Ζείδωρος → Διαδικτυακός Πολυχώρος Ποιότητας Ζωής και Πολιτισμού

Ζείδωρος   |   Ποιότητα   Ζωής,   Πολιτισμός   και   Κουλτούρα

ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ 1200Χ848

13 Περιφέρειες, 74 Περιφερειακές Ενότητες και 332 Δήμοι με χιλιάδες γραφικά χωριά, πόλεις και κωμοπόλεις.. Η δράση μας για την ανάδειξη του φυσικού, πολιτιστικού και ιστορικού κάλλους της Ελλάδας  που αξίζει να υποστηριχθεί! Περισσότερα..Ζείδωρος | Επιχειρηματική καινοτομία,  κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία, πολιτισμός  και κουλτούρα.. με στόχο το συλλογικό όφελος.

Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΤΑΦΙΔΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ο ΑΣΕΣ Σητείας ιδρύθηκε το 1929 από σουλτανινοπαραγωγούς, με σκοπό την εκμετάλλευση της σταφίδας της περιοχής. Για τον σκοπό αυτό, δημιουργήθηκε εργοστάσιοΑΣΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ (1200 Χ 848) επεξεργασίας και τυποποίησης σταφίδας, με αποτέλεσμα την επιτυχημένη εξαγωγή του προϊόντος σε χώρες της Ευρώπης.
Σταδιακά ωστόσο, η ζήτηση της σταφίδας μειώθηκε, με αποτέλεσμα τη δεκαετία του 1970, η παραγωγή να περιοριστεί στους 7.000 τόνους ετησίως. Έτσι, οι παραγωγοί στράφηκαν σταδιακά στην καλλιέργεια της ελιάς, αντικαθιστώντας τα αμπέλια τους με ελαιόδεντρα.
Το 1976, ο Αγροτικός Σταφιδικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Σητείας ίδρυσε το εργοστάσιο επεξεργασίας ελαιολάδου και σήμερα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους Συνεταιρισμούς στην Ελλάδα, διαδραματίζοντας σημαίνοντα ρόλο στην τοπική οικονομία και κοινωνία.
Απαριθμεί περίπου 1000 φυσικά μέλη, ενώ ο αριθμός των εξυπηρετούμενων ελαιοπαραγωγών φτάνει τους 1.500. Η κύρια δραστηριότητα του Συνεταιρισμού είναι η παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία ελαιολάδου, σε πολυάριθμες περιοχές της χώρας.
Νέα εποχή για τον Αγροτικό Σταφιδικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Σητείας με το πρόγραμμα ΟΕΦ (Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων), για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου ΠΟΠ Σητείας Λασιθίου Κρήτης.
Το πρόγραμμα του ΟΕΦ ΑΣΕΣ Σητείας περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, που αποτελούν ολοκληρωμένο σχέδιο για την βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιόλαδου. Δεδομένου ότι στην περιοχή παράγεται το φημισμένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητείας Λασιθίου Κρήτης, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και την τήρηση των προδιαγραφών που το καθιστούν προϊόν γεωγραφικής ένδειξης. Ένας από τους βασικούς σκοπούς του προγράμματος ΟΕΦ, είναι ο συντονισμός και η ενίσχυση του έργου των ελαιοκαλλιεργητών μελών του. Πρόεδρος του Συνεταιρισμού είναι ο κ. Σταύρος Κολυδάκης.
Γνωρίστε το Συνεταιρισμό, την ιστορία και το έργο του, με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα του, με ένα κλικ.. Περισσότερα

