ΑΝΩ ΠΟΡΡΟΪΑ → ΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ “ΜΥΣΤΙΚΟ” ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

Άνω Πορόια Σερρών! Ένα χωριό με ιστορία και γραφικότητα, σε μια περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς, στους πρόποδες του όρους Μπέλλες και σε απόσταση αναπνοής από την όμορφη λίμνη Κερκίνη!

Τα Άνω Πορρόϊα και η ευρύτερη περιοχή της Σιντικής, κατέχουν επάξια τον τίτλο του πιο αγαπημένου ίσως Σερραϊκού – και όχι μόνο- προορισμού, χάρη στη γραφικότητά τους, τη φυσική ομορφιά και το καλό τους κλίμα!

Στις αρχές του 19ου αιώνα πυρήνας του πληθυσμού του χωριού, ήταν κατατρεγμένες οικογένειες που μετανάστευσαν εδώ, πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και εγκαταστάθηκαν στο χωριό, ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες, δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον πληθυσμιακό μίγμα με τους ντόπιους.

ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΤΕ
Στο πανέμορφο και φιλόξενο χωριό Ανω Πορρόϊα έχετε πολλαπλές επιλογές.. να περπατήσετε στα γραφικά καλντερίμια των «μαχαλάδων» για να «αφουγκραστείτε» την ιστορία του τόπου, να συνομιλήσετε με τους φιλόξενους κατοίκους του, να γευτείτε εκλεκτές νοστιμιές στα μαγαζιά της περιοχής!
Μπορείτε επίσης να κάνετε πεζοπορία, ορειβασία στο Μπέλλες, ή και να επισκεφθείτε κοντινούς προορισμούς όπως, τα Κάτω Πορρόϊα, το χωριό και τη λίμνη Κερκίνη (όπου μπορείτε να κάνετε βαρκάδα, να συμμετάσχετε σε οργανωμένες εξερευνητικές περιηγήσεις, να κάνετε ιππασία, ποδηλασία, τοξοβολία και άλλες δραστηριότητες), το Ακριτοχώρι (εδώ είναι κτισμένο και το περίφημο γυναικείο Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου), τη Ροδόπολη, Τα Πλατανάκια, τη Λειβαδιά, τον Λιθότοπο, την Ηράκλεια, τα Χρυσοχώραφα, το Πετρίτσι, το Αχλαδοχώρι, την Καστανούσα, τον Προμαχώνα, το Σιδηρόκαστρο, τη Βυρώνεια, τα οχυρά Ρούπελ και Ιστίμπεη, το Αγκιστρο κ.α..

Η ΚΑΘΕ ΕΠΟΧΗ ΝΤΥΝΕΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ!
Στα Άνω Πορόϊα υπάρχει τουρισμός όλο το χρόνο και η κάθε εποχή «ντύνει» το χωριό και την ευρύτερη περιοχή με διαφορετικά χρώματα, χαρίζοντάς τους μοναδική ομορφιά!

ΑΓΝΑΝΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ
Το χωριό βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Μπέλλες ή Κερκίνη, σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων, αγναντεύοντας την κοιλάδα και τη λίμνη και διατηρεί μέχρι σήμερα τα χαρακτηριστικά της Mακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, που έφεραν οι Βλαχόφωνοι Έλληνες από την Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, μαζί με τα ήθη και τα έθιμά τους, τα οποία «παντρεύτηκαν» άψογα αργότερα με την εγκατάσταση Mικρασιατών προσφύγων το 1922.

Η λίμνη Κερκίνη φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό βουβαλιών στην Ελλάδα! (Φωτογραφία e-vima.gr)

