ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ → Η “ΧΡΥΣΗ ΡΙΖΑ” ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ (CURCUMA LONGA Λατ. ονομασία.) ή TURMERIC
Πρόκειται για ένα  ριζωματοειδές πολυετές φυτό που προέρχεται από την τροπική Νότιο Ασία. Ονομάζεται και κιτρινόριζα και το κύριο συστατικό της είναι η κουρκουμίνη. Το μπαχαρικό, προέρχεται απο το ρίζωμα του φυτού Curcuma Longa, που ανήκει στην οικογένεια των Ζιγγιβεριδών (συγγενής δηλαδή και του τζίντζερ), και είναι ιθαγενές της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας. Είναι γνωστό και ως “κρόκος της Ινδίας“, από το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα του, που μοιάζει πολύ με αυτό του κρόκου! Λόγω του χαμηλότερου κόστους του, πολλές φορές χρησιμοποιείται αντί για αυτόν. Πιο σπάνια, μπορεί να το συναντήσετε και σαν Τουρμέρικ, απο την Αγγλική του ονομασία, Turmeric ή Curcuma Domestica (Κουρκούμη η οικιακή), που συνήθως αναγράφεται στα συμπληρώματα διατροφής. Είναι φυτό ποώδες που φτάνει σε ύψος περίπου ένα μέτρο και καλλιεργείται αποκλειστικά στις τροπικές περιοχές, όπου επικρατούν θερμοκρασίες μεταξυ 20 °C και 35 °C και πολλές βροχοπτώσεις. Τα φύλλα του είναι μεγάλα, μακριά και λογχοειδή. Τα άνθη του είναι συγκεντρωμένα σε ένα μεγάλο τσαμπί που αποτελείται απο πολλές “θήκες“, που είναι πράσινες στη βάση τους και λευκές ή βιολετί στις άκρες. Μέσα απο αυτές τις “θήκες” ξεπροβάλλουν τα άνθη που είναι μεγάλα και κιτρινωπά. Η ρίζα του ειναι κυλινδρική και ριζωματοειδής, διακλαδιζόμενη, χρώματος πορτοκαλοκίτρινου και με έντονο άρωμα.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Curcuma Longa (Κουρκούμη η μακρά)
ΑΓΓΛΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Turmeric
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ: Κουρκουμάς, Κουρκούμη, Κιτρινόριζα, Χρυσόριζα
ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΡΟΣ ΦΥΤΟΥ : Ρίζωμα
ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Curcumin
ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΑΙ: Astragalus, OPC, Εχινάκεα, Πράσινο τσάϊ (εξαιρετικός συνδυασμός), Σκόρδο, Βρομελίνη (εξαιρετικό συνδυασμός), Μαύρο πιπέρι (Piper Nigrum εξαιρετικός συνδυασμός για καλύτερη απορρόφηση της Κουρκουμίνης), Shisandra, Goldenseal (Καναδική Υδραστίδα), Pau D’Arco (Lapacho).

Curcuma-Longa-Rizoma-Kai-Skoni

Η ΙΝΔΙΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η Ινδία  είναι η κύρια χώρα παραγωγής κουρκουμά. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η μεγαλύτερη παραγωγή σημειώνεται στο κρατίδιο Andhra Pradesh στην Κεντρο-Ανατολική Ινδία. Παραδοσιακά, οι πόλεις Sangli, στο Maharashtra και Erode στο Tamil Nadu, θεωρούνται τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής και διακίνησης παγκοσμίως!

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΠΑΧΑΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Η τριμμένη κιτρινόριζα χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Ν. Ασίας και της Μ. Ανατολής, ως συστατικό σε μείγματα κάρυ, αλλά και ως χρωστική, είτε σε διάφορα παρασκευάσματα ή ακόμη και σε υφάσματα. Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται και ως βασικό συστατικό της μουστάρδας. Ως πρόσθετο στα τρόφιμα η κιτρινόριζα  χρησιμοποιείται γιατί παρέχει στο τρόφιμο προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ολες οι πληροφορίες που παρατίθενται σε αυτό το άρθρο, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν  την  ιατρική  γνωμάτευση ή θεραπεία.  Αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, σας προτρέπουμε ιδιαιτέρως, να απευθυνθείτε στον ιατρό σας ή σε άλλον ειδικό της υγείας.

Η ΚΟΥΡΚΟΥΜΙΝΗ

Πολλές από τις μελέτες που έχουν διεξαχθεί σχετικά με τον κουρκουμά, εστιάζουν στην ουσία κουρκουμίνη, που είναι κυρίαρχο συστατικό του. Η κουρκουμίνη είναι μια φυσική φαινόλη που δίνει στον Kουρκουμά το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του. Μπορεί να εξαχθεί από τον κουρκουμά και πωλείται συχνά ως διαιτητικό συμπλήρωμα. Η κουρκουμίνη έχει ταχύτερη επίδραση στον οργανισμό όταν λαμβάνεται από μόνη της.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΜΙΝΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗ

 • Εχει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης
 • Συμβάλει στην καταπολέμηση της αρθρίτιδας
 • Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης
 • Είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση
 • Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες
 • Προστατεύει από παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος
 • Βοηθά στην καλυτέρευση της πέψης και είναι φιλική με το στομάχι
 • Είναι ευεργετική σε ασθενείς με Αλτσχάϊμερ
 • Συμβάλει στην καταπολέμηση αλλεργιών και εκζεμάτων
 • Εχει αντιδιαβητικές ιδιότητες
 • Κατά της αιμορραγίας, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης
 • Καταπολεμά την καταρροή και τα φλέγματα
 • Προστατεύει το ήπαρ από τις τοξίνες
 • Κατά της αναιμίας και της διάρροιας
 • Χρησιμοποιείται και στην κοσμετολογία για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού του δέρματος και των σημαδιών της ακμής.

ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Ο κουρκουμάς είναι ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά αντιφλεγμονώδη. Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, βρέθηκε ότι η έναρξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ανεστάλη πλήρως, σε περιπτώσεις που γινόταν κατανάλωση Κουρκουμά. Σημειώθηκε επίσης μείωση των συμπτωμάτων σε προϋπάρχουσες περιπτώσεις αρθρίτιδας, αλλά και ευεργετική επίδραση της Κουρκουμίνης στην θεραπεία της ηπατίτιδας.

