ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΪ Ο ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΪ → Ο ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Αδυνατίζει, θωρακίζει, προστατεύει, προλαμβάνει, τονώνει, αναζωογονεί…

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ – ΙΣΤΟΡΙΑ
Το πράσινο τσάϊ (Camellia Sinensis) είναι ένα από τα πιο γνωστά φυτά του οποίου η καλλιέργεια γίνεται σε όλα σχεδόν τα τροπικά μέρη της Γης.  H προέλευση της χρήσης του φυτού αυτού χάνεται στη ιστορία, ενώ χρωστάμε στους Κινέζους τις πρώτες γραπτές πηγές σχετικά με το τσάϊ.   Η συλλογή του γίνεται από φυτά τουλάχιστον 4 ετών και αμέσως περνά στην αποξήρανση για να αποφευχθεί η ζύμωση. Η διαδικασία παρασκευής του ξεκινά από τα φύλλα του, τα οποία πλένονται, κόβονται στη συνέχεια δε εκχυλίζονται, και ακολουθεί απόσταξη των αρωματικών του υλών. Το υπόλειμμα στεγνώνεται και συσκευάζεται.

ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ
Επιστημονική ονομασία: Camelia Sinensis
Ελληνική ονομασία: Πράσινο τσάϊ
Αγγλική ονομασία: Green Tea

ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΡΟΣ ΦΥΤΟΥ: Φύλλα

ΣΥΝΕΡΓΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ : OPC, Red Winw, Borage Oil, Garlic

ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
Ανάμεσα στις πολλές ποικιλίες τσαγιού το πράσινο τσάι είναι μία από αυτές που έχουν τις περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή που περιέχονται άφθονα στο πράσινο τσάϊ, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά τα οποία μας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και μας προφυλάσσουν από εκφυλιστικές ασθένειες και την πρόωρη γήρανση.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι kardoules.png

ΕΛΙΞΗΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΖΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΟΤΗΤΑΣ Το πράσινο τσάι αποτελεί ένα πραγματικό ελιξήριο υγείας,  ζωτικότητας και νεανικότητας! Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, αυξάνοντας έτσι την προστασία σας, έναντι διαφόρων εκφυλιστικών παθή- σεων, ιών και της πρόωρης γήρανσης!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ολες οι πληροφορίες που παρατίθενται σε αυτό το άρθρο, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν  την  ιατρική  γνωμάτευση ή θεραπεία.  Αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, σας προτρέπουμε ιδιαιτέρως, να απευθυνθείτε τον ιατρό σας ή σε άλλον ειδικό της υγείας.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ

Βοηθά στο Αδυνάτισμα
Τόσο η παραδοσιακή του χρήση, όσο και οι κλινικές μελέτες, έδειξαν ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο αδυνάτισμα μέσω της θερμογένεσης, της αύξησης των καύσεων, και της μείωσης της όρεξης (phytomedicine, 2002, 9(1) : 3-8). Εχει λιποδιαλυτικές ιδιότητες, και καταπολεμά την παχυσαρκία.

Αυξάνει τις καύσεις του μεταβολισμού, αποτοξινώνει τον οργανισμό Το Πράσινο τσάι αυξάνει ίσως και 10 φορές τις καύσεις του μεταβολισμού συμβάλλοντας τόσο στην καλύτερη αφομοίωση των θρεπτικών στοιχείων των τροφών, όσο και στη μείωση των αποθεμάτων του λίπους.

Αποτοξινώνει τον οργανισμό Το Πράσινο τσάϊ έχει αποτοξινωτική δράση, χάρη στις πλούσιες αντιοξειδωτικές του ουσίες. Aποβάλλει τις βλαβερές ουσίες από το σώμα (τοξίνες, λιπίδια, τριγλυκερίδια), βοηθώντας το παράλληλα να διατηρείται στο ιδανικό βάρος.

Αυξάνει την αντοχή, προσφέρει ευεξία και τόνωση, βελτιώνει τη μνήμη Το εκχύλισμα Πράσινου τσαγιού, αυξάνει τη σωματική δραστηριότητα και παράλληλα ενεργοποιεί και ερεθίζει τις πνευματικές ικανότητες και δυνατότητες. Προσφέρει ευεξία, ζωτικότητα, ενέργεια και τόνωση, απαραίτητη για τους ρυθμούς της καθημερινότητας. Προλαμβάνει ή επιβραδύνει γεροντικές άνοιες, βελτιώνει την μνήμη, τονώνει την εγκεφαλική λειτουργία.

Προστατεύει την καρδιά και τα αγγεία .
Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτων (Biof,2000,2(1):1-10). Κλινική μελέτη με 1371 άνδρες άνω των 40 έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση πράσινου τσαγιού μείωσε την ολική και την κακή χοληστερίνη (LDL), καθώς και τα τριγλυκερίδια, ενώ αύξησε την καλή χοληστερίνη (Imai k, 1995).

Μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο Στεφανιαίας Νόσου
Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε επίσης ότι τα άτομα που κατανάλωναν υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών (πράσινο τσάι) στην δίαιτά τους είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο συγκριτικά με τα άτομα που δεν συγκέντρωναν μεγάλη ποσότητα. Το χημικό συστατικό του πράσινου τσαγιού EGCG μπορεί να μειώσει τον θάνατο των κυττάρων που ακολουθεί μετά από μία καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
Το Πράσινο τσάϊ έχει αντιθρομβωτικές ιδιότητες, και συμβάλει αποδεδειγμένα στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Προστατεύει από τον καρκίνο
Μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάϊ έχει αξιόλογη αντικαρκινική (προληπτική/θεραπευτική) δράση. Οι πολυφαινόλες που περιέχει έχουν αντιμεταλλαξιογόνες και αντικαρκινικές ιδιότητες, μειώνοντας τον πολλαπλασιασμό ή και αυξάνοντας την αποβολή και πτώση μίας σειράς καρκινικών κυττάρων, ιδίως για τον καρκίνο πνευμόνων, στόματος, οισοφάγου, στομάχου, λεπτού παχέος εντέρου, προστάτη, παγκρέατος, στήθους και λευχαιμίας. Φαίνεται ότι το πράσινο τσάϊ χάρις σε μία από τις πολυφαινόλες που περιέχει, την επιγαλλοκατεχίνη, έχει προστατευτικές ιδιότητες ενάντια στον καρκίνο που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία (Oncogene 2003,2(7)1035-44). Τέλος επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι, όσοι καταναλώνουν τακτικά πράσινο τσάϊ, προσβάλλονται σπανιότερα από τον καρκίνο, ενώ παρόμοια μελέτη 13ετούς διάρκειας έδειξε ότι επιβραδύνει την εμφάνιση καρκίνου ή τον θάνατο λόγω καρκίνου, αλλά και το θάνατο από άλλες αιτίες. (Biof, 2000, 13(1-4):49-54).

Καταπολεμά την ακμή
Το πράσινο τσάι φαίνεται ότι εκτός από τις άλλες ευεργετικές του δράσεις για το ανθρώπινο σώμα, μπορεί να βοηθά και εναντίον της ακμής. Σύμφωνα με δημοσιεύσεις του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ το πράσινο τσάϊ περιέχει μερικές από τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ουσίες. Πέρα από αυτό, το υψηλό του περιεχόμενο σε τανικό οξύ είναι θαυμάσιο για τη μείωση του οιδήματος και της φλεγμονής του δερματικού ιστού, κάτι που το καθιστά ιδανικό για την αντιμετώπιση της ακμής. Το πράσινο τσάι έχει επίσης την ιδιότητα να  μειώνει την ποσότητα του σμήγματος στο δέρμα σας, το οποίο προκαλεί φλεγμονές στα σημεία που εμφανίζουν ακμή και μαύρα στίγματα.

Προστατεύει από τον καρκίνο του στομάχου και άλλες εκφυλιστικές παθήσεις Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal αναφέρεται ότι η συστηματική κατανά- λωση πράσινου τσαγιού αποτρέπει τις κυτταρικές αλλοιώσεις που οδηγούν σε εκφυλιστικές παθήσεις που επηρεάζουν το παχύ έντερο, τον οισοφάγο, το πάγκρεας, την χοληδόχο κύστη. Συγκεκριμένα μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer, αναφέρει ότι η συχνή κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο για εμφάνιση γαστρεντερικών  διαταραχών που θεωρείται ότι προηγείται πολλών περιστατικών καρκίνου του στομάχου. Τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού είναι 4 φορές πιο δραστικά από την βιταμίνη C και απορροφώνται ευκολότερα από τον γαστρεντερικό σωλήνα (Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντο- λογίας και Διατροφής).  Επίσης, το πράσινο τσάι έχει την ιδιότητα να διευκολύνει την διάσπαση των ενζύμων που προέρχονται από την διατροφή μας και επιβαρύνουν το ήπαρ.

Εχει αντιικές, αντιμικροβιακές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονικές ιδιότητες Το πράσινο τσάι έχει ισχυρή αντιιική, αντιμικροβιακή, αντιβα- κτηριακή και αντιφλεγμονική δράση. Οι πολυφαινόλες που περιέχει, είναι ουσίες που εμποδίζουν την ανάπτυξη των μικροβίων, βακτηρίων και ιών που προκαλούν λοιμώξεις και φλεγμονές.

Προστατεύει από την οστεοπόρωση και την οστεοαρθρίτιδα
Το πράσινο τσάι περιέχει φυτοοιστρογόνα τα οποία επηρεάζουν θετικά την οστική πυκνότητα καi έτσι προλαμβάνονται τα οστεοπορωτικά κατάγματα. Συμβάλει επίσης στην πρόληψη και την καταπολέμηση της οοτεοαρθρίτιδας.

