ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΥΤΑ | ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ
Salvia officinalis (Σάλβια η φαρμακευτική). Έχει πάρει το Λατινικό όνομά του «Σαλβία» από το ρήμα Salvere, που σημαίνει » είμαι υγιής».

ΑΓΓΛΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ
Sage, ή Garden Sage, ή Common Sage.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ
Φασκόμηλο, Φασκομηλιά, Αλισφάκα, Σάλβια, Σφάκα, Χαμοσφάκα, Μηλοσφακιά, Φουσκομηλιά, Σαρκοθρόφι, Κουλόχορτο, Μοσχοκίδι, Ελελίφασκος, Βουτυρόχορτο, κ.α.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ολες οι πληροφορίες για το φυτό Φασκόμηλο (Salvia officinalis) που παρατίθενται σε αυτό το άρθρο, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν την ιατρική γνωμάτευση ή θεραπεία. Αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, σας προτρέπουμε ιδιαιτέρως, να απευθυνθείτε στον ιατρό σας ή σε άλλον ειδικό της υγείας.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ – ΙΣΤΟΡΙΑ
Το Φασκόμηλο ή Φασκομηλιά, είναι φυτό πολυετές, θαμνώδες, με πολυάριθμα κλαδιά και λοβωτά φύλλα, ύψους μέχρι μισό μέτρο. Βρίσκεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας κυρίως σε ξηρούς και πετρώδεις τόπους. Γνωστό από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν ιερό βότανο και το είχαν αφιερώσει στον Δία. Ο Διοσκουρίδης, ο Γαληνός, ο Αέτιος και ο Ιπποκράτης, το εκθείαζαν ιδιαιτέρως καθώς το χρησιμοποιούσαν στα δαγκώματα των φιδιών αλλά και γενικά ως τονωτικό του πνεύματος και του σώματος.
Οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα υποδεχόταν τους άνδρες από τον πόλεμο με ένα ρόφημα από φασκόμηλο για να «διεγείρουν» τη γονιμότητα.
Ο Διοσκουρίδης το συνιστούσε επίσης για τις αιμορραγίες και για την άτακτη περίοδο.
Οι Άραβες για το κοινό αυτό βότανο λένε «Πώς μπορεί να πεθάνει ένας άνθρωπος που έχει στο κήπο του φασκόμηλο;». Πίστευαν ότι μπορεί να θεραπεύσει τα πάντα. Οι Λατίνοι το θεωρούσαν το ιερό φυτό της αθανασίας και το χρησιμοποιούσαν σε τελετές. Οι Γάλλοι το ονομάζουν «Ελληνικό τσάι» και το χρησιμοποιούν – όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι – τόσο στη μαγειρική, όσο και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι Κινέζοι το αποκαλούν «Ελληνικό βραστάρι» και το θεωρούν καλύτερο από το τσάι.

ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ (SALVIA OFFICINALIS)

ΤΟ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το Salvia Fruticosa είναι γνωστό και ως Greek Sage και κυρίως βρίσκεται στην Νότια Ελλάδα (Πελοπόννησο- Νησιά), αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα και γενικά στη χώρα μας υπάρχουν 20 είδη φασκόμηλου. Προτιμά ηλιόλουστες περιοχές και πετρώδη, άγονα εδάφη. Μάλιστα πολλοί το θεωρούν το ίδιο με το τσάι του βουνού, αλλά αυτό δεν ισχύει, διότι οι ιδιότητές τους διαφέρουν, όπως άλλωστε και η γεύση τους.

ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΡΟΣ ΦΥΤΟΥ
Τα φύλλα του κυρίως, αλλά και τα άνθη του.

ΕΝΕΡΓΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Περιέχει ως κύρια ουσία αιθέριο έλαιο, φασκομηλόλαδο, άχρωμο ή ερυθροκίτρινο, σαπωνίνες, πικρές ουσίες, τερπένια, ρητίνες, πικρά διτερπένια, τανίνες, τριτερπένια, φλαβονοειδή και θουγιόνη (thujone, μια μονοτερπενική κετόνη).

