρών οξέων.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ – ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Serenoa repens , κοινώς γνωστό ως Saw Palmetto , είναι το μοναδικό είδος που ταξινομείται επί του παρόντος στο γένος Serenoa . Είναι μια μικρή παλάμη , που αυξάνεται σε μέγιστο ύψος περίπου 2,1–3,0 m. Είναι ενδημικό στις υποτροπικές νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες , συνήθως κατά μήκος του νότιου Ατλαντικού και των ακτών του Κόλπου και των αμμόλοφων. Αναπτύσσεται σε συσσωματώματα ή πυκνά αλσύλλια σε αμμώδεις παράκτιες περιοχές και ως βλάστηση σε πεύκα ή αιώρες από σκληρό ξύλο.
Σωστά στελέχη ή κορμοί παράγονται σπάνια, αλλά βρίσκονται σε ορισμένους πληθυσμούς. Είναι ένα ανθεκτικό φυτό, με εξαιρετικά αργή ανάπτυξη και μακράς διάρκειας ζωής, με μερικά φυτά, ειδικά στη Φλόριντα πιθανώς, να είναι τόσο παλιά, όσο 500-700 χρόνια!
Το Saw Palmetto είναι μια παλάμη ανεμιστήρα, με τα φύλλα που έχουν γυμνό μίσχο να καταλήγουν σε στρογγυλεμένο ανεμιστήρα περίπου 20 φυλλαδίων . Το μίσχο είναι οπλισμένο με λεπτά, αιχμηρά δόντια ή αγκάθια που δίνουν στο είδος το κοινό του όνομα και είναι ικανά να σπάσουν το δέρμα. Τα φύλλα του είναι ανοιχτό πράσινο στην ενδοχώρα και ασημί-λευκό σε παράκτιες περιοχές, έχουν δε μήκος 50-100 cm. Τα άνθη είναι κιτρινωπά-λευκά, περίπου 5 mm και παράγονται σε πυκνά σύνθετα πάνελ, μήκους έως 60 cm. Ο καρπός του είναι ένα μεγάλο κόκκινο-μαύρο δρύπη και είναι μια σημαντική πηγή τροφής για την άγρια ζωή και ιστορικά για τον άνθρωπο. Το όνομά του δόθηκε προς τιμήν του Αμερικανού βοτανολόγου Sereno Watson.

ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ

Λατινική ονομασία: Serenoa Repens
Αγγλικές ονομασίες: Saw Palmetto
Ελληνικές ονομασίες: Σερενόα

ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ – ΣΥΝΕΡΓΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ

ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΡΟΣ ΦΥΤΟΥ: Καρπός
ΕΝΕΡΓΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Free Fatty Acids (ελεύθερα Λιπαρά Οξέα), πτητικό έλαιο, στεροειδή, δεξτρόζη, ρητίνες.
ΣΥΝΕΡΓΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ: Αφρικανικό κεράσι (Pygeum) Ισοφλαβόνες σόγιας (Soy isoflavones), Τσούκνίδα (Nettle), Κολοκυθόσπορος (Pumpkin seed), Φύκια (Kelp), Τζίντζερ (Ginger), Γύρη μελισσών (Bee pollen), Ολιγομερείς Προανθοκυανίδες (OPC).

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ολες οι πληροφορίες για το φυτό Rhodiola Rosea που παρατίθενται σε αυτό το άρθρο, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν  την  ιατρική  γνωμάτευση ή θεραπεία.  Αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, σας προτρέπουμε ιδιαιτέρως, να απευθυνθείτε στον ιατρό σας ή σε άλλον ειδικό της υγείας.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Για την καλοήθη υπερπλασία (διόγκωση) του προστάτη.
Το Saw Palmetto περιέχει το συμπυκνωμένο εκχύλισμα των καρπών του δέντρου που εμποδίζει τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη, και ως γνωστόν προκαλεί τη διόγκωση του προστάτη (καλοήθη υπερπλασία).
Επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν την ευεργετική επίδραση του Saw Palmetto ως προς την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, και της υποδραστήριας ουροδόχου κύστης. Η δράση του Saw Palmetto μπορεί να βοηθήσει τη φυσιολογική ροή των ούρων, να μειώσει τη συχνότητα ούρησης κατά τη διάρκεια της νύχτας, και να επιφέρει ανακούφιση. Το Saw Palmetto μπορεί να μειώσει, επίσης, την κατακράτηση υγρών που προκαλείται από την απελευθέρωση της ισταμίνης (αλλεργικού τύπου αντίδραση). Επιπλέον, το εκχύλισμα του Saw Palmetto διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και ανοσοενισχυτικές ιδιότητες.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ – ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Το Saw Palmetto είναι καλά ανεκτό από τους περισσότερους χρήστες και δεν σχετίζεται με σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Η πλειονότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ήπια, σπάνια και αναστρέψιμη και περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, διάρροια, ναυτία και κόπωση, κεφαλαλγία, μειωμένη λίμπιντο και ρινίτιδα. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για αλληλεπιδράσεις με το Sερενοα repens. Ωστόσο, η υψηλότερη ποιότητα αναφοράς ανεπιθύμητων συμβάντων είναι απαραίτητη προκειμένου οι αξιολογήσεις ασφάλειας να βελτιωθούν στο μέλλον. κόπωση, κεφαλαλγία, μειωμένη λίμπιντο και ρινίτιδα. Agbabiaka TB, Pittler MH, Wider B, Ernst E.
Saf. 2009; 32 (8): 637-47. doi: 10.2165 / 00002018-200932080-00003

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ SERENOA REPENSIS
Οπως και με όλα τα συμπληρώματα η ποιότητά τους εξαρτάται κατά βάση από την περιεκτικότητά τους σε ενεργά δραστικά συστατικά. Στο τέλος του άρθρου μας παραθέτουμε προϊόντα Serenoa repensis (Saw Palmeto) εγγυημένης ισχύος.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ | ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ PUD MED . GOV
Δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες για το φυτό Rhodiola Rosea είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων Pud Med . Gov στον ακόλουθο σύνδεσμο → Pud  Med gov | Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας | Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας (United States National Library of Medicine | National Institutes of Health (ΝΙΗ) | National Center for Biotechnology

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
– Wikipedia (η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια)

GALLERY

Serenoa Repens φύλλωμα και φρούτα. Aπό δασικά φυτά της ΝA Amerik;hw και τις χρήσεις άγριας ζωής τους από τον J.H. Miller και K.V. Miller, που εκδόθηκε από το University of Georgia Press σε συνεργασία με την Southern Weed Science Society
Serenoa Repens | Κορμοί μιας παλιάς μάζας, Manasota Key, Φλόριντα
Ανθισμένο Serenoa Repens
Serenoa Repens | Ασημένια παραλλαγή | Largo, Florida
Serenoa Repens μεταξύ ζωντανών δρυών Sabal Palmetto στον βιότοπο Punta Gorda, Florida
Χάρτης περιοχών της Αμερικής όπου φύεται και ευδοκιμεί η Serenoa Repens
Serenoa Repens | Βιότοπος, Γεωργία Αμερικής

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΕΡΕΝΟΑ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΙΣΧΥΟΣ

Ζείδωρος | 21 Ιουνίου 2021 | 1:56 μ.μ.

Shares