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Σύμφωνα με μία μελέτη του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών Kashan, (σε συνεργασία και με άλλα Πανεπιστημιακά Ιατρικά και Βιοτεχνολογικά Κέντρα στο Ιράν) η κουρκουμίνη είναι μια φυσική θρεπτική φαρμακευτική ένωση που απομονώνεται από το curcuma longa και διαθέτει πολύτιμες φαρμακολογικές δραστηριότητες, στις οποίες η αντικαρκινική δραστηριότητα είναι σημαντική αφού μπορεί να επηρεάσει τον πολλαπλασιασμό και τη μετάσταση καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος. Pharmacol res. 2020 Οκτ. 160: 105199. doi: 10.1016 / j.phrs.2020.105199. Αρκετές επίσης πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς μπορεί να εμποδίσει τα καρκινικά κύτταρα. Μελέτη που διεξήχθη από το UCLA, διαπίστωσε ότι άτομα που έπασχαν από καρκίνο του στόματος και του τραχήλου και κατανάλωναν δισκία κουρκουμίνης, κατάφερναν να σταματήσουν την εξέλιξη του καρκίνου σε άλλα μέρη του σώματος. Επιπλέον, ερευνητές στο  Πανεπιστήμιο του Τέξας,  βρήκαν  ότι η  κουρκουμίνη μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη άλλων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού και του πνεύμονα. Σε άλλη μελέτη οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κουρκουμίνη.. μπλόκαρε την εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη, ενώ σημειώθηκε ότι ο κουρκουμάς είναι ένας ισχυρός αναστολέας του κυτταρικού κύκλου όσο και της επιβίωσής του στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη.  Ο κουρκουμάς έχει αποτελέσματα και πέρα από τον καρκίνο του προστάτη και σε άλλες κακοήθειες, όπως ο καρκίνος του μαστού. Σε ό,τι αφορά όγκους ο κουρκουμάς μπορεί να έχει έναν αρκετά υποσχόμενο θεραπευτικό ρόλο.

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Ο αντικαρκινικός ρόλος του κουρκουμά, είναι επίσης εμφανής και λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων. Αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί του λόγου το αληθές, μελέτες στο Πανεπιστήμιο του Maryland Medical, βρήκαν ότι ο κουρκουμάς περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν καρκίνο.

ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ KΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER

Τα ποσοστά της νόσου του Alzheimer στην Ινδία είναι το ένα τέταρτο αυτών στις ΗΠΑ, σε άτομα ηλικίας 70 έως 79 ετών. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στις σημαντικές ποσότητες κουρκουμά που χρησιμοποιούνται στην Ινδική διατροφή. Επίσης, στο Πανεπιστήμιο Duke εξετάστηκαν πάνω από 700 μελέτες που κατέληγαν στο συμπέρασμα για την ευεργετική επίδραση αυτού του μπαχαρικού κατά της νόσου του Alzheimer. Οι μελέτες βρήκαν ότι εκχυλίσματα που περιέχουν κουρκουμά, μπορούν να επιβραδύνουν το σχηματισμό των πλακών που επιβραδύνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και προκαλούν αυτή την ασθένεια.
Σε άλλη έρευνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο κουρκουμάς  παρατείνει τη ζωή και ενισχύει τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών νευρώνων λειτουργώντας σαν νευρο-προστατευτική ασπίδα εναντίον της εξελικτικής πορείας της νόσου Αλτσχάιμερ. Η ερευνητική ομάδα κατέληξε ότι ο κουρκουμάς δρούσε ανασταλτικά στην βλαβερή συσσώρευση των αμυλοειδών ινιδίων γύρω από τις συνάψεις των νεύρων. Τα αμυλοειδή ινίδια είναι γνωστό ότι εμποδίζουν τις ομαλές ηλεκτρικές και χημικές διαβιβάσεις στον εγκέφαλο που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία μνήμης και τη διατήρηση της γνώσης.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΑΣ

Ένα από τα θετικά αυτού του συστατικού, είναι ότι δεν χρειάζεται να έχετε συνταγή γιατρού για να επωφεληθείτε από τις θετικές επιδράσεις του στην υγεία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να το εντάξετε στη διατροφή σας. Ο κουρκουμάς είναι σχετικά φθηνός και μπορείτε να τον προσθέσετε στα φαγητά με διάφορους τρόπους. Διατίθεται σε σκόνη, ταμπλέτες και κάψουλες. Αν πάντως δε σας αρέσει η γεύση του κουρκουμά ή την βρίσκετε πικρή και απωθητική, δοκιμάστε να προσθέσετε μια ή δύο κουταλιές σε σούπες ή στα κοκκινιστά και τα μαγειρευτά φαγητά. Θα προσθέσει γεύση στα φαγητά σας, χωρίς να επισκιάσει τη δική τους νοστιμιά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτό το μπαχαρικό για να φτιάξετε τσάι.

ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ

Πρόσφατες μελέτες βρήκαν μια σχέση μεταξύ της απορρόφησης της κουρκουμίνης και της 1-πιπεροϋλπιπεριδίνης, ένα δραστικό συστατικό του μαύρου πιπεριού. Ο συνδυασμός των δύο αυτών συστατικών, επιτρέπει τη μέγιστη απορρόφησή τους και συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για την υγεία. Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζετε, οτι όταν ο κουρκουμάς συνδυάζεται με το μαύρο πιπέρι ή το πράσινο τσάι, αυξάνεται η απορρόφησή του από τον οργανισμό. Επίσης, το ιδιο αποτέλεσμα φέρνει και ο συνδυασμός του με κάποια λιπαρή ουσία, π.χ. ελαιόλαδο ή βούτυρο. Σε συνδυασμό με το μαύρο πιπέρι, ανεβάζει κατά πολύ την αποτελεσματικότητά του προς όφελος του ανθρώπινου οργανισμού. Τόσο η κουρκουμίνη όσο και η 1-πιπεροϋλπιπεριδίνη, κυκλοφορούν και ως συμπληρώματα διατροφής.

Ο ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ ΩΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Αν θέλετε να επωφεληθείτε στο μέγιστο βαθμό από τη λήψη Κουρκουμά, ή για να ενισχύσετε κάποια θεραπεία που ακολουθείτε, μπορείτε να τον λάβετε και ως συμπλήρωμα διατροφής. Τα συμπληρώματα διατροφής Κουρκουμά περιέχουν συνήθως υψηλά ποσοστά Κουρκουμίνης. Σας παρουσιάζουμε παρακάτω ένα Ελληνικό προϊόν Κουρκουμά με υψηλή περιεκτικότητα σε Κουρκουμίνη, εξαιρετικής ποιότητας, σε ταμπλέτες. Ο συνδυασμός του με πιπερίνη για μέγιστη απορρόφηση ενισχύσει τη δράση του. Για να γνωρίσετε το προϊόν κάντε κλικ στην εικόνα του..

CURCUMOL MEDICHROM 30 TAMPLETES

ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Αυτό το φωτεινό πορτοκαλί «δυνατό» μπαχαρικό της Ινδίας, βοηθά στη διάσπαση του λίπους και ρυθμίζει το μεταβολισμό του σώματος.- Σύμφωνα με μία ανασκόπηση του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Lublin στην Πολωνία, πολλές επιστημονικές εργασίες εξετάζουν την επίδραση του κουρκουμά στην απώλεια βάρους. Επιπλέον, μερικά από αυτά περιγράφουν τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Αυτό το σημαντικό μπαχαρικό τείνει να καταπολεμήσει την πανούκλα του 21ου αιώνα, η οποία είναι υπερβολική αύξηση βάρους, που σχετίζεται με την ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου, με την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων και διαβήτη και, κατά συνέπεια, οδηγεί σε σημαντική μείωση της διάρκειας ζωής. Όπως αποδεικνύεται από αυτές τις επιστημονικές εργασίες, τα εκχυλίσματα κουρκουμά παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των φλεγμονωδών αντιδράσεων που προκαλούνται στους υπέρβαρους ασθενείς, βοηθώντας τους να μειώσουν το υπερβολικό σωματικό τους βάρος. Curr Med Chem. 2018; 25 (37): 4837-4853. doi: 10.2174 / 0929867324666161118095443.

ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Ο Κουρκουμάς μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

ΑΠΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΚΜΗΣ

Ο κουρκουμάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και  στην  κοσμετολογία για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού του δέρματος και τα σημάδια της ακμής. Αναμείξτε κουρκουμά με λίγο χυμό λεμονιού ή λάϊμ μέχρι να γίνει μία πάστα, και τρίψτε το πάνω στις δυσχρωμίες του δέρματος ή στα σημάδια της ακμής. Αφήστε το για περίπου 20 λεπτά και ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Η περιοχή  που θα το απλώσετε ίσως  να πάρει  μία  κίτρινη απόχρωση, η  οποία όμως φεύγει με το πλύσιμο. Γι αυτό είναι καλύτερα να κάνετε τη θεραπεία αυτή το Σαββατοκύριακο. 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ

Πανάδες: Η χρήση του, είναι μία από τις πολλές ιδανικές φυσικές θεραπείες των πανάδων. Η τακτική χρήση κρέμας που θα κάνουμε με κουρκουμά, χυμό λεμονιού και πολτοποιημένο αγγούρι βοηθάει στην θεραπεία των πανάδων. Αναμειγνύουμε κουρκουμά με σησαμέλαιο – ή παίρνουμε ίσες ποσότητες από κουρκουμά και σουσάμι και με την βοήθεια του νερού (καλό θα είναι να είναι αποσταγμένο) κάνουμε μία παχύρρευστη κρέμα και την απλώνουμε στις πανάδες για είκοσι λεπτά. Ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΧΡΥΣΟ ΡΟΦΗΜΑ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ

Για ένα ποτήρι: 3 κούπες φυτικό γάλα της προτίμησής σας (αμυγδάλου, σόγιας, κινόα, ρυζιού, φουντουκιού κ.α.) 1 κουταλιά σούπας κουρκουμά καλής ποιότητας 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης 1 πρέζα γαρύφαλλο 1 πρέζα μοσχοκάρυδο 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ 3-4 κουταλιές χαρουπόμελο ή μέλι και 1 κούπα καθαρό νερό. Εκτέλεση: Σιγοβράστε τα μπαχαρικά και το νερό για 10 λεπτά. Σουρώστε και προσθέστε το χαρουπόμελο ή το μέλι και το φυτικό γάλα. Αν θέλετε μία πιο γρήγορη λύση, βράστε νερό στο βραστήρα σας, τοποθετείστε το σε ένα μπλέντερ μαζί με τα μπαχαρικά μέχρι να αναμειχθούν όλα ομοιόμορφα. Και τέλος, σουρώστε και προσθέστε το μέλι και το γάλα.

ΕΓΧΥΜΑ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ

Αν προαισθάνεστε το κρυολόγημα να πλησιάζει ή είστε ήδη κρυωμένοι, σε ένα φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό, ανακατέψτε μισό κουταλάκι γλυκού κουρκουμά και ένα κουταλάκι μέλι ή χαρουπόμελο. Πιείτε το ζεστό μέχρι και τρεις φορές την ημέρα.

Ο ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΑ

Διάφορα χημικά συστατικά έχουν απομονωθεί από αυτό το μπαχαρικό, όπως είναι οι πολυφαινόλες, τα τιτερπένια, οι στερόλες και τα αλκαλοειδή. Το κύριο δραστικό συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, η οποία του προσδίδει το χαρακτηριστικό, βαθύ κίτρινο χρώμα του. Η κουρκουμίνη έχει γεύση “γήϊνη”, πικρή, πικάντικη και είναι εξαιρετικά πτητική, ενώ το χρώμα της δεν αλλοιώνεται με τον χρόνο. Ο κουρκουμάς είναι ένα από τα βασικά φάρμακα της παραδοσιακής Ινδικής ιατρικής, της Αγιουρβέδα, και χρησιμοποιείται για να γιατρέψει μια σειρά από παθήσεις και συμπτώματα.

ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις ιδιότητες του κουρκουμά, εκτός από την απλή χρήση του σαν μπαχαρικό, μπορούμε να εισάγουμε συστηματικά στην διατροφή μας, μια ποσότητα έως ένα (1) γεμάτο κουταλάκι του καφέ, την ημέρα.
Μπορούμε να το προσθέσουμε στο τέλος του μαγειρέματος σε πολλά παρασκευάσματα, στις σάλτσες, στο γιαούρτι, αλλά και σε ροφήματα. Μερικές προτάσεις:
•  Όταν βράζουμε ζυμαρικά ή ρύζι μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κουρκουμά στο νερό που βράζουμε. • Στο μπριάμ ή στα ψητά λαχανικά και πατάτες ταιριάζει καταπληκτικά η γεύση του κουρκουμά Σε σούπες λαχανικών ή κόκκινες σάλτσες για μακαρόνια • Σε όσπρια, όπως φακές φασολάδα, γίγαντες στο φούρνο κ.τ.λ.  
• Σε πατατοσαλάτα
• Σε μίγμα μαζί με τζίντζερ κ.α..

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ-ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Πολύ ασφαλές στις συνήθεις δόσεις. Σε αυξημένες δόσεις μπορεί να παρουσιαστούν ανεπιθύμητες παρενέργειες, γι’αυτό πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ. Είναι καλύτερα να λαμβάνεται με το φαγητό. Λαμβανόμενο σε πολύ υψηλές δοσολογίες ή / και εκτός φαγητού ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό του στομάχου σε ορισμένα άτομα.
Οσοι έχουν απόφραξη χολοδόχου κύστης ή πέτρες χολής που προκαλούν πόνο, θα πρέπeι να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν πάρουν Turmeric. Σε περίπτωση που ακολουθείτε κάποια θεραπεία, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

ΑΛΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ ΩΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κουρκουμίνη 300 mg με Βρωμελαΐνη (ανανάς) 150 mg | 90 φυτικές κάψουλες

Κουρκουμάς 400 mg 95% (380mg) περιεκτικότ. σε κουρκουμίνη | 60 φυτ. κάψουλες

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

Πολυάριθμα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να έχει δράση αντιοξειδωτική, αντιισχαιμική, αντιφλεγμονώδη, κατά της αρθρίτιδας, ακόμη και αντικαρκινική και μπορεί να επιβραδύνει την εμφάνιση εκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Μελέτες απέδειξαν ότι η κουρκουμίνη διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης. Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων φλεγμονής σε πειραματόζωα και ρευματοειδούς αρθρίτιδας στους ανθρώπους. Από άλλες μελέτες προέκυψε ότι μειώνει τη χοληστερόλη, εμποδίζει τη συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων (που οδηγεί σε θρόμβους), προστατεύει το ήπαρ από τις τοξίνες, ενισχύει την άμυνα του στομάχου κατά των οξέων, ελαττώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σε διαβητικούς.
Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Eξουδετερώνει αρκετούς καρκινογόνους παράγοντες. Η κουρκουμίνη είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση. Η βιταμίνη D και η κουρκούμη ενδέχεται να βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να απαλλάξει τον εγκέφαλο από τις πλάκες β-αμυλοειδούς που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάϊμερ, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές. Η μελέτη των ερευνητών, δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ | ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες για το ενεργό συστατικό Curcumin του Κουρκουμά  είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων Pud Med . Gov (Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας | Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας (United States National Library of Medicine | National Institutes of Health (ΝΙΗ) | National Center for Biotechnology Information). Μπορείτε μέσα από τη βάση δεδομένων να κάνετε αναζήτηση με την ονομασία του βασικού του συστατικού Curcumin ή εναλλακτικά με τη Λατινική ονομασία του φυτού Curcuma Longa ή με την Αγγλική του Turmeric.

ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ

FYTEIA-KOURKOUMA-SE-INDIKO-CHORIO
Φυτεία Κουρκουμά σε Ινδικό χωριό
KOURKOUMAS-METAPOIIMENOS
Κουρκουμάς μεταποιημένος
ANTHI-KOURKOUMA-MARACHASTRA-INDIA
Ανθη Κουρκουμά, Μαραχάστρα, Ινδία
RIZOMATA-KOURKOUMA
Ριζώματα Κουρκουμά
PROETOIMASIA-KOURKOUMA-SE-CHORIO-TIS-INDIAS
Προετοιμασία Κουρκουμά στο χωριό Μαραχάστρα της Ινδίας
CURCUMA-POWDER
Κουρκουμάς σκόνη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

 Adhvaryu, MR, Reddy, Ν, και νβκηβΓΪΗ, BC Πρόληψη της ηπατοτοξικότητας λόγω αντι θεραπεία της φυματίωσης: μια νέα ολοκληρωμένη προσέγγιση. Παγκόσμιο J Gastroenterol. 08.14.2008? 14 (30): 4.753 – 4.762.

Agarwal, ΚΑ, Tripathi, CD, Agarwal, ΒΒ, και Saluja, Σ Αποτελεσματικότητα της κουρκούμη (κουρκουμίνη) στον πόνο και μετεγχειρητική κόπωση μετά από λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή: μια διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη. Surg Endosc. 06.14.2011? Προβολή αφηρημένο.

Arun, Ν και Nalini, Ν αποτελεσματικότητα του κουρκουμά στο σάκχαρο του αίματος και πολυόλη μονοπάτι σε διαβητικούς αρουραίους albino. Φυτικά τρόφιμα Hum.Nutr. 2002? 57 (1): 41-52.

Ashok, Ρ και Meenakshi, Β αντισυλληπτική δράση του φυτού Curcuma longa (L.) σε αρσενικούς αρουραίους albino. Ασίας J Androl 2004? 6 (1): 71-74.

Belcaro, Γ, Cesarone, MR, Dugall, Μ, Pellegrini, L., Ledda, Α, Grossi, MG, Togni, S., και Appendino, Γ μητρώου αξιολόγησης του προϊόντος του Meriva (R), ένα κουρκουμίνη -phosphatidylcholine συγκρότημα, για τη συμπληρωματική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Panminerva Med 2010? 52 (2 Συμπλ 1): 55-62.

Bundy, R. Walker, AF, Middleton, RW, και Booth, εκχύλισμα J. Turmeric μπορεί να βελτιώσει ευερέθιστου εντέρου συμπτωματολογία του συνδρόμου σε κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες: μια πιλοτική μελέτη. J Med Altern.Complement. 2004? 10 (6): 1015-1018.

Chainani-Γου, Ν, Madden, Ε, Lozada-Νουρ, F., και Silverman S νεώτερος κουρκουμινοειδών υψηλής δόσης είναι αποτελεσματικό στη μείωση των συμπτωμάτων και σημείων της προφορικής ομαλός λειχήνας. J Am Acad Dermatol 2012? 66 (5): 752 – 760.

Chopra, Α, Lavin, Ρ, Patwardhan, Β, και Chitre, Δ 32-εβδομάδων, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική αξιολόγηση της RA-11, ένα Ayurvedic φάρμακο, για την οστεοαρθρίτιδα των γονάτων. J Clin Rheumatol. 2004? 10 (5): 236 – 245.

Chuengsamarn, S., Rattanamongkolgul, S., Luechapudiporn, R., Phisalaphong, C., and Jirawatnotai, S. κουρκουμίνη εκχύλισμα για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Diabetes Care 2012? 35 (11): 2121-2127.

Ciolino, η HP, Daschner, PJ, Wang, ΤΤ, και Yeh, GC Επίδραση της κουρκουμίνης στον υποδοχέα αρύλιο υδρογονανθράκων και το κυτόχρωμα P450 1A1 σε MCF-7 ανθρώπινα κύτταρα καρκίνου του μαστού. ΒίοοΓΤβΓΠ. 15.07.1998? 56 (2): 197-206.

Hanai, H., Iida, Τ, Takeuchi, Κ, Watanabe, Φ, Maruyama, Υ, Andoh, Α, Tsujikawa, Τ, Fujiyama, Υ, Mitsuyama, Κ, SATA, Μ, Yamada, Μ Iwaoka, Υ, Kanke, Κ Hiraishi, Η, Hirayama, Κ, Arai, Yoshii, S., Uchijima, Μ, Nagata, Τ, και Koide, Υ Η θεραπεία συντήρησης με κουρκουμίνη για την ελκώδη κολίτιδα: τυχαιοποιημένη, πολυκεντρική, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη. Clin Gastroenterol.Hepatol. 2006? 4 (12): 1502-1506.

Θεραπεία Holt, PR, Katz, S., και Kirshoff, R. κουρκουμίνη σε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου: μια πιλοτική μελέτη. Dig.Dis.Sci. 2005? 50 (11): 2191-2193.

Χου, GX, Liang, Γ, Chu, Υ, Λι, Χ, Lian, QQ, Lin, Η, Ο, Υ, Huang, Υ, Hardy, DO, και Ge, RS παράγωγα κουρκουμίνη αναστέλλει όρχεων 17β-υδροξυστεροειδούς αφυδρογονάσης 3., Bioorg. 04.15.2010? 20 (8): 2549-2551.

Jain, SK, Rains, J., Croad, J., Larson, Β, and Jones, Κ κουρκουμίνη συμπλήρωση μειώνει ΤΝΡ-άλφα, IL-6, IL-8 και MCP-1 έκκριση σε υψηλής γλυκόζης αγωγή καλλιεργήθηκαν μονοκύτταρα και τα επίπεδα στο αίμα του ΤΝΡ-άλφα, IL-6, MCP-1, γλυκόζη και γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη σε διαβητικούς αρουραίους. Antioxid.Redox.Signal. 2009? 11 (2): 241-249.

Χουάν, H., Terhaag, Β, Cong, Ζ, Bi-Κούι, Ζ, Rong-Hua, Ζ, Φενγκ, W., Fen-Li, S., Χουάν, S., Jing, Τ , και Wen-Xing, Π απροσδόκητη επίδραση των ταυτόχρονα χορηγούμενων κουρκουμίνης στη φαρμακοκινητική της ταλινολόλη σε υγιείς εθελοντές κινέζικα. Eur.J Clin Pharmacol 2007? 63 (7): 663-668.