Κατά των ελευθέρων ριζών, της πρόωρης γήρανσης, της καρδιακής υπερτροφίας και του  οξειδωτικού στρες
Το πράσινο τσάι αποτελεί μία σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών ουσιών, οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών, προφυλάσσοντας τον οργανισμό από ασθένειες και την πρόωρη γήρανση. Παράλληλα το πράσινο τσάι αποτρέπει την καρδιακή υπερτροφία και περιορίζει το οξειδωτικό στρες (Priyadarshi et al, 2003).

Καταπολεμά την ουλίτιδα και την τερηδόνα
Το πράσινο τσάι καταπολεμά την ουλίτιδα και την τερηδόνα, είτε όταν λαμβάνεται σαν πόσιμο (τσάι, σταγόνες), είτε όταν λαμβάνεται με τη μορφή ταμπλέτας. Μελέτη με 150 άτομα, στα οποία χορηγήθηκαν ταμπλέτες με πολυφαινόλες πράσινου τσαγιού, έδειξε ότι η οδοντική πλάκα περιορίστηκε μέσα σε 2 εβδομάδες (Liu & Chi, 2000).

Προστατεύει από τον ήλιο και την υπεριώδη ακτινοβολία
Το πράσινο τσάϊ προφυλάσσει από την υπεριώδη ακτινοβολία την πρόληψη μελανώματος και καρκίνου του δέρματος. Τοπική εφαρμογή πράσινου τσαγιού μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο ασκεί προστα- τευτική δράση έναντι των εγκαυμάτων και των επιδερμικών βλαβών.

Βοηθά τους διαβητικούς, βελτιώνει τη νεφρική λειτουργία
Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού μειώνουν τα επίπεδα γλυκό- ζης στο αίμα και προστατεύουν από διαβητικές παθήσεις, αφού αυξάνουν την δράση της ινσουλίνης. Βελτιώνουν επίσης τη νεφρική λειτουργία.

Ευεργετικό σε περιπτώσεις κολίτιδας
Το πράσινο τσάι είναι ευεργετικό στην κολίτιδα, ασκώντας ευεργετική αντιφλεγμονική δράση (Varilek et a, 2001).

Παρέχει προστασία από τη νόσο του Πάρκινσον και άλλες νευρο-εκφυλιστικές ασθένειες Οι πολυφαινόλες του εμποδίζουν τον τραυματισμό των νευρικών κυττάρων από νευροτοξίνες και δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες στις, οποίες οφείλονται οι παραπάνω ασθένειες.

Βοηθά την αναζωογόνηση του οργανισμού
Οι αντιοξειδωτικές του ουσίες βοηθούν σημαντικά στην αναζωογό- νηση του οργανισμού.

Προφυλάξεις
Πολύ ασφαλές. Περιέχει καφεΐνη (στη μισή ποσότητα απ’ότι ο καφές) η οποία σε ευαίσθητα άτομα μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστικότητα, αϋπνία, στομαχική διαταραχή. Τα ποιοτικά τιτλοδοτημένα εκχυλίσματα περιέχουν σημαντικά μεγαλύτε- ρο ποσοστό πολυφαινολών και μικρότερα ποσοστά καφεΐνης σε σχέση με τα ροφήματα.

Επιστήμη και παράδοση συμφωνούν..
Το πράσινο τσάι δεν είναι μόνο ένα ρόφημα. Βοηθά στη σωστή λειτουργία του οργανισμού με πολλούς τρόπους. το πράσινο τσάϊ είναι ένα ελιξήριο υγείας, ζωτικότητας και νεότητας!

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι green-tea-plant.jpg

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ | ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες για το φυτό Πράσινο τσάϊ (Green Tea, Camelia Sinensis) είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων Pud Med . Gov στον ακόλουθο σύνδεσμο → Pud  Med gov | Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας | Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας (United States National Library of Medicine | National Institutes of Health (ΝΙΗ) | National Center for Biotechnology Information).

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ | ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΜΕΝΑ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΑ

ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΜΕΝΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ 200 MG | 90 ΦΥΤΙΚΕΣ ΚΑΨΟΥΛΕΣ
ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ 400 MG | 100 ΦΥΤΙΚΕΣ ΚΑΨΟΥΛΕΣ
ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΪ ΚΙΝΑΣ | 50 ΕΜΒΑΠΙΖΟΜΕΝΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ
ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΪ ΙΑΠΩΝΙΑΣ | 50 ΕΜΒΑΠΤΙΖΟΜΕΝΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ
ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΪ ΜΕ ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ | 20 ΕΜΒΑΠΤ. ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ Χ 2 GR
ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΜΕΝΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ 450 MG | 60 ΦΥΤΙΚΕΣ ΚΑΨΟΥΛΕΣ

©Ζείδωρος | 18 Οκτωβρίου 2013 | 20:37 

Shares