fbpx

ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Η χρήση των αιθέριων ελαίων ανάγεται στο 6.000 π.Χ., όταν ο Αιγύπτιος παθολόγος,  τότε Θεός της ιατρικής και θεραπείας, σύστηνε αιθέρια έλαια για μπάνιο και μασάζ.
Το 4000 π.Χ. στην Αίγυπτο χρησιμοποιούσαν αιθέρια έλαια μύρου και ξύλου κέδρου για να βαλσαμώσουν τους νεκρούς τους, γεγονός που διαπιστώσαμε 6000 χρόνια μετά, όταν εξετάστηκαν οι μούμιες και διαπιστώθηκε από τους  ερευνητές ότι τα αιθέρια έλαια μύρου και ξύλου κέδρου περιέχουν φυσικά στερεωτικά καθώς και ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες.

Ο Ελληνας πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης συνιστούσε συνεχή λουτρά αρωματοθεραπείας και μασάζ. Αυτός ήταν και ο κύριος τρόπος που χρησιμοποιούσε για να καταπολεμήσει την πανούκλα στην αρχαία Αθήνα.
Οι Ρωμαίοι επίσης χρησιμοποιούσαν τα αιθέρια έλαια για ευχαρίστηση καθώς και για την ανακούφιση από τους πόνους. Τα μασάζ και τα αρωματικά λουτρά τους είναι πασίγνωστα, όπως και τα συμπόσια όπου τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνταν σε μεγάλο βαθμό. Με την πάροδο του χρόνου τα αιθέρια έλαια υιοθετήθηκαν για να καταπολεμούν τους πονοκεφάλους και να διατηρούν υψηλά και σε εγρήγορση το πνεύμα, έτσι ώστε να απολαμβάνουν περισσότερο τη ζωή και τις χαρές της.
Στο Λονδίνο το 1665 κατά τη διάρκεια της μεγάλης πανούκλας οι άνθρωποι έκαιγαν δέσμες από λεβάντα, ξύλο κέδρου και κυπαρισσιού, διότι ήταν η μόνη υπεράσπισή τους απέναντι στις μολυσματικές ασθένειες. Η ιατρική έρευνα στα πρόσφατα χρόνια έχει αποκαλύψει το γεγονός ότι οι διάφορες μυρωδιές ασκούν σημαντική επίδραση στον τρόπο που αισθανόμαστε. Όταν π.χ. μυρίζουμε λεβάντα αυξάνει η ενεργητικότητα του πίσω μέρους του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να επέρχεται χαλάρωση και ηρεμία κ.λ.π..

Δρακοντιά καρπός

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ
Τα αιθέρια έλαια δρουν όπως οι πνευματικές θεραπείες (Ρεϊκι, Pranic, κ.λ.π.), ή η ομοιοπαθητική, έχουν δε μία δύναμη ζωής που δονείται μέσα στο σώμα και επιδρά σε αυτό προς όφελός μας.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ

Η ΑΙΘΕΡΙΑ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΦΥΤΑ
Τα αιθέρια έλαια είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένες ουσίες που εξάγονται με συμπίεση, απορρόφηση ή απόσταξη από τα φυτά. Ονομάζονται αιθέρια έλαια για να δίνεται έμφαση στην ιδιαίτερα αιθέρια σχέση με τα φυτά από τα οποία προέρχονται.
Σημαντικοί επιστήμονες στον τομέα αυτό θεωρούν ότι περιέχουν ουσιαστικής και ζωτικής σημασίας δύναμη, ενέργεια ζωής ή κοσμική ενέργεια από το σύμπαν. Θεωρείται ότι οι φυσικές αρωματικές ουσίες είναι πολύ καλύτερες από τεχνητές, οι οποίες δεν περιέχουν καμμία δύναμη ζωής. Στην πρακτική αρωματοθεραπεία πιστεύεται ότι τα αιθέρια έλαια είναι τόσο σύνθετα και “μαγικά” που κανένας δεν ξέρει τι ακριβώς είναι. Οι πιο ρομαντικοί πιστεύουν ότι είναι η δύναμη ζωής των φυτών, παρόμοια με την ανθρώπινη ψυχή.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ

