ΣΚΟΡΔΟ → ΤΡΟΦΗ “ΧΡΥΣΑΦΙ”

Με μια βαθιά ιστορία 7.000 ετών, το σκόρδο, με αρχική προέλευση από την Κεντρική Ασία, καταναλώνεται και στην Μεσογειακή κουλτούρα.
Ήταν γνωστό από την εποχή που οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν, όχι μόνο για γεύση στο φαγητό τους, αλλά και στην παραδοσιακή Ιατρική, καθώς είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 800px-Allium_sativum._Restra_de_allos_de_Oroso-_Galiza.jpg
Πλεξούδα σκόρδων

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το Σκόρδο (επιστημονική ονομασία: Allium SativumΆλλιον το ήμερον) είναι μονοετές ή και πολυετές, ποώδες φυτό το οποίο ανήκει στο γένος Αλλιο και στην οικογένεια των Λειριοειδών ή Υακινθοειδών. Η καταγωγή του είναι από τις περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ασίας. Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως άρτυμα στην παρασκευή φαγητών, και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.
Το σκόρδο χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη κάτω από το έδαφος ενός στελέχους στη θέση της ρίζας. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σκόρδου εκ των οποίων η συνηθέστερη είναι το Allium Sativum.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ολες οι πληροφορίες που παρατίθενται σε αυτό το άρθρο, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν  την  ιατρική  γνωμάτευση ή θεραπεία.  Αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, σας προτρέπουμε ιδιαιτέρως, να απευθυνθείτε στον ιατρό σας ή σε άλλον ειδικό της υγείας.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΟ
Το σκόρδο είναι ένα φυσικό αντιβιoτικό, ενώ βοηθά στην καλή λειτουργία της πέψης και του καρδιαγγειακού συστήματος.
Όταν το σκόρδο λαμβάνεται σε συνδυασμό με θυμάρι πολλαπλασιάζεται η αντιβιοτική του δράση, ενώ παράλληλα γίνεται περισσότερο εύπεπτο. Σε συνδυασμό με λεκιθίνη αυξάνεται η ικανότητα αφομοίωσής του.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ
Αντιβιοτικό • Μικροβιοκτόνο • Καταπολεμά την υπέρταση • Κατά του καρκίνου • Χαλαρώνει την καρδιά • Καταστέλλει τον βήχα • Ανθελμινθικό, καταπολεμά (σκοτώνει) τα παράσιτα του εντέρου • Κατά των ρευματισμών • Ευεργετικό σε υπερθυρεοειδισμό • Χωνευτικό • Τονώνει τους μύες • Διουρητικό • Κατά του διαβήτη • Προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρυνση, την αθηροσκλήρυνση και τις Θρομβώσεις • Ελαττώνει τη χοληστερίνη στο αίμα • Αποσυμφoρητiκό των πνευμόνων • Μυϊκό χαλαρωτικό • Είναι εξαιρετικά αναζωογονητικό.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ
Το σκόρδο είναι πλούσιο σε σάκχαρα, πρωτεΐνες, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, θειούχα, ιώδιο και πυρίτιο. Περιέχει επίσης βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3 και C, καθώς και αλλά στοιχεία χρήσιμα για το οργανισμό, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες, κυτταρίνη, τεφρά. Επιπλέον περιέχει:
Αλλισίνη: ένα ισχυρό φυσικό αντιβιοτικό.
Ajoene (Αχοένιο): Το αχοένιο είναι μια ένωση που ανακαλύφθηκε από τον Δρ. Eric Blok του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Albany. Αυτή η ουσία παρεμποδίζει το σχηματισμό θρόμβων αίματος στις αρτηρίες, προστατεύοντας έτσι από εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ παράλληλα συμβάλλει στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
Σελήνιο: Το σκόρδο είναι πλούσιο σε αυτό το στοιχείο που είναι απαραίτητο για την εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών. Το σελήνιο είναι μια αντιοξειδωτική ουσία που βοηθά στην επιβράδυνση της γήρανσης. Σε συνδυασμό με βιταμίνες Α και Ε αυξάνεται η αναζωογοννητική δράση και των δύο.
Θείο ένα από τα απαραίτητα χημικά στοιχεία για όλες τις (γνωστές) μορφές ζωής που χρησιμοποιείται ευρύτατα σε βιοχημικές διεργασίες
Ασβέστιο ένα μεταλλικό στοιχείο που βρίσκεται περισσότερο από κάθε άλλο στο σώμα μας και το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τα οστά.
Σίδηρος ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για την καλή υγεία του οργανισμού μας.
Σαπωνίνες είναι ενώσεις οι οποίες συμβάλλουν στην ελάττωση της αρτηριακής πίεσης, προλαμβάνοντας έτσι την εκδήλωση εγκεφαλικών επεισοδίων.
Φρουκτόζη: Αυτός ο υδατάνθρακας συμβάλλει στη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος.