Khajehdehi, Ρ, Zanjaninejad, Β, Αφλακί, Ε, Nazarinia, Μ, Azad, F., Malekmakan, L., και Dehghanzadeh, GR προφορική συμπλήρωση του κουρκούμη μειώνει πρωτεϊνουρία, αιματουρία, και της συστολικής αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς που πάσχουν από υποτροπιάζουσα ή νεφρίτιδα λύκου πυρίμαχων: μια τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη. J Nutr 2012 Ren? 22 (1): 50-57.

Koosirirat, C., Linpisarn, S., Changsom, D., Chawansuntati, Κ, και Wipasa, J. Διερεύνηση της αντι-φλεγμονώδη δράση του φυτού Curcuma longa σε Helicobacter pylori-μολυσμένους ασθενείς. Int Immunopharmacol. 2010? 10 (7): 815-818.

Kositchaiwat, C., Kositchaiwat, S., and Havanondha, J. Curcuma longa Linn. στην θεραπεία του γαστρικού έλκους σε σύγκριση υγρό αντιόξινο: μία ελεγχόμενη κλινική δοκιμή. J Med.Assoc.Thai. 1993? 76 (11): 601 – 605.

Kusuhara, Η, Furuie, Η, iNANO, Α Sunagawa, Α, Yamada, S., Wu, C., Fukizawa, S., Morimoto, Ν, Ieiri, Ι, Morishita, Μ, Sumita, Κ, ΛΛαγαΚαΓα, H., Fujita, Τ, Maeda, Κ, και Sugiyama, μελέτη αλληλεπίδρασης Υ Φαρμακοκινητικές σουλφασαλαζίνηε σε υγιή άτομα και η επίδραση της κουρκουμίνης ως μια in vivo αναστολέας της BCRP. Br J Pharmacol 2012? 166 (6): 1793-1803.

Madkor, ΥΕ, Mansour, ΝΔ, και το Ραμαζάνι, Γ ρυθμιστικές επιδράσεις του σκόρδου, τζίντζερ, κουρκούμη και το μίγμα τους σχετικά με την υπεργλυκαιμία, δυσλιπιδαιμία και το οξειδωτικό στρες σε στρεπτοζωτοκίνη-νικοτιναμίδη διαβητικούς αρουραίους. Br J Nutr 2011? 105 (8): 1210-1217.

Mahesh, Τ, Balasubashini, σκλήρυνση κατά πλάκας, και Menon, VP Επίδραση της φωτο-ακτινοβολημένα θεραπεία κουρκουμίνη έναντι του οξειδωτικού στρες σε στρεπτοζωτοκίνη διαβητικούς αρουραίους. J Med.Food 2005? 8 (2): 251-255.

Mahesh, Τ, Σρι Balasubashini, ΜΜ και Menon, VP Φωτο-ακτινοβολημένα συμπλήρωση κουρκουμίνη σε στρεπτοζοτοκίνη διαβητικούς αρουραίους που επάγονται: επίδραση στη λιπιδική υπεροξείδωση. Θεραπεία του 2004? 59 (6): 639-644.

Mishra, RK και Singh, SK αναστρέψιμη επίδραση της γονιμότητος του υδατικού εκχυλίσματος ρίζωμα του φυτού Curcuma longa L. σε αρσενικά ποντίκια εργαστηρίου. Αντισύλληψη 2009? 79 (6): 479-487.

Murugan, P. και Pari, L. Επίδραση της τετραϋδροκουρκουμίνη στην μεμβράνη των ερυθροκυττάρων δεσμεύεται ένζυμα και αντιοξειδωτική κατάσταση στην πειραματική τύπου 2 διαβητικούς αρουραίους. J Ethnopharmacol. 25.09.2007? 113 (3): 479-486.

Nayak, S. και Sashidhar, RB Μεταβολικό παρέμβαση της τοξικότητας αφλατοξίνης Β1 από κουρκουμίνη. J Ethnopharmacol. 02.17.2010? 127 (3): 641-644.

Naz, RK Μπορεί κουρκουμίνη παρέχουν ένα ιδανικό αντισυλληπτικό; Mol.Reprod.Dev 2011? 78 (2): 116-123.

Νισιγιάμα, Τ, Mae, Τ, Kishida, H., Tsukagawa, Μ, Mimaki, Υ, Kuroda, Μ, Sashida, Υ, Takahashi, Κ, Kawada, Τ, Nakagawa, Κ, και Kitahara, Μ κουρκουμινοειδή και σεσκιτερπενοειδών στην κουρκούμη (Curcuma longa L.) καταστείλει μια αύξηση στο επίπεδο της γλυκόζης του αίματος σε διαβητικούς τύπου 2 ποντικούς ΚΚ-Αγ. J Agric.Food Chem. 23.02.2005? 53 (4): 959-963.

Oetari, S., Sudibyo, Μ Ταξιάρχη, JN, Samhoedi, R. και Vermeulen, ΝΡ Επιδράσεις της κουρκουμίνης στο P450 και S-τρανσφεράση γλουταθειόνης δραστηριότητες σε ήπαρ αρουραίου. Biochem Pharmacol 12.01.1996? 51 (1): 39-45.

Παναχί, Υ, Sahebkar, Α, Αμίρι, Μ, Davoudi, SM, Beiraghdar, F., Hoseininejad, SL, και Kolivand, Μ Βελτίωση του θείου μουστάρδας που προκαλείται από χρόνιο κνησμό, την ποιότητα ζωής και την αντιοξειδωτική κατάσταση με κουρκουμίνη : Αποτελέσματα της μια τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη. Br J Nutr 2012? 108 (7): 1272-1279.

Παναχί, Υ, Sahebkar, Α, Parvin, S., και Saadat, Α Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη για τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της κουρκουμίνης σε ασθενείς με χρόνια θείου μουστάρδα προκαλείται από δερματικές επιπλοκές. Ann.Clin Biochem. 2012? 49 (Pt 6): 580 – 588.

Patumraj, S., Wongeakin, Ν, Sridulyakul, Ρ, Jariyapongskul, Α Futrakul, Ν και Μπούνναγκ, S. συνδυασμένα αποτελέσματα της κουρκουμίνης και της βιταμίνης C για την προστασία της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας στην ίριδα του ιστού του επαγόμενου από STZ διαβητικούς αρουραίους. Clin Hemorheol.Microcirc. 2006? 35 (4): 481-489.

Pavithra, ΒΗ, Prakash, Ν και Jayakumar, Κ Τροποποίηση της φαρμακοκινητικής του νορφλοξακίνη μετά από στοματική χορήγηση της κουρκουμίνης σε κουνέλια. J Vet.Sci. 2009? 10 (4): 293-297.

Satoskar, RR, Shah, SJ, και Shenoy, ΓΓ Αξιολόγηση του αντι-φλεγμονώδη ιδιοκτησία της κουρκουμίνης (diferuloyl μεθανίου) σε ασθενείς με μετεγχειρητική φλεγμονή. Int.J Clin Pharmacol Ther.Toxicol. 1986? 24 (12): 651-654.