Η ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η λέξη αρωματοθεραπεία σημαίνει θεραπεία μέσω αρωμάτων. Αναφέρεται στη χρήση των αιθέριων ελαίων στην ολιστική θεραπεία για βελτίωση της υγείας και της ψυχικής και σωματικής ισορροπίας στον άνθρωπο. Τα αιθέρια έλαια είναι αποστάγματα αρωμάτων που εξάγονται από τα φυτά, λουλούδια, δέντρα, φρούτα, φλοιούς, χλόη και σπόρους. Υπάρχουν περισσότεροι από 150 τύποι αιθέριων ελαίων που μπορούν να εξαχθούν. Τα αιθέριας αυτά έλαια έχουν διακριτικές θεραπευτικές, ψυχολογικές και φυσιολογικές ιδιότητες που βελτιώνουν την υγεία, και την αντοχή του ανθρώπου, στις ασθένειες.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ
Τα αιθέρια έλαια έχουν ιαντικές ιδιότητες, καθώς επίσης και πολύτιμες αντισηπτικές ιδιότητες. Μερικά αιθέρια έλαια δρουν ενάντια στους διάφορους ιούς και είναι αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά (δίνουν ανακούφιση στον πόνο), βοηθούν στην κίνηση, δημιουργούν χαλάρωση και ηρεμία, υποστηρίζουν την πέψη, έχουν δε και διουρητικές ιδιότητες.
Τα αιθέρια έλαια απορροφούνται από το σώμα μας και επιδρούν απ’ευθείας επάνω σε αυτό. Τα τυχόν υπολείμματα που δημιουργούνται αποβάλλονται από το σώμα μας με φυσικό τρόπο. Μπορούν επίσης να έχουν επίδραση στα συναισθήματά μας και στην πνευματική μας απόδοση.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ

ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
Τα αιθέρια έλαια είναι δυνατόν να καταναλωθούν με τρεις τρόπους, εισπνοή, απορρόφηση, κατάποση.  Τα μόρια των αιθέριων ελαίων είναι πολύ μικρά. Διαπερνούν το ανθρώπινο σώμα πολύ εύκολα και μπαίνουν αμέσως στην κυκλοφορία του αίματος. Τα διάφορα κατάλοιπα αποβάλλονται από το σώμα μέσω των βασικών συστημάτων απέκκρισης και αποβολής. Τα καθαρά αποσταγμένα αιθέρια έλαια δεν έχουν λιπαρή υφή. Μοιάζουν στη δομή τους περισσότερο με το νερό και εξατμίζονται εύκολα. Χρειάζονται περισσότερα από 100 κιλά λεβάντας για να πάρουμε 1 κιλό αιθέριου ελαίου και περισσότερα από 8 εκατομμύρια άνθη γιασεμιού για να έχουμε 1 κιλό καθαρό αιθέριο έλαιο.

ΕΙΣΠΝΟΗ
Επιλέξτε το αιθέριο έλαιο αφού πρώτα συμβουλευθείτε τις οδηγίες χρήσης του. Βάλτε 2-3 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο σε ένα δοχείο με ζεστό νερό. Βάλτε το κεφάλι σας πάνω από το δοχείο και καλυφθείτε με μία πετσέτα έτσι ώστε να μην διαφεύγει ο ατμός. Μείνετε όσο αισθάνεστε καλύτερα. Ο ατμός θα ανοίξει επίσης και τους πόρους του δέρματος δίνοντας παράλληλα πολλά οφέλη στο πρόσωπό σας. Για έναν ήρεμο, γαλήνιο ύπνο, βάλτε 2-4 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ένα μαντήλι και τοποθετήστε το κάτω από το μαξιλάρι σας.

ΔΙΑΣΚΟΡΠΙΣΤΕΣ ΚΑΙ AΤΜΟΠΟΙΗΤΕΣ
Οι διασκορπιστές αποτελούνται συνήθως από κεραμικό υλικό ή άργιλο. Στο κάτω μέρος υπάρχει υποδοχή όπου τοποθετείται ένα μικρό κερί και στο επάνω μέρος σχηματίζει κοιλότητα όπου τοποθετείται νερό μέχρι το χείλος του και 4-8 σταγόνες αιθέριου ελαίου. Μόλις το νερό αρχίζει να ζεσταίνετε αρχίζει και το ζέσταμα του αιθέριου ελαίου οπότε όλη η ατμόσφαιρα του χώρου γεμίζει με ευχάριστα αρώματα.
Ολη αυτή η διαδικασία συνεχίζεται για 3-5 ώρες ανάλογα με το μέγεθος του ατμοποιητή που έχετε επιλέξει. Αυτός είναι ένας ιδανικός τρόπος να αλλάξετε την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας, του σαλονιού, του υπνοδωματίου, ή στο χώρο της δουλειάς σας, κοινόχρηστων χώρων, χώρων άσκησης, δημιουργίας ή χαλάρωσης κ.λ.π..
Οι νεφελοποιητές λειτουργούν με ρεύμα και έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν ατμό διασκορπίζοντας τα αιθέρια έλαια στον αέρα, δημιουργώντας ένα ευχάριστο και θεραπευτικό συγχρόνως περιβάλλον στο χώρο του σπιτιού σας ή της δουλειάς.
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του αιθέριου ελαίου που χρειάζεστε ανάλογα με την περίπτωση. Το λεμόνι και το δεντρολίβανο είναι ιδανικά για χώρους γραφείων, η λεβάντα για το υπνοδωμάτιο κ.λ.π..

