ΛΙΝΑΡΙ: ΤΟ ΠΙΟ ΜΠΛΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Το λινάρι είναι ένα ξεχωριστό φυτό, είναι το «το πιο μπλε λουλούδι της φύσης» και παραδοσιακά μάς προσφέρει την πρώτη ύλη για την παρασκευή λαδιού, πολύτιμων κλωστικών ινών, ζωοτροφών, διχτυών, βαφών, χαρτιού και σαπουνιού. Tα τελευταία χρόνια, όμως, το λινάρι αποδεικνύεται για έναν πρόσθετο λόγο «πολυτιμότατο».

ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ

ΠΟΙΕΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ; ΤΙΣ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ:
• Προστατεύει την καρδιά
• Είναι πολύ ωφέλιμο σε Πνευμονικές λοιμώξεις. Είναι πολύτιμο για πολλά προβλήματα των σπλάγχνων και του στήθους.
• Εχει αντιθρομβωτικές ιδιότητες, μειώνει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια,
• Καταπολεμά την αρθρίτιδα (ιδιαίτερα το λινέλαιο)
• Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα εξαιρετικό υπακτικό.
Μαλακτικό, αντιβηχικό, υπακτικό,  μαλακτικό του δέρματος
• Είναι πλούσιο σε πολύτιμα Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα
• Είναι ωφέλιμος σε περιπτώσεις ίκτερου καθώς και όταν υπάρχει πρόβλημα χολολιθίασης (πέτρες στη χολή). Για τον ίκτερο βράζουμε 15-20 γρ. σπόρων σε 1 λίτρο νερό και πίνουμε 3 φλιτζανάκια την ημέρα.
• Προάγει την σκελετική υγεία. Σε μια σειρά μελετών το Λινέλαιο έχει προκαλέσει μια αύξηση στην οστική μάζα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Αλφα Λινολενικό Οξύ (ALA) μπορεί να έχει μια προστατευτική επίδραση στο μεταβολισμό των οστών, μειώνοντας την οστική απορρόφηση από τους οστεοκλάστες. Μια ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας δείχνει ότι η διατήρηση στη διατροφή της αναλογίας ω-6 / ω-3 χαμηλά, μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην οστική πυκνότητα μετά την εμμηνόπαυση.
• Μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Η κατανάλωση λιναριού σε οποιαδήποτε μορφή, βοηθά στην ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
• Μειώνει τον κίνδυνο προσβολής καρκίνου του μαστού
• Το αφέψημα και το έμβρεγμα κάνουν καλό στα βρογχικά, ιδιαίτερα κατά του βήχα, του ερεθισμένου λαιμού, στην πνευμονία, στους ρευματισμούς καθώς και σε κάθε είδους φλεγμονές, ιδιαίτερα του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος (κυστίτιδα, πυελίτιδα, βλενόρροια). Για το πως παρασκευάζεται το αφέψημα ή το έμβρεγμα ανατρέξτε στις χρήσεις.
• Τα τελευταία χρόνια συνιστάται για τη διύλιση βαρέων τοξικών μετάλλων όπως το αλουμίνιο που υπάρχουν στον οργανισμό μας.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Είναι ετήσιο φυτό που φθάνει σε ύψος 30-100 εκατοστά. Εχει λυγερό βλαστό, λογχοειδή φύλλα, γαλαζιο-κυανά άνθη και ελαιώδη σπέρματα σε διάφορες αποχρώσεις του καφέ από τα οποία παίρνει και τις ονομασίες του (Λιναρόσπορος καφέ, Λιναρόσπορος Χρυσός κ.λ.π.). Ανθίζει Ιούνιο με Ιούλιο και οι σπόροι του συλλέγονται τον μήνα Σεπτέμβριο, όταν ωριμάσουν καλά.
Οικογένεια: Λινίδες (Linaceae)
Επιστημονική ονομασία: Linum usitatissimum L. (Λίνον το χρησιμότατο)
Αγγλική ονομασία : Flax, Linseed
Αλλες ονομασίες : Λινάρι, Λίνον το ωφελιμότατον (το χρησιμότατο), Λίνο, Λινοκαλάμι, Λινόσπορος,
Ενεργό μέρος φυτού : Οι σπόροι και το έλαιό τους
Ενεργά συστατικά : Κολλώδεις ουσίες όπως Ρητίνη, Πηκτίνη, Κερί, Οξικό οξύ και Φωσφορικά άλατα, Μη Πτητικά έλαια (30-40%) εκ των οποίων 36-50% Λινολενικό Οξύ και 23-24%, Λινολεϊκό οξύ, 6% Γλύσχρασμα, 25% Πρωτείνες, Φωσφατίδια, Ολεϊκό οξύ, Βιταμίνη F, το κυανούχο γλυκοσίδιο Λιναμαρίνη και το ένζυμο Λινομαράση. Η Λινομαράση έχει ηρεμιστική επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα.
Συνεργικά φυτά : Εκουιζέτο, Αγριάδα και Στίγματα Καλαμποκιού, άγρια αγγουριά και νεροκάρδαμο. Σαν κατάπλασμα για το στήθος συνδυάζεται πολύ καλά με το Σινάπι. Για διοθήνες, οιδήματα και φλεγμονές, συνδυάζεται με ρίζα Αλθαίας και Φτελιά.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ
Το Λινάρι καλλιεργείται εδώ και τουλάχιστον 7.000 χρόνια στη Μέση Ανατολή και από παλιά χαίρει εκτίμησης ως φαρμακευτικό φυτό. Ο Πλίνιος (23-79 μ.χ.) συνόψισε τις πολλές εφαρμογές του θέτοντας τα ερωτήματα : «Υπάρχει κομμάτι της σημερινής ζωής στο οποίο να μην εμπλέκεται το Λινάρι; Και σε ποιό αγαθό της Γης υπάρχουν μεγαλύτερα θαύματα για εμάς απ’ότι σ’αυτό;»

Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΩΜΕΓΑ-3 και ΩΜΕΓΑ-6 ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
Kαθώς οι επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν τα πολύτιμα Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα στην υγεία μας, γιατροί και διατροφολόγοι εκδηλώνουν ζωηρό ενδιαφέρον για τη θρεπτική και θεραπευτική αξία του και μας προτρέπουν όχι απλώς να τον εντάξουμε στη διατροφή μας, αλλά να τον θεωρήσουμε απαραίτητο συστατικό της.
Η ισορροπία των Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας. Δυστυχώς όμως ο σύγχρονος τρόπος διατροφής χαρακτηρίζεται από πλεόνασμα Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες οξειδωτικές  και φλεγμο- νώδεις παθήσεις όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, άσθμα, και ενδεχομένως σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Η υψηλή περιεκτικότητα του λιναρόσπορου και κυρίως του λινελαίου σε Αλφα-λινολενικό οξύ μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην εξισορρόπηση αυτών των δύο κατηγοριών λιπαρών οξέων και έτσι να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες.

Ο ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Ο Λιναρόσπορος είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές της φύσης σε λιγνάδες (που βρίσκονται και στο φαγόπυρο) και απενεργοποιούν τα ισχυρά οιστρογόνα που ευθύνονται όλο και πιο συχνά για την ανάπτυξη καρκινικών όγκων στο μαστό, στο αναπαραγωγικό και γεννητικό σύστημα, καθώς και σε Ωμέγα –3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (που βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια) και βοηθούν στην πρόληψη της καρδιοπάθειας, τη μείωση των τριγλυκεριδίων των λιπίδίων και της χοληστερίνης, αποτρέποντας τις θρομβώσεις που ευθύνονται για εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές, ενώ παράλληλα αυξάνουν την Ldl (καλή χοληστερίνη) που ρυθμίζει το κυκλοφορικό και προστατεύει την καρδιά. Καταπολεμά επίσης λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, την δυσκοιλιότητα, προστατεύει το παχύ έντερο εξομαλύνοντας τη λειτουργία του, απαλλάσσοντάς το παράλληλα από παράσιτα κ.α..

ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ
• Είναι άσκοπο να περιλάβετε ολόκληρους στεγνούς σπόρους λιναριού στη διατροφή σας, επειδή έχουν σκληρό κέλυφος και το πεπτικό μας σύστημα αδυνατεί να τους αφομοιώσει. Yπάρχουν πολλοί τρόποι για να μπορέσετε να τον εντάξετε στη διατροφή σας και να επωφεληθείτε από τα άφθονα οφέλη του:
Αλεσμένος-κοπανιστός: Αλέστε τον στον ειδικό μύλο ή κοπανήστε τον στο γουδί και προσθέστε τον στο πρωϊνό σας, στις σαλάτες, στο γάλα, στο γιαούρτι, σε νερό, σε χυμούς, σε σνακ, σε φυτικά ροφήματα, σε επαλλείματα, στο ψωμί, σε τόστ, σε φαγητά κ.λ.π.. Αυτός ο τρόπος κατανάλωσης είναι πολύ ωφέλιμος αφού σας δίνει όλατα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στον σπόρο. Αν τον αλέσετε και δεν τον καταναλώσετε άμεσα καλό είναι να τον φυλάξετε στο ψυγείο.
Αφέψημα: Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας σε 2 ποτήρια νερό και βράστε το μέχρι να μείνει 1 ποτήρι. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τον να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Μπορείτε να πιείτε το πηκτό ρόφημα γουλιά γουλιά και να φάτε και τους σπόρους.
Εμβρεγμα : Μουλιάστε αποβραδίς τους σπόρους σε νερό, έτσι ώστε το κέλυφός τους να μαλακώσει, και ανακατέψτε τους με δημητριακά πρωινού, νιφάδες βρώμης, γιαούρτι ή φάτε τους σκέτους με λίγο μέλι. Mπορείτε, ακόμα, να τους προσθέσετε στις σαλάτες και στις σούπες σας, ή να τους μαγειρέψετε μαζί με λαχανικά. Το νερό που μούλιασαν οι σπόροι είναι ωφέλιμο και το πίνουμε γουλιά γουλιά.
Αλεύρι: Aντικαταστήσετε ένα μέρος του αλεύρου που χρησιμοποιείτε με ίση ποσότητα αλεύρου από λιναρόσπορο, θα φτιάξετε νόστιμα και υγιεινά αρτοσκευάσματα (κουλούρια, κέικ, πολύσπορα ψωμιά και μπισκότα) όλων των ειδών. Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε έτοιμο αλεύρι λιναρόσπορου από την αγορά ή να τον αγοράσετε έτοιμο κοπανισμένο.
Κατάπλασμα: Από τους λιναρόσπορους (πολτοποιημένοι ή ολόκληροι) φτιάχνονται εξαιρετικά απορροφητικά και επουλωτικά καταπλάσματα. Για να φτιάξουμε κατάπλασμα βράζουμε 40-50 γρ λιναρόσπορους, ώσπου να μαλακώσουν και να κολλάνε όταν τους αγγίξουμε. Τους αδειάζουμε σε ένα καθαρό βαμβακερό πανί και τους βάζουμε (όσο ζεστούς τους δέχεται το μέρος που θέλουμε). Ιδανικό για αιμορροΐδεςσπυριάδιοθήνες του άνθρακα,πλευρίτιδαέρπη ζωστήρα, και ψωρίαση. Σαν κατάπλασμα αναμειγνυόμενος με σκόνη φτελιάς ο λιναρόσπορος αποτελεί μία καλή πρόταση για τα εγκαύματα. Στις αιμορροΐδες μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε και καταπλάσματα από 50 γραμμάρια λιναρόσπορου βρασμένου σε 1 λίτρο γάλα.

ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΛΙΝΕΛΑΙΟ
Το λινέλαιο: Το λινέλαιο που εξάγεται από τους σπόρους του λιναρόσπορου με ψυχρή έκθλιψη είναι πλούσιο σε φωσφατίδια και άλφα λινολενικό οξύ (Ωμέγα-3) και είναι σημαντικό για την πρόληψη και θεραπεία της αρθρίτιδας, την καταπολέμηση της χοληστερίνης και της υψηλής πίεσης.
Ενα κουταλάκι ωμό λινέλαιο σκοτώνει τα παράσιτα των εντέρων. Αν μας ενοχλεί η γεύση του, πίνουμε μαζί και λίγο χυμό λεμονιού. Επίσης ένα κουταλάκι κάνει καλό και στο βήχα και στις βρογχίτιδες.
Λινέλαιο αναμεμειγμένο με κόκκινο κρασί, συνιστάται για τη θεραπεία των πληγών.
Tο λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης είναι ένα λάδι που οξειδώνεται πολύ εύκολα στις υψηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό δεν χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα, παρά μόνο ωμό. Έχει ημερομηνία λήξης, πρέπει να φυλάσσεται σε χαμηλή θερμοκρασία και να διατίθεται σε σκουρόχρωμα αδιαφανή μπουκάλια, ώστε να μην οξειδώνεται από το ηλιακό φως. Eίναι ένα ελαφρύ έλαιο με απαλή και ευχάριστη γεύση, που θυμίζει τη γεύση των ξηρών καρπών. Για να έχουμε όλα τα οφέλη αυτού του ιδιαίτερου αυτού ελαίου, μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα μέρος του ελαιόλαδου που βάζουμε στις σαλάτες μας με λινέλαιο, να το προσθέτουμε στα σάντουιτς ή να το καταναλώσουμε σκέτο.

ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
Εκτός από πολύ ωφέλιμα για την υγεία Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μας προσφέρει ο λιναρόσπορος δια μέσου της διατροφής, μας παρέχει και τις επίσης πολύ ευεργετικές φυτικές ίνες. Οι φυτικές  ίνες που υπάρχουν στο λιναρόσπορο έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, να ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης και να προάγουν την υγεία του παχέος εντέρου. Κατά αυτόν τον τρόπο θωρακίζουν τον οργανισμό μας έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του διαβήτη και του καρκίνου του παχέως εντέρου.

ΔΙΑΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑ 100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ

Θρεπτική αξία ανά 100 γρ.(λινέλαιο ή λιναρόσπορος)
Θερμίδες : 450
Πρωτεΐνες : 26 γρ.
Λιπαρά : 35 γρ.
Ωμέγα-3 λιπαρά : 21 γρ.
Yδατάνθρακες : 32,5 γρ.
Φυτικές ίνες : 17 γρ.
Mαγνήσιο : 38 mg
Aσβέστιο : 210 mg
Φυλλικό οξύ : 278 μ

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΥ | ΜΟΡΦΕΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ
Ο λιναρόσπορος που θα χρησιμοποιήσουμε είναι προτιμότερο να είναι οργανικής καλλιέργειας απαλλαγμένος από φυτοφάρμακα και άλλες χημικές ουσίες, οι οποίες είναι δυνατόν να μας βλάψουν. Αυτό ισχύει και για τα υπόλοιπα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Δώστε βάση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.
Στο καταστήμά μας Βιότροπο και στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα Ζείδωρος, θα βρείτε:
Λιναρόσπορο χρυσό οργανικής καλλιέργειας
Λιναρόσπορο καφέ οργανικής καλλιέργειας
Αλεύρι λιναρόσπορου οργανικής καλλιέργειας
Λινέλαιο πόσιμο ψυχρής έκθλιψης οργανικής καλλιέργειας
Λινέλαιο σε κάψουλες υψηλής ποιότητας 

ΠΛΙΝΙΟΣ Ο ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ
Ρωμαίος Συγγραφέας, Φυσιοδίφης και Φυσικός φιλόσοφος. Εγραψε την Εγκυκλοπαιδική Φυσική Ιστορία η οποία αποτέλεσε το μοντέλο για τις εγκυκλοπαίδειες.
Πίστευε ότι «αληθινή δόξα είναι να κάνεις αυτό που αξίζει να γραφεί, και να γράφεις αυτό που αξίζει να διαβαστεί».