Seo, ΚΙ, Choi, MS, Jung, UJ, Kim, HJ, Yeo, J., Jeon, SM, και ο Lee, MK Επίδραση της κουρκουμίνης συμπληρωμάτων στη γλυκόζη του αίματος, τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης δραστηριότητες που σχετίζονται με την ομοιόσταση του ενζύμου σε διαβητικούς db / db ποντίκια. Mol.Nutr.Food Res 2008? 52 (9): 995 – 1004. Προβολή αφηρημένο.

Srinivasan, Μ Επίδραση της κουρκουμίνης στο σάκχαρο του αίματος, όπως φαίνεται σε ένα διαβητικό άτομο. Ινδικό J Med Sci 1972? 26 (4): 269-270.

Srivastava, KC, Bordia, Α, και Verma, SK κουρκουμίνη, ένα σημαντικό συστατικό των μπαχαρικών κουρκούμη (Curcuma longa) αναστέλλει τη συσσώρευση και μεταβάλλει το μεταβολισμό των εικοσανοειδών στα ανθρώπινα αιμοπετάλια. Οι προσταγλανδίνες Leukot.Essent.Fatty Acids 1995? 52 (4): 223-227.

Srivastava, R., Dikshit, Μ, Srimal, RC, και Dhawan, BN Αντι-θρομβωτική δράση της κουρκουμίνης. Thromb.Res 11.01.1985? 40 (3): 413-417.

Srivastava, R., Puri, Β, Srimal, RC, και Dhawan, ΒΝ Επίδραση της κουρκουμίνης στην συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων και την αγγειακή σύνθεση προστακυκλίνης. Arzneimittelforschung. 1986? 36 (4): 715-717.

Van Dau Ν, Ν Ngoc Χαμ, Huy Khac D, και κ.ά.. Τα αποτελέσματα ενός παραδοσιακού φαρμάκου, tumeric (Curcuma longa), και του εικονικού φαρμάκου για την επούλωση του έλκους του δωδεκαδακτύλου. Phytomed 1998? 5 (1): 29-34.

Waghmare, PF, Chaudhari, ΑΕ, Karhadkar, VM, και Jamkhande, AS Συγκριτική αξιολόγηση των κουρκούμη και χλωρεξιδίνη γλυκονικό στοματικό διάλυμα για την πρόληψη του σχηματισμού πλάκας και της ουλίτιδας: μια κλινική και μικροβιολογική μελέτη. J Contemp.Dent Pract. 2011? 12 (4): 221-224. 

Weisberg, SP, Leibel, R. και Tortoriello, DV Διαιτητικά κουρκουμίνη βελτιώνει σημαντικά την παχυσαρκία σχετίζεται με φλεγμονή και διαβήτη σε μοντέλα ποντικού Διαβητοπαχυσαρκίας. Ενδοκρινολογία 2008? 149 (7): 3549000000-3.558000000 εκατομμύρια.

Wongcharoen, W., Jai-Aue, Σ, Phrommintikul, Α, Nawarawong, W., Woragidpoonpol, S., Tepsuwan, Τ, Sukonthasarn, Α, Apaijai, Ν, και Chattipakorn, Ν Επιδράσεις των κουρκουμινοειδών σχετικά με τη συχνότητα του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου μετά παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας μεταμόσχευση. Am J Οατάΐοΐ 01.07.2012? 110 (1): 40-44.

Yan, YD, Kim, DH, Σουνγκ, JH, Yong, CS, και Choi, ενισχυμένες με Hg από του στόματος βιοδιαθεσιμότητα της docetaxel σε αρουραίους από τέσσερις διαδοχικές ημέρες προ-θεραπεία με κουρκουμίνη. Int J Pharm 10.31.2010? 399 (1-2): 116-120.

Yu, Υ, Ουγγαρία, Σλοβακία, και Yan, H. [Η μελέτη της αντίστασης στην ινσουλίνη και η λεπτίνη αντίσταση με το μοντέλο των αρουραίων απλότητα της παχυσαρκίας με κουρκουμίνη]. Zhonghua Yu Fang Yi.Xue.Za Zhi. 2008? 42 (11): 818 – 822.

Allen, ΝΔ, Mueller, L., Williams, SN, Quattrochi, LC, και Raucy, J. Η χρήση της διαδικασίας διαλογής μεγάλου όγκου προκειμένου να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των διαιτητικών φλαβονοειδών στην έκφραση του ανθρώπινου CYP1A1. ΟηίζΜβίαύ Dispos. 2001? 29 (8): 1074-1079.

Ampasavate, C., Sotanaphun, U., Phattanawasin, Ρ, και Piyapolrungroj, Ν Επιδράσεις της Curcuma spp. στην P-γλυκοπρωτεΐνη λειτουργία. Phytomedicine. 2010? 17 (7): 506-512.

Antony Β, Kizhakedath R Benny Μ Kuruvilla BT. Κλινική Αξιολόγηση του φυτικού προϊόντος (Rhulief & # 8482?) Στη διαχείριση οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Περίληψη 316. Οστεοαρθρίτιδα Χόνδρος 2011? 19 (S1): S145-S146.

Antony S, R Kuttan, Kuttan Γ Ανοσορρυθμιστικά δράση της κουρκουμίνης. Immunol Invest 1999? 28: 291-303.

Άπια-Opong, R., Ταξιάρχη, JN, Vugt-Lussenburg, Β, και Vermeulen, NP Αναστολή της ανθρώπινης ανασυνδυασμένης κυτοχρώματος Ρ450 με την κουρκουμίνη και η κουρκουμίνη προϊόντα αποσύνθεσης. Τοξικολογία 06.03.2007? 235 (1-2): 83-91. Προβολή αφηρημένο.

Araujo CC, Leon LL. Βιολογικές δραστηριότητες του φυτού Curcuma longa L. αναμνηστικά Inst Οσβάλντο Κρουζ 2001? 96: 723-8.

Baum L, Lam CW, Cheung SK, et al. Έξι μηνών, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διπλή-τυφλή, πιλοτική κλινική μελέτη της κουρκουμίνης σε ασθενείς με νόσο του Alzheimer (επιστολή). J Clin Psychopharmacol 2008? 28: 110-3.

Belcaro G, Cesarone MR, Dugall Μ, et αϊ. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του Meriva, ένα συγκρότημα κουρκουμίνη-φωσφατιδυλοχολίνη, κατά την εκτεταμένη χορήγηση σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Alt Med Rev 2010: 15: 337-4.

Carroll RE, Benya RV, Turgeon DK, et al. Φάση ΙΙα κλινική δοκιμή της κουρκουμίνης για την πρόληψη του παχέος νεοπλασίας. Καρκίνος Προηγούμενο Res (Φίλα) 2011? 4: 354-64.

Chandran Β, Goel Α Μία τυχαιοποιημένη, πιλοτική μελέτη για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της κουρκουμίνης σε ασθενείς με ενεργό ρευματοειδή αρθρίτιδα. Phytother Res 2012? 26: 1719-1725.

Choi, ΒΗ, Kim, CG, Lim, Υ, Shin, SY, and Lee, YH κουρκουμίνη ρυθμίζει προς τα κάτω το γονίδιο mdr1b πολυφαρμακευτική αντίσταση με αναστολή της ΡΙ3Κ / Akt / NF κάππα Β οδό. Cancer Lett. 18.01.2008? 259 (1): 111-118.