ΤΟ ΣΚΟΡΔΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Στην Αρχαία Ελλάδα ο Αριστοτέλης αναφέρει το σκόρδο λέγοντας: Θεραπεύει την υδροφοβία και είναι εξαιρετικό τονωτικό-υπακτικό.
Ο Ιπποκράτης το 460 π.χ. συνιστούσε το σκόρδο σε αθλητές που έπαιρναν μέρος σε Ολυμπιακούς αγώνες.
Στην Ελλάδα καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια και το περιγράφουν επίσης ο Ηρόδοτος και ο Αριστοφάνης. Ο Θεόφραστος το αναφέρει ως σκόρδον ή σκόροδον και ο Διοσκουρίδης ως σκόρδον το ήμερον.
Στην Αίγυπτο το σκόρδο μνημονεύεται από τον ιστορικό Ηρόδοτο ο οποίος αναφέρεται σε μια επιγραφή που υπάρχει στη μεγάλη πυραμίδα του Χέσπα, που υποδεικνύει ότι το σκόρδο ήταν ένα από τα λαχανικά που χορηγούνταν καθημερινά στους εργάτες.
Ιστορικά μάλιστα αναφέρεται ότι η πρώτη απεργία που έγινε στην Αίγυπτο στο τέλος της 20ης δυναστείας, δηλαδή περίπου 3500 χρόνια πριν, ήταν όταν ο Φαραώ Ραμσής Γ’ διέκοψε την παροχή σκόρδων στους εργάτες που κατασκεύαζαν τις πυραμίδες!
Οι Ισραηλινοί θεωρούν το σκόρδο ένα φυτό θαύμα και στη βίβλο αναφέρεται από τον Μωυσή.

ΤΟ ΣΚΟΡΔΟ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Το σκόρδο έχει εκπληκτική φήμη στην Παραδοσιακή Ιατρική. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως αντισηπτικό, εφιδρωτικό, διουρητικό, αποχρεμπτικό και διεγερτικό,τονωτικό, καρδιοτονωτικό, αντικαταρροϊκό, αντιμεθυστικό, αντιπυρετικό, εναντίον της πιέσεως και άλλων παθήσεων, όπως είναι του αναπνευστικού συστήματος όπως το άσθμα, τον βήχα, την δυσκολία αναπνοής, την χρόνια βρογχίτιδα, τη λέπρα, την στροβιλιστική κατανάλωση, τον κοκκύτη, τον σκώληκα, την επιληψία, τους ρευματισμούς και την υστερία. Ο θρύλος του για τις θεραπευτικές του ιδιότητες έχει περάσει από γενιά σε γενιά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Έχουν βρεθεί στοιχεία ότι το σκόρδο μαζί με το κρεμμύδι χρησιμοποιήθηκαν στη διατροφή, σε θρησκευτικές τελετές και στην ιατρική στην αρχαία Σουμερία (4000 π.Χ.) ακόμα στους τάφους της αρχαίας Αιγύπτου (3200 π.Χ.. Επίσης στο Παλάτι της Κνωσού στην Κρήτη και στα ερείπια της Πομπηίας (100 μ.Χ.) απεικονίζονται βολβοί σκόρδου. Έχουν βρεθεί σε σανσκριτικές καταγραφές ότι χρησιμοποιούνταν τουλάχιστον από το 3000 π.Χ. και οι Κινέζοι το χρησιμοποιούσαν τουλάχιστον για 3000 χρόνια. Ο Αιγυπτιακός ιατρικός πάπυρος The Codex Ebers ο οποίος χρονολογείται κοντά στο 1500 π.Χ. αναφέρει 24 συνταγές για πονοκέφαλους, πονόλαιμο και σωματική αδυναμία. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος στο Historia Naturalis αναφέρει συνταγές με το σκόρδο για 61 αρρώστιες, όπως γαστρεντερικές διαταραχές, δαγκώματα από σκύλούυς και φίδια, τσιμπήματα από σκορπιούς, άσθμα, ρευματισμούς, αιμορροΐδες, έλκη, απώλεια όρεξης, σπασμούς, τρέμουλο και φθίση. Ο Ιπποκράτης χορηγούσε το σκόρδο ως καθαρτικό και διουρητικό, για θεραπεία των όγκων της μήτρας, σαν αντιμεθυστικό και αντιπυρετικό. Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως ένα από τα πλέον εύγευστα και τονωτικά φάρμακα, γι’ αυτό και οι Αρχαίοι Έλληνες, αλλά και οι παρά τις ακτές της Μεσόγειου λαοί, το χρησιμοποιούσαν πολύ.