Πλίνιος ο Πρεσβύτερος

Ο ΠΛΙΝΙΟΣ ΕΙΧΕ ΔΩΣΕΙ 30 ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟ:

  • Ο λιναρόσπορος δεν χρησιμοποιείτε μόνο σε συνδυασμό με άλλες ουσίες, αλλά εφαρμοζόμενος μόνος του, διασκορπίζει τα μπιμπίκια στο πρόσωπο των γυναικών.     
  • Ο χυμός του επίσης είναι πολύ ευεργετικός στην όραση.
  • Συνδυασμένος με λιβάνι και νερό , ή αλλιώς με μύρο και κρασί, είναι θεραπεία για την αποσυμφόρηση των ματιών και εφαρμοσμένο με μέλι, λιωμένο ζωικό λίπος ή κερί, κάνει για τα πρηξίματα του παρωτιδικού αδένα.
  • Παρασκευασμένο όπως η πολέντα (χυλός από αραβοσιτάλευρο), είναι καλό για τα υγρά του στομαχιού και ένα αφέψημα από αυτό σε νερό και λάδι, εφαρμοζόμενο τοπικά με άνιθο, υποδεικνύετε για την περιαμυγδαλική διαπύηση (επιπλοκή οξείας αμυγδαλίτιδας).
  • Μερικές φορές χρησιμοποιείτε ξεραμένο, επίσης, για να σταματήσει τη χαλαρότητα των εντέρων και εφαρμογές από αυτό χρησιμοποιούνται, με ξύδι, για την κοιλιοκάκη (Coeliac ή Celiac Disease) και δυσεντερία.
  • Τρώγεται με σταφίδες, επίσης, για τους πόνους του συκωτιού και εξαιρετικά σκευάσματα φτιάχνονται από αυτό για τη θεραπεία της φθίσης (πνευμονικής φυματίωσης).
  • Φαγητό με λιναρόσπορο, με την προσθήκη αλατιού, μαλακώνει την ακαμψία-δυσκαμψία των μυών, τενόντων, αρθρώσεων, σπονδύλων, καθώς και τους μεμβρανώδεις ιστούς του εγκεφάλου.
  • Ανακατωμένο με τη ρίζα άγριας αγγουριάς, εξάγει όλα τα ξένα σώματα από την σάρκα, καθώς και τα θραύσματα από σπασμένα κόκαλα.
  • Ένα αφέψημα λιναρόσπορου σε κρασί εμποδίζει τα έλκη να επεκταθούν και αναμεμιγμένο με μέλι είναι θεραπευτικό για τα ξεσπάσματα τυφοειδών-εντερικών πυρετών.
  • Χρησιμοποιούμενο με το νεροκάρδαμο, σε ίσες ποσότητες, διορθώνει τα κακό σχηματισμένα νύχια, ανακατωμένο με ρετσίνι και μύρο, θεραπεύει παθήσεις των όρχεων και της κήλης και με νερό γαγγραινώδες πληγές.
  • Καταναλωμένο με σύκα, το φαγητό με λιναρόσπορο ωριμάζει τα αποστήματα και τα φέρνει στην επιφάνεια.
  • Ένα αφέψημα λιναρόσπορου με τριγωνέλλα, σε αναλογία ενός σεξτάριου (μέτρο που χρησιμοπιούνταν από τους Ρωμαίους) από το καθένα, σε υδρομέλι, συστήνεται για πόνους στο στομάχι.
  • Εφαρμοζόμενο σαν έγχυμα με λάδι ή μέλι, είναι ωφέλιμο για επικίνδυνες παθήσεις του στήθους και των εντέρων.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Ο Λιναρόσπορος είναι ωφελιμότατος τόσο προληπτικά όσο και για πολλά προβλήματα υγείας για αυτό και το όνομά του από τους αρχαίους : Λίνον το ωφελιμότατον. Είναι ιδανική πηγή Ωμέγα-3 απαραίτητων λιπαρών οξέων και φυσικά αν είναι και οργανικά καλλιεργημένος καθίσταται μία σούπερ τροφή!Οι αντικαρκινικές του ιδιότητες αναφέρονται παντού. Η ιδιότητά του που αφορά την διύλιση των Βαρέων Τοξικών Μετάλλων όπως το αλουμίνιο στον οργανισμό μας, που είναι πολλές φορές η αιτία για τις αυτοάνοσες ασθένειες και κυρίως για το Alzheimer που οι ασθενείς έχουν 100 φορές πιο μεγάλη συγκέντρωση αλουμινίου στον εγκέφαλό τους, ίσως μελλοντικά ερευνηθεί εκτενέστερα.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟ

  • Πέστο με λιναρόσπορο (Για 1 κιλό ζυμαρικά)
    Xρόνος παρασκευής 20 λεπτά

Tο πέστο που θα φτιάξετε διατηρείται μία εβδομάδα στο ψυγείο ή ένα μήνα στον καταψύκτη. Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου. Το ανακατεύετε με τα μακαρόνια και 3/4 της κούπας από το νερό όπου έβρασαν τα ζυμαρικά.

Yλικά
1/2 κούπα καρύδια, 3 κουταλιές λιναρόσπορο, 4 κούπες φύλλα μαϊντανού, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 κουταλιά βιολογικό ελαιόλαδο, 1/3 της κούπας τριμμένη παρμεζάνα, 3/4 κουταλάκι χοντρό αλάτι, 1/4 κουταλάκι πιπέρι.

Eκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ο C. Kαβουρδίζετε τα καρύδια για 5 λεπτά περίπου. Σε ένα μπλέντερ, βάζετε τα καρύδια και τους λιναρόσπορους και τα δουλεύετε για 1 λεπτό περίπου, μέχρι να θρυμματιστούν. Προσθέτετε το μαϊντανό, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, την παρμεζάνα το αλάτι και το πιπέρι. Aνακατεύετε όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να γίνουν αφράτος πουρές.

  • Σνακ Μπανάνας με λιναρόσπορο

Πολτοποιούμε με το πηρούνι μία ώριμη μπανάνα ρίχνοντας επάνω μία κουταλιά βιολογικού ελαιολάδου και πασπαλίζουμε με σπασμένο λιναρόσπορο φτιάχνοντας ένα γρήγορο και πολύ υγιεινό σνα. Μπορούμε προαιρετικά να προσθέσουμε σπασμένα καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια ή όποιον άλλο ξηρό καρπό έχουμε διαθέσιμο.

  • Ξηρά φρούτα με ξηρούς καρπούς και λιναρόσπορο

Ανακατεύουμε σε μία κούπα κεφίρ ή γιαούρτι και σπασμένα καρύδια, σταφίδες, αποξηραμένα μύρτιλα, σύκα ή δαμάσκηνα και κοπανισμένο λιναρόσπορο. Τα ξηρά φρούτα μπορούμε να τα μουσκέψουμε σε λίγο νερό αν θέλουμε για μερικές ώρες έτσι ώστε να γίνουν πιο εύπεπτα. Το νερό που μουσκεύουμε τα φρούτα δεν το πετάμε αλλά το ανακατεύουμε μαζί με το κεφίρ ή το γιαούρτι, τα καρύδια και το λιναρόσπορο. Μπορούμε να προσθέσουμε αμύγδαλα, φουντούκια ή όποιον άλλο ξηρό καρπό ή ξηρό φρούτο έχουμε διαθέσιμο.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Μην υπερβαίνετε τις συνιστώμενες δόσεις.

ΝΕΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ  ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΥ
Άρθρο του Φίλιππα Σωφρονά από την εφημερίδα το Βήμα.    

Από τα πλέον πανάρχαια γνωστά φυτά, το λινάρι για την κατασκευή των γνωστών «λινών» υφασμάτων, και ακόμα γνωστό για τους σπόρους του, που αποτελούσε βασικό είδος διατροφής για ανθρώπους και ζώα.

