ΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ
Με το πέρασμα των αιώνων έχουν εξαχθεί χρήσιμα συμπεράσματα για τις πολύτιμες ιδιότητες των φυτών στην υγεία, και έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι για τη χρήση τους, οι οποίες απελευθερώνουν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες που τους επιτρέπουν να δράσουν αποτελεσματικά μέσα στον οργανισμό, ή και εξωτερικά..
Τα βότανα βοηθούν τον άνθρωπο να προλάβει ή να καταπολεμήσει πολλές νευρικές καταστάσεις. Έχουν ήπια και καταπραϋντική δράση. Είναι ακίνδυνα όταν χρησιμοποιούνται σωστά στις συνιστώμενες δόσεις και δεν προκαλούν κατάθλιψη, ούτε έχουν επικίνδυνες παρενέργειες.
Ο ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ Ο ΠΕΔΑΝΙΟΣ
Ο Διοσκουρίδης ο Πεδάνιος (περίπου 10 μ. Χ. – 90 μ.Χ.) ήταν σημαντικός ΄Ελληνας Ιατρός, Ριζοτόμος, Φαρμακοποιός – Φαρμακολόγος και Βοτανολόγος. Είναι γνωστός κυρίως για το πεντάτομο έργο του «Περὶ ὕλης ἰατρικῆς», με τη μεγάλη επιρροή στη φαρμακολογία μέχρι το 1600 μ.Χ.. Υπάρχουν πολλά αντίγραφα του έργου του, ακόμη και του 5ου αιώνα. Θεωρείται ο μεγαλύτερος φαρμακολόγος της αρχαιότητας, η επιστημονική προσφορά του οποίου θεωρείται εφάμιλλη με εκείνη του Θεοφράστου του Ερέσιου στη βοτανική.
Ως στρατιωτικός Ιατρός είχε την δυνατότητα να περιέλθει τις περισσότερες περιοχές του γνωστού τότε κόσμου, να κάνει προσωπικές παρατηρήσεις, αναφορικά με φαρμακευτικά φυτά, αλλά και χρησιμοποιώντας τις μέχρι τότε αποθησαυρισμένες γνώσεις σχετικά με τα διάφορα φυτά και κυρίως τα φαρμακευτικά, διέσωσε πολύτιμες πληροφορίες. Μεταξύ άλλων αναφέρει για σχεδόν κάθε ένα φυτό, όλα τα διάφορα ονόματα, το οποίο αυτό έφερε και διά του τρόπου αυτού, βοηθά στην συσχέτιση και την ταύτιση πολλών φυτών, που διαφορετικά αυτό θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί.
Στην παρακάτω εικόνα το πεντάτομο έργο του “Περί ύλης ιατρικής” σε Βυζαντινή έκδοση του 15ου αιώνα.
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ
Τα βότανα ανάλογα με τη δράση τους ταξινομούνται σε διάφορες κατηγορίες, κυριότερες από τις οποίες είναι οι εξής: Αναλγητικά, Ανθελμινθικά, Αντιεμετικά, Αντικαταρροϊκά, Αντιλιθικά, Αντιμικροβιακά, Αντιπυρετικά, Αντισπασμωδικά, Αντιφλεγμονώδη, Αντιχολικά, Αποχρεμπτικά, Αρωματικά, Άφυσα (Αντιφυσητικά), Γαλακταγωγά, Γλισχρασματώδη, Διεγερτικά, Διουρητικά, Εμμηναγωγά, Εξομαλυντικά, Επουλωτικά, Εφιδρωτικά, Ηπατικά, Ηρεμιστικά, Καρδιοτονωτικά, Μαλακτικά, Μαλακτικά του δέρματος, Νευροτονωτικά, Πικρά, Στυπτικά, Τονωτικά, Υπακτικά, Υπνωτικά κ.α..
ΤΑ ΠΙΚΡΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ
Η επίδραση την οποία έχουν στην υγεία μας οι πικρές ουσίες ήταν ήδη γνωστή εδώ και 5000 χρόνια, όπως φαίνεται από τις αρχαίες ιερές γραφές του Ινδουισμού. Σε μία από αυτές, την Ayurveda, κατέγραψαν οι Ινδοί τις γνώσεις τους σχετικά με την υγιεινή και μακροχρόνια ζωή (μακροβιοτική), όπου τα πικρά βότανα κατέχουν πολύ σημαντική θέση.
Τα πικρά βότανα έχαιραν μεγάλης εκτιμήσεως και στην αρχαία Ελλάδα, κατά την εποχή του Ιπποκράτη, πατέρα της σύγχρονης Ιατρικής. Στην αρχαιότητα η διαφορά μεταξύ του ιάματος και δηλητηρίου ήταν πολύ μικρή. Οι αρχαίοι Έλληνες τα ονόμαζαν «φάρμακον» τα δε πικρά βότανα κατείχαν περίοπτη θέση στη λίστα αυτών.
Αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα πικρά βότανα θα βρείτε στο αφιέρωμά μας → Τα πολύτιμα πικρά βότανα