Deeb D, Xu ΥΧ, Jiang Η, et al. Κουρκουμίνη (diferuloyl-μεθάνιο) αυξάνει παράγοντα νέκρωσης όγκων που σχετίζονται με συνδέτη που επάγει απόπτωση επαγόμενη απόπτωση σε LNCaP κύτταρα καρκίνου του προστάτη. Mol Καρκίνος Ther 2003? 2: 95-103.

Deodhar SD, Sethi R, Srimal RC. Προκαταρκτική μελέτη για αντιρευματικά δραστηριότητα της κουρκουμίνης (diferuloyl μεθάνιο). Ινδικό J Med Res 1980? 71: 632-4.

Fetrow CW, Avila JR. Επαγγελματία Εγχειρίδιο της Συμπληρωματικές & Εναλλακτικές Φαρμάκων. 1η έκδοση. Springhouse, PA: Springhouse Corp., 1999.

Ganta, S., Devalapally, Η, και Amiji, Μ κουρκουμίνη αυξάνει βιοδιαθεσιμότητα από του στόματος και αντι-καρκινική θεραπευτική αποτελεσματικότητα της πακλιταξέλης κατά τη χορήγηση σε σκεύασμα νανογαλάκτωμα. J Pharm Sci 2010? 99 (11): 4630 έως 4641.

Hata Μ, Sasaki Ε, Ota Μ, et al. Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής από κουρκουμίνη (κουρκουμάς). Επικοινωνία Δερματίτιδα 1997? 36: 107-8.

Ολλανδία, ML, Πανέτα, JA, Hoskins, JM, Bebawy, Μ, Roufogalis, BD, Allen, JD, και Arnold, JC Οι επιδράσεις των κανναβινοειδών στην P-γλυκοπρωτεΐνη μεταφορά και έκφραση σε κύτταρα ανθεκτικά σε πολλά φάρμακα. ΒίοοΓΤβΓΠ 04.14.2006? 71 (8): 1146-1154.

Χου, XL, Takahashi, Κ, Κίηοδηίί, Ν, Qiu, F., Tanaka, Κ, Komatsu, Κ, Takahashi, Κ, και Αζιιπια, J. πιθανή ανασταλτική μηχανισμός του κουρκουμά ναρκωτικών από το CYP3A4 σε 1alpha, 25 διυδροξυβιταμίνη D3 αγωγή Caco-2 κύτταρα. Int.J Pharm 07.06.2007? 337 (1-2): 169-177.

Χου, XL, Takahashi, Κ, Tanaka, Κ, Tougou, Κ, Qiu, F., Komatsu, Κ, Takahashi, Κ, και Αζιιπια, J. Curcuma τα ναρκωτικά και η κουρκουμίνη ρυθμίζουν την έκφραση και λειτουργία του Ρ -gp σε Caco-2 κύτταρα σε τελείως αντίθετους τρόπους. Int.J Pharm 24.06.2008? 358 ​​(1-2): 224-229.

Jiao, Υ, Γουίλκινσον, J., Κριστίν, Pietsch Ε, Buss, JL, Wang, W., Planalp, R., Torti, FM, και Torti, SV αποσιδήρωσης στη βιολογική δράση της κουρκουμίνης. Radic.Biol.Med. 01.04.2006? 40 (7): 1152-1160. 

Junyaprasert, VB, Soonthornchareonnon, Ν, Thongpraditchote, S., Murakami, Τ, και Takano, Μ Ανασταλτικό αποτέλεσμα της Ταϊλάνδης φυτικά εκχυλίσματα για την P-γλυκοπρωτεΐνη μεσολάβηση εκροή. Phytother.Res 2006? 20 (1): 79-81.

Krizkova, J., Burdova, Κ, Hudecek, J., Stiborova, Μ, και Hodek, Π επαγωγή του κυτοχρώματος P450 στο λεπτό έντερο από χημειοπροληπτικές ενώσεις. Neuro.Endocrinol.Lett. 2008? 29 (5): 717-721.

Kulkarni RR, Patki PS, Jog VP, et al. Θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας με ένα herbomineral σύνθεση: μια διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διασταυρούμενη μελέτη. J Ethnopharmacol 1991? 33: 91-5.

Kuptniratsaikul V, Thanakhumtorn S, Chinswangwatanakul Ρ, et αϊ. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του Curcuma domestica εκχυλισμάτων σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του γονάτου. J Altern Συμπλήρωμα Med 2009? 15: 891-7.

Kuttan R, Sudheeran PC, Josph CD. Κουρκούμη και κουρκουμίνη ως τοπικοί παράγοντες στην θεραπεία του καρκίνου. Tumori 1987? 73: 29-31.

Lal Β, Kapoor ΑΚ, Asthana ΕΠ, et al. Αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης στη διαχείριση της χρόνιας πρόσθια ραγοειδίτιδα. Phytother Res 1999? 13: 318-22.

Lee ΝΔ, Μπα SS, Byon JS, et al. Παροδικές πλήρης κολποκοιλιακός αποκλεισμός συνδέεται με την πρόσληψη κουρκουμίνης. Int J Cardiol 2011? 150: e50-2.

Limtrakul, Ρ, Chearwae, W., Shukla, S., Phisalphong, Γ, και Ambudkar, SV ρύθμιση της λειτουργίας των τριών μεταφορείς ABC ναρκωτικών, Ρ-γλυκοπρωτεΐνη (ABCB1), πρωτεΐνη αντίστασης μιτοξαντρόνη (ABCG2) και της πολυανθεκτικής πρωτεΐνη αντίστασης 1 (ABCC1) με τετραϋδροκουρκουμίνη, ένας κύριος μεταβολίτης της κουρκουμίνης. ΜοΙ Biochem. 2007? 296 (1-2): 85-95.

Nabekura, Τ Kamiyama, S., και Kitagawa, S. Επιδράσεις των διαιτητικών χημειοαποτρεπτικών φυτοχημικών επί της Ρ-γλυκοπρωτεΐνης λειτουργία. Biochem.Biophys.Res Commun. 18.02.2005? 327 (3): 866-870.

RJ, Scott, βουλευτής, Giddings, ΑΜ, Walters, ΓΔ, Stierum, RH, Μέρεντιθ, Γ, και τη λίμνη, BG Επίδραση του βουτυλοϋδροξυτολουόλιο, κουρκουμίνη, προπυλγαλλικό και thiabendazole στο κυτόχρωμα Ρ450 μορφές σε καλλιεργημένα ανθρώπινα ηπατοκύτταρα. Xenobiotica 2008? 38 (6): 574-586.

Rasyid Α, Ραχμάν AR, Jaalam Κ, Lelo Α Επίδραση διαφορετικών δόσεων κουρκουμίνης στην ανθρώπινη χοληδόχο κύστη. Ασία Pac J Clin Nutr 2002? 11: 314-8.

Raucy, ο κανονισμός JL της έκφρασης του CYP3A4 σε ανθρώπινα ηπατοκύτταρα με τα φαρμακευτικά προϊόντα και φυσικά προϊόντα. ΟηίζΜβίαύ Dispos. 2003? 31 (5): 533-539.