ΤΟ ΣΚΟΡΔΟ ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ
Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα οι αλοιφές, οι κομπρέσες και εισπνεόμενα φάρμακα από σκόρδο ήταν το πλέον προτιμότερο φάρμακο κατά της φυματίωσης. O πρώτος που σημείωσε την αντιβιοτική του δράση ήταν ο Λουί Παστέρ το 1858. Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το σκόρδο χρησιμοποιούνταν κατά του τύφου και της δυσεντερίας και η βρετανική κυβέρνηση το 1916 έβγαλε γενική απολογία να προωθεί το σκόρδο στο κοινό για τις απαιτήσεις του πολέμου, ενώ κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Βρετανοί γιατροί που θεράπευαν τα τραύματα της μάχης με σκόρδο ανέφεραν πλήρη επιτυχία σε περιπτώσεις σηπτικής δηλητηρίασης και γάγγραινας και ονομάστηκε από την κυβέρνηση της Ρωσίας, Ρωσική πενικιλίνη, όταν ξέμεινε από αντιβιοτικά. Μετά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Sandoz Pharmaceuticals κατασκεύασε ένα σκορδικό παρασκεύασμα για τους εντερικούς σπασμούς και η Van Patten Company παρήγαγε ένα άλλο για την μείωση της πίεσης αίματος. Ακόμα και ο Δρ. Άλμπερτ Σβάιτσερ, χρησιμοποιούσε σκόρδο για να θεραπεύσει στην Αφρική αμοιβαία δυσεντερία και σαν αντισηπτικό ώστε να παρεμποδίσει την γάγγραινα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σαν βάμμα χρησιμοποιείται στην ιατρική και σαν αιθέριο έλαιο μαζί με φύλλα Αγγελικής για εντριβές.

ΤΟ ΣΚΟΡΔΟ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου είναι πολλές όσο και οι παραδοσιακές θεωρίες. Η Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη του Μέριλαντ περιέχει περίπου 125 επιστημονικές εκθέσεις σχετικές με το σκόρδο, δημοσιευμένες από το 1983. Μελέτες πάνω στο σκόρδο αποκαλύπτουν την ύπαρξη συστατικών που φαίνεται πως καθυστερούν τις καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά, τον καρκίνο και μία τεράστια γκάμα λοιμώξεων. Στη μοντέρνα ιατρική χρησιμοποιείται και σαν υπολιπιδαιμικό.

Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ
Το κύριο συστατικό του σκόρδου είναι η αλλισίνη που είναι δύσοσμο και δημιουργείται κατά την κοπή, κατά την πολτοποίηση του σκόρδου ή μασώντας το. Η Αλλισίνη αποβάλλεται με τα ούρα και δια της αναπνοής, έτσι το άτομο που έχει φάει σκόρδο μπορεί εύκολα να εντοπιστεί από την αναπνοή του. Το αιθέριο λάδι του σκόρδου αποβάλλεται κατά πολύ από το δέρμα και τους πνεύμονες και διατηρείται επί 24 ώρες. Χαρακτηριστικό εκείνων που έχουν φάει σκόρδο, είναι ότι τα ούρα τους αποκτούν την οσμή του επί χρονικό διάστημα τουλάχιστον για 24 έως 30 ώρες. Για την απαλλαγή από τη δυσάρεστη αναπνοή που προκαλεί το σκόρδο, οι επιστήμονες προτείνουν δυνατό καφέ, μέλι, γιαούρτι ή γάλα, καθώς το γάλα βελτιώνει αρκετά την δυσοσμία. Οι Γάλλοι θεωρούν το κόκκινο κρασί αποτελεσματικό αρωματικό. Τα ίδιο ισχύει και για το γαρίφαλο. Συχνά οι ειδικοί συστήνουν το μάσημα μαϊντανού – η χλωροφύλλη του βοτάνου πιστεύεται πως σβήνει τη μυρωδιά του σκόρδου. Σύμφωνα με το Αμερικανικό περιοδικό Natural History, για να φύγει η μυρωδιά του σκόρδου από τα χέρια, μπορούμε να τα καθαρίσουμε με λεμόνι ή τα πλένουμε με κρύο νερό, τρίβοντάς τα συνέχεια με αλάτι, ενώ στο τέλος τα ξεπλένουμε με χλιαρό νερό και σαπούνι.