ΟΡΟΣ ΚΕΡΚΙΝΗ ή ΜΠΕΛΛΕΣ ΕΝΑΣ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ “ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ
Το όρος Κερκίνη (Μπέλλες) αποτελεί σημαντικό βιότοπο και έχει προταθεί να ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως Βοτανικός “Παράδεισος”, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές NATURA 2000.
Ιδανικό σημείο πρόσβασης στο βουνό, αποτελούν φυσικά τα Άνω Πορρόια, απ’ όπου ξεκινούν και τα σηματοδοτημένα περιπατητικά μονοπάτια. Ακολουθώντας τη ρεματιά με τα πλούσια νερά (μονοπάτι Β1) μετά το δάσος με τα πλατάνια, θα θαυμάσετε τα απέραντα δάση οξιάς και θα δείτε επίσης σφενδάμια, σημύδες, έλατα, και μαύρα πεύκα αλλά και την πλούσια πανίδα της περιοχής. Μετά από δύο ώρες στην καρδιά του βουνού, θα βρεθείτε στο οροπέδιο της Ασπρόλιμνης, όπου βρίσκεται και το καταφύγιο. Η θέα από ψηλά προς τις δύο λίμνες της Κερκίνης και της Δοϊράνης, είναι μαγευτική!

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΑΛΟΓΑ, ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΕ 4 Χ 4
Αλλες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στην περιοχή, είναι η περιήγηση με άλογα στο καταπράσινο δάσος του όρους Μπέλλες, η ορειβασία, αλλά και διαδρομές με 4Χ4. Η ορειβασία υποστηρίζεται από τον Ορειβατικό Σύλλογο Ανω Πορροΐων.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΠΑΔΙ ΑΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ ΠΙΝΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!
Εδώ στα Ανω Πορρόϊα Σερρών, κατοικεί ο Νίκος Βάρκας, φανατικός περιηγητής και λάτρης των αλόγων. Ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια με πολύ λίγα άλογα, και κατάφερε να δημιουργήσει το μεγαλύτερο κοπάδι αλόγων στην Ευρώπη, με περισσότερα από 700 άλογα, της Ελληνικής φυλής Πίνδου!

Η ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ
Η λίμνη Κερκίνη, είναι ένας από τους μοναδικούς εναπομείναντες πλούσιους υδροβιότοπους της Ελλάδας κι ένας απ’ τους πιο σημαντικότερους της Ευρώπης, μονοπωλώντας τον οικοτουρισμό στην Ελλάδα και συγκεντρώνοντας το διεθνές οικολογικό ενδιαφέρον. Βρίσκεται περίπου 10 χλμ. νοτιοανατολικά του χωριού Άνω Πορρόια.

Η Κερκίνη προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Φύση 2000». Στην περιοχή ζουν πολλά είδη θηλαστικών όπως το τσακάλι, ο λύκος, η αγριόγατα, η βίδρα κ.ά., 30 είδη ψαριών με κυριότερα τα χέλια και περίπου 300 είδη πουλιών. Επίσης, στα άκρα του παρυδάτιου δάσους, ζει ο μεγαλύτερος αριθμός βουβαλιών στην Ελλάδα.

ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΠΕΛΛΕΣ
Μια όμορφη ανάβαση από τα Ανω Πορρόϊα στη μακριά κορυφογραμμή του Μπέλλες. Η διαδρομή έχει τέρμα την κορυφή Καλαμπάκα που είναι δυτικότερα της υψηλότερης κορυφής. (Φωτογραφία και λεζάντα από το περιοδικό “ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ”).

ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΠΛΑΓΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΛΛΕΣ
Η διαδρομή της ανάβασης προς την Ομορφοπλαγιά του Μπέλλες (1.380 μ.), μέσα σε βαθύσκιωτα δάση, σε πλαγιές με θέα που η ματιά χάνεται στον ορίζοντα και με ιστορία..
Μήκος Διαδρομής: 6 + 6 χλμ. | Βαθμός δυσκολίας: Β’ (Μετρίου βαθμού δυσκολίας με καλή φυσική κατάσταση) | Μέγιστο Υψόμετρο: 1380 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 500 μ.. (Φωτογραφία και λεζάντα από AGKISTRO ACTION).

GALLERY

Καλώς ήρθατε στα Ανω Πορρόϊα Σερρών..

Μια εικόνα με Καουμπόϋδες και άλογα συνήθως μας ταξιδεύει στην Αγρια Δύση.. αυτή η εικόνα όμως είναι από την Ελλάδα, τα Ανω Πορρόϊα Σερρών! (photo από Experience.Serres).