Romiti, Ν, Tongiani, R., Cervelli, F., και Chieli, Ε Επιδράσεις της κουρκουμίνης στην P-γλυκοπρωτεΐνη σε πρωτογενείς καλλιέργειες ηπατοκυττάρων αρουραίου. Life Sci. 1998? 62 (25): 2349-2358.

Shah BH, Nawaz Ζ, Pertani ΑΕ. Ανασταλτική δράση της κουρκουμίνης, ένα μπαχαρικό τροφίμων από κουρκούμη, επί ενεργοποίησης αιμοπεταλίων του παράγοντα και το αραχιδονικό οξύ-διαμεσολαβούμενη συσσωμάτωση αιμοπεταλίων διαμέσου της αναστολής του σχηματισμού θρομβοξάνης και Ca2 + σηματοδότηση. Biochem Pharmacol 1999? 58: 1167-1172.

Sharma RA, McLelland ΥΕ, Λόφος KA, et al. Φαρμακοδυναμικές και φαρμακοκινητικές μελέτη της από του στόματος Curcuma εκχύλισμα σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου. Clin Cancer Res 2001? 7: 1894-900.

Shenouda, NS, Zhou, Γ, Browning, JD, Ansell, PJ, Sakla, MS, Lubahn, DB, και MacDonald, RS φυτοοιστρογόνα κοινά βότανα ρυθμίζουν προστάτη της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων in vitro. Nutr.Cancer 2004? 49 (2): 200-208.

Srichairatanakool, Σ, Thephinlap, Γ, Phisalaphong, Γ, Porter, JB, και Fucharoen, Σ κουρκουμίνη συμβάλλει στην in vitro απομάκρυνση των μη-τρανσφερίνης σιδήρου με δεσμευμένο με δεφεριπρόνη και δεσφερριοξαμίνη σε θαλασσαιμικών πλάσμα. Med.Chem. 2007? 3 (5): 469-474.

Sugiyama Τ, Nagata J, Yamagishi Α, et αϊ. Επιλεκτική προστασία της κουρκουμίνης έναντι τετραχλωράνθρακα προκαλούμενη αδρανοποίηση των ηπατικών ισοενζύμων του κυτοχρώματος Ρ450 σε αρουραίους. Ζωή Sci 2006? 78: 2188 με 93.

Surh YJ. Αντι-όγκου προώθηση του δυναμικού των επιλεγμένων συστατικών μπαχαρικό με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις: μια σύντομη ανασκόπηση. Food Chem Τοχΐοοΐ 2002? 40: 1091 με 7.

Takada Υ, Bhardwaj Α, Potdar P, Aggarwal ΒΒ. Μη στεροειδή αντι-φλεγμονώδεις παράγοντες διαφέρουν στην ικανότητά τους να καταστέλλουν την ενεργοποίηση του ΝΡ-κΒ, η αναστολή της έκφρασης της κυκλοοξυγενάσης-2 και κυκλίνη D1, και κατάργηση του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων. Οηοοαβηβ 2004? 23: 9247-58.

XQ, Bi, H., Φενγκ, JQ, και Cao, JG Επίδραση της κουρκουμίνης στην αντίσταση σε πολλά φάρμακα σε ανθεκτικές ανθρώπινη κυτταρική γραμμή γαστρικού καρκινώματος SGC7901 / VCR. Acta Pharmacol αμαρτία. 2005? 26 (8): 1009-1016.

Thaloor D, Singh ΑΚ, Sidhu GS, et al. Αναστολή της αγγειογόνου διαφοροποίηση των ανθρώπινων ενδοθηλιακών κυττάρων της ομφάλιας φλέβας με κουρκουμίνη. Η ανάπτυξη των κυττάρων Differ 1998? 9: 305-12.

Thamlikitkul V, Bunyapraphatsara Ν, Dechatiwongse Τ, et αϊ. Τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή μελέτη του φυτού Curcuma domestica Val. για την δυσπεψία. J Med Assoc Ταϊλάνδης 1989? 72: 613-20.

Thapliyal R, Deshpande SS, Maru GB. Μηχανισμός (-οι) κουρκούμη μεσολάβηση προστατευτικές επιδράσεις κατά το βενζο (α) πυρένιο προερχόμενα προϊόντα προσθήκης DNA. Cancer Lett 2002? 175: 79-88. 

Thapliyal R, Maru GB. Αναστολή του κυτοχρώματος Ρ450 ισοενζύμων με κουρκουμίνες in vitro και in vivo. Food Chem Τοχΐοοΐ 2001? 39: 541-7. 

Tuntipopipat, S., Judprasong, Κ Zeder, C., Wasantwisut, Ε Winichagoon, Ρ, Charoenkiatkul, S., Hurrell, R. και Walczyk, Τ τσίλι, αλλά όχι κουρκούμη, αναστέλλει την απορρόφηση του σιδήρου σε νεαρές γυναίκες από ένα ενισχυμένο με σίδηρο σύνθετο γεύμα. J Nutr. 2006? 136 (12): 2970-2974. 

Tuntipopipat, Σ, Zeder, Γ, Siriprapa, Ρ, και Charoenkiatkul, Σ ανασταλτικές επιδράσεις των μπαχαρικών και των βοτάνων για τη διαθεσιμότητα του σιδήρου. Int.J Τροφίμων Sci.Nutr. 2009? 60 Suppl 1: 43-55.

Του Αγίου Βαλεντίνου, SP, το Le Nedelec, MJ, Menzies, AR, Scandlyn, MJ, Goodin, MG, και Rosengren, RJ κουρκουμίνη ρυθμίζει ένζυμα που μεταβολίζουν φάρμακα σε θηλυκά ποντίκια Webster Ελβετίας. Life Sci. 04.11.2006? 78 (20): 2391-2398.

 Yue, GG, Cheng, ΝΔ, Yu, H., Xu, ZS, Lee, JK, Hon, μμ, Lee, ΜΟΥ, Kennelly, EJ, Ντενγκ, Γ, Γιουνγκ, SK, Cassileth, BR, Fung, KP, Leung, Τ.Κ., και Lau, CB Ο ρόλος των turmerones επί κουρκουμίνη μεταφορά και Ρ-γλυκοπρωτεΐνης δραστηριότητες στην εντερική Caco-2 κύτταρα. J Med Food 2012? 15 (3): 242-252.

Zhang F, Altorki ΝΚ, Μέστρε JR, et al. Η κουρκουμίνη αναστέλλει την κυκλοοξυγενάση-2 μεταγραφή στη χολή οξύ- και φορβόλης ανθρώπινο γαστρεντερικό επιθηλιακά κύτταρα εστέρα θεραπεία. Καρκινογένεση 1999? 20: 445-51.

Zhang, W., Tan, TM και Lim, LY Επιπτώσεις της κουρκουμίνης που προκαλείται από τις αλλαγές στο Ρ-γλυκοπρωτεΐνη και έκφραση του CYP3A στη φαρμακοκινητική των από του στόματος κελιπρολόλης και μιδαζολάμη σε αρουραίους. ΟηίζΜβίαύ Dispos. 2007? 35 (1): 110-115.

Shares