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Kourkoumas18.jpg
Κουρκουμάς ή Χρυσόριζα

ΔΟΧΕΙΟ Pot Pοuri
Το δοχείο Pot Pourri είναι ένα μίγμα ξηρών λουλουδιών , χορταριών, λοβών, χλόης και σπόρων. Λίγες σταγόνες αιθέριων ελαίων προστίθενται στο δοχείο και τα αποξηραμένα λουλούδια μπορούν να αναδίδουν άρωμα για 2-3 εβδομάδες. Άλλος πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να κρατηθεί το μίγμα λουλουδιών και αιθέριου ελαίου μέσα στο δοχείο ερμητικά κλειστό, πιθανόν με πλαστικό κάλυμμα. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να απορροφηθούν τα αιθέρια έλαια σε μεγάλο βαθμό και ανοίγοντάς το, θα γεμίσει όλος ο χώρος με εξαίσια αρώματα.

ΜΑΣΑΖ
Είναι ίσως ο πιο διαδεδομένος τρόπος εφαρμογής αιθέριων ελαίων επειδή τα διπλά οφέλη της θεραπείας με την αφή και την αρωματοθεραπεία, συντελούνται ταυτόχρονα. Το μασάζ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, τονώνει τους μύες, αποτοξινώνει τον οργανισμό από τις τοξίνες και απελευθερώνει την παγιδευμένη ενέργεια που βρίσκεται στους μύες από την υπερένταση και την κούραση. Τα αιθέρια έλαια προκαλούν αίσθηση ευχαρίστησης και υγείας σε όλο τον οργανισμό. Η διείσδυση των αιθέριων ελαίων μέσω του δέρματος είναι πολύ υψηλή. Σαν βάσεις για ανάμιξη των αιθέριων ελαίων για μασάζ χρησιμοποιούνται το αμυγδαλέλαιο, το λάδι ελιάς, λάδι Jojoba, το λάδι από κουκούτσια σταφυλιού, κ.α.
Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται μόνο διαλυμένα για μασάζ. Η αναλογία είναι δέκα 10 περίπου σταγόνες καθαρού αιθέριου ελαίου σε 25ml βάση λαδιού μασάζ ή σε υδατικό γαλάκτωμα. Αυτός ο τρόπος ανάμιξης θα δημιουργήσει ένα πολύ ανανεωτικό και ευχάριστο αποτέλεσμα. Πάντα να επιλέγετε το αιθέριο έλαιο που θα χρησιμοποιήσετε ανάλογα με τις ιδιότητές του έτσι ώστε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Διαλέξτε όποιο έλαιο ταιριάζει στην διάθεση ή στην κατάστασή σας:
▪ Χαμομήλι και Λεβάντα μετά την αποτρίχωση
▪ Θρούμπι, Υλάνγκ – Υλάνγκ και Ξύλο Κέδρου για ένα αισθησιακό μασάζ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ
Σκορπίστε 2-4 σταγόνες αιθέριων ελαίων  επάνω στο μαξιλάρι σας ή σ’ένα μαντήλι το οποίο θα τοποθετήσετε κάτω από αυτό πριν πέσετε για ύπνο. Αυτό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων, της πίεσης, της έντασης και στην ανάκτηση της αυτοπεποίθησης. Επιλέξτε το κατάλληλο αιθέριο έλαιο.

ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΩΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΚΑ
Κάποια αιθέρια έλαια δρουν ως αφροδισιακά. Τέτοια είναι το μαύρο πιπέρι, το τριαντάφυλλο, το υλάνγκ-υλάνγκ, το τζίντζερ, η κανέλα, ο κέδρος, το γαρύφαλλο, το δεντρολίβανο, το σανδαλόξυλο.

