Dr. PETER D’ADAMO: ΓΙΑΤΙ ΣΧΕΔΙΑΣΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΒΙΤΑΜΙΝΕΣ POLYVITE

Ο Dr. Peter j D’Adamo φυσιοπαθητικός ιατρός και ερευνητής είναι Διευθυντής της κλινικής “The D’Adamo’s Clinic” στο Wilton του Κονέκτικατ στη Β. Αμερική, που χρησιμοποιεί τη Διατροφή των Ομάδων αίματος, ως μέρος μιας πλήρους ατομικής θεραπευτικής προσέγγισης. Είναι Ιδρυτής και Κοσμήτορας  του Ινστιτούτου Ανθρώπινης Ατομικότητας (Institute College Naturopathic Medicine) που έχει ως κύριο σκοπό την προώθηση της επιμόρφωσης και της έρευνας στους τομείς της επιγενετικής και βιοχημικής ατομικότητας. Το πρώτο του βιβλίο “Τρώτε σωστά σύμφωνα με τον τύπο του αίματός σας” έγινε Best-Seller, μεταφράστηκε σε περισσότερες από 50 γλώσσες και κυκλοφόρησε σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Το βιβλίο αυτό ψηφίστηκε ανάμεσα στα δέκα σημαντικότερα βιβλία υγείας όλων των εποχών! Ο Dr. Peter D’Adamo κατά τη διάρκεια της ερευνητικής του πορείας, ψηφίστηκε ψηφίστηκε Γιατρός της Χρονιάς από τον Αμερικανικό Σύλλογο Φυσιοπαθητικών Ιατρών. Πρόκειται αναμφίβολα για έναν από τους πιο δημιουργικούς επιστήμονες του Δυτικού κόσμου!

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ
Έχουμε την τάση να βλέπουμε τις βιταμίνες να παίζουν δύο διαφορετικούς ρόλους στην υγεία μας. Το πρώτο, και ίσως το πιο προφανές, είναι το «μοντέλο ανεπάρκειας». Ορισμένα συμπληρώματα βιταμινών μπορούν να διορθώσουν τις ανεπάρκειες αυτής της βιταμίνης στο σώμα μας που προκύπτουν από ανεπαρκή διατροφή ή κάποιου είδους δυσκολία αφομοίωσης. Ωστόσο, παρά τα σχεδόν θαυματουργά αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν στον εφοδιασμό ενός ατόμου με ανεπάρκεια βιταμινών με το θρεπτικό συστατικό που λείπει – σκεφτείτε τη σχεδόν άμεση θεραπεία της εκτεταμένης αιμορραγίας που παρατηρήθηκε με το σκορβούτο όταν σε αυτούς τους Βρετανούς ναυτικούς δόθηκαν λεμόνια και λάιμ ή την εκπληκτική βελτίωση φαινομενικά διαταραγμένων ασθενών όταν χορηγείται νιασίνη, αυτοί οι τύποι ενδείξεων εμπίπτουν γρήγορα στη σφαίρα της ιστορίας. Στον υπερ-θρεμμένο σύγχρονο κόσμο μας, οι άνθρωποι υποφέρουν πολύ περισσότερο από την υπερβολική ποσότητα τροφίμων στη ζωή τους παρά από οποιαδήποτε έλλειψη.

ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΤΟΜΙΚΟΤΗΤΑ
Αυτό με οδηγεί στη δεύτερη και πιο κοινή χρήση βιταμινών, που είναι η χρήση τους ως κινητήρια δύναμη για την επιλεκτική ενεργοποίηση του μεταβολικού μηχανισμού. Στο διάσημο βιβλίο του Biochemical Individuality (1956), ο Roger Williams, ανακάλυψε το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5) και πρότεινε μια «γενετοτροφική θεωρία» της νόσου. Οι διατροφικές ελλείψεις, παρατήρησε, εκφράζονται διαφορετικά μεταξύ των ατόμων, τόσο ως προς τα συμπτώματα όσο και με τη σειρά που εμφανίζονται, με βάση τον αντίκτυπο των περιβαλλοντικών εισροών στην ατομική βιοχημεία και γενετική. Επομένως, ο καθένας από εμάς έχει συγκεκριμένα μονοπάτια που μπορεί να μην λειτουργούν βέλτιστα και αυτά διαφέρουν ανάλογα με τη γενετική μας και το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε.

Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Όταν ήμουν νέος ιατρός, προσπαθούσαμε να προσαρμόσουμε τα θρεπτικά συστατικά στον ασθενή επιλέγοντας από μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών μεμονωμένα εμφιαλωμένα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ξεχωριστό συμπλήρωμα ψευδαργύρου, συμπλήρωμα μαγνησίου, συμπλήρωμα βιταμίνης C κ.λπ. και να προσαρμόσουμε την επιλογή και τη δόση στον συγκεκριμένο ασθενή και στις ανάγκες του. Αν και σίγουρα ήταν καλά προσαρμοσμένη, αυτή η προσέγγιση ήταν -και είναι- εξαιρετικά μη πρακτική. Ο μέσος άνθρωπος δεν αισθάνεται άνετα να παίρνει 40-60 χάπια και κάψουλες την ημέρα.
Οι περισσότερες πολυβιταμίνες, από την άλλη πλευρά, έχουν αναπτυχθεί από το μοντέλο ανεπάρκειας και διαθέτουν δόσεις σχεδιασμένες για να αποφεύγουν απλώς κάθε είδους ανεπάρκεια – από την οποία, όπως είδαμε, σχεδόν κανείς στον δυτικό κόσμο δεν υποφέρει.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Σύμφωνα με τις θεωρίες του Roger Williams και την κατανόησή μου για τις φυσιολογικές διαφορές μεταξύ των τύπων αίματος, ήθελα να σχεδιάσω μια σειρά από πολυβιταμίνες που λειτουργούσαν σύμφωνα με τρεις βασικές αρχές:
1. Θα πρέπει να αντιμετωπίζουν γνωστές ελλείψεις και μεταβολικές ευπάθειες που συνδέονται με αυτήν την ομάδα αίματος . Για παράδειγμα, η ομάδα αίματος Α τείνει να έχει χαμηλά επίπεδα εντερικού ενζύμου που βοηθά στην αφομοίωση του ασβεστίου και στη διάσπαση της χοληστερόλης. Σχεδίασα τη φόρμουλα Polyvite A για να περιέχει ένα μείγμα θρεπτικών συστατικών που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν στην ενεργοποίηση αυτού του ενζύμου. 
2. Θα πρέπει να ενισχύουν τις διαδικασίες που είναι κεντρικές για τον τρόπο με τον οποίο αυτός ο τύπος αίματος αντιμετωπίζει τις ασθένειες και τη γήρανση. Για παράδειγμα, ο τύπος αίματος Ο μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα με το ανοσοποιητικό τους σύστημα που μπορεί να προκύψουν από υπερβολική αντίδραση ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες ζύμης στο πεπτικό τους σύστημα. Σχεδίασα τη φόρμουλα Polyvite O για να περιλαμβάνει ορισμένα θαλασσινά λαχανικά που βοηθούν στην ελαχιστοποίηση της υπερανάπτυξης ζύμης και βοηθούν στη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης τύπου Ο. 
3. Όταν είναι επιστημονικά εφικτό, θα πρέπει να αποτελούνται από βιταμίνες που προέρχονται από ολόκληρες πηγές τροφίμων. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι βιταμίνες που προέρχονται από πηγές τροφίμων, επειδή περιέχουν πολλά βοηθητικά συστατικά, ασκούν πιο βαθιά αποτελέσματα από τις καθαρές, κρυσταλλικές, συνθετικές μορφές. Μια διάσημη μελέτη έδειξε ότι ενώ ο χυμός λεμονιού και λάιμ ανέστρεψαν σχεδόν αμέσως το σκορβούτο, το συνθετικό ασκορβικό οξύ δεν λειτούργησε το ίδιο καλά και όχι σε όλους. Η φόρμουλα Polyvite B έχει ένα υπέροχο σύμπλεγμα μούρων ανθοκυανίνης και το Polyvite AB έχει ένα μοναδικό μείγμα βιοφλαβονοειδών εσπεριδοειδών που κάνει το ίδιο πράγμα με δύο μοναδικούς τρόπους.

ΕΞΥΠΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
Τέλος, υπάρχει η έννοια της στοχευμένης διατροφής. Η εξατομίκευση είναι σε όλη τη μόδα αυτές τις μέρες, από ιατρικές συμβουλές, συμβουλές για αγορές, μέχρι ασφάλιση αυτοκινήτου. Οι βιταμίνες δεν διαφέρουν. Οι επιλογές είναι πολλές. Τα περισσότερα περιλαμβάνουν ακριβό γενετικό έλεγχο αμφισβητήσιμης αξίας, ακολουθούμενο από πολύ ακριβή προσαρμοσμένη σύνθεση. Το μεγάλο δώρο της διορατικότητας που μας δόθηκε από τη χρήση της ομάδας αίματος μας επιτρέπει να το κάνουμε αυτό πιο έξυπνα και καλύτερα: Ένας απλός δείκτης που μπορεί να προσδιοριστεί με ένα φθηνό τεστ στο σπίτι, ακολουθούμενο από το ειδικό συμπλήρωμα χρήσης που δεν κοστίζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο συμβατικό πολυβιταμίνη.

ΖΕΙΔΩΡΟΣ D’ADAMO PERSONALIZED NUTRITION

Shares