Στην τελευταία δεκαετία ο λιναρόσπορος έχει γίνει το κέντρο ενδιαφέροντος των πλέον κορυφαίων επιστημονικών ερευνητών σε πολλά σημεία της γης, επιβεβαιώνοντας τις από αιώνες γνωστές υγειϊνές ιδιότητές του.
Οι σπόροι του λιναριού περιέχουν μια ουσία γνωστή ως «διαλυτή ίνα» που όπως είναι γνωστό έχει την ιδιότητα να ενσωματώνει τα μόρια χοληστερίνης στον οργανισμό, αποτελώντας μια πολυσύνθετη ουσία που δεν απορροφάται από τον οργανισμό και που αποβάλλεται με τα κόπρανα. Παράλληλα ο λιναρόσπορος φαίνεται να έχει θετική επίδραση σε καταστάσεις ερεθισμών, αποτελώντας ένα προστατευτικό όπλο κατά των καρδιακών κρίσεων και εγκεφαλικών.
Πέραν αυτών όμως, ο λιναρόσπορος περιέχει και ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό της κατηγορίας Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που όπως έδειξαν πρόσφατες έρευνες, μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνων από ορμονικές αιτίες, όπως του προστάτη ή και του μαστού.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο βρήκαν ότι ασθενείς με καρκίνο του μαστού, που κατανάλωναν muffins που περιείχαν λιναρόσπορο, παρουσίασαν επιβράδυνση στην ανάπτυξη του καρκίνου.
Άλλες έρευνες φέρουν τον λιναρόσπορο ως ένα πολύτιμο μέσο για τη ρύθμιση της ζάχαρης στο αίμα, προλαμβάνοντας παθήσεις όπως ζαχαροδιαβήτη.
Σε γηροκομείο της NOVA SCOTIA εξάλλου παρατηρήθηκε ότι, προσθέτοντας λιναρόσπορο στο διαιτολόγιο των υπερηλίκων μειώθηκε αισθητά η δυσκοιλιότητά τους, σε σημείο που να μην χρειάζονταν ενέματα, υπόθετα και παρόμοια παρασκευάσματα.
Ας σημειωθεί ότι η κατανάλωση αλευριού από λιναρόσπορο έχει αυξηθεί αισθητά στον Καναδά τα τελευταία χρόνια, ενόψει όλων αυτών των πορισμάτων των ερευνών που βγαίνουν στη δημοσιότητα.
Ο λιναρόσπορος ίσως να μην είναι το «θαυματουργό φάρμακο», όμως η προσθήκη του στην καθημερινή μας διατροφή σίγουρα είναι ευεργετική για την υγεία μας. Ο λιναρόσπορος είναι αρκετά σκληρός και δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. Γι’ αυτό και το αλεύρι του λιναρόσπορου, στο ψωμί, στα muffins ή και ωμό μαζί με τα δημητριακά πρωϊνού (cereals), αποτελεί μια επιπλέον σιγουριά για τη διασφάλιση άριστης υγεία

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΑΝΑΦΟΡΕΣ

  • Weiler HA, Kovacs H, Nitschmann E, Bankovic-Calic Ν, Aukema H, Ogborn Μ. Feeding (2007 Μάιος 76 (5) :269-75. Epub 2 Απριλίου 2007.)
  • Pak J Biol Sci. 2008 1 Ιουλίου? 11 (13) :1696-701.
  • Griel AE, Kris-Etherton PM, Hilpert KF, Zhao G, West SG, Corwin RL. (J. Nutr 2007 16 Ιαν? 6:02.)
  • Albertazzi Ρ, Κ. Coupland ( 2002 20η Μαΐου? 42 (1) :13-22.)
  • Βοτανοθεραπεία-Μεγάλη εγκυκλοπαίδεια θεραπευτικών φυτών/by Andrew Chevallier/Εκδόσεις ΔΟΜΙΚΗ
  • Πλήρης οδηγός για τα βότανα/Mabey Richard/Εκδόσεις Ψύχαλος
  • Φυσική Ιστορία – Πλίνιος ο Πρεσβύτερος/Βιβλίο 20/Θεραπείες που προέρχονται από φυτά του κήπου
  • 30 θεραπείες-Herbal material media/Michael Moore.

Shares