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ

Εδώ, στην φημισμένη για το φυσικό της κάλλος και το υγιεινό, ξηρό της κλίμα Κάτω Ορεινή Σερρών, λειτουργεί η καθετοποιημένη επιχείρηση αιγοπροβάτων και ιδιοπαραγωγήςΟ ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ εκλεκτών τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων της οικογένειας Κλιάμπα, με δικά της κοπάδια, που εκτρέφονται φυσικά. Εδώ φτιάχνουν παραδοσιακά τυριά, γιαούρτια, μυζήθρα, παγωτά και κρέμες από φρέσκο πρόβειο και κατσικίσιο πιστοποιημένο γάλα οργανικής εκτροφής. Εδώ σμίγει αρμονικά η παράδοση με τη σύγχρονη εποχή και το αποτέλεσμα στα προϊόντα του τυροκομείου είναι εκπληκτικό. Θα τα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα... Περισσότερα

ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ → ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΒΟΤΑΝΟ

Το Γανόδερμα είναι ένα πολύτιμο φαρμακευτικό φυτό, και ένα ισχυρό προσαρμογόνο! Σύμφωνα με την Κινέζικη παραδοσιακή ιατρική, το Γανόδερμα έχει πολλαπλές εξυγιαντικές ιδιότητες, αφού περιέχει πολλά βιοενεργά αντιοξειδωτικά και θρεπτικά στοιχεία, ενώ παράλληλα έχει ισχυρή αλκαλική δράση, δίκαια δε κατατάσσεται στη κορυφή της Κινεζικής Βοτανικής Βιβλιογραφίας.
Το “Shinnoh Honsohkyo” είναι το αρχαιότερο Κινέζικο ιατρικό κείμενο που γράφτηκε πριν 2000 χρόνια, κατατάσσοντας το Ganoderma Lucidum ή Lingzhi ή Reishi, μεταξύ των κορυφαίων φαρμακευτικών φυτών του πλανήτη. Σήμερα οι ιδιότητές του επαληθεύονται και επιστημονικά.. Περισσότερα

ΜΑΥΡΟΣ ΚΑΦΕΣ ΜΕ ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ

Σε φακελάκια και χύμα, χωρίς ζάχαρη

Στιγμιαίος μαύρος καφές με Γανόδερμα χωρίς ζάχαρη. Οπως και να τον προτιμήσετε, ζεστό ή κρύο, αυτός ο καφές είναι μια γιορτή σε μια κούπα για τους εραστές του εκλεκτού μαύρου καφέΤο Γανόδερμα έχοντας ισχυρή αλκαλική δράση, προσφέρει στον οργανισμό πολλά οφέλη.. Περισσότερα

ΤΑ ΠΙΚΡΑ ΒΟΤΑΝΑ

Τα πικρά βότανα έχαιραν εκτίμησης από την  αρχαιότητα. Η επίδραση την οποία έχουν στην υγεία μας οι πικρές ουσίες ήταν ήδη γνωστή εδώ και 5000 χρόνια, όπως φαίνεται από τις αρχαίες ιερές γραφές του Ινδουισμού.
Σε μία από αυτές, την Ayurveda, κατέγραψαν οι Ινδοί τις γνώσεις τους σχετικά με την υγιεινή και μακροχρόνια ζωή (μακροβιοτική).
Η τάση για γλυκές τροφές, για φαγητά τα οποία δεν είναι πικρά, οδήγησε στην εξαφάνιση των πικρών συστατικών από τη σύγχρονη κουζίνα, με αποτέλεσμα την επιδημική πλέον αύξηση της παχυσαρκίας, των στομαχικών και πεπτικών προβλημάτων και των σχετικών με τη λειτουργία του μεταβολισμού ασθενειών.
Στην επαρχία της Ελλάδας, την τόσο πλούσια σε άγρια χόρτα, δεν έχει χαθεί ακόμη η συνήθεια να τα μαζεύουν και να τα μαγειρεύουν την κατάλληλη εποχή.. Περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΪ → Ο ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Tα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν τις  πολύτιμες θεραπευτικές, αναζωογοννητικές και αντιγηραντικές επιδράσεις του πράσινου τσαγιού στην υγεία. Και όχι άδικα αφού σύμφωνα με in vitro, in vivo και επιδημιολογικές μελέτες οι πολυφαινόλες που περιέχει έχουν αντιμεταλλαξιογόνες και αντικαρκινικές ιδιότητες. Το πράσινο τσάι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντιγηραντικές, αντιφλεγμονικες, αντιμικροβιακές, αντικαρκινικές, λιποτροπικές και αναζωογοννητικές ιδιότητες.. Περισσότερα

