ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Ενα πρόγραμμα λήψης συμπληρωμάτων διατροφής για να δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να διαρκεί 3-12 μήνες ή όσο διάστημα υποδείξει ο γιατρός ή ο διαιτολόγος σας. Οταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί μην σταματάτε απότομα, αλλά μειώστε βαθμιαία τις δοσολογίες, ώστε να δώσετε την ευκαιρία στον οργανισμό σας να προσαρμοστεί.

Συνοδεύετε τα συμπληρώματα με λίγο νερό, όταν το στομάχι είναι γεμάτο ή με ένα γεμάτο ποτήρι νερό όταν το στομάχι είναι άδειο. Τα συμπληρώματα περιέχουν συμπυκνωμένα συστατικά και μπορούν να δώσουν μεγάλο φόρτο εργασίας στο συκώτι, όταν δεν υπάρχουν τα ανάλογα υγρά που θα τα αραιώσουν. Τα προϊόντα σε μορφή υγρού μπορούν μερικές φορές να μπουν σε ένα τσάϊ ή και στο φαγητό (π.χ. σούπες). σε μία τέτοια περίπτωση αποφύγετε τις υψηλές θερμοκρασίες, για την αποφυγή απώλειας ζωτικών συστατικών. Οσοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταπιούν κάψουλες, ας ξέρουν ότι υπάρχει πάντα η δυνατότητα να ανοίξουν ή (αν περιέχει υγρό) να τρυπήσουν με μία καρφίτσα την κάψουλα και να χύσουν το πeριεχόμενό της σε νερό, χυμό κ.λ.π..

ΠΟΤΕ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Ορισμένα από τα συμπληρώματα διατροφής αναγράφουν πότε πρέπει να λαμβάνονται. Για τα υπόλοιπα θα μπορούσε να ληφθεί σαν οδηγός η επικρατέστερη άποψη των ειδικών, σύμφωνα με την οποία τα μέταλλα και οι βιταμίνες (ιδίως Ε και Β) είναι καλύτερα να λαμβάνονται με το φαγητό όταν είναι σε μορφή κάψουλας ή ταμπλέτας και 15′-30′ πριν το φαγητό όταν είναι σε υγρή μορφή ή σε τσάϊ. Για ειδικές περιπτώσεις συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Τα συμπληρώματα διατροφής αναγράφουν τις συνιστώμενες δόσεις στην ετικέτα τους. Οι δόσεις αυτές είναι καλό να ακολουθούνται από εκείνα τα άτομα που χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής χωρίς την καθοδήγηση εξειδικευμένου ιατρού. Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι οι δόσεις αυτές είναι συνήθως οι σημαντικότερες, λόγω του γεγονότος ότι τα συμπληρώματα δεν είναι φάρμακα που πρέπει κατ’ ανάγκη να συνταγογραφηθούν, αλλά απευθύνονται σχεδόν στον καθένα, υγιή ή ασθενή. Φυσικά, ένας γιατρός ή διαιτολόγος μπορεί να προσαρμόσει τις δοσολογίες αρκετά αυξημένες σε σχέση με τις αναγραφόμενες στις ετικέτες.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ: Μην υπερβαίνετε την συνιστώμενη ημερήσια δόση. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να αντικαθιστούν ποικίλη και ισορροπημένη μεικτή διατροφή και υγιεινό τρόπο ζωής.  Τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να λαμβάνονται από έγκυες και θηλάζουσες κατόπιν ιατρικής συμβουλής και να φυλάσσονται μακρυά από παιδιά. Υπερβολική λήψη συμπληρώματος μπορεί να έχει παρενέργειες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για προϊόντα που περιέχουν σίδηρο, υπερβολική λήψη του οποίου είναι επικίνδυνη για παιδιά, ιδίως εκείνα κάτω των 6 ετών. Σε μια τέτοια περίπτωση καλέστε αμέσως τον γιατρό σας ή το κέντρο δηλητηριάσεων: τηλ. 210 77.93.777 (ισχύει για όλη την Ελλάδα).

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ

Διατηρείτε τα συμπληρώματα διατροφής σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην ετικέτα τους.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 

• Οδηγός Φυσικών Προϊόντων Nature’s Plus 

•  Οδηγός Φυσικών Προϊόντων now

Shares