ΧΡΗΣΕΙΣ
Το φυτό έχει έντονη αρωματική οσμή. Καλλιεργείται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες ως αφέψημα και καρύκευμα. Τα φύλλα είναι το κατ’εξοχήν χρησιμοποιούμενο μέρος του φυτού και συλλέγονται λίγο πριν ή κατά την αρχή της ανθοφορίας με ξηρό και ηλιόλουστο καιρό Μάιο ή Ιούνιο και ξηραίνονται στη σκιά.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
• Ενισχύει και τονώνει τον οργανισμό, έχει προληπτικές αντικαρκινικές ιδιότητες
• Εχει στομαχικές, τονωτικές και καρδιοτονωτικές ιδιότητες. Επειδή είναι στυπτικό συνιστάται σε διάρροια, γαστρίτιδα και εντερικές παθήσεις. Είναι ευστόμαχο και καθαρτικό. Αντιφυσητικό (για αέρια και τυμπανισμό)
• Χρησιμοποιείται και κατά των νευραλγιών
• Βοηθά σε αναιμία και σε περιπτώσεις υπότασης (υπερτασικό για όσους έχουν υπόταση)
• Ιδανικό για κουρασμένους οργανισμούς και για ασθενείς που αναρρώνουν μετά από ασθένεια
• Κυκλοφορικό: Οσοι έχουν κυκλοφορικά προβλήματα ωφελούνται όταν πίνουν ένα έγχυμα από φασκόμηλο, μέντα, γλυκάνισο, βασιλικό και λουΐζα
• Αντισηπτικό, αποχρεμπτικό, σπασμολυτικό
• Κατά του διαβήτη
• Ηρεμηστικό, σπασμολυτικό και άφυσο
• Το φασκόμηλο με τη μορφή αφεψήματος ή εγχύματος είναι ιδανικό για την θεραπευτική του στόματος σε περίπτωση τραυματισμών, άφτρων, φαρυγγίτιδας, αποστημάτων, αμυγδαλίτιδας, λαρυγγίτιδας, βήχα και ουλίτιδας
• Βελτιώνει την μνήμη. Σύμφωνα και με τελευταίες έρευνες, η χρήση του έχει θετική επίδραση στη θεραπεία του Αλτσχάιμερ και στην υπερλιπιδαιμία
• Ευεργετικό στην πέψη: Απαλλάσσει από τα αέρια του εντέρου, το φούσκωμα και τον τυμπανισμό. Καταπολεμά τη γαστρίτιδα
• Διαταραχές περιόδου: Είναι εμμηναγωγό, ευεργετικό για τη δυσμηνόρροια και διουρητικό
• Αντισηπτικές ιδιότητες: Δρα ως ήπιο αντισηπτικό, ιδανικό για γαργάρες και στοματικές πλύσεις, βοηθά στην ανακούφιση του πονόλαιμου, μειώνει αποτελεσματικά την έντονη εφίδρωση
• Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Το φασκόμηλο είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες σχεδόν εφάμιλλο του πράσινου τσαγιού
• Αντιβιοτικές και άλλες ιδιότητες: Eχει αντιβιοτική, αντιμυκητική, αντισπασμωδική και υπογλυκαιμική δράση. Στον αρχαίο κόσμο το χρησιμοποιούσαν για δαγκώματα φιδιών και εντόμων, για να αυξήσουν τη γονιμότητα των γυναικών κ.λ.π.
• Με εξωτερική χρήση είναι τονωτικό, στυπτικό, αντισηπτικό, επουλωτικό, και αντιρευματικό (με μπάνια)
• Ως καρύκευμα: Χρησιμοποιείται στην κουζίνα και αρωματίζει ευχάριστα σάλτσες, σούπες, κρεατικά κ.α..

ΑΛΛΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ
Είναι ωφέλιμο ως καλλυντικό αφού διατηρεί το δέρμα σε υγεία, τονώνει τα μαλλιά και σταματά την τριχόπτωση. Χρησιμοποιείται επίσης στην αρωματοποιΐα.

ΤΟ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΑΝΤΙΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΥΚΗΤΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ
Καταπολεμά τους μύκητες Candida Albicans, Candida Krusei, Pseudotropicalis Candida, Torulopsis Glabrata και Eoformas Cyptococcus, καθώς και τη φλεγμονή και τις λοιμώξεις των βλεννογόνων του στόματος, των ούλων και του φάρυγγα. Για να χρησιμοποιήσετε τη θεραπευτική του ιδιότητα, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι γαργάρες. Τοποθετήστε λίγα φύλλα φασκόμηλου σε ένα φλιτζάνι με καυτό νερό και αφήστε το για 20 λεπτά σκεπασμένο. Σουρώστε το, αφήστε το να κρυώσει και κάντε γαργάρες ή μπουκώματα κάθε τρεις ώρες. Ωστόσο, εάν υποφέρετε από Κάντιντα, η παραπάνω συνταγή με φασκόμηλο, φυσικά, δεν αρκεί για να την αντιμετωπίσετε οριστικά. Θα χρειαστεί να τροποποιήσετε τη διατροφή σας και να αλλάξετε τρόπο ζωής. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ζητήσετε τη γνώμη του επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί, πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συνταγή, ειδικά εάν ακολουθείτε παράλληλα φαρμακευτική αγωγή.

ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΓΧΥΜΑ
Ρίξτε 1 φλυτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλάκια φύλλα και αφήστε το για 10 λεπτά σκεπασμένο. Μπορείτε να πίνετε έως 1-2 φορές την ημέρα.
ΑΦΕΨΗΜΑ ΠΟΣΙΜΟ
Σαν αφέψημα σιγοβράστε 2 κουταλάκια φύλλα ή φυτού σε 1 φλιτζάνι νερό για 10 λεπτά.
ΑΦΕΨΗΜΑ ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ
Ρίξτε 2-3 κουταλάκια φύλλα σε μισό λίτρο νερό, βράστε το και μετά κατεβάστε το από τη φωτιά και αφήστε το σκεπασμένο για 15 λεπτά. Κάντε βαθιές γαργάρες με το ρόφημα επί 5-10 λεπτά αρκετές φορές την ημέρα σε περιπτώσεις στοματίτιδας, σε άφθες κ.λ.π.. Επίσης με αυτό το αφέψημα μπορείτε να κάνετε πλύσεις σε περοπτώσεις γυναιλολογικών προβλημάτων.
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΕΛΚΟΣ ΣΤΟΜΑΧΟΥ – ΔΥΣΠΕΨΙΕΣ
Άτομα που πάσχουν από δυσπεψίες, δυσεντερίες και έλκος στομάχου ή δωσδεκαδακτύλου, μπορούν να αφήσουν να μουσκέψουν φύλλα φασκόμηλου μέσα σε κόκκινο κρασί (80 γρ. φασκόμηλο σε 1 λίτρο κρασί) για μία βδομάδα και να πίνουν 1 έως 3 κουταλιές της σούπας από αυτό το μίγμα, μετά από κάθε γεύμα.
ΓΙΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ
Αντιμετωπίστε τα τσιμπήματα από κουνούπια και σφήκες, τρίβοντας με τα φρέσκα φύλλα του φασκόμηλου το ερεθισμένο σημείο.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΑΜΠΕΣ
Εάν κάνουμε πλύσεις με αφέψημα φασκόμηλου στα μέρη του σώματος που πάσχουν από κράμπες, θα ανακουφιστούν.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ
Λούζουμε το κεφάλι μας με έγχυμα φασκόμηλου το οποίο το έχουμε μουλιάσει για 1 ώρα. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε ένα έτοιμο σαμπουάν από φασκόμηλο.
ΩΣ ΒΑΜΜΑ
Χρησιμοποιούμε 2-4 ml βάμματος 3 φορές την ημέρα.
ΩΣ ΣΗΜΠΛΗΡΩΜΑ ΣΕ ΤΑΜΠΛΕΤΕΣ
Διατίθεται και σε ταμπλέτες. Ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.
ΕΜΒΑΠΤΙΖΟΜΕΝΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ
Χρησιμοποιήστε τα φακελάκια φασκόμηλου σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ – ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Συνιστάται η χρήση του να γίνεται με σύνεση γιατί υπάρχουν περιπτώσεις δηλητηρίασης από υπερβολική χρήση που οφείλεται κυρίως στην ουσία θουγιόνη που υπάρχει στο φυτό. Δεν πρέπει να πίνουμε κάθε μέρα (ούτε πολύ) φασκόμηλο, γιατί εκτός από ελαφριά δηλητηρίαση είναι δυνατόν να μας επιφέρει και ταχυπαλμία ή πονοκέφαλο. Απαγορεύεται να πίνουν φασκόμηλο οι γυναίκες που θηλάζουν γιατί θα γίνει πικρό το γάλα τους. Προσοχή: Το φασκόμηλο διεγείρει τους μυς της μήτρας και γι’αυτό πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ – ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ – ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ PUD MED . GOV
Δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες για το φυτό Salvia Officinalis (sage), είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων: Pud Med . gov | Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας | Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας (United States National Library of Medicine | National Institutes of Health (ΝΙΗ) | National Center for Biotechnology Information).
Για την αναζήτηση χρησιμοποιήστε λέξεις “κλειδιά”, όπως Sage ή Salvia Officinalis.

ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ

Φασκόμηλο φυτό ανθισμένο
ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ (SALVIA OFFICINALIS)
Φασκομηλιά
ΦΑΣΚΟΜΗΛΙΑ ΑΝΘΙΣΜΕΝΗ
Φασκομηλιά ανθισμένη

Shares