ΕΛΛΑΔΑ → Η ΚΟΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Με 18 μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς,  τη  ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ 1200Χ848 μεγάλη τουριστική της βιομη- χανία τον εξέχοντα το- μέα της ναυτιλίας και τη γεωστρατηγική της σημασία η Ελλάδα είναι είναι η μεγαλύτερη οι- κονομία στα Βαλκάνια και θεωρείται μια ανε- πτυγμένη χώρα με αξιό- αξιόλογη θέση στη
διεθνή σκηνή.. Περισσότερα

ΧΑΝΙΑ → ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ

Η περιοχή των Χανίων κατοικείται από την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑπρωτομινωική περίοδο (3650 π.Χ.). Σύμφωνα με την παράδοση, η αρχαία Κυδωνία ιδρύθηκε κατά τα προϊστορικά χρόνια από τον Κύδωνα, γιο του Ερμή -ή κατά άλλους γιο του Απόλλωνα- και της νύμφης Ακακαλλίδας, κόρης του Μίνωα. Ο λόφος Καστέλι, πάνω από το παλιό λιμάνι, αποτέλεσε το σημείο του πρώτου οικισμού, ο οποίος εξελίχθηκε και αναπτύχθηκε συνδυάζοντας τη γεωργία με το εμπόριο και τη ναυτιλία. Στην Οδύσσεια του Ομήρου οι Κύδωνες αναφέρονται ως μία από τις πέντε Κρητικές φυλές, ενώ η Κυδωνία θεωρείται από το Στράβωνα ως η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στο νησί.. Περισσότερα

ΜΕΣΣΗΝΙΑ → ΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ

Την αγκαλιάζει η θάλασσα του Ιονίου απ’ τη μια και ο Μεσσηνιακός Κόλπος απ’ την άλλη. Η θάλασσα ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑλάξεψε τους βράχους και δούλεψε τις ακτές,  δημιουργώντας ονίειρικές  παραλίες, μικρούς όρμους, γραφικούς κολπίσκους. Εκε χτίστηκαν κάστρα και χωριά με νησιωτική όψη, πολιτείες και οικισμοί, λιμάνια και ψαροχώρια.
Τα κτίσματα έφτασαν και ψηλότερα, στις πλαγιές του Ταϋγέτου. Σ’ αυτή τη θάλασσα ζουν μεσογειακές φώκιες και χελώνες caretta-caretta (περιοχή ωοτοκίας).
Η αντίθεση και η εναλλαγή είναι οι λέξεις – κλειδιά στην προσπάθεια περιγραφής της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, που αποπνέει την αύρα της θάλασσας και το μυρωμένο αέρα του βουνού.
Τις διαδρομές ανάμεσα στα γραφικά χωριά και στους οικισμούς στολίζουν κήποι και περιβόλια, πύργοι και πυργόσπιτα, νοικοκυρεμένες αυλές, γραφικά εκκλησάκια, φιλόξενα καφενεδάκια και παραδοσιακές ταβέρνες..
Περισσότερα

ΛΑΣΙΘΙ → ΟΙ ΘΡΥΛΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΟΥΝ ΕΡΕΙΠΕΙΑ

