ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ → ΕΝΑ ΜΑΛΑΚΤΙΚΟ ΦΥΤΟ ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Η Γλυκόριζα (Glykyrrhiza Glabra) είναι ένα δημοφιλές βότανο που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο. Μελετήθηκε στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική για χιλιάδες χρόνια.
Είναι αυτοφυές φυτό που ευδοκιμεί στην τροπική Αμερική σε Μεσόγειο, Ασία καθώς και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Είναι ένα ιδιαίτερα μαλακτικό βότανο με αντιφλεγμονώδεις και αντιβηχικές ιδιότητες. Η σύγχρονη ιατρική τη χρησιμοποιεί για τη θεραπεία των γαστρικών ελκών επειδή επηρεάζει τις γαστρικές εκκρίσεις. Είναι πολύ χρήσιμη σε πνευμονίες, βρογχίτιδες, βήχα, ρινοφαρυγγίτιδα και άσθμα. Είναι σπασμολυτική και χρήσιμη σε αεροφαγία.

ΙΣΤΟΡΙΑ
Το φυτό είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια. Αναφορές υπάρχουν από τον Θεόφραστο, για ένα φυτό που καλλιεργούσαν οι αρχαίοι Σκύθες και το χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο για το άσθμα. Η καθ’εαυτό ονομασία του αποδίδεται στον Διοσκουρίδη. Στην Ελλάδα συναντάται με τα ονόματα γλυκύριζα η άτριχος, ρεγολίτσα, κολιά κ.ά. Η ονομασία Γιάμπολη αναφέρεται στο φαρμακευτικό παρασκεύασμα που προέρχεται από την ρίζα του. (ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ).

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ
Glycyrrhiza Glabra

ΑΓΓΛΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ
Liquorice

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ
Γλυκόριζα ή Γλυκύρριζα, άτριχος, ρεγολίτσα, κολιά κ.α.. Λόγω της ευρείας διάδοσης της καλλιέργειάς του, έχει δώσει το όνομά του σε τοπωνύμια ανά την Ελλάδα π.χ. Γλυκόρριζο Άρτας.

ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΡΟΣ ΦΥΤΟΥ
Ρίζα

ΕΝΕΡΓΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Flavonoids | Isoflavonoids | Coumarins | Triterpenoid | Saponins (Glycyrrhizin < 2%).

Τα τελευταία χρόνια, οι καταναλωτές δίνουν πολύ μεγαλύτερη προσοχή στα φυσικά φάρμακα και τις αρχές, κυρίως λόγω της γενικής αίσθησης ότι οι φυσικές ενώσεις είναι ασφαλείς. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση από τη βιομηχανία για φυτά που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική, τα οποία θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε τρόφιμα, διατροφικά φαρμακευτικά προϊόντα, καλλυντικά ή ακόμη και φαρμακευτικά προϊόντα. To Glycyrrhiza glabra Linn. ανήκει στην οικογένεια Fabaceae και έχει αναγνωριστεί από την αρχαιότητα για τις εθνοφαρμακολογικές της αξίες. Αυτό το φυτό περιέχει διαφορετικές φυτοσυνθέσεις, όπως γλυκυρριζίνη, 18β-γλυκυρετινικό οξύ, γλαμπρίνη Α και Β, και ισοφλαβόνες, που έχουν δείξει διάφορες φαρμακολογικές δραστηριότητες. Τα φαρμακολογικά πειράματα έχουν δείξει ότι διαφορετικά εκχυλίσματα και καθαρές ενώσεις από αυτό το είδος εμφανίζουν ένα ευρύ φάσμα βιολογικών ιδιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων αντιβακτηριακών, αντιφλεγμονωδών, αντιικών, αντιοξειδωτικών και αντιδιαβητικών δραστηριοτήτων.

(Fytother Res. 2018 Δεκ. 32 (12): 2323-2339. doi: 10.1002 / ptr.6178. Epub 2018 17 Αυγούστου).

