ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΖΩΗΣ

Η εξελικτική ιστορία του ανθρώπου είναι καταγεγραμμένη και δεν επιδέχεται ιδιαίτερες τροποποιήσεις. Αν υπάρχει όμως μια άκρως μετασχηματιστική προσαρμογή στην εξέλιξή του είναι η ικανότητά του να εξελίσσεται μέσω του Πολιτισμού και όχι μόνο μέσω της φυσικής επιλογής. Και η ηθική είναι πρωτίστως μέρος αυτού του είδους εξέλιξης.
Σύμφωνα με τον Σωκράτη ο άνθρωπος μπορεί να σκέφτεται και να εξετάζει αυτά που βλέπει σε αντίθεση με τ’ άλλα ζώα.

ΤΑ ΖΩΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
Τα ζώα όμως μας αποδεικνύουν καθημερινά ότι  έχουν  συναισθήματα, χαίρονται και πονάνε αυθόρμητα για τους φίλους τους είτε αυτοί είναι άνθρωποι είτε είναι ζώα. Μας δείχνουν με τη συμπεριφορά τους πως η φιλία, η αγάπη, η προσφορά και η αποδοχή, είναι αρετές ζωντανές που υπάρχουν στα αλήθεια και είναι πηγές χαράς και ευτυχίας στη ζωή.

ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ
Αν μελετήσουμε βαθύτερα την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους ίσως αναθεωρήσουμε τη στάση μας και τη συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα. Οι διαπιστώσεις που θα κάνουμε μπορεί και να μας οδηγήσουν σε νέες επιλογές ζωής.

Ένας πολιτισμός κρίνεται σε μεγάλο βαθμό και από το πως οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα.

Η Jane Goodall, μια παγκοσμίως γνωστή πρωτευοντολόγος, είναι η πρώτη που μελέτησε για πολλά χρόνια τους χιμπατζήδες στο φυσικό τους περιβάλλον και τα πορίσματά της γνώρισαν μεγάλη αναγνώριση από την επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό. Στη σκιά του ανθρώπου περιγράφει το πώς βρέθηκε από την Μ. Βρετανία στην Αφρική στις αρχές της δεκαετίας του ’60, χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο και υποδομές προκειμένου να παρατηρήσει και να καταγράψει την άγνωστη μέχρι τότε συμπεριφορά των χιμπατζήδων που ζούσαν στην περιοχή του ποταμού Γκόμπι· πώς χρησιμοποιούν και πώς φτιάχνουν εργαλεία, πώς κυνηγούν και μοιράζονται το κυνήγι, και πώς εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους, τα οποία είναι πανομοιότυπα με τα δικά μας. Πολλές από τις στάσεις του σώματος και τις χειρονομίες της μη γλωσσικής επικοινωνίας τους δεν είναι απλώς παρόμοιες με τις δικές μας, αλλά εμφανίζονται σε παρόμοιες περιστάσεις και υποδηλώνουν ως επί το πλείστον το ίδιο πράγμα!

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι panda.jpg

Η ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ PANDA Τα τεράστια Panda στα βουνά της Κίνας, παρότι είναι σαρκοβόρα, καταφέρνουν να επιβιώνουν τρώγοντας κυρίως μπαμπού, προσλαμβάνοντας θρεπτικά συστατικά από διαφορετικά μέρη του φυτού, ανάλογα με την εποχή και τις θρεπτικές τους ανάγκες! Σύμφωνα με όσα ανακάλυψε μια ομάδα επιστημόνων από Κινεζικά, Αυστραλιανά και Αμερικανικά ερευνητικά κέντρα με επικεφαλής τον Φουέν Γουέι, τα Panda της Κίνας ακολουθούν μια θαυμαστή διατροφή! Οι επιστήμονες οδηγήθηκαν σε ασφαλή συμπεράσματα αφού τοποθέτησαν κολάρα με αισθητήρες και πομπούς σε τρία αρσενικά και τρία θηλυκά Panda που ζουν στα όρη της οροσειράς Τσινλίνγκ στη Νότια Κίνα παρακολουθώντας τη διατροφή τους στο φυσικό τους περιβάλλον για έξι συνεχή χρόνια!

Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΑΪΔΟΥΡΙΩΝ: Η κακοποίηση των συμπαθέστατων γαϊδουριών είναι ένα φαινόμενο στη σύγχρονη εποχή μας που δεν δικαιολογείται και θα πρέπει μέσα από την εκπαίδευση και την παιδεία να εκλείψει τελείως.

Η απόγνωση της καταστροφής σε μια φωτογραφία από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αυστραλία!

Shares