ΤΟ ΣΚΟΡΔΟ ΩΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Το σκόρδο είναι ένα προϊόν μεγάλης διατροφικής αξίας που δυστυχώς πολλοί άνθρωποι το αποφεύγουν λόγω της δυσάρεστης οσμής του. Ευτυχώς όμως διατίθεται σε κάψουλες, ή σε κόκκους αλλά και σε σκόνη, άοσμο. Δείτε παρακάτω μερικά προϊόντα σκόρδου υψηλής ποιότητας σε ταμπλέτες και κάψουλες:

Σκόρδο 1000 mg | 90 ταμπλέτες περιεκτικότητας 1% (10 mg) Αλλισίνης ανά ταμπλέτα

ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ-ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Σε κάψουλες ή λάδι ή κόκκους, και στις συνιστώμενες αναλογίες ή λίγο μεγαλύτερες σπάνια μπορεί να προκαλέσει κάψιμο στομάχου ή φούσκωμα. Πάνω από 5 σκελίδες ωμού σκόρδου μπορούν να προκαλέσουν κάψιμο στομάχου ή φούσκωμα. Μπορεί να αυξήσει το αποτέλεσμα των αντιπηκτικών φαρμάκων. Δεν συνιστάται στις θηλάζουσες (μπορεί να προκαλέσει κολικούς στα βρέφη).
Στην κατανάλωσή του πρέπει να υπάρχει μέτρο γιατί η υπερβολική χρήση προκαλεί πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες στον οργανισμό.
Η υπερβολική χρήση ωμού σκόρδου μπορεί να προκαλέσει διάρροια, εμετό, ρέψιμο, φούσκωμα, δυσοσμία στόματος, να καταστρέψει τα ωφέλιμα βακτήρια του πεπτικού συστήματος, να προκαλέσει καψίματα και φλεγμονές στο έντερο και στο στομάχι, να δημιουργήσει έλκος στομάχου, να δημιουργήσει τοξικότητα και διόγκωση στο συκώτι και ναυτία.
Στο Αναπνευστικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει άσθμα και να προκαλέσει φλεγμονές και καψίματα στις βλεννογόνες μεμβράνες επαλείφοντας τον λάρυγγα. Ο μεταβολισμός των θειούχων ενώσεων που περιέχει το σκόρδο δημιουργεί πτητικές θειούχες ενώσεις που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και αποβάλλονται από τον οργανισμό με την αναπνοή και την εφίδρωση. Αυτό προκαλεί σε όσους το τρώνε μία έντονη οσμή που μπορεί να είναι δυσάρεστη και ενοχλητική στους γύρω. Στην αρχαιότητα απαγόρευαν την είσοδο σε θέατρα ή συναθροίσεις σε όσους είχαν φάει σκόρδο.
Στο νευρικό σύστημα η υπερβολική του κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει παραπληγία. Εάν καταναλώνετε πολύ ωμό σκόρδο, μπορεί να δημιουργήσει πονοκέφαλο. Για καλύτερη αντιμετώπιση προτείνεται να είναι ψημένο.
Μπορεί να αδειάσει το ασβέστιο από τον οργανισμό.
Αιματολογικά μπορεί να προκαλέσει αφαίμαξη (αιμορραγία), λόγω της αντιπηκτικής του δράσης.
Σεξουαλικά έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να προκαλέσει άμβλωση, να διαταράξει την έμμηνο ρύση και να προκαλέσει ενεργοποίηση της μήτρας (utero-active).
Κατά τον θηλασμό βλάπτει τις γυναίκες όταν θηλάζουν, μεταβάλλει την οσμή στο γάλα με συνέπεια να επηρεάζει το χρόνο θηλασμού του παιδιού. 
Σε ότι αφορά την αναπαραγωγή σε υπερβολικές δόσεις ωμού σκόρδου αναστέλλει την παραγωγή σπέρματος και μπορεί να προκαλέσει προσωρινή στείρωση. Όμως σε φυσιολογικές ποσότητες προωθεί την σπερματογένεση.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ | ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες για το φυτό σκόρδο Allium Sativum είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων Pud Med . Gov στον ακόλουθο σύνδεσμο:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=Allium+Sativum {Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας | Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας (United States National Library of Medicine | National Institutes of Health (ΝΙΗ) | National Center for Biotechnology Information)}. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε αναζήτηση με την Λατινική ονομασία του σκόρδου Allium Sativum ή εναλλακτικά με την Αγγλική του ονομασία Garlic.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