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ
Πολύτιμη για τη θεραπεία γαστρικών ελκών.
Αντιφλεγμονώδης, αντιβηχική, και μαλακτική.
Αποχρεμπτική, Χολαγωγή, γαλακταγωγή.
Πολύ χρήσιμη σε πνευμονίες, βρογχίτιδες, βήχα, ρινοφαρυγγίτιδα και άσθμα.
Σπασμολυτική και χρήσιμη στην αεροφαγία.
Διουρητική (γι’αυτό συνιστάται σε περιπτώσεις πέτρας στα νεφρά και σε χολοκυστίτιδα).
Εχει αποτοξινωτική δράση και είναι τονωτική των επινεφριδίων.
Εχει αντιδιαβητικές ιδιότητες.
Από την εποχή του Ιπποκράτη έδιναν γλυκόριζα σε όποιον υπέφερε από υδροπικία (M. Greive).
Επενεργεί στα επινεφρίδια, αντισπασμωδικό, ήπιο υπακτικό.
Εχει αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΛΚΟΥΣ ΣΤΟΜΑΧΟΥ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΔΑΚΤΥΛΟΥ
Η Γλυκόριζα ασκεί ευεργετική επίδραση σε έλκη στομάχου και δωδεκαδακτύλου. Τιτλοδοτημένα σκευάσματα όπως το LICORICE (DGL) δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα.

ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
Ως έγχυμα ζεστό (όχι καυτό) για τον βήχα και τη βραχνάδα του λαιμού.
Σκόνη Γλυκόριζας: Για το γαστρικό έλκος πίνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού 3 φορές την ημέρα με άδειο στομάχι.
Σαν αφέψημα για επίμονο βήχα πονεμένου λαιμού και λαρρυγίτιδας, βράζουμε 25-30 γρ. ρίζα γλυκόριζας και 10 γρ. λιναρόσπορου σε 2 φλιτζάνια νερό, για λίγα λεπτά αφού ξεκινήσει η βράση.

ΜΟΡΦΕΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ
Διατίθεται σε ρίζα, σκόνη, ταμπλέτες, κάψουλες και σε απλά ή τιτλοδοτημένα εκχυλίσματα.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ – ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Σε μεγάλη ποσότητα και αν την παίρνουμε συχνά είναι δυνατόν να ανεβάσει την πίεση. Αυτό δεν συμβαίνει με τα τιτλοδοτημένα εκχυλίσματα, από τα οποία έχει αφαιρεθεί σε μεγάλο ποσοστό η γλυκυρριζίνη. Να αποφεύγεται η παράλληλη χρήση της με αντιπηκτικά φάρμακα επειδή ενδέχεται να μειωθεί η δράση τους.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ολες οι πληροφορίες που παρατίθενται σε αυτό το άρθρο, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν την  ιατρική γνωμάτευση ή θεραπεία. Αν  αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, σας προτρέπουμε ιδιαιτέρως να απευθυνθείτε στον ιατρό σας ή σε άλλον ειδικό της υγείας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ – ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ PUD MED . GOV

Δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες για το φυτό Andrographis Paniculata είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων Pud Med . Gov στον ακόλουθο σύνδεσμο Pud  Med gov | Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας | Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας (United States National Library of Medicine | National Institutes of Health (ΝΙΗ) | National Center for Biotechnology Information).
NOW FOODS | Nutrition for Optimal Wallness
 Nature’s Plus The Energy Supplements | Φυσικός Οδηγός Προϊόντων.
 Ανακοινώσεις και συμπεράσματα από το συνέδριο Εμπειρικής και Πρακτικής Θεραπείας (Καρλσρούη, Γερμανία, Ιούλιος 2001) 
100 βότανα1000 θεραπείες | Κώστα Μπαζαίου 
 Πλήρης οδηγός φαρμακευτικών Βοτάνων, Penelope Ody, Εκδόσεις Δημ. Κυριόπουλος

ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΜΕΝΑ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΑ ΓΛΥΚΟΡΙΖΑΣ

ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΜΕΝΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΓΛΥΚΟΡΙΖΑΣ ΤΗΣ NOW FOODS ΣΕ CAPSULES
ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΜΕΝΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΓΛΥΚΟΡΙΖΑΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 10 mg ΣΕ GLYCYRRHIZIN
Shares