fbpx

Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΨΗΛΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΩΜΕΓΑ-3

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία από τις αυτοάνοσες διαταραχές που μπορεί να επηρεαστούν θετικά από την υψηλή δόση Ωμέγα-3 μακριάς αλυσίδας, υψηλής καθαρότητας και ποιότητας.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας όπως και η νόσος του Πάρκινσον, επιδρούν στον ασθενή καταστρέφοντας το σώμα, αφήνοντας όμως τις πνευματικές του λειτουργίες ανέπαφες. Στη σκλήρυνση κατά πλάκας η μονωτική μεμβράνη που ντύνει τα νευρικά κύτταρα ξεφτίζει (the insulating membrane that coats cells unravels), δυσκολεύοντάς τα έτσι να μεταφέρουν τα ερεθίσματα. Αν και το μοριακό αίτιο της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι άγνωστο, οι επιστήμονες ξέρουν ότι πρωταρχικά προκαλείται από φλεγμονές.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Dr_barry_Sears.jpg

Dr. Barry Sears Ph.D. | Καταξιωμένος Ερευνητής του ΜΙΤ | Ιατρικός Οραματιστής | Εμπνευστής και Δημιουργός της Διατροφικής Ζώνης.
Ενας κορυφαίος επιστήμονας που διετέλεσε Διατροφικός Σύμβουλος κορυφαίων Ομάδων και αθλητών ανά το κόσμο, όπως η Μίλαν, η Εθνική Ποδηλατική Ομάδα της Γαλλίας, Οι Κολυμβητές Ολυμπιονίκες του Στάνφορντ κ.α..

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ουσιαστικά άγνωστη στους Εσκιμώους της Γροιλανδίας. Είναι δυνατόν η υψηλή κατανάλωση των Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μακριάς αλυσίδας να μας δίνει κάποια ένδειξη για την πρόληψη και τη θεραπεία αυτής της κατάστασης.

Όπως όλες οι φλεγμονώδεις καταστάσεις, έτσι και η σκλήρυνση κατά πλάκας χαρακτηρίζεται από την υπερπαραγωγή «κακών» εικοσανοειδών. Για φλεγμονώδεις καταστάσεις εκτός του εγκεφάλου, μια ποικιλία φαρμάκων (από την ασπιρίνη μέχρι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως το Advil), μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να παράσχουν προσωρινή ανακούφιση.

“The Zone” | Dr. Barry Sears

Δυστυχώς αυτά τα φάρμακα δεν μπορούν να περάσουν από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό (bllod-brain barrier) που διαχωρίζει τον εγκέφαλο από την κυκλοφορία του αίματος. Μία βασική θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι ένα ενέσιμο φάρμακο που λέγεται βήτα-ιντερφερόνη (beta interferon). Η δράση αυτού του φαρμάκου βασίζεται στο ότι αναστέλλει τη σύνθεση των προ-φλεγμονωδών κυτοκίνων (cytokines) όπως είναι η γάμα ιντερφερόνη (gamma-interferon) και αυτό καθυστερεί την εξέλιξη της ασθένειας. Δυστυχώς αυτό το πολύ ακριβό φάρμακο έχει επιτυχία μόνο στο ένα τρίτο των περιπτώσεων, αλλά προς το παρόν είναι η μόνη ιατρική παρέμβαση που είναι διαθέσιμη στους περισσότερους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η υψηλή δόση ιχθυελαίου ίσως είναι περισσότερο υποσχόμενη (όχι όμως ως ιατρική παρέμβαση) για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μακριάς αλυσίδας είναι ένας αντιφλεγμονώδης παράγοντας που μπορεί να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Επιπλέον οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι γνωστό ότι έχουν χαμηλά DHA στον εγκέφαλό τους. Είναι επίσης γνωστό ότι τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μακριάς αλυσίδας παρεμποδίζουν την παραγωγή των προ-φλεγμονωδών κυτοκίνων (όπως η γάμα-ιντερφερόνη). Παρόμοια αποτελέσματα παρουσιάζει και η θεωρία των συνεχών εγχύσεων βήτα-ιντερφερόνης. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί πληθυσμοί που καταναλώνουν περισσότερο ψάρι έχουν χαμηλότερα ποσοστά σκλήρυνσης κατά πλάκας.

ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Μια παρεμβατική μελέτη όμως είναι ο μοναδικός τρόπος να αποδειχτούν οι παραπάνω θεωρίες. Μια τέτοια μελέτη έγινε πρόσφατα στη Νορβηγία. Σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, χορηγήθηκαν 3,5 γρ. των Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μακριάς αλυσίδας ημερησίως, για δύο χρόνια. Στους ασθενείς είχε ζητηθεί να καταναλώνουν τρία με τέσσερα γεύματα που περιείχαν ψάρι, κάθε εβδομάδα (αυτό θα αύξανε περισσότερο την κατανάλωση ιχθυελαίου), να μειώσουν την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος (αυτό θα ελάττωνε τη λήψη αραχιδονικού οξέως) και να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά (αυτό μοιάζει τρομερά με τις διατροφικές μου προτάσεις που σας κρατούν μέσα στην Ωμέγα Rx Ζώνη).

ΤΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Μέχρι το τέλος του πρώτου χρόνου οι ασθενείς είχαν μία μείωση της αναλογίας ΑΑ/ΕΡΑ από 6 σε 1,5 και παρέμεινε εκεί όλη την επόμενη χρονιά. Ο αριθμός των προσβολών από τη σκλήρυνση κατά πλάκας που βίωναν αυτοί οι ασθενείς, μειώθηκε κατά 95% τον πρώτο χρόνο. Μετά από δύο χρόνια ο δείκτης ανικανότητάς τους μειώθηκε κατά 25% ανέκτησαν δηλαδή ένα σημαντικό τμήμα της κινητικότητάς τους.
Επειδή οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας συνήθως δεν βελτιώνονται με τον καιρό, η δημοσίευση αυτών των αποτελεσμάτων ήταν πολύ εντυπωσιακή!

ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ
Όμως η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μακριάς αλυσίδας χωρίς τον έλεγχο της ινσουλίνης, δεν θα σας δώσει τα μέγιστα οφέλη τα οποία θα έχετε ακολουθώντας τη Διατροφική Ζώνη. Όπως έχω επισημάνει και νωρίτερα τα ανεβασμένα επίπεδα ινσουλίνης μπορεί να ενεργοποιήσουν το ένζυμο που παράγει το Αραχιδονικό Οξύ, το οποίο αυξάνει την παραγωγή των προ-φλεγμονωδών εικοσανοειδών. Θεωρώ ότι οι Νορβηγοί ερευνητές θα είχαν επιτύχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα αν είχαν δώσει στους ασθενείς τους υψηλότερες δόσεις ιχθυελαίου υψηλής καθαρότητας, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη σταθεροποίηση των επιπέδων της ινσουλίνης.

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ DAN WARD
Αυτή η πεποίθηση προέρχεται από τ’αποτελέσματα που εμφανίστηκαν σ’έναν άλλο ασθενή στην κλινική του Dan Ward.
Ο Dan Ward ασχολείται κυρίως με ηλικιωμένους ασθενείς που πάσχουν απ’τη νόσο του αλζχάϊμερ και τη νόσο του Πάρκινσον. Ωστόσο πολλές άλλες νευρολογικές καταστάσεις εμφανίζονται συχνά στην κλινική του. Ετσι πήγε στο River Oaks μία ασθενής με σκλήρυνση κατά πλάκας. Ηταν μόνο 50 ετών αλλά ήταν σε κλινική τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας της ανικανότητάς της. Ηταν ανίκανη να αντέξει ακόμα και το ίδιο της το βάρος (αφού δεν είχε ουσιαστικά καθόλου δύναμη στο ανώτερο τμήμα του σώματός της) και χρειαζόταν καθετήρα, για να ουρήσει. Για πρακτικούς λόγους ήταν κατάκοιτη. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έπασχε επίσης από βαριά κατάθλιψη.

H ΥΨΗΛΗ ΔΟΣΗ ΤΩΝ 25 gr ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ
Εξαιτίας της τραγικής της κατάστασης, ο Dan Ward της έδωσε αρχικά 35 γρ. των Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μακριάς αλυσίδας υψηλής καθαρότητας ημερησίως και αύξησε τη δόση σε 50 γρ. ημερησίως, μετά από τριάντα ημέρες. Όταν της χορηγήθηκε μια τόσο υψηλή δόση εμφάνισε διάρροια. Ο Dan Ward μείωσε τη δόση στα 40 γρ. και τελικά επέστρεψε στη συνηθισμένη δόση των 25 γρ. ημερησίως.

ΤΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Μέσα σε τρεις εβδομάδες αφότου ξεκίνησε το διατροφικό μου πρόγραμμα με αυτές τις υψηλές δόσεις ιχθυελαίου, η γυναίκα είχε ανακτήσει τον έλεγχο της ούρησης. Παράλληλα είχε αναπτύξει και δύναμη ικανή για να πηγαίνει μόνη της απ’το κρεβάτι στη τουαλέτα. Στον τρίτο μήνα, η κατάθλιψή της είχε μειωθεί και η μνήμη της βελτιώθηκε ραγδαία. Τέλος, κατάφερε να περπατάει στην κλινική του Dan Ward με ένα βοήθημα βάδισης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία από τις αυτοάνοσες διαταραχές που μπορεί να επηρεαστούν θετικά από την υψηλή δόση ιχθυελαίου. Ο συνδυασμός της υψηλής δόσης ιχθυελαίου με διατροφή σύμφωνα με τη Διατροφική Ζώνη ενισχύει ακόμα περισσότερα τα θετικά αποτελέσματα!

ΠΡΟΣΟΧΗ | ΜΟΝΟΝ ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ ΥΨΗΛΗΣ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΣ
“Ακολουθήστε τις προτάσεις μου για συμπληρώματα σε Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα μακριάς αλυσίδας, μόνο αν χρησιμοποιείτε ιχθυέλαιο Διατροφικής Ζώνης υψηλής καθαρότητας, μοριακά απεσταγμένο”. Dr. Barry Sears PH.D.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
• THE OMEGA RX ZONE Dr. Barry Sears Ph.D.
• ΤΗΕ ΖΟΝΕ | BARRY SEARS, PH.D., WITH BILL LAWREN
• DR. SEARS ZONE

Shares