ΚΟΜΠΡΕΣΕΣ
Οι κρύες και οι ζεστές κομπρέσες είναι αποτελεσματικές σε διάφορα προβλήματα υγείας σωματικής και ψυχικής φύσεως. Προσθέστε 2-4 σταγόνες αιθέριων ελαίων σε ένα κύπελλο με ζεστό νερό (ανάλογα με τη θερμοκρασία που μπορείτε να αντέξετε) ή σε κρύο νερό και βυθίστε μία πετσέτα χεριών ή ένα κομμάτι από βαμβάκι , έτσι ώστε να επιτρέψετε να απορροφηθεί το μίγμα. Στίψτε την πετσέτα μέχρις ότου να διώξετε το υπερβολικό νερό, και κατόπιν τοποθετήστε την στο μέρος του σώματος που αντιμετωπίζετε πρόβλημα. Αφήνετε για 2 περίπου ώρες, χρόνος που είναι ικανός για να έχετε αποτελέσματα.

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ-ΟΜΟΡΦΙΑ
Τα αιθέρια έλαια έχουν χρησιμοποιηθεί από αρχαιοτάτων χρόνων στις περιποιήσεις προσώπου και σώματος. Ενισχύουν τη φυσική ομορφιά του δέρματος και μπορούν να ενσωματωθούν ακίνδυνα στις διάφορες θεραπείες περιποίησης προσώπου και σώματος, όπως μασάζ, μανικιούρ, θεραπεία μαλλιών, πλύσιμο μαλλιών και γενικώς σε όλες τις εφαρμογές σε συνδυασμό με άλλες κρέμες και έλαια.
Τα αιθέρια έλαια Λεμονιού, Γερανιού, Σανδαλόξυλου, Λεβάντας, Clary-Sage, Tea tree, είναι μερικά από τα καλά αιθέρια έλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σώμα και πρόσωπο, ανεξάρτητα από τον τύπο του προσώπου και του δέρματος. Τα αιθέρια έλαια εφαρμόζονται σε συνδυασμό με άλλα έλαια (βάσεις), όπως αμυγδαλέλαιο, λάδι ελιάς, λάδι Jojoba, έλαιο κουκουτσιού σταφυλιού κ.λ.π..

ΑΡΩΜΑΤΑ
Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται σαν αρώματα – σε μίγματα ή το καθένα ξεχωριστά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν απλά για ευχαρίστηση ή για να βελτιώσουν την επίδραση των αρωματοθεραπευτικών εφαρμογών. Χρησιμοποιήστε 2–6 σταγόνες σε 6ml βάσης (αμυγδαλέλαιο, σταφυλοκουκουτσέλαιο ή λάδι jojoba).
▪ Δοκιμάστε ένα μίγμα από Γεράνιο και Μανταρίνι για ευχάριστο άρωμα
▪ Για τους άνδρες δοκιμάστε το Κυπαρίσσι, το Βετιβέρ ή το Δενδρολίβανο σε τονωτική λοσιόν ή after shave.

ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ
Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος χαλάρωσης και ανανέωσης με τη χρήση των αιθέριων ελαίων. Προσθέστε μέσα στη μπανιέρα σας το αιθέριο έλαιο που έχετε επιλέξει, ανακατώστε το νερό σε σχήμα 8 και μείνετε μέσα 20 περίπου λεπτά για χαλάρωση και ξεκούραση. Το νερό πρέπει να είναι ζεστό, αλλά όχι υπερβολικά. Λίγες μόνο σταγόνες αιθέριου ελαίου χρειάζονται για να έχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε. Αναμίξτε το αιθέριο έλαιο κατάλληλα γιατί μερικά είναι αδιάλυτα στο νερό. Προσθέστε 3–6 σταγόνες αιθέρια έλαια σε ένα καπάκι 6 ml περίπου.
Φυτικό αφρόλουτρο – βάση. Μείνετε στο νερό μέχρι 20 λεπτά για να διεισδύσει το έλαιο στο δέρμα καθώς απολαμβάνετε το άρωμα των ατμών. Διαλέξτε έλαια ανάλογα με τη διάθεσή σας:
Δενδρολίβανο ή Φασκόμηλο για ν’ αρχίσει καλά η μέρα σας.
Λεβάντα, Λουίζα ή Μελισσόχορτο για να σας χαλαρώσουν το βράδι.

ΜΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ
Τα αιθέρια έλαια είναι πολύ ευεργετικά για μωρά και παιδιά, αρκεί να χρησιμοποιούνται με προσοχή. Διαλύετε πάντοτε τα αιθέρια έλαια μέσα σε μια βάση Άνθεια πριν τα βάλετε πάνω στο δέρμα τους ή μέσα στο μπάνιο.
Για τα μωρά χρησιμοποιήστε μία μόνο σταγόνα αιθέριο έλαιο σε κάθε 10 ml βάσης. Για παιδιά χρησιμοποιήστε τη μισή δόση που θα χρησιμοποιούσε ένας ενήλικας.
▪ Δοκιμάστε Λεβάντα τη νύχτα για να τα βοηθήσει να έχουν καλό ύπνο
▪ Το Μανταρίνι ηρεμεί και κατευνάζει.

ΑΦΡΟΛΟΥΤΡΟ
Ένα απαλό Σαμπουάν – αφρόλουτρο, που καθαρίζει και ενυδατώνει το δέρμα. Ειδικά παρασκευασμένο για να απορρροφά τα αιθέρια έλαια και να τα κατανέμει ομοιόμορφα μέσα στο νερό. Βάλτε 3-6 σταγόνες αιθέρια έλαια σε 1–2 καπάκια σαμπουάν – αφρόλουτρο βάση, και προσθέστε τα στο νερό της μπανιέρας σας ή πάνω στο σφουγγάρι σας, αν κάνετε ντους.

ΜΑΛΛΙΑ
Τα αιθέρια έλαια βοηθούν στην τόνωση του τριχωτού της κεφαλής και περιποιούνται τα θυλάκια των τριχών, με αποτέλεσμα την καλύτερη υγεία των μαλλιών.
Για πολύ ξερά και κατεστραμμένα μαλλιά δοκιμάστε Χαμομήλι και Λεβάντα (προσθέστε 3 σταγόνες αιθέρια έλαια σε 6 ml ζεσταμένο βασικό λάδι μασάζ, τρίψτε το στο κεφάλι σας, τυλίξτε το με μια ζεστή πετσέτα για 20 λεπτά και ξεβγάλτε το με σαμπουάν). Μπορείτε επίσης να προσθέσετε το έλαιο που διαλέξατε στο σαμπουάν , στην μαλακτική κρέμα  ή στο τελικό ξέβγαλμα.
▪ Για λιπαρά μαλλιά δοκιμάστε Χαμομήλι, Ξύλο Κέδρου, Γεράνιο ή Μανταρίνι.
▪ Για την τριχόπτωση δοκιμάστε Ξύλο Κέδρου, Δενδρολίβανο και Δάφνη.
▪ Χρησιμοποιήστε Δενδρολίβανο και Κυπαρίσσι σαν τονωτικό.

ΛΟΥΤΡΟ ΠΟΔΙΩΝ
Μπορείτε να βυθίσετε τα πόδια σας σε ένα μπωλ με ζεστό νερό μέσα στο οποίο έχετε 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου που προτιμάτε. Σας αναζωογονεί ιδιαίτερα μετά από μία κοπιαστική ημέρα. Σταδιακά σταματά και την κακοσμία των ποδιών.

ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΣΕ ΔΩΜΑΤΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Η χρήση χημικών αποσμητικών χώρου σε μορφή σπρέϋ λόγω των επιπτώσεων που δημιουργούν στο περιβάλλον αφού επηρεάζουν αρνητικά το όζον της ατμόσφαιρας, προκαλεί μία παγκόσμια ανησυχία. Τα αιθέρια έλαια για το λόγο ότι είναι τελείως φυσικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς κανέναν περιορισμό για να αρωματίσουν και να διατηρήσουν φρέσκους τους χώρους μας.

ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΣΤΟΝ ΟΜΟΡΦΟ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ
Τα παραπάνω παραδείγματα είναι μόνο ένας οδηγός. Μπορείτε να πειραματιστείτε, τα αιθέρια έλαια και τα φυτικά λάδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ατελείωτους συνδυασμούς αρκεί να αποφεύγονται οι υπερβολές. Απολαύστε τα.

ΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΑΚΙ
Όλα τα αιθέρια έλαια πρέπει να φυλάγονται σε γυάλινο μπουκάλι, επειδή οι πολύ ισχυρές χημικές ενώσεις τους μπορεί να αντιδράσουν με το πλαστικό και να το διαβρώσουν. Επίσης το γυαλί πρέπει να είναι σκούρο μπλε ή σκούρο κίτρινο για να προστατεύει το έλαιο από την υπεριώδη ακτινοβολία. Σημαντικό ρόλο παίζει και η θερμοκρασία. Τα αιθέρια έλαια πρέπει να τα αγοράζετε (και να τα φυλάσσετε) από μέρη που είναι σκιερά και δροσερά.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Προσοχή! Τα αιθέρια έλαια δεν χρησιμοποιούνται ποτέ αδιάλυτα απευθείας στο δέρμα, αλλά προστίθενται σε έλαια βάσης. Μια ασφαλής δοσολογία που προτείνεται, είναι μέχρι 2 σταγόνες αιθέριου ελαίου ανά 10 ml ελαίου βάσης. Για κάθε άλλου είδους χρήση, συμβουλευτείτε έναν ειδικό.
Η εσωτερική τους χρήση να γίνεται μόνον κατόπιν συμβουλής ή συνταγής ειδικευμένου διπλωματούχου αρωματοθεραπευτή ή φυτοθεραπευτή.
▪ Αν είστε έγκυος συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν τη χρήση αιθέριων ελαίων, συνθέσεων ή λαδιών μασάζ.
Τα αιθέρια έλαια, οι συνθέσεις και τα λάδια μασάζ, θα πρέπει να φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος, μακριά από παιδιά, προς αποφυγή ατυχήματος.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ολες οι πληροφορίες που παρατίθενται τόσο σε αυτό το άρθρο, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν  την  ιατρική  γνωμάτευση   ή  θεραπεία.  Πριν τη χρήση οποιουδήποτε αιθέριου έλαιου, σας προτρέπουμε ιδιαιτέρως να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό επαγγελματία. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον ιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας. Τα αιθέρια έλαια θα πρέπει να μην χρησιμοποιούνται από παιδιά και να φυλάσσονται σε χώρους που δεν προσεγγίζουν παιδιά.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ – ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ | ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Δημοσιευμένες επιστημονικές γενικές έρευνες για τα αιθέρια έλαια (αποστάγματα λουλουδιών) είναι διαθέσιμες στη βάση δεδομένων: Pud Med . Gov (Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας | Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας (United States National Library of Medicine | National Institutes of Health (ΝΙΗ) | National Center for Biotechnology Information).

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ
Από τις εκδόσεις Βιότροπο και Ζείδωρος. Στην έκδοσή μας αυτή 55 σελίδων θα βρείτε πληροφορίες για τις ιδιότητες όλων των αιθέριων ελαίων, τους συνδυασμούς τους, τον τρόπο χρήσης τους, καθώς και για τις προφυλάξεις που θα πρέπει πάντα να παίρνετε, για ασφαλή χρήση. Τον οδηγό μπορείτε να τον αγοράσετε σε έντυπη μορφή ή ηλεκτρονική μορφή (αρχείο pdf) στέλνοντας e-mail στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.

Ολα τα αιθέρια έλαια και οι χρήσεις τους σε ένα βιβλίο Οδηγό

ΕΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΙΩΝ ΒΑΣΗΣ (εμπλουτίζεται)

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι levanda500x500.jpg
ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΛΕΒΑΝΤΑ 10 ml ΑΠΟ ΦΥΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΠΑΤΣΟΥΛΙ 10 ml ΑΠΟ ΦΥΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ 10 ml ΑΠΟ ΦΥΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΣΙΤΡΟΝΕΛΑ 10 ml ΑΠΟ ΦΥΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι kourkoumas500x500.jpg
ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΣΙΤΡΟΝΕΛΑ 10 ml ΑΠΟ ΦΥΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΓΙΑΣΕΜΙ 10 ml ΑΠΟ ΦΥΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
ΡΙΓΑΝΕΛΑΙΟ 10 ml ΑΠΟ ΦΥΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΜΠΛΕ ΧΑΜΟΜΗΛΙ 10 ml ΑΠΟ ΦΥΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΒΑΝΙΛΙΑΣ 10 ml ΑΠΟ ΦΥΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
ΕΛΑΙΟ ΚΑΡΥΔΑΣ 100 ML ΑΠΟ ΦΥΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Ο κατάλογος με τα αιθέρια έλαια εμπλουτίζεται συνεχώς..

Shares