J Gerontol Α Biol Sci Med Sci. 2019 Sep 21. pii: glz205. doi: 10.1093 / gerona / glz205. Department of Basic Nursing, Harbin Medical University, Daqing, China.
• Int Wound J. 2019 Sep 13. doi: 10.1111 / iwj.13220. Department of Cardiothoracic Surgery and Transplantation, Clinical Sciences, Lund University, Skåne University Hospital, Lund, Sweden.
• Saudi Pharm J. 2019 Sep · 27 (6): 830-840. doi: 10.1016 / j.jsps.2019.05.004.  Radiation Medicine Research Team, National Center for Radiation Research and Technology (NCRRT), Egyptian Atomic Energy Authority (EAEA), Cairo, Egypt.
• BMJ. 2019 Sep 11, 366: l5016. doi: 10.1136 / bmj.l5016. Basic Laboratory of Carcinogenesis and Transcriptional Research (Ministry of Education / Beijing), Department of Cancer Epidemiology, Peking University Hospital and Cancer Institute, Heidian District, Beijing 100142, China.
• Nutrients. 2019 Aug 31, 11 (9). pii: E2038. doi: 10.3390 / nu11092038. Department of Epidemiology, Fielding School of Public Health, University of California, Los Angeles (UCLA), CA 90095, USA.
• Nutr Cancer. 2019 Αυγ 12: 1-10. doi: 10.1080 / 01635581.2019.1651349.
Department of Epidemiology, Fielding School of Public Health, University of California, Los Angeles (UCLA), CA 90095, USA.
• Int J Vitam Nutr Res. 2019 Ιουλ 30: 1-13. doi: 10.1024 / 0300-9831 / a000607. Department of Community Nutrition, School of Nutrition and Dietetics Sciences, Tehran University of Technology (TUMS), Tehran, Iran.
• J Chin Med Assoc. 2019 Sep · 82 (9): 677-678. doi: 10.1097 / JCMA. Psychiatry team, Taipei Veterans General Hospital, Taipei, Taiwan, ROC; Department of Psychiatry, School of Medicine, Yang-Ming National University, Taipei, Taiwan, ROC. Institute of Brain Science, Yang-Ming National University, Taipei, Taiwan, ROC.
• Exp Ther Med. 2019 Ιουλ · 18 (1): 857-866. doi: 10.3892 / etm.2019.7636. Department of Clinical Pharmacy and Pharmacy Practice, Graduate School of Pharmaceutical Sciences, Shizuoka University, Shizuoka 422-8526, Japan.
• J Chin Med Assoc. 2019 Mar · 82 (3): 191-195. doi: 10.1097 / JCMA. Department of Agricultural Resources, National Institute of Agricultural Sciences, RDA, Wanju-Gun, Jeollabuk-do, Korea.
• Int J Prev Med. 2018 17 Σεπτεμβρίου, 9: 84. doi: 10.4103 / ijpvm.IJPVM_437_17. eCollection 2018. Cancer Research Center, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
• Res Vet Sci. 2018 Oct, 120: 94-100. doi: 10.1016 / j.rvsc.2018.09.005. Epub 2018 September 29th. Department of Biological Sciences, Yarmouk University, Irbid, Jordan.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΡΔΟ

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι skordo-me-maidano.jpg
Σκόρδα ξηρά
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Garlic_flower_head.jpg
Λουλούδι του σκόρδου
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 800px-Allium_sativum_003.jpg
Βολβίδια σκόρδου
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι skordo-kalliergeia.jpg
Σκόρδα φυτά
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 800px-Allium_sativum._Restra_de_allos_de_Oroso-_Galiza.jpg
Πλεξούδα σκόρδων

Shares