ΓΕΝΤΙΑΝΗ Η ΚΙΤΡΙΝΗ

Ιδιαίτερα Πικρό, ανοίγει την όρεξη, βελτιώνει τις γαστρικές διαταραχές, συμβάλει στην ηπατική πνευμονική και καρδιαγγειακή προστασία, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ προστατεύει τα οστά, τις αρθρώσεις, το γαστρεντερικό και το αναπαραγωγικό σύστημα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η Γεντιανή ανήκει στην οικογένεια Gentianaceae, που είναι το μεγαλύτερο γένος της, αφού φιλοξενεί περισσότερα από 400 είδη. Συναντάται ευρέως στις Αλπικές περιοχές των εύκρατων περιοχών παγκοσμίως. Τα φυτά από το γένος Gentiana χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την καταπολέμηση μιας ευρείας ποικιλίας ασθενειών, όπως της ανακούφισης του πόνου που διαλύει τους ρευματισμούς, του ίκτερου του ήπατος, της χρόνιας φαρυγγίτιδας και της αρθρίτιδας στην Κίνα, από τα αρχαία χρόνια. H Gentiana Lutea είναι ένα πικρό βότανο (ίσως το πιο πικρό συστατικό στον Πλανήτη), που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη βελτίωση των γαστρικών διαταραχών.
Στην Ελλάδα αυτοφύεται σε πολλά βουνά, με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στην Μακεδονία, τις Πρέσπες και την Οίτη. Δείχνει προτίμηση σε υγρά εδάφη.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Gentiana lutea
(Το επιστημονικό της όνομα προέρχεται από το Βασιλιά Γέντιο της Ιλλυρίας, όπου το φυτό, κατά τον Πλίνιο, ήταν άφθονο. Ο Γέντιος ζούσε το 2ο π.Χ. αι. και λέγεται ότι ήταν ο πρώτος πού αναγνώρισε τη φαρμακευτική αξία του φυτού στη μάχη κατά της πανούκλας. Και σήμερα ακόμα ή ρίζα της Γεντιανής θεωρείται σαν αντιπυρετική).
ΑΓΓΛΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Gentian Root
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ: ΓεντιανήΓεντιανή η ΚίτρινηΡίζα Κενταύρου, Αγριοκαπνός.
ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΡΟΣ ΦΥΤΟΥ : Ρίζωμα (Συλλέγεται αργά το καλοκαίρι ή το Φθινόπωρο).
ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Τα πικρά συστατικά της ρίζας Γεντιανής είναι οι σεκοϊριδοειδείς γλυκοζίτες αμαρογεντίνη και γεντιπικρίνηΗ πρώτη είναι μία από τις πιο πικρές φυσικές ενώσεις που είναι γνωστές και χρησιμοποιείται ως επιστημονική βάση για τη μέτρηση της πικρίας
ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΑΙ: Με Τζίντζερ και Κάρδαμο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ολες οι πληροφορίες για το φυτό Gentiana Lutea που παρατίθενται σε αυτό το άρθρο, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν την ιατρική γνωμάτευση ή θεραπεία. Αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, σας προτρέπουμε ιδιαιτέρως, να απευθυνθείτε στον ιατρό σας ή σε άλλον ειδικό της υγείας.


ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Τα φυτά από το γένος Gentiana Lutea έχουν μακρά παράδοση διαφόρων φαρμακευτικών χρήσεων στην Ευρώπη και την Ασία. Φυτοχημικές μελέτες έδειξαν ότι τα κύρια βιοδραστικά συστατικά που απομονώθηκαν από αυτό το γένος περιλαμβάνουν ιριδοειδή, ξανθόνες και φλαβονοειδή. Αυτές οι ενώσεις και τα εκχυλίσματα που απομονώνονται από αυτό το γένος παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα προστατευτικών δραστηριοτήτων όπως:
Ηπατική προστασία
Προστασία του γαστρεντρικούκαρδιαγγειακή προστασία
Ανοσοδιαμόρφωση αρθρώσεων
Πνευμονική προστασία
Προστασία οστών και αναπαραγωγικού συστήματος 
Tο εκχύλισμα Gentiana Lutea (GE) ρυθμίζει επίσης τον μεταβολισμό των λιπιδίων των ανθρώπινων κερατινοκυττάρων in vitro και in vivo (Int J Mol Sci. 2017 22 Αυγ. 18 (8): 1814. doi: 10.3390 / ijms18081814). 
Μπορεί επίσης να είναι και μια νέα τοπική θεραπεία για δερματικές παθήσεις με τροποποιημένη σύνθεση λιπιδίων όπως η ψωρίαση (Molecules. 2020 Apr 16;25(8):1832. doi: 10.3390/molecules25081832). 
Σε αγγειακές παθήσεις, η θεραπεία με βάση το εκχύλισμα Gentiana Lutea αντιπροσωπεύει δυνητικά χρήσιμα φάρμακα για τη διαχείρισή τους Curr Vasc Pharmacol. 2020 29 Μαΐου. Doi: 10.2174 / 1570161118666200529111314.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ – ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Τα φυσικά προϊόντα από αυτό το φυτό, δεν παρουσιάζουν παρενέργειες στις συνιστώμενες δοσολογίες

ΜΟΡΦΕΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ
Διατίθεται ως αποξηραμένο βότανο, σε κάψουλες, βάμμα και σε ανθοΐαμα.

ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΟΥ ΒΟΤΑΝΟΥ
Ως αφέψημα ρίχνουμε μισό κουταλάκι ρίζα σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και το
σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Το πίνουμε ζεστό 30 λεπτά πριν το γεύμα ή όταν εμφανίζονται πόνοι στο στομάχι.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ – ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Οι πληροφορίες που χρησιμοποιούνται σε αυτήν την περιγραφή λήφθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας (ΝΗΙ) των ΗΠΑ (βάση δεδομένων PubMed) μέσω μιας αναζήτησης χρησιμοποιώντας τη λέξη-κλειδί. Εκτός αυτού, άλλες Εθνοφαρμακολογικές πληροφορίες αποκτήθηκαν από Κινεζικά κλασικά βιβλία βοτάνων και την Κινεζική Φαρμακοποιία έκδοση 2015. Οι επιμέρους παραπομπές αφορούν τις αντίστοιχες παραγράφους.

Shares