Πολλοί από τους επισκέπτες των Ανω Πορροΐων περνούν από τη φάρμα αλόγων του Κώστα Βάρκα, για να θαυμάσουν από κοντά τα υπέροχα αυτά ζώα, της μοναδικής Ελληνικής φυλής Πίνδος!

Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΑΝΩ ΠΟΡΡΟΪΩΝ ΣΕΡΡΩΝ
Η φιλαρμονική των Άνω Ποροΐων, ιδρύθηκε το έτος 1934 με πρωτοβουλία του δασκάλου Σώστη Χρήστου, ο οποίος ήταν οργανωτής, μουσικοδιδάσκαλος και οργανοπαίκτης. Οι πρώτοι μαθητές υπήρξαν οι: Τριανταφύλλου Ιωάννης (κορνέτα), Νάστος Θωμάς (κορνέτα), Παπαστεργίου Ιωάννης (τρομπόνι), Δεβελάσκας Γεώργιος (τρομπόνι), Νανόπουλος Γεώργιος (εμφώνιο), Γκατζώλας Γεώργιος (μπάσο), Καρατζάς Κωνσταντίνος (πιατίνια), Τσούτσουρας Νικόλαος (τύμπανο και μπάσο), Αργυρίου Αργύριος και Γκίνης Κωνσταντίνος.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ
Τα πρώτα όργανα της Φιλαρμονικής αγοράστηκαν με τη βοήθεια της κοινότητας -επί προεδρίας Σιαφαρίκα Βασιλείου – του Αγροτικού Συνεταιρισμού και των κατοίκων του χωριού. Πριν και μετά τον πόλεμο και για είκοσι ολόκληρα χρόνια, τα έσοδα της φιλαρμονικής εξασφαλίζονταν με τον εξής εντυπωσιακό τρόπο: όλοι οι Ανωπορογιώτες, προκειμένου να διατηρηθεί η Φιλαρμονική, προσέφεραν από ένα σαντάλι καπνού ο καθένας. Αυτά, τα δεματοποιούσαν όλοι μαζί και στην καπνοπώληση, τα έσοδα διατίθενταν για την κάλυψη των αναγκών της Φιλαρμονικής.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΟΠΟΙΗΣΕ ΑΛΛΑ Η ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΔΕΝ ΕΣΒΗΣΕ!
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η Φιλαρμονική αδρανοποιήθηκε, για να ενεργοποιηθεί ξανά κατά τα έτη 1946-1947. Ωστόσο, ο ρόλος της ήταν να συμμετέχει μόνο σε παρελάσεις και περιφορές. Το 1961, ήρθε ο πρώτος μαέστρος από το Κιλκίς, ο Μιχαήλ Τουρλίδης.

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ
Το 1975, με πρόεδρο της Κοινότητας τον ιδρυτή της, Σώστη Χρήστο, επανιδρύεται δυναμικά, συμμετέχοντας σε κάλαντα και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σημαντική είναι και η προσφορά του αειμνήστου Νανόπουλου Κωνσταντίνου, λάτρη της μουσικής, που υπήρξε για πολλά χρόνια η ψυχή της Φιλαρμονικής και διετέλεσε μαέστρος της, αλλά και Πρόεδρος του μουσικο-αθλητικού συλλόγου “Διγενής“.
Από το 1982 μέχρι και σήμερα, χάρη στις προσπάθειες του αρχιμουσικού Ζωΐδη Νικολάου, τα παιδιά των Άνω Ποροΐων διδάσκονται μουσική και εκπροσωπούν επάξια το χωριό και την περιοχή σε κάθε εκδήλωση.
Η Φιλαρμονική των Άνω Πορροΐων Σερρών, διατηρεί στις μνήμες όλων την ένδοξη Ιστορία της, καθώς η πορεία της είναι διαρκώς ανοδική κι αυτό οφείλεται τόσο στο μουσικοδιδάσκαλο, όσο και στην εντυπωσιακή ανταπόκριση των νέων του χωριού.

Το χωριό κάθε εποχή αλλάζει χρώματα και πάντα έχει κάτι γραφικό και ξεχωριστό να μας προσφέρει!