Παρά τις αλλεπάλληλες επιδρομές που δέχτηκεΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ (850Χ601) κατά καιρούς ο Νομός Λασιθίου όπως και ολόκληρη η Κρήτη, από διαφόρους εισβολείς οι οποίοι προσπάθησαν να την βυθίσουν σε πνευματικό και οικονομικό σκοτάδι, με σκοπό να την αφανίσουν, δεν κατάφεραν να αλλοιώσουν εθνολογικά τον πληθυσμό της, ούτε να σβήσουν τον πολιτισμό της.
Οπως γράφει o Αυστριακός κλασικός φιλόλογος και Ελληνιστής Άλμπιν Λέσκυ στο βιβλίο του «Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας”, “Οι θρύλοι προϋποθέτουν ερείπια” και αυτός είναι ένας από τους λόγους που εκαντοντάδες χιλιάδες επισκέπτες συρρέουν όλο χρόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, για να μάθουν από κοντά για την ιστορία της, να θαυμάσουν τα αξιοθέατά της, αλλά και για να εξερευνήσουν τα βουνά της, να απολαύσουν το απέραντο γαλάζιο που απλώνεται γύρω της και να κολυμπήσουν στις βραβευμένες παραλίες της. Η Κρητική ζεστή φιλοξενία επίσης, παγκόσμια γνωστή, είναι ένας ακόμα λόγος που προσελκύει επισκέπτες από όλα τα μέρη της Γης..

Περισσότερα

ΖΕΜΠΕΚΙΚΟ → Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ

Τα Ζεμπέκικο ή Ζεϊμπέκικο παραμένει βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα μας, και είναι πιο ενδιαφέρον που είναι εξαιρετικά δημοφιλές στη νέα Γενιά! Το αυθεντικό Ζεμπέκικο δεν χάθηκε αλλά βρίσκει καταφύγιο σε βραδινές εξόδους, ρεμπετάδικα, κουτούκια, ταβέρνες, μουσικά σχολεία, γάμους, γιορτές, φιλικές και οικογενειακές συγκεντρώσεις, εκεί όπου οι άνθρωποι αισθάνονται οικεία και αφήνουν τον εσωτερικό τους κόσμο να εξωτερικευθεί! Το Ζεμπέκικο μαζί με τους άλλους Κοινωνικούς χορούς όπως το Συρτάκι, το Χασαποσέρβικο, το Τανγκό, το Βαλς κ.α., ομορφαίνουν τις ζωές των ανθρώπων, γιατί ο χορός δεν συναντάται μόνο στη σκηνή αλλά και στην καθημερινότητα, δίνοντας την ευκαιρία στον καθένα να εξωτερικέυσει τα συναισθήμτά του ως μια διέξοδο από τον πιεστικό τρόπο της σύγχρονης ζωής..  Περισσότερα

ΑΡΓΕΝΤΙΝΙΚΟ ΤAΝΓΚΟ → Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ!              

Ένας Πολιτισμός μπορεί να χαθεί, αν αλλοιωθούν σε μεγάλο ποσοστό στοιχεία της πολιτισμικής του ταυτότητας. Παρόλο που οι πολιτισμοί χάνονται ή μεταλλάσσονται σε πολιτισμικά μορφώματα, κάποιοι αφήνουν πίσω τους πνευματικά επιτεύγματα, ως παγκόσμια κληρονομιά. Το Αργεντίνικο Τανγκό είναι ένα πολιτιστικό δημιούργημα των ανθρώπων του Ριο ντε λα Πλάτα που κατέκτησε τον κόσμο! Γιατί, το Αργεντίνικο Τανγκό δεν είναι μόνο ένας χορός, αλλά μια μορφή τέχνης, ένας ανεπτυγμένος πολιτισμός που αποτελείται από ποίηση, μουσική και χορό! Το Αργεντίνικο Τανγκό είναι η συνεισφορά της Αργεντινής στον Παγκόσμιο Πολιτισμό και για το λόγο αυτό η UNESCO το 2009 το συμπεριέλαβε στη λίστα της άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.. ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΓΕΝΤΙΝΙΚΟ ΤΑΝΓΚΟ / ΓΙΝΕ ΧΟΡΗΓΟΣ

Shares