Εδώ σε αυτή την ευρύτρη και πανέμορφη περιοχή της Κερκίνης, είχαν πραγματοποιηθεί τα γυρίσματα της ταινίας του Θεόδωρου Αγγελόπουλου με τίτλο “Το λιβάδι που δακρύζει“.

..Η ταινία είχε κερδίσει το βραβείο Fipresci στα Ευρωπαϊκά βραβεία και το ειδικό βραβείο του κοινού στο Fajr Film Festival, ενώ προτάθηκε και για Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο.

Μαγευτικές εικόνες από τη λίμνη Κερκίνη!

Ανω Πορρόϊα Σερρών.. το γραφικό χωριό, όπου το παραδοσιακό συνυπάρχει, με το πράσινο και το μοντέρνο!

Εδώ στα Ανω Πορρόϊα Σερρών θα βρείτε τοπικά προϊόντα όπως, παραδοσιακά ζυμαρικά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με αγνά υλικά και βουβαλίσιο γάλα!

Γλυκά κανέλας, φράουλες και λίγες πασχαλιές αρκούν για να αντιληφθείς την ομορφιά της εποχής στα Άνω Πορόια Σερρών (photo και λεζάντα από Experience.Serres).

Πορτοκαλόπιτα στα Άνω Πορρόια!
Λέγεται ότι αυτό το γλυκό έχει τις ρίζες του στις κουζίνες των εξοχικών των Τούρκων μπέηδων, κατά την διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας, τότε που τα Άνω Πορρόια τα αποκαλούσαν και Μικρή Κωνσταντινούπολη. Ενδεικτικό της μεγάλης ομορφιάς της περιοχής. (photo και λεζάντα από Experience.Serres).

Το Πνευματικό Κέντρο του χωριού συμβάλει τόσο στην ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου, όσο και στην προώθηση της πολιτιστικής και πνευματικής συνεργασίας της τοπικής κοινωνίας, με άλλους πνευματικούς και πολιτιστικούς φορείς.

Η πρώτη μουσική της Γης λένε πως ήταν ο ήχος του νερού..

..εδώ στα Ανω Πορρόϊα Σερρών, η μουσική του νερού έχει την τιμητική της!

Το κοπάδι αλόγων του Νίκου Βάρκα της Ελληνικής φυλής Πίνδος, το μεγαλύτερο στη Ευρώπη, στα Ανω Πορρόϊα Σερρών, αριθμεί περισσότερα από 700 πανέμορφα άλογα!

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι serres-ano-poroia-megalytero-kopadi-alogon.jpg

Ανοιξιάτικο τσιμπούσι στη Λίμνη Κερκίνη. (Photo και λεζάντα από Experience.Serres).

Εικόνες πραγματικές ζωγραφιές από τον μαγευτικό και ευλογημένο αυτόν τόπο.. τα Ανω Πορρόϊα Σερρών την Κερκίνη και την ευρύτερη περιοχή της Σιντικής!

ΑΝΩ ΠΟΡΡΟΪΑ ΣΕΡΡΩΝ | ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΟΔΙΚΩΣ ή ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΣ
Τα Άνω Πορρόια βρίσκονται στα βόρεια του νομού Σερρών, 65 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Σερρών, 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, 604 χιλιόμετρα από την Αθήνα 325 χλμ. από την Ορεστιάδα και 820 χλμ. από την Καλαμάτα. Μπορείτε να τα επισκεφτείτε οδικώς αλλά και σιδηροδρομικώς.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι TRAINO-ANO-PORROIA-800x552-1.jpg

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΙΝΤΙΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ..
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

Στο Ακριτοχώρι Σερρών

ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ ΣΕΡΡΩΝ

ΠΗΓΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ:
– Βικιπαίδεια | Η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
– Τοπική Κοινότητα Ανω Πορροΐων
– Ανω Πορρόϊα – Λίμνη Κερκίνη (Facebook Page)
– Travel Style: Το πανέμορφο “μυστικό” χωριό των Σερρών
– Experience.Serres
– Περιοδικό “ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ”
– Agkistro Action
– Εφημερίδα “Καθημερινή”
– Φιλαρμονική Ανω Πορροΐων
– Προφίλ και ιστοσελίδες των Χορηγών

Ελλάδα χωριά και πόλεις

Shares